Onderzoeksbureau NAMBOS naming & research wilde uitvinden welke koosnaampjes het meest worden gebruikt in het Duitse taalgebied. 1002 mensen werden gevraagd naar hun favoriete en meest gebruikte koosnaampje. Van alle bevraagde mensen hadden er 46% een relatie en spreken hun partner aan met een koosnaampje (Kosename) aan. Hierbij de poulairste Duitse koosnaampjes op een rij;

1. Schatz (37 %)
2. Schatzi (9,6 %)
3. Hase (3,9 %)
4. Liebling (3,5 %)
5. Schnuckel/Schnucki (3,1 %)
6. Mausi (2,8 %)
7. Bär/Bärchen/Bärli (2,2 %)
8. Papa/Papi/Papilein (2,0)
9. Abkürzung/Verniedlichung des Vornamens (1,5 %)
10. Kleiner/Kleine/Kleines (1,7 %)

Er is geen verschil te vinden tussen de antwoorden van mannen en vrouwen De grote verschillen zijn echter wel terug te vinden tussen verschillende generaties. Hoe ouder de persoon in kwestie, hoe creatiever in de keuze van koosnaampjes. Van de 30-jarigen noemt namelijk 63% zijn partner “Schatz” of “Schatzi”.

In de grote steden worden ook meer verschillende koosnaampjes gebruikt dan op het platte land. Ook op het platte land heerst het geeikte “Schatzi” waar stadsmensen liever gebruik maken van gekke koosnaampjes of van geïmporteerde koosnamen.

De koosnaampjes kunnen worden ingedeeld in de volgende categorieën en staan hierbij gesorteerd naar populariteit.

1. Persönliches (Mitzel, Hatzi, Bogel)
2. Fremdländisches (Cherie, Habibi)
3. Verehrendes (Chef, Hübscher)
4. Intimes (Stecher, Pussy)
5. Niedliches (Muckele, Knüttelchen, Kuschi, Fussel)
6. Tierisches (Rattenschwänzchen, Tatzi, Ziege)

En natuurlijk kan het allemaal nog veel gekker! Wat dacht je van Frühlingsbienchen, Herzblatt, Butterherzchen of Zuckerschnecke? Maak het zo gek als je wilt! Wil je je Duitse vlam wel eens verrassen met iets nieuws of ben je wel geïnteresseerd in de informele Duitse taal dan is deze lijst met Duitse koosnaampjes zeker een must.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This