Afgelopen weekend bracht ik voor het eerst een bezoek aan Magdeburg (Nederlandse spelling: Maagdenburg, net iets minder mooi als je het mij vraagt). Ik wist dat de stad ten zuidwesten ligt van Berlijn en dat het niet bepaald het beste imago heeft van alle Duitse steden. Iets met Plattenbau en oude industrie? Inderdaad, mijn Magdeburgkennis hielt sich in Grenzen. Hoogste tijd dus om mijn kennis bij te spijkeren en de proef op de som te nemen. Ik had de hele dag tijd om Magdeburg te verkennen en tot het inzicht te komen dat Magdeburg een ontzettend leuke en zwaar ondergewaardeerde stad is! Omdat ik zo verrast was door Magdeburg wil ik graag met jullie delen wat ik over deze stad heb geleerd. 

Wat ik nog niet wist over Magdeburg:

20150619 - P1160648- BerlijnBlog Magdeburg

dom magdeburg
De Magdeburgse Dom – oudste in zijn soort

Laten we beginnen bij het begin, het ontstaan van Magdeburg. De stad is veel ouder dan ik dacht! De geschiedenis van Magdeburg gaat terug tot het jaar 805 waarin de stad voor het eerst werd genoemd. In 968 werd de stad officieel gesticht door Otto I, de eerste keizer van het Roomse Rijk. In de Middeleeuwen was Magdeburg een van de grooste en machtigste steden. O.a. de Magdeburgse dom (1363) herinnert daar nog aan, het oudste gotische bouwwerk in Duitsland en na de Keulse dom ook de grootste dom van het land. Achter het altaar staat het graf van Otto I en rondom de dom zijn de fundamenten van de oude middeleeuwse stad te bezichtigen.

20150619 - P1160615- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160627- BerlijnBlog Magdeburg
Bezoek een concert of bekijk een tentoonstelling in het Kloster Unser Lieben Frauen

Ook het middeleeuwste klooster (1129) is nog een restant van de eeuwenlange geschiedenis van Magdeburg. Inmiddels heeft het Kloster Unser Lieben Frauen al lang een andere functie gekregen: als museum voor moderne kunst en evenementenlocatie. Er zijn wisselende tentoonstellingen en op de binnenplaats vinden regelmatig concerten plaats. Een klooster vol moderne kunst, hoe gaaf is dat? De combinatie van geschiedenis en moderne kunst komt ook aan de buitenkant goed tot uiting met spiegels die in de ramen zijn gezet. Dat geeft een speels effect en biedt toffe perspectieven voor de fotografen onder ons!

Midden in het stadscentrum staan twee maffe halve bollen, de Magdenburger Halbkugeln. Ze beelden het vacuümeffect uit: door de luchtdruk op het buitenoppervlak blijven de halve bollen tegen elkaar aangedrukt. In 1654 is de vacuümtechniek door Otto von Guericke, toenmalige burgermeester van Magdeburg, uitgevonden. Dit was trouwens de tweede Otto die een beduidende rol gespeeld heeft in de geschiedenis van Magdeburg. Weet je ook meteen waar de bijnaam Ottostadt vandaan komt!

20150619 - P1160584- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160745- BerlijnBlog Magdeburg
Het Trümmerfrauenmonument van Apel

Na glorierijke tijden braken er sombere tijden aan voor de stad. De eerste grote oorlog die duidelijke sporen achterliet was de Dertigjarige Oorlog (1618–1648). De stad ging in vlammen op en het grootste deel van de 30.000 inwoners verloor het leven. Tot het begin van de Tweede Wereldoorlog steeg dat weliswaar tot 330.000 inwoners maar dit aantal was in april 1945 ook alweer gedaald tot 90.000. Magdeburg was, na Dresden en Keulen, de stad die het zwaarst door de Tweede Wereldoorlog was getroffen. De stad was voor 60% geruïneerd en zat opgescheept met 6 miljoen m² puin. Omdat na de Tweede Wereldoorlog veel mannen aan het front waren overleden of werden uitgezonden naar Rusland, waren het de Magdeburgse vrouwen die puin ruimden. De zogenaamde Trümmerfrauen. Ze scheidden het puin van bouwmaterialen die hergebruikt konden worden en kregen in ruil daarvoor een maaltijd. De Trümmerfrauen hebben een grote rol gespeeld in de wederopbouw van Duitsland en een standbeeld voor de Sankt-Johannis-Kirche herinnert daar aan.

20150619 - P1160742- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160676- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160673- BerlijnBlog Magdeburg
Industrieresten en graffiti langs de Elbe

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Magdeburg in de DDR te liggen. Van de historische binnenstad werd bar weinig gerestaureerd en de ruimte in de stad werd gebruikt voor de industrie. En met die industrie ging het prima! Magdeburg was een van de grootste industriesteden en stond bekend om machinebouw. Na de Duitse hereniging bleek de industrie zwaar verouderd, inwoners raakten werkloos en vluchtten de stad uit. Het bekende riedeltje waar veel voormalige Oost-Duitse steden mee te maken kregen na die Wende. Omdat er in Magdeburg zó veel industrie stond, kwam de klap extra hard aan. Hoewel veel oude fabrieken zijn verdwenen, vind ik het altijd interessant om op ontdekkingstocht te gaan naar restanten daarvan. Vooral langs de rivier de Elbe kom je daar nog voor grote verrassingen te staan. Wist je bijvoorbeeld dat de Aerosol-Arena, een voormalig industriegebied vlakbij het water, nu de grootste graffiti open air gallery is van Duitsland?

20150619 - P1160754- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160746- BerlijnBlog Magdeburg
Ernst-Reuter-Allee, boulevard in socialistische bouwstijl

Voor veel Oost-Duitse steden was het behoorlijk zuur dat de DDR vooral geld pompte in de wederopbouw van het Berlijnse stadscentrum. Die Hauptstadt der DDR was het paradepaardje van de nieuwe staat en werd voorzien van veel socialistische architectuur. Toch deed het me goed te zien dat Magdeburg ook een boulevard van formaat heeft gekregen. De Ernst-Reuter-Allee, voorheen – natuurlijk – Stalinallee, was de oost-west verbinding van Magdeburg. Een aaneenschakeling van blokken in Zuckerbäckerstil – prachtig! 

20150619 - P1160666- BerlijnBlog Magdeburg-2
In de DDR was dit enkel een mooi decor zonder functie

De Domplatz is het centrale plein van de Altstadt en natuurlijk kreeg ook dit gebied ervan langs in de oorlog. Toch moest de Domplatz een mooi decor vormen voor alle parades die de DDR gepland had in de binnenstad. En wat doe je dan als je alleen een beperkt budget tot je beschikking hebt? Dan bouw je toch alleen een mooie voorkant. De lege plek aan de Domplatz werd opgevuld met een mooie façade enkel om te pronken! Pas vorig jaar is er achter de façade een echt gebouw gebouwd. De hotelketen Motel One besloot hier te investeren en er wat moois van te maken. Zelf heb ik hier een nachtje geslapen en het is een prachtig modern hotel met een bijzondere geschiedenis, achter de oude façade is een modern hotel gebouwd en precies dat vind ik typerend voor Magdeburg: oude en nieuwe architectuur gaan erg goed met elkaar samen.

Ook is Magdeburg een stad die gebouwen een tweede leven geeft. En hoewel ik een zwak heb voor verlaten gebouwen vind ik het nog gaver als een historische locatie een nieuwe bestemming heeft gekregen. Magdeburg heeft ervoor gekozen om kunstenaars onder te brengen in een gevangenis. Knast Kunst heet ’t. In de cellen waar twee jaar geleden nog gevangenen zaten, werken nu artiesten aan hun volgende kunstproject. Lichtinstallaties, fotografie, schilderkunst, beeldhouwen. 250 verschillende projecten worden er vertoond. Wat een gaaf idee he? Ik zou graag nog eens naar Magdeburg gaan om daar een kijkje te nemen.

20150619 - P1160586- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160662- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160660- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160599- BerlijnBlog Magdeburg

20150619 - P1160658- BerlijnBlog Magdeburg
De Grüne Zitadelle van Hundertwasser

Als je aan Hundertwasser denkt, dan denk je aan Wenen. En aan Magdeburg! Het laatste grote project van de Oostenrijkse architect Hundertwasser staat namelijk in de hoofdstad van Sachsen-Anhalt. Van buiten lijkt het net een futuristisch sprookjeskastaal. Er is amper een rechte lijn te bekennen, overal groeien bomen en het is ook nog eens een behoorlijk kleurrijk geheel. Zijn manier om zich af te zetten tegen het “nieuwe bouwen” want met emotieloze en steriele gebouwen had de beste man helemaal niets. Naast dat het gebouw een plaatje is om te zien, is het ook nog eens een heel multifunctioneel gebouw. Er wonen mensen , er zitten boetiekjes en je vindt er verschillende horecagelegenheden. Hiermee bewijst Magdeburg maar weer dat het echt geen suffe provinciestad is. Ze ontwikkelt snel en met lef.

20150619 - P1160684- BerlijnBlog Magdeburg
De Elberadweg in Magdeburg

De Elberadweg is een wandel- en fietspad langs de Elbe. Wel 1220 kilometer telt de weg en ze verbindt de top in Tsjechië met de monding in de Noordzee. Ook Magdeburg heeft een mooie promenade waar je heerlijk langs de rivier kunt kuieren. Ooit zou ik de Elberadweg nog wel eens voor een groot deel (of misschien wel helemaal, doe eens gek, plan een fietsvakantie!) willen fietsen want wat ik tot nu toe heb gezien is dit een prachtige route. Langs de weg groeit en bloeit er vanalles, stoomboten komen voorbij en je komt regelmatig een leuk cafe of een knusse Biergarten tegen. Tijdens een citytrip ook prima geschikt voor een leuke wandeling!

Al met al is Magdeburg dus een stad met letterlijk een eeuwenoude geschiedenis. Middeleeuwse resten zijn aangevuld met socialistische architectuur en hypermoderne bouwwerken. Een stad die stukken veelzijdiger is dan ik haar had ingeschat! Wat weet jij van Magdeburg? En ben jij er toevallig al eens geweest?

liebegruesse

Goed om te weten:

  • Vanuit Berlijn ben je ongeveer binnen twee uur met de trein in Magdeburg (directe treinverbinding vanaf o.a. Ostbahnhof, Hauptbahnhof en Wannsee)
  • Als je met de auto naar Berlijn reist dan kom je praktisch langs Magdeburg (E30), leuk om te combineren dus!

Voor het Duits Verkeersbureau Nederland ging ik op pad om een weekendje verslag te doen vanuit Sachsen-Anhalt voor de #JoinGermanTradition campagne. Een superleuke manier om weer te weten te komen over tradities en regio’s in mijn nieuwe thuisland. Na Magdeburg bezocht ik Wernigerode en Dessau. Daarover binnenkort meer op mijn blog! 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This