Meilenwerk is een project met permanente tentoonstellingen over oldtimers en klassieke auto’s in een voormalig remisegebouw van de Strassenbahn. Het is nu al het vijfde jaar dat deze tentoonstellingen plaats vinden en ze worden immer populairder. Het is een plek om je lekker uit te leven als oldtimer fan, of gewoon lekker rond te snuffelen als bezoeker.

Het gebouw is erg bijzonder, het heeft vroeger jarenlang dienst gedaan als remisegebouw voor de Berliner S-bahn. Ooit was het Meilenwerk het grootste remisegebouw van Europa. Na de jaren ’60 werd het amper meer gebruikt omdat men in het westen geen S-bahn meer had. Jarenlang is het gebouw verwaarloost maar in 2003 is het gerestaureerd en nu is het gebouw, en de oldtimer tentoonstelling, gratis te bezichtigen.

Geschiedenis van het gebouw:

Één van de bijzondere dingen van het Meilenwerk Berlin is dat deze tentoonstellingen plaats vinden in een oud remisegebouw. Ooit waren deze Wiebehallen met 10.800 m2 het grootste remisegebouw van Europa. Dagelijks gebruikten 900.000 Berlijners de S-bahn want geen kip had nog een auto. Dit remisegebouw had plek voor meer dan 300 wagens die ze kwijt konden om 22 verschillende sporen.

Het beschermde remisegebouw in de Wiebestrasse werd tussen 1899 en 1901 door de architect Joseph Fischer Dick gebouwd, en was een van de bekendste objecten van de keizer. In 1924 werd het gebouw gerenoveerd en kreeg het nieuwe dakdecoratie om het gebouw een moderne uitstraling te geven.

Tijdens de jaren ’60 werd het gebouw zwaar verwaarloost, de S-bahn was onderdeel van de Deutsche Bahn en kwam bijna alleen nog maar in het oostelijke deel van de stad voor. Het gebouw werd tijdens deze jaren als magazijn gebruikt, en heeft daarna nog een tijdje dienst gedaan als werkplaats dienst gedaan voor culturele werkers. In 1996 moest het gebouw wegens tekortkomingen door de politie worden afgesloten.

De restauratie:

Het kostte een jaar tijd en 11 miljoen euro om het gebouw weer op te knappen en te kunnen openen. In 2002 zijn ze begonnen met restaureren, in 2003 was het gebouw weer begaanbaar. Tijdens de restauratie is er zo veel mogelijk geprobeerd om de oude karakteristieke details weer in al zijn glorie naar voren te brengen. Om dit te bewerkstelligen is veel gebruik gemaakt van glas en staal. De oude hal is terug, en je zult versteld staan van de indrukwekkende grootte. Je kunt duidelijk het vroegere doel terug zien in de hal, er lopen nog verschillende sporen over de vloer.

Voor de restauratie heeft het Meilenwerk in 2004 een prijs in ontvangst mogen nemen: Bundespreis für Handwerk in der Denkmalpflege 2004.

Wat is er te doen?

In Europa’s voormalig grootste remisegebouw verzamelen zich dagelijks fans van oldtimers om zich te vergapen aan mooie pareltjes en te keuvelen met andere hobbyisten. Als je gelukt hebt komen enthousiaste oltimer fans zelf ook met hun parade bij het Meilenwerk voorbij.

Het gebouw wordt voor tentoostellingen gebruikt maar ook voor vakbeurzen, congressen en seminars. Op de bijna 11 m2 grote oppervlakte is ook aan onze magen gedacht, er zijn restaurants en gezellige biergarten. Op zondag treffen jazzfans zich voor een brunch.

Jaarlijks komen ongeveer 450.000 mensen het Meilenwerk in Berlijn bezoeken. Inmiddels is deze locatie zo populair geworden er in het weekend een soort van vlooienmarkt wordt opgezet. Echt erg leuk om eens te bezoeken!

Waar is het Meilenwerk?

Wiebestrasse 36–37, 10553 Berlijn.
S-bahnhof Beusselstrasse.

De entree is overigens gratis!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This