Berlin Leuchtet en Festival of Lights zorgden ook dit jaar tijdens de eerste herfstavonden weer voor wat extra licht en kleur op straat, terwijl de stad zich al langzaam klaar maakt voor de winter. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat ik begin oktober met camera en statief door de straten van Berlijn slenter om de lichtfestivals van Berlijn digitaal vast te leggen. Heerlijk vind ik het om een beetje te oefenen met nachtfotografie, te zien hoe de lichtfestivals steeds professioneler worden en ook gewoon om de gezellige sfeer op te snuiven, want de lichtfestivals krijgen ieder jaar meer festivalsfeer. Traditiegetrouw deel ik mijn favoriete foto’s weer graag met jullie op mijn blog!

Berliner Dom

Dit jaar hebben de lichtfestivals weer een gaaf evenement neergezet met nog meer locaties en nog geavanceerdere projecties. O.a. de Teufelsberg, het Bode-Museum op het Museumsinsel, de Marienkirche op Alexanderplatz en verschillende oude fabrieken in Schöneweide waren er dit jaar voor de eerste keer bij. Natuurlijk waren ook alle klassieke locaties met nieuwe projecties van de partij. Dit jaar heeft vooral de Berliner Dom verrast met fantastische bewegende 3D-projecties begeleid door audio en muziek. Tijdens een 25 minuten durende show kregen bezoekers de projecties van 11 verschillende lichtkunstenaars te zien en konden ze stemmen op hun favoriet. De video mappings hadden als centraal thema „Creating Tomorrow” en de ruimteschepen, robots en raketten volgden elkaar in rap tempo op. Een feestje voor het oog én de camera!

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor heeft me dit jaar flink kippenvel bezorgd met projecties die in het teken stonden van de campagne „Freiheit Berlin“. Vooraf konden Berlijners spreuken insturen die voor hun het gevoel van vrijheid in Berlijn omschrijven. In de selectie zaten serieuze spreuken die verwezen naar de Berlijnse geschiedenis, zoals „Freiheit ist, selbst zu entscheiden, von welcher Seite ich das Brandenburger Tor sehen möchte.“, maar ook luchtigere spreuken die meer verwezen naar de huidige vrije cultuur in Berlijn, zoals „Freiheit ist, dass ich ohne Jogginghose schon fast overdressed bin.“. Om deze spreuken juist op de Brandenburger Tor te zien, hét Duitse symbool van de vrijheid, vond ik erg mooi. Daarnaast werden er projecties getoond van Samsung, die met verschillende emoji’s de veelzijdigheid van de Duitse cultuur lieten zien.

Fernsehturm

Mijn meest geliefde Berlijnse fotomotief bij daglicht en na zonsondergang, zonder of met lichtprojecties, is en blijft toch wel de Fernsehturm. Dit jaar werden twee videoprojecties van 5 minuten vertoond. In „Message from the Universe“ werd de Fernsehturm getransformeerd tot antenne, die de signalen van ruimteschip USS opving. Een toffe videoprojectie vol planeten, sterren en raketten, als promotie voor de gelijknamige Netflix-serie. In de andere projectie „We beam you up“ werden 3D-scans vertoond van bezoekers die zich vooraf hadden laten bodyscannen. De Fernsehturm kwam er zo ineens heel futuristisch uit te zien en wat mij betreft waren dit met afstand de beste projecties die ik ooit op de Fernsehturm heb gezien.

Gendarmenmarkt

Het plein der pleinen in Berlijn is tijdens het lichtfestival altijd een bont en kleurrijk spektakel. Dit jaar werden de projecties uitgevoerd in samenwerking met de Berliner Wasserbetriebe en kregen we niet alleen projecties van water te zien, maar ook van de geschiedenis van het Konzerthaus. De Gendarmenmarkt is altijd een mooi plaatje maar de Deutscher Dom, die momenteel deels in de bouwsteigers staat, zorgde toch nog voor een beetje een industrieel Berlijns beeld, wat ik zelf eigenlijk wel een mooi contrast vond tussen al die klassieke mooiheid.

Bebelplatz

Dit jaar kregen we voor het eerst een prachtig lichtpanorama te zien op de Bebelplatz, nu de opera aan Unter den Linden net uit de steigers is en voor het eerst deel uitmaakt van het lichtfestival. Op de opera werd de geschiedenis van het gebouw in bewegende projecties vertoond en de kleurrijke projecties op de St.-Hedwigs-Kathedrale, Hotel de Rome en de Humboldt-Universität maakten het panoramaplaatje helemaal af. Straatmuzikant en een Fußbier/Wegbier (een biertje voor onderweg) erbij en je lichtfestival is helemaal perfect.

Bode-Museum

Nog een hele aangename verrassing dit jaar was het Bode-Museum. 10 verschillende werken uit het MoMa (museum of modern art) in New York volgden elkaar in Dauerschleife op. Een prachtig gezicht op de façade aan de rand van het Museuminsel.

Potsdamer Platz

Tussen al het beton- en glasgeweld op Potsdamer Platz straalde een heldergroen weiland vol vrolijke bloemen op de stoep. Een prachtig contrast met de omgeving, waar mensen met selfiesticks en statieven helemaal op losgingen. De projecties van bovenaf zorgden ook voor een mooi schaduwspel en winterjassen vol bloemenmotieven. Wat mij betreft een geslaagde projectie, ondanks dat de oorspronkelijk geplande projectie op Potsdamer Platz vanwege het weer niet door kon gaan.

Overige projecties

De Oberbaumbrücke in laserlicht. 

Laserlicht en rookmachines. De Oberbaumbrücke past zo helemaal in de omgeving vol clubs. 

De Siegessäule was dit jaar niet mijn favoriet, weinig innovatiefs te zien helaas

Ananassen op het Palais am Festungsgraben

Een drieluik aan lichtprojecties: het Palais am Festungsgraben, de Fernsehturm en de Berliner Dom op ’n rijtje

Op het Bundesministerium der Finanzen werden alle vlaggen van de EU-staten samengevoegd tot kleurrijke barcode

Is dat nou het BVG-motief op het Humboldt Forum? Jazeker! #weilwirdichlieben

“Dream of Flowers” op het Alte Stadthaus

Met een snel groeiend deelnemende locaties en maar twee weken tijd, is het bijna onmogelijk om álle lichtprojecties te bekijken. Jammer eigenlijk he, dat het lichtfestival niet gewoon de hele winter duurt? Wat mij betreft mag Berlijn in de winter wel altijd zo kleurrijk zijn! Toch heb ik in deze korte tijd weer flink wat foto’s kunnen maken (ik tikte de 700 aan… bi-zar!) en kijk ik terug op een mooi en vooral sfeervol lichtfestival.

Als je ook bent geweest hoop ik dat deze fotoserie een mooie terugblik is en mocht je er zelf niet bij geweest zijn dit jaar, was het hopelijk een mooie digitale wandeling langs al het mooist van Berlin Leuchtet en Festival of Lights 2017. Hebben jullie een favoriete lichtprojectie van dit jaar? Ik ben benieuwd! Zelf vond ik de Berliner Dom, de spreuken van vrijheid op de Brandenburger Tor, het Bode-Museum en de sfeer op Bebelplatz erg geslaagd (euh, bijna alles dus, haha!).

Tot volgend jaar lichtfestivals! Zijn jullie er dan ook bij?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This