spree ufer demo
Al langer zijn vele Berlijners niet blij met de plannen van de gemeente om het landschap rondom de Spree helemaal om te gooien. Voor de mensen die hiervan nog niet op de hoogte waren: “Mediaspree” is een project voor het gebied rondom de Spree in de stadsdelen Friedrichshain en Kreuzberg. Om nieuwe bedrijven aan te trekken wil de gemeente grote onpersoonlijke kantoorgebouwen neerplempen langs de oevers van de rivier de Spree. Hiermee wil Berlijn vooral nieuwe mediabedrijven aantrekken om de stad een “boost” te geven. Echter moeten populaire strandbars het dan ontgelden, onder andere Kiki Blofeld, het Oststrand en Bar 25 liggen direct aan de Spree en zullen naar plannen van de gemeente plaats moeten maken voor mediabureau’s.

Afgelopen zaterdag vonden er demonstraties plaats om kenbaar te maken dat de Spree moet blijven zoals hij is: mega. De demonostratie die voor een “Megaspree” is werd druk bezocht want hoe graag Berlijn ook wil groeien, meer dan 80% van de bewoners uit Kreuzberg en Friedrichshain hebben tegen het project “Mediaspree” gestemd. De gemeente schenkt hier echter weinig aandacht aan, de plannen werden slechts deels aangepast. Een demonstratie zou de ogen van de gemeente dus moeten openen!

mediaspree demo

Leuzen als “Nie mehr Sex on the beach – Nein Danke!”, “Spieglein, Spieglein an der Wand, noch bist du die geilste Stadt im Land” en “Spreeufer für Alle!” sierden verschillende borden die gedragen werden door rond 3.000 bont aangeklede Berlijners. Ergens leek deze demonstratie wel een beetje op de Love Parade of op het Karnavel der Kulturen, de emotionele lading was alleen wel iets negatiever. Want wanneer de Mediaspree er komt gaat er een stukje identiteit van Berlijn verloren…

mediaspree plannen

De kans dat de plannen voor de Mediaspree worden doorgezet zijn echter vrij groot, al 80% van “Labels II” (een modecentrum) is reeds verhuurd. Binnenkort zal er meer bekend worden gemaakt over de definitieve plannen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This