prenzlauer berg
“Wat is jouw favoriete wijk van Berlijn?” luidde de vraag van de vorige poll en inmiddels heb ik een aardig beeld gekregen van wat de favoriete wijken zijn van Berlijn van de bezoekers van Berlijn-Blog. Aan de poll hebben tot nu toe in totaal 262 bezoekers van het Berlijn-Blog mee gedaan. Zij konden stemmen op maximaal 2 van hun favoriete wijken in Berlijn. De keuzemogelijkheden waren Charlottenburg, Friedrichshain, Kreuzberg, Lichenberg, Mitte, Prenzlauer Berg, Spandau, Wilmersdorf en Anders. Ik heb er expres niet voor gekozen om alle wijken op te nemen om het overzicht te bewaren, de wijken die ver buiten het centrum liggen en minder bekend zijn bij het grote publiek heb ik weg gelaten. Daarom kon er wel gekozen worden voor de optie “anders”. De uitslagen die je hieronder te zien krijgt gaan over de stemmen tussen januari 2009 en juli 2009.

De uitslag

En dan nu, de uitslag van de poll! Prenzlauer Berg is als grote winnaar uit de bus gekomen met 22% van de stemmen! Mitte (19%) en Kreuzberg (17%) volgen op de voet! Het minst populair zijn Lichtenberg (3%) en Wilmersdorf (3%). De volledige lijst met opgenomen wijken en het percentage stemmen vind je hieronder:

Prenzlauer Berg 22%
Mitte 19%
Kreuzberg 17%
Friedrichshain14%
Charlottenburg 11%
Anders 7%
Spandau 5%
Wilmersdorf 3%
Lichtenberg 3%

De populairste wijken van Berlijn

Prenzlauer Berg leukste wijk van Berlijn…

Deze volgorde had ik wel ongeveer verwacht, vooral Prenzlauer Berg is momenteel booming en wint ook onder de toeristen aan populariteit. De sfeer in Prenzlauer Berg is gewoon hartstikke relaxed, je kunt er lekker en goedkoop eten en het is nog niet zo vergeven van commercie zoals Mitte. Daarnaast is Prenzlauer Berg ook een van mijn favoriete wijken om uit te gaan, mede daarom is Prenzler Berg ook voor mij 1 van de favoriete plekken in Berlijn.

Ooit was Prenzlauer Berg een simpele arbeiderswijk maar sinds de tijden van de DDR hebben schrijvers, cultuurinstanties en studenten het imago van Prenzlauer Berg totaal veranderd. Oude gebouwen getuigen hiervan, zoals de watertoren met zijn indrukwekkende silhouet. Berlijn’s eerste biertuin ‘Prater’ in Kastanienallee stamt ook nog uit deze tijd en is nog steeds open!

De “stomste” wijk van Berlijn…

Spandau en Wilmersdorf eindigen vrij laag omdat ze vrij “saai” zijn. Spandau ligt bovendien “am Arsch der Welt” volgens veel Berlijners en in Wilmersdorf zijn relatief weinig bezienswaardigheden, toch zijn beide wijken goed te bereiken met het openbaar vervoer. Naar Spandau kom je eenvoudig met de S-bahn of U-bahn (Altstadt Spandau). Spandau is toch zeker het bezoeken waard, vooral als je in de winter richting Berlijn vertrekt. In Spandau vind je namelijk de grootste en oudste kerstmarkt van Berlijn!

Lichtenberg onderaan en niet verwonderlijk. Ik weet nog dat mijn Duitse lerares me tijdens een van mijn eerste lessen vertelde dat je daar zeker niet als vrouw alleen ’s avonds heen moest gaan. Ook toen ik samen met een vriendin een keer samen in Lichtenberg uit de trein stapten zijn we door een man gewezen op het feit dat we op moesten passen. Wel beschikt Lichtenberg over het zoologisch park Friedrichsfelde en deze is met zijn 160 hectare een van de grootste van Duitsland. Toch heb ik zelf nooit iets naars mee gemaakt maar er zijn zeker leukere plekken in Berlijn!

“Anders”?

Ik ben erg benieuwd welke 5% van de mensen op anders hebben gestemd: en dan vooral waarom en op welke wijk. Wijken die ik niet heb opgenomen zijn Marzahn, Hellersdorf, Neukölln (ik vraag me ineens af waarom deze booming wijk er niet tussen stond), Pankow, Reinickendorf, Steglitz, Zehlendorf, Tempelhof, Schöneberg en Treptow-Köpenick.

Alle oude pollvragen en uitslagen kun je hier vinden. Momenteel luidt de poll “Wat is jouw favoriete vervoermiddel in Berlijn?”. Je kunt de poll, als je deze nog niet hebt ingevuld, invullen in de rechter zijbalk op de website.

Wil je meer weten over alle wijken en buurten in Berlijn?

Heb je gestemd of heb je ook een mening, laat die dan horen in de onderstaande comments!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This