Niets is zo fijn als na een lange winter de bomen weer groen te zien worden, de bloesem weer te zien bloeien en de terrasjes weer gevuld te zien met vrolijke mensen. Allemaal tekenen dat de lente is aangebroken! Laatst las ik op Twitter dat ‘de Berlijnse lente de reden is waarom we de Berlijnse winter voor lief nemen’ en daar kan ik me wel in vinden. Als je Berlijn zelfs leuk vindt na wekenlange kou en donkere dagen, dan weet je zeker dat je je hart hebt verloren aan deze stad. En hoewel de winter ook zeker iets heeft, ben ik toch elke keer wel weer blij als de lente aanbreekt. In dit artikel deel ik al mijn tips om optimaal van dit vrolijke en kleurrijke seizoen te genieten.

Bloeiende bloesems langs de muur

Vanaf ongeveer midden maart bloeit Berlijn op volle toeren. Veel van de prachtige bloesems heeft Berlijn te danken aan een programma op de Japanse televisiezender Asahi. In 1990 werd er via dit programma opgeroepen geld te doneren om bloesems te planten langs de grens van de Berlijnse Muur, om zo de kale voormalige grensstroken na de val van de muur wat op te fleuren. Omdat de ontwikkelingen omtrent de val van de Berlijnse Muur door veel Japanners werd gevolgd, slaagde het programma erin een bedrag op te halen van maar liefst 140.000.000 Yen (€ 1.000.000). Dit bedrag werd gebruikt om Berlijn op te fleuren met de typische Japanse sakura’s (kersenbloesems). Ieder jaar tussen eind maart en eind april is het een ware traditie geworden om de roze bloemenzee te fotograferen. VisitBerlin heeft er zelfs de Instagram-hashtag #BerlinBlossom voor in het leven geroepen. Wat een plaatje(s) he?

De Berlijnse bloesems bewonder je hier:

De eerste bloesems werden in november 1990 geplaatst bij de Glienicker Brücke, een bekende brug aan een voormalige enclave in Potsdam. In de twintig jaren daarna zijn er nog zo’n 10.000 prachtige bloesems geplant in Berlijn en Brandenburg, die je onder andere deze locaties kunt bewonderen:

 • Aan de TV-Asahi-Kirschblütenallee in Berlijn-Teltow (met jaarlijks Kirschblütenfest – 30 april 2017)
 • Rondom de voormalige grensovergang Bornholmer Straße (Norweger Straße tot Wollankstraße)
 • Aan de Lohmühlenstraße op de grens tussen Treptow en Kreuzberg
 • In de Japanse thematuin in Gärten der Welt (met jaarlijks Kirschblütenfest – 16 en 17 april 2017)

➤ Lees meer over de Berlijnse bloesems in dit artikel

Bloesem langs de Lohmühlenstraße. Op de plek waar nu bloesems bloeien stond vroeger de Berlijnse Muur

Op deze handige #BerlinBlossom kaart van VisitBerlin zie je waar de bloesems bloeien

Meer bloeiende bloemen en parken

Berlijn is een ontzettend groene stad: iedere wijk heeft zo zijn eigen openbare park(en) en de stad is omringd door bossen en weide. Daar wordt in de lente gretig gebruik van gemaakt! Sommige parken en tuinen komen in de lente nóg beter tot hun recht en mag je daarom in dit seizoen zeker niet missen.

Britzer Garten

Velden vol tulpen, netjes geschikt naar kleur, vorm en soort. Eerste associatie? Keukenhof! Maar Britzer Garten is heel veel meer dan slechts een aftreksel van ons eigen Hollandse Keukenhof. In dit keurige en uitgestrekte stadspark, compleet met meerdere cafés en terrasjes, kun je je zo een hele middag vermaken. Het park is onderverdeeld in verschillende bloemenvelden waaronder keurig gerangschikte tulpenvelden maar ook weides waar tulpen meer in het wild groeien. Tijdens het tulpenfestival Tulipan is Britzer Garten een geliefd toevluchtsoord voor veel Berlijnse families. Neem het parktreintje om snel een overzicht te krijgen van de enorme tuin en vergeet zeker je camera niet. De bloeitijd van de tulpen ligt grofweg tussen midden april en midden mei.

Adres: Sangerhauser Weg 1 / Entree: € 2,-
➤ Lees hier mijn artikel over Britzer Garten

Paleistuinen van Schloß Charlottenburg

Bezoek je Berlijn met een klein budget? Ook dan zijn de paleistuinen in Charlottenburg een aanrader! Deze zijn namelijk los van het voormalige paleis van de Pruisische familie Hohenzollern gratis te bezoeken. In de lente staan hier de meest prachtige tropische bloemen in bloei en deze laten de Engelse tuin nog beter tot zijn recht komen. Loop je verder naar de achterkant van de tuin dan wordt de omgeving wat wilder. Prima om te picknicken in het gras of om te genieten van het uitzicht op een bankje aan het water.

Adres: Spandauer Damm 20-24 / Entree: gratis
➤ Lees hier mijn artikel over de paleistuinen van Schloß Charlottenburg

Botanische tuin

Wist je dat de Berlijnse botanische tuin met een oppervlakte van 43 hectare en circa 22.000 plantensoorten tot één van de grootste en belangrijkste botanische tuinen van de wereld behoort? De broeikas is zelfs één van de grootste broeikassen ter wereld. Ook is de botanische tuin van Berlijn een bijzonder stukje geschiedenis, deze tuin werd al tussen 1879 en 1910 opgericht om er plantensoorten uit Duitse koloniën te onderzoeken. En ook niet onbelangrijk: er groeien prachtige bloemen en je kunt er heerlijk wandelen. Twee keer per jaar wordt er een grote bloemen- en plantenmarkt georganiseerd (www.berliner-staudenmarkt.de – 7 en 8 april 2017) waar veel Berlijners op afkomen. De ideale plek voor Berlijners om planten in te slaan voor op het balkon of gewoon om lekker rond te struinen over de markt en wat te eten bij een van de kraampjes.

Adres: Königin-Luise-Straße 6-8 / Entree: € 6,-
➤ Meer informatie op www.bgbm.org

Gärten der Welt

Wat mij betreft is de Gärten der Welt een van de mooiste en meest verrassende plekken van Berlijn. Als het niet zo ver buiten het centrum zo liggen zou ik hier zeker vaker komen want wat kun je hier heerlijk wandelen, picknicken en je ogen de kost geven aan de prachtige details van de thematuinen. In de Gärten der Welt zijn thematuinen uit verschillende delen van de wereld aangelegd. Waan je even op reis aan de andere kant van de wereld terwijl je door Koreaanse, Oriëntaalse en Chinese tuinen dwaalt. Ook in het Gärten der Welt staan een aantal Japanse bloesems als onderdeel van de Sakura-Kampagne en ook hier wordt jaarlijks een Kirschblütenfest (16 en 17 april 2017) georganiseerd om het begin van de lente te vieren.

Adres: Eisenacher Straße 99 / Entree: € 5,-
➤ Lees hier meer over de Gärten der Welt

Pfaueninsel

Er zijn weinig activiteiten die nog rustgevender en idyllischer zijn dan een wandeling over het Pfaueninsel. Op dit kleine eiland in de Havel bevindt zich een klein kasteel en er lopen veel pauwen rond. Omdat verkeer (zowel auto’s als fietsen) niet is toegestaan op het eiland is het hier een ultieme bron van rust. Je kunt enkel op het eiland komen met een pont die vertrekt vanuit het Grunewald.

Andere stadsparken

De bovengenoemde parken en tuinen bevinden zich grotendeels iets buiten het centrum van Berlijn. De moeite van het reizen waard maar als je gewoon met een biertje in het park wil zitten dan voldoen de Berlijnse stadsparken ook prima. Wat favorieten zijn Volkspark Friedrichshain, Tiergarten, Park Tempelhof en het Mauerpark.

➤ Kijk hier voor een overzicht van meer parken en tuinen in Berlijn

Altijd gezellig druk in het Mauerpark op de eerste zonnige dagen van het jaar

Terrasje pakken

Die eerste lentezonnestralen, het lijkt wel alsof dat de fijnste van het jaar zijn. Heel warm hoeft niet eens te zijn, zodra de zon schijnt zijn de terrasjes gevuld in Berlijn. De geliefde Heizpilzen (terrasverwarming met gas) zijn vanuit milieu-overwegingen niet meer toegestaan in Berlijn, maar een fleecedeken voldoet ook prima om een beetje warm te blijven. Overal in Berlijn vind je terrasjes. De stoelen gaan gewoon de stoep of de straat op!

Op deze terrasjes is het goed vertoeven in de lente:

Ondergenoemde cafés en restaurants hebben een terras in de zon zonder al te veel verkeersoverlast. De perfecte locaties om de eerste zonnestralen van het jaar te vangen:

 • In Friedrichshain:
  Vooral de Simon-Dachstraße in Friedrichshain staat bekend om de vele terrasjes. Bij Homemade kun je bijvoorbeeld terecht voor een lekkere sandwich en huisgemaakte limonade en Kuchenrausch is hét adres in Friedrichshain voor traditionele Kaffee und Kuchen. Pak één van de zijstraten als het wat minder druk en toeristisch mag zijn en wandel bijvoorbeeld richting Boxhagener Platz. Macondo, Aunt Benny en Intimes zijn persoonlijke favorieten aldaar. Een wandeling over de imposante Karl-Marx-Allee kun je eindigen bij Saaldeck of Schönbrunn in het Volkspark Friedrichshain. Mag het alternatief zijn? De Biergarten op het RAW-Gelände is heel fijn!

Saaldeck aan de Karl-Marx-Allee heeft een fijn terras in de zon

 • In Mitte:
  De vele hofjes maken het drukke en toeristische Mitte toch uitstekend geschikt om te vertoeven op een terras. De Hackescher Markt en Haus Schwarzenberg zijn vrij van autoverkeer maar toch druk bezocht en dat maken deze locaties uitstekend geschikt om het Berlijnse volk te bestuderen dat hier voorbij komt. Toeristisch, ja, maar wel lekker centraal.
 • In Charlottenburg:
  In het westelijke deel van de stad leent Savignyplatz zich uitstekend voor een drankje op het terras. Goed bereikbaar met het OV en ook leuke restaurantjes in de buurt. Goed te combineren met een wandeling door Charlottenburg. Iets meer verscholen is het chique Literaturhaus en bij The Barn in Café Kranzler zit je goed voor een hipsterkoffie met uitzicht over de drukke Kurfürstendamm. Trek richting Tiergarten voor de traditionelere biertuinen Café am neuen See en Schleusenkrug.

In het historierijke Café Kranzler heeft de Berlijnse koffiebar the Barn onlangs een nieuwe locatie geopend

 • In Prenzlauer Berg:
  Op zoek naar een traditionele Biergarten? Dan kun je in Prenzlauer Berg je hart ophalen! Ga naar de oudste Biergarten van Berlijn Prater of als het iets alternatiever mag naar Emils Biergarten voor een heerlijke steenovenpizza tussen de voormalige industrie. Voor typisch Prenzlauer Berg flair zit je in de Rykestraße en rondom de watertoren goed. Hier kun je goed vertoeven op de terrasjes van Allans Breakfast Club, No Fire No Glory en veel andere leuke cafés.

Koffie onder de bloesems bij No Fire No Glory in Prenzlauer Berg

 • In Kreuzberg:
  Berlijn geen waterrijke stad? Think again! Ga naar het Landwehrkanal (Paul-Lincke-Ufer) in Kreuzberg en je krijgt bijna Utrechtvisioenen bij het zien van al die terrasjes langs het water. Een van mijn favoriete luxere restaurants Horváth zit hier, maar ook de uitstekende ramenbar Cocolo Ramen en het industrieel hippe Spindler. Ben je op budgetvakantie? Haal dan een biertje bij de buurtsuper en installeer jezelf op de Admiralbrücke of op een mooi plekje langs het Landwehrkanal.
  Een bijzondere lunch in de buitenlucht? Ook dan kom je in Kreuzberg aan je trekken! Bij 3 Schwestern kun je in een voormalig ziekenhuis – en nu kunsthuis Bethanien – genieten van gerechten uit de Duitse keuken in de binnentuin. Aan de Moritzplatz bevindt zich de Prinzessinnengärten, hier kun je een vers daggerecht eten middenin de moestuin waar je groenten net zijn geplukt. Bij Nest en Bastard kun je doordeweeks terecht voor een goede en betaalbare lunch op een zonovergoten terras.

Chillen aan het Landwehrkanal bij de Kottbusser Brücke

Lekker lunchen in de buitenlucht in de volkstuin Prinzessinnengärten

Berlijn verkennen op de fiets

Geen ander seizoen leent zich zo perfect om Berlijn op de fiets te ontdekken als de lente. Niet te heet, niet te koud. Einfach perfekt. Sinds een jaar of drie heb ik de nieuwe hobby om fietsroutes uit te stippelen in Berlijn. Men neme een lijstje met plekken die je wilt bezoeken, plaatst ze op Google Maps en stelt zo de makkelijkste route samen. Het leuke van Berlijn en haar buitenwijken ontdekken op de fiets vind ik dat je veel meer van de sfeer op straat meekrijgt en makkelijker plekken buiten de stad kunt bezoeken die bij elkaar in de buurt liggen maar met het OV niet zo eenvoudig te bereiken zijn. Bovendien is de natuur rondom Berlijn prachtig en leent zich uitstekend voor een fietstocht!

Fietsroutes uitgestippeld door BerlijnBlog

Deze fietsroutes heb ik zelf samengesteld en kan ik vanwege de veelzijdigheid en de goede bereikbaarheid met het OV allemaal aanraden:

 1. Een fietstocht door Zehlendorf en Potsdam
  Deze fietstocht begint in de luxe villawijk Zehlendorf en komt o.a. langs boerderij en museum Domäne Dahlem, het moderne kunstmuseum met sculpturentuin Haus am Waldsee, het geallieerdenmuseum en de Schlachtensee.
 2. Een fietstocht door Spandau en Reinickendorf
  In Spandau is veel te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Altstadt, bekijk groen Berlijn vanaf de Juliusturm en waan je in riddertijden in de Zitadelle. Met de pont kom je in Reinickendorf waar je prachtig langs de Tegeler See kunt fietsen en wat gave street art kunt spotten.
 3. Een fietstocht langs de Müggelsee en door Klein Venedig
  Idyllisch is het rondom de Müggelsee, één van de grootste meren van Berlijn. Met een handaangedreven pont kun je het water oversteken om vervolgens in een traditionele visrokerij warme vis te halen om daarna met een volle maag langs de oevers van Klein Venetië te touren.

Verken de Tegeler See met deze schattige veerboot

Fiets over voormalig grensgebied

Op de plek waar ooit de Berlijnse Muur West-Berlijn van Oost-Berlijn scheidde, is tegenwoordig een 160 km lang fiets- en wandelpad aangelegd. Deze Berliner Mauerweg brengt je niet alleen langs verschillende stukken verlaten muur, interessante informatieborden, indrukwekkende monumenten en verschillende kleine musea, maar laat je ook een groene en waterrijke kant van Berlijn zien. Een hele bijzondere manier om Berlijn beter te leren kennen. Je kunt zoveel tijd nemen voor de Berliner Mauerweg als je zelf wilt (de meeste fietsknooppunten liggen bij stations in de buurt) maar ik raad aan om ruim de tijd in te plannen om alles in rust te kunnen bekijken. Zelf heb ik de routes in vier etappes gefietst en de (foto)verslagen daarvan lees vind je hier:

 1. Berliner Mauerweg etappe 1: van Bornholmer Straße tot de Oberbaumbrücke
 2. Berliner Mauerweg etappe 2: van East Side Gallery tot Teltow
 3. Berliner Mauerweg etappe 3: van Zehlendorf tot Staaken
 4. Berliner Mauerweg etappe 4: van Staaken tot de Bösebrücke

➤ Lees in dit artikel meer over fietsen in Berlijn of boek een Nederlandstalige fietstour bij www.bajabikes.eu

Festivals en evenementen in de lente

Dag van de arbeid (jaarlijks op 1 mei)

Jaarlijks vindt op 1 mei de dag van de arbeid plaats in Berlijn. Naast een dagje vrij voor de Duitsers en een hoop dichte winkels betekent dit vooral dat er veel festiviteiten worden georganiseerd in de stad. MyFest is het grootste en meest bekende festival dat wordt georganiseerd in Berlijn. Rondom de Oranienstraße in Kreuzberg staan talloze muziekpodia opgesteld waar bands en DJ’s staan te spelen en op straat staan overal kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht. De sfeer overdag is een beetje te vergelijken met Koninginnedag in het klein zonder al te veel oranje. Elk jaar weer een leuk feestje!

➤ Check voor het programma www.myfest36.de en zie op mijn blog een sfeerimpressie van Tag der Arbeit 2015

Wees je ervan bewust dat het op 1 mei tot demonstraties komen. Traditiegetrouw is dit een dag waarop extreme bewegingen (voornamelijk in Oost-Berlijnse wijken als Schöneweide en Lichtenberg) met elkaar op de vuist gaan. Mijd deze plekken als er demonstraties zijn aangekondigd en houd de sfeer in de gaten. Merk je dat de sfeer omslaat? Dan is het tijd om te vertrekken.

Karneval der Kulturen (4 juni 2017)

Als de straten afgesloten worden en er uitbundig wordt gedanst in de straten van Neukölln en Kreuzberg kan dat maar één ding betekenen: het Karneval der Kulturen is weer van start gegaan! Het Berlijnse zomercarnaval is een van de leukste straatfestivals van het jaar waar dansgroepen van allerlei verschillende culturen samenkomen en onder begeleiding van luide muziek door de straten trekken. De parade is het hoogtepunt van het festival en is naast de dans en muziek ook een aanrader om de vele street food kraampjes die voor de nodige versnaperingen zorgen.

Evenementen tijdens de lente in Berlijn 2017

 • 01.04.2017 – 02.04.2017: Staudenmarkt in de Botanischer Garten, Berlijn-Dahlem
 • 02.04.2017: Osternaschmarkt in de Markthalle IX, Berlijn-Kreuzberg
 • 14.04.2017 – 16.04.2017: Britzer Baumblütenfest 2017 in Gutpark Britz, Berlijn-Britz
 • 15.04.2017 – 17.04.2017: 11. Oster-Ritterfest in de Zitadelle Spandau, Berlijn-spandau
 • 16.04.2017 – 17.04.2017: Kirschblütenfest IGA in Gärten der Welt, Berlijn-Marzahn
 • 01.05.2017: Tag der Arbeit en MyFest, Berlijn-Kreuzberg
 • 25.05.2017 – 28.05.2017: 18. Biesdorfer Blütenfest bij het Schlosspark Biesdorf, Berlijn-Biesdorf
 • 30.04.2017: Hanami Japans Kersenbloesemfeest in de Teltowallee, Berlijn-Lichterfelde
 • 02.06.2017 – 05.06.2017: Karneval der Kulturen in de Bergmannkiez, Berlijn-Kreuzberg

➤ Kijk voor een overzicht van nog meer evenementen op mijn evenementenpagina

Struinen over de markt

Berlijn kent een aantal prachtige weekmarkt in de buitenlucht. Veel historische Markthallen zijn uit het straatbeeld verdwenen of hebben een andere invulling gekregen, maar de Wochenmarkt is nog altijd geliefd. Leuk om rond te struinen of wat te snacken te kopen bij een van de stands en dit vervolgens lekker in het zonnetje op te smullen.

Turkse markt am Maybachufer

Kreuzberg staat bekend als multiculturele wijk en dat komt op de Turkse markt goed tot uiting. Allerlei verschillende culturen mixen hier goed met elkaar samen en je kunt hier uitstekend terecht voor een Turkse Gözleme of een Börek. Na het slenteren kun je neerploffen op een van de terrasjes aan het water of gaan kijken bij een van de bandjes die hier ongetwijfeld staan te spelen. De markt vindt op dinsdag en vrijdag plaats tussen 11:00 en 18:30.

Straatmuzikanten aan de Maybachufer in Kreuzberg

Kollwitzplatz

Te midden van Prenzlauer Berg is het een mengelmoes van leuke boetiekjes en cafeetjes. Elke donderdag en zaterdag wordt dat aangevuld met de markt op de Kollwitzplatz. Een gemoedelijke markt waar je naast allerlei lekkernijen ook kleding en sierraden kunt kopen.

Boxhagener Platz

De wekelijkse markt op Boxhagener Platz vindt op zaterdag plaats. Je kunt hier terecht voor biologische boodschappen maar ook voor lekkers om te lunchen. Belegde broodjes, Turkse snacks, een beker verse kwark, gerookte vis, bruschetta, taart, koffie. Verzin het maar en je kunt het krijgen op deze geliefde markt in Friedrichshain. Je verse aankopen kun je als een echte Berlijner betaamt verorberen op het grasveld te midden van de markt. Op zonnige dagen is het hier altijd een bijzondere mix van mensen die samenkomt. Op zondag vindt er op Boxhagener Platz een vlooienmarkt plaats (➤ meer vlooienmarkten in Berlijn).

Spargelsaison (aspergeseizoen)

Het Spargelsaison lijkt wel heilig voor Duitsers. In de lente zijn de asperges een geliefd gespreksonderwerp, bieden restaurants speciale Spargelmenüs aan, worden er in de supermarkten jingles gedraaid waarin ‘ach, du liebe Spargelzeit‘ wordt gezongen en staan op iedere hoek van de straat stands die verse asperges aanprijzen. Zodra het seizoen officieel is geopend kom je eigenlijk niet onder een maaltijd met asperges uit (maar dat willen we natuurlijk ook eigenlijk helemaal niet). Het meest populair zijn de witte asperges, die meestal met hollandaisesaus, aardappelen en vlees (Schnitzel) worden geserveerd. Een van de meest populaire aspergeregio’s van Duitsland is Beelitz, een plaats ongeveer 50 kilometer bij Berlijn vandaan. Ben je een echte aspergefanaat? Dan kun je in Beelitz het Spargelmuseum, het jaarlijkse Spargelfest of een van de vele Spargelhöfe bezoeken.

Asperges eten in Berlijn doe je hier:

 • Kurhaus Korsakow, Grünberger Straße 81, Berlijn-Friedrichshain, U5 Samariterstraße
 • Schneeweiß, Simplonstraße 16, Berlijn-Friedrichshain, S of U1 Warschauer Straße
 • Nola’s am Weinberg, Veteranenstraße 9, Berlijn-Mitte, U8 Rosenthaler Platz
 • Felix Austria, Bergmannstraße 26, Berlijn-Kreuzberg, U7 Gneisenaustraße

 

Meer seizoenstips:

Van alle leuke activiteiten die er in de lente te doen zijn in Berlijn is dit nog maar een kleine greep. Raadpleeg zeker mijn evenementenpagina om op de hoogte te blijven van komende seizoensgebonden evenementen in Berlijn of snuffel tussen mijn lijst met ultieme Berlijntips voor meer inspiratie.

Heb je aanvullingen, suggesties of vragen? Deel ze gerust bij de reacties! Ik ben benieuwd naar jullie lentetips. Geniet van dit prachtige seizoen!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This