Milieuzones (in het Duits “Umweltzones”) zijn in januari 2008 ingevoerd in Berlijn en in 11 andere Duitse steden waaronder Hannover, Dortmund en Keulen. Als je met de auto naar Berlijn gaat moet je er dus rekening mee houden dat je de milieuzone niet mag inrijden zonder een groene milieusticker die laat zien dat jouw auto milieuvriendelijk is. Deze milieustickers kun je op verschillende plekken aanschaffen waaronder tankstations in Duitsland en bij de ANWB. Omdat er nogal wat onduidelijkheid is over de milieuzones zal ik proberen het één en ander duidelijk te maken over deze, in Duitsland genoemde, Umweltplakette.

Umweltzones zijn in Berlijn te herkennen aan de hiernaast afgebeelde borden, deze zie je bij het in-, of uitrijden van een milileuzone. Daarnaast wordt er meestal een onderbord getoond met de drie verschillende milieustickers, waarmee het voertuig uitgerust moet zijn om in een zone te mogen rijden. In Berlijn mag je sinds januari 2010 alleen nog met een groene milieusticker de binnenstad in.

Begrippen

Wat is een milieuzone?

De  Umweltzone is de zone in Berlijn waarop het nieuwe milieusysteem van toepassing is, auto’s die het milieu zwaar vervuilen worden geweerd uit het centrum van Berlijn. Auto’s zonder sticker worden ook gezien als vervuilend en mogen de stad niet inrijden.

Wat zijn milieustickers?

De Umweltstickers (ook wel Umweltplakette genoemd) is de sticker die je moet kopen als je de milieuzone in wilt, deze sticker laat zien hoe milieuvriendelijk jouw auto is. De sticker bestaat in de kleuren groen (milieuvriendelijk), oranje, en rood (niet milieuvriendelijk).

Wat zijn emissieklassen?

Er zijn verschillende soorten milieustickers, ze zijn gebaseerd op emissieklassen. Klasse 4 is de groenste en de meest milieuvriendelijke.

Waarom een Umweltzone in Berlijn?

Ter bevordering van de luchtkwaliteit in bepaalde zones in Duitsland is de milieuzone ingevoerd. Er waren nogal wat problemen en de maximale grens van aantal Stikstofdioxide (NO2) in de lucht was overschreden. In gebieden waar de lucht erg vervuild werd (steden, belangrijke verkeersknooppunten, drukke snelwegen e.d.) zijn naar aanleiding van de ernstige vervuiling de milieuzones ingevoerd. Het is niet toegestaan een milieuzone in te rijden tenzij de uitstoot van fijnstof voor het voertuig aan bepaalde normen voldoet. Voertuigen (personenauto’s, campers, bedrijfswagens en autobussen, ongeacht of deze op benzine, lpg, aardgas of diesel rijden) die het gebied willen inrijden moeten voorzien zijn van een milieusticker die laat zien hoe milieuvriendelijk de auto is. De milieuvriendelijkheid van de auto kun je aflezen aan de kleur van de sticker die rood, geel of groen kan zijn.

Waar kun je de milieusticker bestellen?

De milieustickers zijn te verkrijgen bij verschillende Nederlandse instellingen waaronder;

  • Dekra (in Nederland €12,50, bij de Duitse Dekra €14,80 voor auto’s met een Nederlands kenteken),
  • TÜV (in Nederland €17,85, bij de Duitse TÜV €12,50 voor auto’s met een Nederlands kenteken),
  • Kwik-Fit (€17,50),
  • ANWB (€12,50).

Via internet kun je bij www.milieusticker.eu ook een milieusticker kopen. De kosten hiervoor bedragen € 12,75, dit is exclusief administratiekosten en verzendkosten.

Ook in Berlijn zelf kunnen deze stickers worden verkregen, er zijn ongeveer 800 geautoriseerde garages in Berlijn die deze stickers aanbieden, hier variëren de prijzen van 5 euro tot 15 euro. Lezer Marjon geeft nog een handige tip over het aanschaffen van een milieusticker langs de snelweg:

“Wij hebben ontdekt dat je de milieusticker in Duitsland alleen kunt kopen bij tankstations MET een werkplaats. Vlakbij Michendorf (net voor Berlijn) gingen we naar een groot tankstation en werden doorgestuurd naar het volgende adres: Einbau & Tankstelle (LPG), Potsdamer str. 95 (Michendorf). Het is ongeveer 10 minuten van de snelweg. Overigens heb je voor een milieusticker (ook als je het in NL aanvraagt) een kopie van je autopapieren nodig. Handig om te weten als je even langs de ANWB loopt.”

Emissieklassen & uitzonderingen

Hoe minder fijnstof auto´’s uitstoten, hoe hoger de klasse waarin zij terecht komen. Een goed roetfilter is dus van belang! Voor de Umweltplakette zijn vier emissieklassen gedefinieerd.

Klasse 1 – kleurloos

De rode sticker komt overeen met de hoogste uitstoot van fijnstof en komt niet in aanmerking voor een Umweltplakette en mogen nooit een Umweltzone inrijden.

Klasse 2 – rood

Tot deze emissieklasse behoren voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasemissienormen volgens Euro-2. Over het algemeen betreft het voertuigen met een datum eerste toelating van na 31 december 1996 en vóór 1 januari 2001. Voertuigen die achteraf zijn uitgerust met een retrofit roetfilter, en die voor inbouw voldeden aan de Euro-1 norm, kunnen in deze klasse worden ingedeeld indien het retrofit roetfilter een typekeur van het KBA heeft verkregen.

Klasse 3 – oranje

Tot deze emissieklasse behoren voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasemissienormen volgens Euro-3.
Over het algemeen betreft het voertuigen met een datum eerste toelating van na 31 december 2000 en vóór 1 januari 2006. Voertuigen die achteraf zijn uitgerust met een retrofit roetfilter, en die voor inbouw voldeden aan de Euro-2 norm, kunnen in deze klasse worden ingedeeld indien het retrofit roetfilter een typekeur van het KBA heeft verkregen.

Klasse 4 – groen

In klasse 4 zitten voertuigen die het minste fijnstof uitstoten. Voertuigen rijdend op benzine of LPG, en die voorzien zijn van een geregelde katalysator kunnen voor deze klasse in aanmerking komen. Voertuigen die voorzien zijn van een dieselmotor zullen aan de meest recente emissie-eisen moeten voldoen als ze een groen Plakette willen bemachtigen. Maar voor de meeste mensen nog geen reden tot paniek, de meeste nieuwe auto´s komen door de keuring voor een klasse 4 sticker heen.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen. Ben je in het bezit van een oldtimer van 30 jaar of ouder of een invalidenvoertuig met een invalidenkaart? Dan hoef je geen milieusticker aan te schaffen.

De Milieuzone in Berlijn

Als je een Umweltzone in rijdt zul je dit herkennen aan een rond bord met een rode rand waarin “Umwelt” of “Mmweltzone” staat aangegeven (zie ook de foto bovenaan deze pagina). In Berlijn is het hele gebied binnen de Ringbahn van de S-Bahn een milieuzone, binnen het openbaar vervoer wordt dit ook wel zone A genoemd.

Mocht je nog geen Plakette hebben bemachtigd maar heb je wel een navigatiesysteem? Er zijn al updates beschikbaar die je kunt downloaden zodat je netjes om de milieuzone heen wordt geleid.

Vanaf 01.01.2008:
Alleen toegang tot de Umweltzone met een rode, oranje of groene milieusticker.
Vanaf 01.01.2010:
Alleen toegang tot de Umweltzone met een groene milieusticker.

3 Hotels met parkeergelegenheid buiten de milieuzone

Het kan zijn dat je nu geheel ontmoedigd bent om met de auto naar Berlijn te gaan, en hoewel het allemaal heel veel informatie lijkt… Het valt allemaal best mee, er zijn genoeg tankstations in Duitsland waar je de stickers kunt kopen, ook onderweg.

Maar je kunt natuurlijk een hoop stress besparen door gewoon een hotel buiten de milieuzone uit te kiezen. Vaak is dit ook een betere oplossing voor de portemonnee, omdat een hotel in Berlijn buiten het centrum sowieso voordeliger is dan een hotel in het centrum. Dit geldt niet alleen voor de hotelkamers, maar ook voor de parkeermogelijkheden. Hier een aantal tips voor hotels in Berlijn buiten de Umweltzone:

Omschrijving & liggingParkeerkosten/dag:
Stijlvol en modern, dat is het Andel's hotel (mijn review van het Andel's Hotel). Kamers zijn voorzien van modern ligbad en aankleding in stijl. In de skybar bovenin het hotel kun je genieten van een cocktail en uitzicht over oost Berlijn en in de wellness spa kun je uitrusten na een lange wandeling.

Het hotel ligt aan de Landesberger Allee in Prenzlauer Berg, leuke wijk en slechts 6 tramhaltes verwijderd van Alexanderplatz. Buiten de milieuzone maar toch centraal!

v.a. € 69,50 bij Hotelspecials
v.a. € 74,50 bij Booking.com
Privé parkeren
€10
Het kleine gemoedelijke hotel Kubrat an der Spree heeft een aantal leuke faciliteiten zoals een buitenzwembad, een sauna, fietsverhuur en een barbecueplaats.

Het hotel ligt wat verder uit het centrum (met de S-Bahn 20 tot 25 minuten tot het centrum) maar wel in de prachtige groene wijk Köpenick. Bij mooi weer kun je heerlijk ontspannen op het terras en heb je uitzicht over de rivier de Spree.

v.a. € 55 bij Booking.com
Privé parkeren
€5
De grote bekende hotelketen NH Hoteles heeft ook een leuk stulpje aan de rand van de milieuzone. Dit moderne hotel heeft relatief veel sfeer voor een grote hotelketen en biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een weekendje Berlijn + een nieuwe sauna.

Het hotel ligt in de Frankfurter Allee, tegen mijn favoriete wijk Friedrichshain waar je veel barretjes en restaurantjes kunt vinden. Het S-Bahnstation ligt op 5 minuten van het hotel en hier kun je een directe lijn richting centrum pakken.

v.a. € 55,20 bij Booking.com
Privé parkeren
€8

Een andere optie is om met de trein naar Berlijn te gaan. Je kunt al voor € 49 naar Berlijn en je zit dan gelijk in het hart van het centrum (de trein stopt op de stations Spandau, Hauptbahnhof of Ostbahnhof). Treintickets kun je bestellen op de website van NS Hispeed.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This