Markten zeggen veel over de cultuur en het leven in een stad. Eigenlijk veel meer dan een rondje langs de bekende bezienswaardigheden. Bekijk de mensen die er komen, proef de producten die er worden verkocht en ga op in de omgeving van een markt. Het lijkt misschien doodnormaal, of zelfs saai om te doen als je ergens op vakantie bent, maar het slenteren over een markt laat mij altijd op een hele andere manier kennis maken met een stad. In het geval van Berlijn kan ik beter zeggen, kennis maken met een wijk.

Elke wijk heeft namelijk zijn eigen markt(en) en de sfeer die er hangt verschilt van buurt tot buurt. Een markt in Kreuzberg is niet te vergelijken met een markt in Prenzlauer Berg. De markt is echt een afspiegeling van de buurt en daarom vind ik het zo leuk om markten te bezoeken en op te gaan in het dagelijkse leven. Niet alleen op vakantie, ook in Berlijn bezoek ik graag eens een andere markt dan mijn eigen buurtmarkt in Friedrichshain. De markt aan de Kollwitzplatz bijvoorbeeld, da’s Prenzlauer Berg puur: veel biologische producten, jonge hippe moeders en gezellige straatmuzikanten. Ik word daar wel blij van!

20150926 - _DSF3729- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

Kollwitzkiez – De yuppiewijk van Berlijn

De Kollwitzkiez, een wijkdeel van Prenzlauer Berg, voelt voor mij bijna een beetje als Parijs. Dat heeft de wijk grotendeels te danken aan de prachtige Altbau op elke hoek van de straat. 19e eeuwse woonblokken die er zo gelikt uitzien dat je bijna zou vergeten dat half Berlijn zwaar is verwoest in de Tweede Wereldoorlog. De Kollwitzplatz is het centrale plein van de buurt maar grote ketens vind je er bijna niet. Het zijn vooral cafés met gepassioneerde barista’s, zelfstandige boetiekjes, speelplekken voor het jonge kroost en natuurlijk de weekmarkt op donderdag en zaterdag die je hier vindt.

Haar naam kreeg het plein in 1947, toen ze naar Käthe Kollwitz werd vernoemd, een bekende kunstenares en beeldhoudster die een groot deel van haar leven in Prenzlauer Berg woonde. In haar tijd was Prenzlauer Berg nog een klassieke arbeiderswijk, inmiddels is het de woonbuurt voor welvarende gezinnen. Volgens sommige Berlijners is Prenzlauer Berg daarom spießig (burgerlijk) geworden maar ik kan ontzettend genieten van de architectuur uit Gründerzeit en zorgvuldig gestylede horeca.

20150912 - _DSF2874-Pano- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De markten van Kollwitzplatz

Midden in Prenzlauer Berg wordt de Kollwitzstraße twee keer per week (donderdag en zaterdag) afgezet voor de markt. Struin lekker langs de stands terwijl je de vele Altbau-appartementen bewondert. Zo sla je twee vliegen in één klap! De sfeer is lekker ongedwongen en het publiek bestaat uit een fijne mix uit welvarende (import)Berlijners en Berlijnbezoekers. Meestal staat er ook nog wel ergens een straatartiest of straatorkest te spelen. Gezellig!

20150926 - _DSF3722- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

De biologische markt (Öko-Markt Grüne Liga) in de Kollwitzstraße kun je elke donderdag vanaf 12:00 bezoeken. Relatief laat voor een markt, zou je misschien denken, maar zo hebben de boeren genoeg tijd om hun oogst de dag zelf nog te kunnen verkopen op de markt. ’s Morgens staan ze nog op het land, ’s middags op de markt om hun waar aan de man te brengen. Verser krijg je het in de stad bijna niet! In de lente word je doodgegooid met asperges, pompoenen overspoelen de markt in de herfst. Een overvloed lokale en seizoensgebonden groente dus! Naast veel groente en fruit kun je er o.a. vis, vlees, bloemen en kazen kopen. Allemaal biologisch en fair trade want duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de Prenzlbergers. Daarmee is de Öko-Markt in Prenzalauer Berg niet alleen een van de grootste biologische markten in de stad maar ook een van mijn persoonlijke favorieten.

20150912 - _DSF2889- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

20150912 - _DSF2896- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

Op zaterdagen (vanaf 8:30) wordt de standaard weekmarkt wat meer aangevuld met non-food. Lokale designers verkopen sierraden, je kunt er mutsen krijgen en toffe vintage kaarten. Dat zijn de betere souvenirs! Het kan ook zo zijn dat er stands zijn die zadelhoezen, tassen of verzorgingsproducten aanbieden, het aanbod wisselt namelijk regelmatig. Natuurlijk kan er ook direct gegeten worden. Het aanbod varieert van crepes, tot Currywurst, tot tiramisu, tot Fischbrötchen. Geheel in Prenzlauer Berg stijl kun je ook kiezen voor oesters met Prosecco. Er is voor ieder wel wat wils!

Ik kijk stiekem al een beetje uit naar de Adventstijd, dan wordt er namelijk elke Adventzondag vanaf 12:00 een extra (kerst)markt georganiseerd aan de Kollwitzplatz. Natuurlijk staat ook deze markt in het teken van duurzaamheid. Je kunt er winterse woondecoratie kopen, maar ook kerstballen en leuke cadeautjes voor onder de boom. Opwarmen doe je met een biologische worst, zelfgemaakte Glühwein of een andere lekkere kerstklassieker. Hier geen vieze chemische Lebkuchen maar authentieke Süßigkeiten die naar traditioneel bakkersrecept worden gemaakt.

20150912 - _DSF2895- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

20140816 - _MG_0968- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

20150912 - _DSF2898- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

20150221 - P1100957- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

20150912 - _DSF2902- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

20150926 - FUJI9107- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

20150912 - _DSF2899- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

20150926 - _DSF3731- BerlijnBlog Markt Kollwitzplatz

Met een grote diversiteit aan kraampjes, en de zon die zich een weg baant door de bomen, vind ik het heerlijk om over de markt te struinen. Daarna kun je nog even de Rykestraße of de Husemannstraße induiken, twee van mijn favoriete (lees: mooiste) straten van Berlijn. Prenzlauer Berg is nou eenmaal een plaatje om te zien! Wat vinden jullie?

Markt Kollwitzplatz
Adres: Kollwitzstraße ter hoogte van de Kollwitzplatz
OV: Tram M2 Knaackstraße, Tram M10 Husemannstraße of U2 Senefelderplatz
Openingstijden: donderdag 12:00 – 19:00, zaterdag 9:00 – 16:00, Adventzondagen 12:00 – 19:00
Website: www.grueneliga-berlin.de
Andere markten in Berlijn: Turkse markt aan de Maybachufer in Kreuzberg, weekmarkt op Boxhagener Platz in Friedrichshain of de historische markthallen van Berlijn.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This