Nog een paar weken en dan is het weer zover, dan vindt het Melt! Festival plaats in Duitsland. In Gräfenhainichen welteverstaan, ongeveer 1,5 uur bij Berlijn vandaan. Persoonlijk vind ik dit een van de coolere festivals die Duitsland te bieden heeft, de sleutelwoorden? Indie, electronica, house, geweldige locatie, sfeer, niet duur, prachtig meer en dansen voor je leven. Niet vreemd dat er elk jaar meer Nederlanders op dit festival opduiken, snakkend naar Duitse techno.

Dit jaar vindt het Melt! Festival plaats op 15, 16 en 17 juli 2011, zoals altijd in een weekend ergens midden juli. Vanuit Berlijn is Melt! uitstekend te bereiken en perfect geschikt om een weekendje naartoe te gaan om te genieten van electro, drum&bass, gitaren en techno. Kaartjes kun je in Nederland bestellen bij Seatwave maar ook op de website van Melt.

Programma Melt 2011

Eigenlijk is de line up van Melt! altijd goed, er zitten altijd een aantal bekende namen tussen, en daarnaast een aantal verrassende nieuwe electronische acts. Een goede mix tussen bekende bands bekijken en nieuwe dingen ontdekken, dat is Melt! voor mij. Maar de line up van dit jaar, wowie! Daar staan echt gave namen.

Hierbij een greepje waar mijn hart sneller van gaat kloppen;

 • Paul Kalkbrenner,
 • Boys Noize,
 • Bodi Bill,
 • Digitalism,
 • White Lies,
 • Ellen Allien,
 • Apparat,
 • Modeselektor,
 • The Streets,
 • Cut Copy,
 • Miss Kittin,
 • Crystal Castles.

Daarnaast staan er natuurlijk nog veel meer bekende en minder bekende namen.

Het programma loopt van 15:00 tot ongeveer 4:00. Voor de dansliefhebbers die nog puf over hebben is er buiten het festivalterrein een 24 uurs tent (de Sleepless Floor). De naam zegt het al, 24 uur open. Er kan dus ook gedanst worden tussen 4:00 en het begin van het programma de volgende dag. Non-stop feest dus op Melt!

Festivalterrein “Stadt aus Eisen”

Het Melt! Festival wordt georganiseerd op een van de meest toffe locaties in Duitsland, de Ferropolis in Gräfenhainichen. Het festival terrein wordt ook wel “Stadt aus Eisen” genoemd, bij het zien van de foto’s wordt het meteen duidelijk waar die naam vandaan komt. Het festival terrein staat namelijk vol met grote ijzeren bouwwerken. De meeste zijn oude baggermachines die daar gebruikt werden. Ze staan er nu nog steeds maar zijn niet meer in gebruik, maar geven wel een leuke sfeer aan het hele terrein. Behangen met spiegels en discolampen geeft dit een bijzondere sfeer. Zeker ’s avonds hangt er een bijzondere sfeer.

Het terrein is geasfalteerd wat er voor zorgt dat er bij regen geen modderpoel ontstaat. Groot pluspunt. Ook staan er op het festivalterrein gewone toiletten! Wat een uitkomst op dit festival! Op het campingterrein staan overigens wel dixies maar goed, het is al een stuk luxer dan op menig ander festival. Bij lekker weer kan er heerlijk worden gezond aan het grote meer wat direct aan het campingterrein gelegen ligt.

Tickets

Er zijn vele (ook Nederlandse) partijen die tickets verkopen. Let echt wel goed op dat je niet teveel betaalt voor je ticket, soms vragen organisaties teveel geld. Je kunt het beste je kaartje kopen bij een van de officiële verkoopkanelen in Duitsland, via de website van Melt zelf of online via Eventim.

Voorzieningen

Eten & drinken

Het eten is op Melt niet erg gevarieerd maar wel erg lekker en vooral goedkoop. Op veel festivals vind ik vaak de prijzen veel te hoog voor wat je krijg maar Melt! vond ik verrassend goedkoop. Je kunt er onder andere döner, aziatisch, maïs, friet en worst krijgen. Ook de prijzen van drankjes vallen mee, flesje coca cola kost € 2,50 (als ik het me goed herinner). Flessen morgen het festivalterrein niet op, maar tetra pakken wel. Het is op Melt dan ook erg populair om met tetra pakken naar binnen te gaan, met behulp van wat ducktape maken ze er een soort tasje van. Erg innovatief :D.

Sanitair

Het sanitair op het festivalterrein zelf vind ik erg goed. Er staan namelijk vaste toiletblokken, en als vrouw zijnde ben ik groot fan van normale doortrektoiletten. Een pré dus. Op de camping is het iets minder gesteld met het sanitair en zul je het met de schaars verspreide dixies moeten doen. ’s Morgens moet je hier nog vaak voor in de rij staan ook, bummer. De douches heb ik zelf niet geprobeerd, het waren er vrij weinig. Een frisse duik in het meer naast de camping doet namelijk ook goed dienst als oppeppertje en verfrisser.

De reis

Vanuit Nederland kun je het beste met de auto naar het festival gaan. Je kunt er ook voor kiezen om per trein te reizen, dan is het aan te raden naar station Dessau te reizen. Vanaf daar reizen er pendelbussen naar het festivalterrein.

Naar Melt! per auto:

Rijd over de A9 en neem de afslag Dessau Ost de B 185 op in de richting van Oranienbaum. Sla in Oranienbaum rechts af de B 107 op naar Gräfenhainichen. Tussen Jüdenberg en Gräfenhainichen sla je rechts af en volg je de borden “Ferropolis”.
De reistijden per auto per stad zijn ongeveer:

 • Berlijn 80min,
 • Leipzig 45min,
 • Halle 45min,
 • Dresden 125min,
 • Keulen 5hrs,
 • Hamburg 4hrs,
 • München, 4.30hrsm
 • Frankfurt/main 4hrs,
 • Stuttgart 5hrs,

Naar Melt! per trein
Neem de trein naar Dessau, let op, niet uitstappen bij het station van Gräfenhainichen. Vanaf Dessau rijden namelijk bussen naar Ferropolis, deze rijden met regelmaat (om de 30 minuten). Meer informatie over treinen in Duitsland kun je hier vinden.

Naar Melt! per bus

Cool Tours rijdt vanaf Berlijn Tegel, Berlijn Schönefeld, Berlijn Hauptbahnhof en Berlijn Alexanderplatz naar het festivalterrein. Tickets beschikbaar vanaf 24 euro, maar wees wel op tijd. Een aantal jaar geleden ben ik ook met deze schuttledienst van Berlijn naar Melt! gegaan en het is me zeer goed bevallen. Goedkoop en makkelijk, duurt wel even maar dan heb je ook wat!


Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This