Berlijn kent een grote hoeveelheid aan oude markthallen die vrijwel allemaal stammen uit de 19e eeuw. Veel markthallen zijn vervallen en verlaten, andere markthallen zijn weer helemaal terug als centraal openbaar shopparadijs of als markt. De markthallentrend is terug in opkomst!

20150118 - P1100481- BerlijnBlog Ackerhalle
De Ackerhalle – Markthalle VI in Mitte.

Geschiedenis

Hygiëne

Vanuit hygiënische overwegingen werden in de 19e eeuw veel openluchtmarkten overdekt. Zo zijn er vanaf 1865 14 markthallen gebouwd in de stad, allemaal in de buurt van (snel groeiende) woonwijken. Opmerkelijk, en logisch, is dat de markthallen zich voornamelijk in arbeiderswijken bevonden. In Kreuzberg bevonden zich bijvoorbeeld relatief veel markthallen en in Charlottenburg niet echt. In vergelijking met andere Europese steden zoals Parijs of Barcelona heeft Berlijn relatief veel markthallen, de andere genoemde steden hadden vaak maar één centrale markthal.

Van 1 tot 14..

Om het allemaal niet al te ingewikkeld te maken is er besloten om de markthallen te nummeren en zo ontstonden logischerwijze Zentralmarkthalle I (op Alexanderplatz) tot Blumengroßmarkthalle XIV (in Kreuzberg/Friedrichstadt). Alle markthallen zijn gebouwd tussen een woonblok. De meeste markthallen hadden een voor- en een achteringang. Doordat de markthal maar twee ingangen had, scheelde het in de financiering voor dure facades.

20150313 - P1110771- BerlijnBlog Eisenbahnhalle
De Eisenbahnhalle – Markthalle IX in Kreuzberg.

Toen kwam de concurrentie

Tot ongeveer 1970 waren de markthallen erg populair voor de dagelijkse inkopen aan vlees, fruit en groente. Helaas kregen de markthallen daarna concurrentie van grote supermarkten en discounters die met aanlokkelijke prijzen en een breed aanbod de klanten lokten. Kleine stands op de markt moeten plaats maken voor supermarkten en de markthallen raakten in verval. Jarenlang heeft er niemand naar de markthallen omgekeken – ondanks dat de markthallen onder monumentenzorg staan – en deze stonden dan ook lange tijd leeg. Maar daar komt nu langzaam verandering in! Gelukkig, want het zijn vaak prachtige bouwwerken die alleen een vergelijkbaar raamwerk hebben.

Markthallen krijgen functie terug

Vooral in en rondom de Markthalle IX in Kreuzberg wordt het steeds levendiger. Sinds 2009 heeft deze markthal een nieuwe eigenaar die voor bedrijvigheid en en leuke evenementen zorgt. Maar niet alleen Markthalle IX is aan een herleving bezig, ook de markthallen VI, IX, X, XI zijn met een opmars bezig:

 • Markthalle VI, Ackerhalle:
  kleine winkeltjes en een supermarkt.
 • Markthalle IX, Eisenbahnhalle:
  kleine evenementen en markten. Elke donderdagavond een street foodmarkt, de ‘Street Food Thursday’, op dinsdag, vrijdag en zaterdag is er gewone weekmarkt. In de gangen bevindt zich een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van deze markthal (aanrader!).
  www.markthalleneun.de
 • Markthalle X, Arminiushalle:
  kleine winkeltjes en een brouwerij. Van maandag t/m zaterdag overdag geopend voor de markt of een lekkere lunch. Bij de lokale bierbrouwerij doe je een biertje aan de bar.
  arminiushalle.zunftnetz.org
 • Markthalle XI Marheinekehalle:
  biowinkeltjes en delicatessen in het iets duurdere segment. Lunch aan de bar bij een van de Griekse, Italiaanse of Turkse delicatessezaakjes.
  meine-markthalle.de

20150126 - _MG_6617- BerlijnBlog Armeniushalle

 

20150126 - _MG_6664- BerlijnBlog Armeniushalle
De Markthalle X – Arminiushalle in Moabit. 
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This