Dat grün in de naam Grünau zit, kán geen toeval zijn. Wat een groene wijk is dit! Ik reisde eigenlijk af naar Grünau in het zuidoosten van Berlijn om te zwemmen in de Langer See maar maakte gelijk van de mogelijkheid gebruik om rond te fietsen in deze voor mij nog vrijwel onbekende wijk. Een aanrader als je lekker tussen de bossen wilt gaan zwemmen en daarvoor niet al te ver wilt reizen. Bovendien zijn er nog een aantal urbexopties. Klinkt alsof deze locatie mij op het lijf is geschreven!
Met mijn geliefde Ferrari op ontdekkingstocht door Grünau.Zoals jullie misschien al eerder op mijn blog hebben gelezen, ben ik continu op zoek naar het fijnste meer in (de buurt van) Berlijn. Zeker nu we middenin zo’n heerlijke lange en warme zomer zitten, is een verfrissend meer zeer welkom! Berlijn bestaat voor bijna 7% uit water en alleen al binnen de stadsgrenzen zijn er volgens Wikipedia 77 meren te vinden. Genoeg opties dus! Maar ook, best lastig kiezen. Google Maps biedt gelukkig uitkomst bij het vinden van een centraal gelegen en toegankelijk meer. Zo kwam ik vorig weekend ineens uit bij de Langer See, een zwemplek niet ver onder de bekendere Müggelsee en een paar kilometer ten noorden van luchthaven Schönefeld. Ik las goede verhalen op internet, zag dat het helemaal niet ver is vanuit de binnenstad is én het bleek ook nog eens goed bereikbaar te zijn. Toen het kwik op zondag de 25 graden aantikte, leek het me een uitgelezen moment om de strandtas te pakken en de Langer See aan mijn wat-is-het-fijnste-meer-van-Berlijn-test te onderwerpen.
Langer See in Grünau met Köpenick aan de andere kant van het water.Omdat ik 17 kilometer net even te ver fietsen vond vanuit Friedrichshain naar Grünau, besloot ik mijn fiets mee te nemen in de S-Bahn. Dat werkt altijd als een trein. Toen ik vanaf het station naar het officiële Strandbad fietste, kwam ik ineens langs een sportevenement. Het werd me meteen duidelijk waarom het hier Sportpromenade heet… Het Duitse kampioenschap kanopolo vond toevallig in dat weekend plaats. Schame on me maar ik wist niet dat waterpolo vanuit een kajak een sport was. Nederland en Duitsland doen het trouwens goed in de kanopolowereld want de wereldtitel sleepten we (en daarmee bedoel ik zowel Nederland als Duitsland) al een paar keer mee naar huis. Zo leer je nog eens wat!
Duitse kampioenschappen kanopolo aan de Sportpromenade.Van de ene verbazing viel ik in de andere want een stukje verder viel mijn oog ineens op een bekend gebouw. Wacht eens even? Was ik hier niet al eerder geweest? En jawel, ik fietste langs het Ballhaus Riviera! Toevallig is deze verlaten balzaal een van de mooiste urbexlocaties waar ik ooit ben geweest. Mooie hoge plafonds, afgebrokkelde ornamenten, kapotte gordijnen die wapperen in een zomerbriesje. Ondanks dat het er helemaal uitgestorven is, krijg je nog goed een idee van wat voor luxe en chique danslocatie dit in de jaren ’20 geweest moet zijn.
foto’s en achtergrondinformatie over het verlaten Ballhaus in Grünau.
MeerSlechts een klein stukje verderop liep ik weer tegen een verlaten gebouw aan: het Funkhaus Grünau. Dit bakstenen gebouw is in 1929 gebouwd als boothuis, maar diende al snel als militair ziekenhuis. Hier werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gewonden verpleegd. Na de oorlog namen de Sovjets het gebouw over en gebruikten het om radioprogramma’s uit te zenden. De geheime radiozender Freiheitssender 904 werd in 1956/1957 uitgezonden als antwoord op de verbanning van de Kommunistische Partei Deutschlands (KPD) in West-Duitsland. Daarnaast werd het pand gebruikt als school om mensen op te leiden tot radiospreker. Het Funkhaus Grünau is nu één van de vele Berlijnse gebouwen dat, na zoveel functies vervuld te hebben, nu verlaten en vergeten is. Investeerders hebben het voormalige Funkhaus in bezit dus het zal vast niet lang duren voordat hier luxe appartementen staan. De locatie aan het water is er tenslotte perfect voor…
Funkhaus Grünau.
Als je de Sportpromenade verder volgt kom je vanzelf langs het Strandbad Grünau. Meestal ben ik wel fan van officiële strandjes omdat er de nodige faciliteiten tot je beschikking staan: strandstoelen, parasols, wat te eten/drinken en een keurig zandstrand dat eenvoudige toegang tot het water verschaft. Ook dit Strandbad zag er gelikt uit. Toch vond ik €8,- iets teveel van het goede en ik zette mijn fietstocht voort. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan! De omgeving werd steeds groener en de vele hoge bomen zorgen voor wat welkome schaduw. Overal waren kleine baaitjes en strandjes te zien vanwaar je makkelijk de Langer See in kon. Het ene plekje nóg mooier dan het andere. Het voordeel van die kleine baaitjes is dat het veel minder massaal is/voelt dan aan een normaal strand. De fijnste stekjes vond ik tussen de tramhaltes Strandbad en Richtershorn (tram 68). Berlijn, wat ben je toch mooi!
Lange See (lang meer) is misschien wel een ietwat verwarrende naam, echt een meer is het namelijk niet. De Langer See is een verbreed stuk van de Dahme, deze rivier ontspringt zo’n 95 verderop in het gelijknamige plaatsje in Brandenburg en mondt in Berlijn uit in de Spree. Actuele metingen zeggen dat je zo’n 100 meter kunt kijken onder water (ter vergelijking, de Tegeler See rankt bovenaan met 450 meter maar de meeste Berlijnse meren liggen rond de 100 meter). De waterkwaliteit is voor zo’n doorgaande rivier dus prima. Ik zal niet zeggen dat het water kraakhelder is maar daarvoor kun je wel lekker zwemmen in de vrije natuur. Het water is omgeven door bossen en ik denk dat je hier ook buiten het zomerseizoen om heerlijk kunt wandelen. Wat mij betreft moet de Langer See het vooral hebben van haar romantische inhammetjes. Als je mazzel hebt dan kun je gewoon een privéstrandje vinden. Hoe fijn is dat? Je kijkt uit over het uitgestrekte water en af en toe komt er een zeilbootje of een kano voorbij. Maximale ontspanning! Er is veel schaduw dus de Langer See is uitermate geschikt voor hete dagen.
Voor wie er een uitgebreider dagprogramma van wilt maken kan nog verder fietsen naar de Seddinsee, de pont nemen naar de overkant en daar de Müggelturm beklimmen of een bootje huren bij Richtershorn. Maar ook voor een dagje aan het water liggen is de Langer See uitermate geschikt… Berlijn als bestemming voor je volgende zomervakantie. Waarom niet?
Strandbad Grünau
Adres: Sportpromenade 9
OV: Tramhalte Strandbad (tram 68 vanaf S Grünau)
Entree: €8,-
www.strandbad-grünau.de
Bereikbaarheid
Pak de S-Bahn (S8, S46) naar Berlin-Grünau. Je kunt je fiets meenemen in de S-Bahn en vanaf het station wia de Wassersportallee en de Regattastraße naar de oevers van de Langer See fietsen. Ik neem zelf graag een fiets mee naar een meer omdat je zo makkelijker op rustigere plekjes aan het water komt die met de auto (geen parkeeropties) of te voet (verder lopen vanaf de halte) toch wat minder goed bereikbaar zijn. Alternatief kun je vanaf S Grünau tram 68 nemen en uitstappen bij de halte Strandbad, Bammelecke of Richtershorn. De tram rijdt praktisch langs het meer. Ideaal!
Als de zomer nog even aanhoudt dan kunnen jullie nog meer artikelen over de Berlijnse meren op BerlijnBlog terugvinden. Heerlijk vind ik het om telkens weer een nieuw meer in Berlijn uit te testen. Hebben jullie al een favoriet Berlijns meer? Fijne zomer nog!
Wat een fijn artikel en prachtige foto’s, Marjolein! Zelf heb ik in mei een wandeling gemaakt langs de Langer See. Heerlijk ontspannen in een prachtige omgeving. Toen ik met de veerboot het meer overzette, was het vakantiegevoel nog groter ;-) Aan de andere kant van het oever ben ik verder gewandeld naar het Müggeltoren. Dit was een klein avontuurtje want ik ben helemaal in het bos verdwaald, ha ha…
Een leuk stuk over het badstrand. Ik was enkele keren in Berlijn, maar had er nog nooit van gehoord!