Bij de gedachte aan ‘zon, zee en strand’ is Berlijn misschien niet de eerste locatie die in je opkomt. Maar deze zomer hebben we absoluut niets te klagen als het op zomerse temperaturen aankomt. De thermometer tikt regelmatig de 35 °C aan! Die zon hebben we dus alvast. Daarnaast beschikt Berlijn over tientallen meren met fijne zandstrandjes: de perfecte toevluchtsoorden om even af te koelen van de brandende hitte. De echte zee mag ik dan wel missen hier in Berlijn… Een willekeurige Berlijnse See (meer) biedt gelukkig een prima alternatief.

Meren in Berlijn

Rondom Berlijn is het erg groen (bossen) en blauw (water). Berlijn bestaat voor 6,7% uit water en de meeste meren zijn omringd door bosrijk gebied. Wist je dat Berlijn zelfs voor 12,9% uit parken (➤ lees ook: parken in Berlijn) en uit nog eens 18,3% uit bos bestaat? Veel verkoelende schaduwplekjes dus! Ieder jaar worden de Berlijnse meren gecontroleerd op waterkwaliteit en bijna steevast scoren ze ‘uitstekend’ (hoogste score) naar de richtlijnen voor waterkwaliteit van de EU. Je kunt er dus ook prima zwemmen!

20160507 - _DSF3747- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

De Schlachtensee ten zuidwesten van Berlijn

Als je naar de rand van de stad rijdt, merk je het al snel, Berlijn is omringd door groen. Je hoeft er niet eens ver voor te rijden want veel bossen en meren bevinden zich zelfs nog binnen de stadsgrenzen van Berlijn. Omdat de meeste meren aftakkingen zijn van de Spree of de Havel bevinden deze zich veelal in het westen en oosten van de stad. Maar ook in andere uithoeken kun je soms mooie paradijsjes vinden.

Sinds ik in Berlijn woon, probeer ik iedere zomer wel een paar nieuwe meren te bezoeken. De uitkomsten van mijn persoonlijke test vind je op deze pagina die ik elke zomer probeer aan te vullen met nieuwe ontdekkingen. Viel Badespaß!

Wannsee

Toen ik nog in Berlijn studeerde, woonde ik in een internationaal studentencomplex in het westen van de stad. Behoorlijk buiten het drukke uitgaansleven van de stad misschien, maar wel vlakbij de Wannsee! De zomermaanden aan de Wannsee kan ik me nog goed voor de geest halen. Elk zonnig weekend zochten een een nieuwe baai aan het water en al snel begon ik net zoveel van de Wannsee te houden als van onze eigen Noordzee. En ik ben niet de enige. Ook bij seen.de heeft de Wannsee de status gekregen als favoriet meer in Berlijn.

De Wannsee is vrij diep en is dus naast een gewoon strand ook een perfecte plek om te zeilen. Op dagen met veel wind (die in Berlijn wat schaarser zijn dankzij het landklimaat) wordt er dan ook naar hartelust gevaren. De vele witte zeilen zorgen voor een vrolijk gezicht aan de horizon. Omdat de Wannsee geen afgesloten meer is, maar officieel gezien een verbreding van de rivier de Havel, kun je vanaf hier makkelijk verder de stad uitvaren.

Beschik je niet over een zeilboot of hou je je sportieve activiteiten liever bij zonnen en zwemmen? Dan zijn er twee opties aan de Wannsee:

  1. Strandbad Wannsee
    Het woord Strandbad zul je vaker tegen gaan komen in dit artikel. Een Strandbad is een kunstmatig aangelegd strand met veel faciliteiten waar je meestal entree voor betaalt. Strandbad Wannsee is een van de grootste stadsstranden in Berlijn waar wel 30.000 mensen terecht kunnen. Wow! Er staan strandstoelen, douches en catering tot je beschikking en het terrein wordt altijd keurig netjes schoon gehouden.
  2. Zelf een plekje uitkiezen
    Rondom de Wannsee zijn talloze kleine baaitjes te vinden waar je zelf je handdoek uit kunt slaan. De Wannsee ligt in de bosrijke omgeving van het Grunewald en de bomen bieden veel schaduw en verkoeling. Voordeel: het is er meestal wat rustiger dan in het Strandbad. Nadeel: er staan verder geen faciliteiten tot je beschikking.

Waar je ook voor kiest, je kunt vanaf station Heerstraße of station Wannsee bus 218 nemen richting Wannsee. De bus rijdt een prachtige route door het bos met bushaltes bij het Pfaueninsel en de Grunewaldturm. Leuke uitstapjes om te combineren met een bezoek aan het meer en alleen de rit met de historische stadsbus is al een ervaring op zich! Aan de andere kant van het water zijn het Haus der Wannsee Konferenz en de Liebermann Villa te bezoeken.

Strandbad Wannsee
Adres: Wannseebadweg 25
OV: S Wannsee of S Heerstraße, vanaf daar bus 218
Entree: € 5,50
Ligplekken buiten het Strandbad: ja
Combineren met: Grunewaldturm, Pfaueninsel, Haus der Wannsee Konferenz, Liebermann Villa

20070505 - 100_9161- BerlijnBlog meren in berlijn wannsee strandbad

Zeilen op de Wannsee

20110826 - DSC03747- BerlijnBlog meren in berlijn wannsee strandbad

Strandbad Wannsee – een beetje oubollig maar erg knus

20110826 - DSC03742- BerlijnBlog meren in berlijn wannsee strandbad

Bij Strandbad Wannsee kun je ligstoelen en strandstoelen huren

Großer Müggelsee

De Großer Müggelsee is het oostelijke zusje van de Wannsee en bevindt zich helemaal aan de andere kant van de stad in de wijk Friedrichshagen. Het is het grootste meer binnen de stadsgrenzen van Berlijn en je vindt hier een ware oase van rust (als er niet toevallig een strandfeest wordt georganiseerd). Net als de Wannsee, is ook de Müggelsee een geliefd meer onder de Berlijners om te zeilen en te zwemmen.

Qua zwemlocaties zijn er rondom de Müggelsee verschillende opties. Je kunt gewoon een fijn plekje uitzoeken rondom het meer of neerstrijken bij het (voormalige) Strandbad. In tegenstelling tot de Wannsee betaal je bij Strandbad Müggelsee geen entree, het Strandbad heeft namelijk sinds 2006 geen eigenaar meer. Je kunt nog wel gebruik maken van het sanitair en een kleine snackbar. Hoewel het wel een beetje van het kaliber ‘vergane glorie’ is, kun je hier prima een middag of avond vertoeven.

Strandbad Müggelsee
Adres: Fürstenwalder Damm 838
OV: S3 Berlin-Friedrichshagen, vanaf daar tram 61
Entree: gratis
Ligplekken buiten het Strandbad: ja
Combineren met: wandeling rondom de Müggelsee (met uitstapjes naar de Müggelturm, uitzichttoren uit DDR-tijden, en de voormalige kunstenaarswijk Friedrichshagen) of een bezoek aan Klein Venedig

20130723 - _MG_8601- BerlijnBlog meren in berlijn muggelsee

Zonsondergang op een mooie zomeravond aan de Müggelsee

20130723 - _MG_8618- BerlijnBlog meren in berlijn muggelsee

Zeilen is ook op de Großer Müggelsee een geliefde activiteit

Kleiner Müggelsee

Het kleine zusje van de Großer Müggelsee is de Kleine Müggelsee, een kleine uitloper ten zuidoosten van het grotere meer. Vanaf de bushalte Odernheimer Straße is het slechts een paar minuten wandelen door een prachtig bos. Verscholen achter de hoge bomen, gaat het brede zandstrand van de Kleiner Müggelsee schuil. Het mag qua wateroppervlakte dan wel kleiner zijn dan de Großer Müggelsee, het strand is er groter en ligt vrijwel geheel in de zon. Ideaal dus voor zonaanbidders! Onder de bomen is er genoeg ruimte om iets beschutter te liggen. In de baai liggen vaak boten en dit is ook de ideale plek om zelf een roeibootje mee naartoe te nemen.

Kleiner Müggelsee
Adres: Neuhelgoländer Weg 1
OV: Bushalte Odernheimer Straße (bux X69 vanaf U5 Elsterwerdaer Platz of S3 Köpenick)
Entree: gratis
Ligplekken buiten het Strandbad: ja (Strandbad alleen aan de Großer Müggelsee)
Combineren met: wandeling rondom de Müggelsee, een tocht met de kleinste veerboot van Berlijn de F24 of een bezoek aan Klein Venedig

20160604 - _DSF4956- BerlijnBlog fotodagboek 59

Plötzensee

De Plötzensee is een van de meest centraal gelegen Berlijnse meren mét een goede waterkwaliteit. Met de mooie bosrijke omgeving (Volkspark Rehberge) doet dit meer zeker niet onder voor de meren die verder buiten de stad liggen. Geen wonder dus dat half Wedding en Prenzlauer Berg op warme dagen aan de oevers van de Plötzensee ligt. Al meer dan 100 jaar trekt dit smalle meer bezoekers naar het Freibad. Toen ik er op zaterdagochtend bij 24 graden op het strand lag, was daar echter vrij weinig van te merken. Het was veel rustiger dan ik had verwacht. Dát was een aangename verrassing! Als ik de verhalen van anderen mag geloven schijnt dat trouwens wel een uitzondering te zijn. Hoe warmer, hoe drukker, denk ik. Het Strandbad is van alle gemakken voorzien: omkleedcabines, eetgelegenheden, speeltuinen voor de kinderen en parasols. Rondom het meer is ook bootverhuur te vinden waar je roeiboten kunt huren.

Strandbad Plötzensee
Adres: Nordufer 26
OV: Tram M13 Virchow-Klinikum (ca. 5 min. wandelen), Bus TXL of S Beusselstraße (ca. 10 min. wandelen) of U9 Westhafen (ca. 10 min. wandelen)
Entree: € 5,-
Ligplekken buiten het Strandbad: weinig tot geen plekken met vrije toegang tot het water buiten het Strandbad
Combineren met: Gedenkstätte Plötzensee of op zaterdag de vlooienmarkt op Leopoldplatz

20150801 - DSCF1461- BerlijnBlog Plötzensee

Meer impressies in mijn artikel over Strandbad Plötzensee

Tegeler See

De wijk Tegel in het noorden van Berlijn staat voornamelijk bekend om de gelijknamige luchthaven. Toch is er in deze hoek van de stad nog veel meer te bezichtigen dan de luchthaventerminal! Bij de Tegeler See iets ten noorden van luchthaven Tegel is namelijk prima vertoeven op het officiële strand of op een van de andere plekjes aan het water. Het meer is uitstekend met de fiets te bereiken en is leuk om te combineren met een bezoek aan de kneuterige Greenwichpromenade vanwaar je een boottocht over het meer kunt maken.

Strandbad Tegeler See
Adres: Schwarzer Weg 21
OV: Bushalte Jörsstraße (bus 222 vanaf S1 Waidmannslust of U6 Alt-Tegel)
Entree: € 4,-
Ligplekken buiten het Strandbad: ja
Combineren met: een fietstocht naar Spandau, de Greenwichpromenade of met de Plattenbau street art in Reinickendorf

20160521 - _DSF4568- BerlijnBlog Fotodagboek 58

Orankesee

Voor een idyllisch meer hoef je heus niet altijd ver te reizen, daarvoor is de Orankesee het perfecte bewijs. Net buiten de S-Bahnring vind je dit kleine Berlijnse meer. Het strandbad is van alle gemakken voorzien en is met een glijbaan en een speeltuin ook uitstekend geschikt voor kinderen. Na een dagje zwemmen kun je bij de Biergarten verderop genieten van een pul bier en een Duitse maaltijd als lekkere afsluiting van een mooie zomerdag.

Strandbad Orankesee
Adres: Gertrudstraße 7
OV: Tram M4 Buschallee/Hansastraße (ca. 12 min. wandelen), Tram M5 Freienwalder Straße (ca. 15 min. wandelen), Tram 27 Buschallee/Suermondtstraße (ca. 5 min. wandelen)
Entree: € 4,50
Ligplekken buiten het Strandbad: niet echt
Combineren met: een biertje drinken bij Biergarten am Orankesee met uitzicht over het water, het Mies van der Rohe Haus of Gedenkstätte Hohenschönhausen

Weißer See

Rondom de Weißer See is het eigenlijk altijd druk. Niet gek, want dit Berlijnse meer ligt midden in een woonwijk en is vanuit bijna alle hoeken van de stad makkelijk te bereiken. Toch merk je daar direct aan het water weinig van want ook de Weißer See is omgeven door groen en vanaf het water is geen Plattenbau of Fernsehturm meer te zien. Het meer is niet al te groot maar prima geschikt voor een snelle duik in het water. Op en neer zwemmen naar de fontein, een roeibootje huren en wat eten bij de Biergarten aan het water behoren ook nog tot de opties. En een ding is zeker: hier hoef je je nooit alleen te voelen.

Strandbad Weißensee
Adres: Berliner Allee 155
OV: Tram 12, M4 of M13 Berliner Allee/Indira-Gandhi-Straße
Entree: € 5,-
Ligplekken buiten het Strandbad: ja
Combineren met: Orankesee

20150816 - _DSF2453- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

Ook buiten het Strandbad zijn er volop zwemopties aan de Weißer See

Meer impressies in mijn artikel over de Weißer See.

Langer See

De Langer See is eigenlijk helemaal geen meer, maar een verbreding van de rivier de Dahme. Maar ach, wat doet het er toe, het is een fijne plek om te zwemmen en daar gaat het om! Doordat de Langer See zo langgestrekt is kun je er tientallen mooie plekjes vinden om in alle rust te zwemmen. Vlakbij tramhalte Bammelecke kun je zelfs een fijn zandstrand vinden. Tel daarbij op dat er langs het water een prachtig wandelpad door het bos kronkelt en je hebt een nieuwe favoriet van me. Mocht je geen zin hebben om lang te zoeken naar een mooie plek aan het water dan kun je ook zo het Strandbad induiken. Met € 8,- wel ietwat prijzig, maar daar krijg je een prachtig schoon zandstrand, grasveld en verhuur van schattige strandstoelen voor terug. Prima optie als je liever gaat voor wat meer comfort en open plekken om te kunnen zonnen.

Strandbad Grünau
Adres: Sportpromenade 9
OV: Tramhalte Strandbad Grünau (tram 68 vanaf S Grünau). Voor vrije plekken in de natuur kun je ook uitstappen bij Bammelecke of Richtershorn
Entree: € 8,-
Ligplekken buiten het Strandbad: ja
Combineren met: urbexen in het verlaten balhuis Grünau

20150809 - P1170502- BerlijnBlog Langer See Grunau

Meer impressies van de Langer See in mijn artikel zwemmen, bossen en urbexen in Grünau.

Schlachtensee

Achter de brede straten vol villa’s in Zehlendorf ligt een van mijn favoriete meren. De Schlachtensee. Het prachtige heldere Berlijnse meer ligt op een steenworp afstand van de S-Bahn en is daarom geliefd bij veel Berlijners. Juist omdat het zo eenvoudig te bereiken is, kan het op mooie zomerdagen wel druk worden. Mijn tip: loop net zo lang rond het meer tot je een rustige plek hebt gevonden om je handdoekje uit te slaan. Alternatief kun je ook een roeibootje huren en lekker midden op het meer in alle rust ronddobberen.

Badestelle Schlachtensee
Adres: Marinesteig / Am Schlachtensee
OV: S Schlachtensee
Ligplekken buiten het Strandbad: ja (geen Strandbad)
Combineren met: fietstocht door Zehlendorf

20160507 - _DSF3789- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Lees meer over de Schlachtensee in mijn artikel over de prachtige wijk Berlijn-Zehlendorf

Liepnitzsee

Als we het over de mooiste meren van Berlijn gaan hebben, dan is de Liepnitzsee de meest serieuze kanshebber. Dit grote meer ten noorden van Berlijn heeft gewoon alles. Rustige zonplekjes in de bossen en een netjes Strandbad. Een schattige veerboot naar het idyllische eilandje in het meer. Picknickplaatsen. Een wandelpad langs het water. Een kleine snackbar. En misschien nog wel het meest belangrijk van allemaal: prachtig helderblauw water.

Liepnitzsee Nordurfer
Adres: Am Liepnitzsee 1
OV: Trein naar Wandlitz, of S2 naar Bernau, vanaf daar met de bus naar Waldsiedlung Bernau bei Berlin, vanaf daar is het ca. 15 min. wandelen
Ligplekken buiten het Strandbad: ja
Combineren met: de voormalige FDJ Hochschule am Obersee

20160903-_mg_2227-berlijnblog-meren-in-berlijn-liepnitzsee

Handige links:

Wat is jouw favoriete meer in of rondom Berlijn? Mijn lijstje kan nog wel wat suggesties gebruiken!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This