Of je nou om 10:30 ’s morgens komt, rond etenstijd of midden in de nacht, er staat altijd een rij voor Mustafas Gemüsekebap. Voor je het weet sta je een uur te wachten op een broodje döner, dat volgens velen het beste van Berlijn is. Jarenlang heb ik volgehouden niet mee te doen aan deze eeuwigdurende hype. Een uur wachten voor een döner? Ben je gek ofzo? Er zijn genoeg andere restaurants in de buurt! Maar na vijf jaar maakte de nieuwsgierigheid zich van mij meester. Ik zwichtte. Zonder Mustafas Gemüsekebap te hebben uitgeprobeerd, vond ik mezelf toch geen volwaardige Wahlberlinerin en Berlijnblogger. Ik moest en zou weten wat er nou zo speciaal is aan deze döner!

Dus, daar stond ik dan, 40 minuten te wachten voor een broodje döner. Was het de moeite waard of is dit ook gewoon een overgewaardeerde Berlijnse plek?

20150322 - IMG_8612- BerlijnBlog mustafas gemusekebap

Dönerhoofdstad Berlijn

Naast de befaamde Currywurst is hét lokale street food van Berlijn de döner kebab. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet denken, maar de döner kebab is een echte Berlijnse uitvinding! Het waren de Turkse immigranten die na de Tweede Wereldoorlog naar Berlijn kwamen en hun cultuur en eetgewoonten met zich mee brachten. Een van hen was Kadir Nurman (Anatolië, 1933 – Berlijn, 2013), die in 1972 voor het eerst de klassieke Turkse kebab in een broodje stopte en het verkocht in zijn zaak op station Zoologischer Garten. Een slimme zet, want fast food was in die periode erg in opkomst. De Berlijnse döner kebab was geboren en – belangrijker nog – al snel geliefd! Later kwamen de salades en sauzen erbij en inmiddels zijn de draaiende vleesspiezen niet meer uit het (nachtelijke) straatbeeld weg te denken. Met meer dan 1.000 dönerzaken is Berlijn de echte dönerhoofdstad van Duitsland.

Geserveerd wordt de döner kebab meestal in een broodje met “Salat alles?”. De Grillmeister wil weten of je ijsbergsla, rode kool, tomaten en/of komkommer op je döner wilt. Vervolgens tettert hij “Kräuter, Scharf, Knoblauch?” in je oren, je kunt kiezen of je kruidensaus, pittige saus en/of knoflooksaus over je döner wilt. Het is een standaard succesrecept dat door vele dönerstands is overgenomen. Mustafa (die eigenlijk Tarik Kara heet maar de stereotypen graag in stand houdt) was echter de eerste die er een persoonlijke draai aan gaf. Met zijn Gemüsedöner (groentedöner) veroverde hij de overvolle Berlijnse dönermarkt.

Dönerkoning Mustafa

Mustafas Gemüsekebap is zonder twijfel de meest bekende dönerzaak van Berlijn. Als we het besluit hebben genomen een döner te proberen, staat er een rij van zo’n 40 meter. Natuurlijk netjes opgesteld in een lange rechte lijn, want ja, we blijven natuurlijk in Duitsland en Ordnung muss sein. Om ons heen staan veel reizigers die in de Lonely Planet hebben gelezen dat je bij Mustafa de beste döner kebab van Berlijn krijgt. Jawohl, een ware toeristenattractie!

20150322 - P1120192- BerlijnBlog mustafas gemusekebap

Langzaam komen we steeds dichterbij het hok (ik zeg hok, want het is echt niet veel groter dan een schuur), vanwaar de dönerlucht ons tegemoet walmt. Ook kunnen we inmiddels het menu lezen. We hebben de keuze uit twee opties:

1) Een vleesvariant met kip / € 3,20
2) Een vegetarische variant met gegrilde groente / € 2,80

Noem me naief, maar ik dacht dus altijd dat je bij Mustafa alleen vegetarische döner kon krijgen. Whats in a name? Na ruim een half uur wachten bestelden we een döner met kip en een groentedöner. Tijd voor de test!

20150322 - P1120195- BerlijnBlog mustafas gemusekebap

20150322 - P1120201- BerlijnBlog mustafas gemusekebap

BerlijnBlogs döneroordeel

Lekker, dat was het zeker!

Het knapperige broodje werd gevuld met de standaard salade maar ook met gegrilde groente (aubergine, courgette en paprika), heerlijk gekruide aardappelpartjes, stukjes feta, verse munt, een vleugje citroen en viel Liebe und Herz. De vleesversie werd bovendien goed volgestopt met lekker gekruide kip. Daarmee is Mustafas Gemüsedöner absoluut stukken lekkerder dan de gemiddelde döner kebab die ik als student at na een nacht stappen.

Maar wat is zijn geheim – naast de kwalitatieve ingrediënten? Dat eigenlijk alles lekker is nadat je 40 minuten in de rij hebt gestaan? Of is het toch de marketingmachine van de zelfbedachte Mustafa? Ik bedoel, welke dönerzaak heeft er nou een website met vliegende broodjes döner met live webcam en een eigen reclamespot in de bioscoop? Da’s natuurlijk wel heel cool!

 • Positief:
  Beide dönervarianten waren erg lekker, goed gevuld en – gezien de kwaliteit en grootte – niet duur!
 • Negatief:
  De wachtrij en het gebrek aan (overdekte) zitgelegenheid.

20150322 - P1120202- BerlijnBlog mustafas gemusekebap
Mustafas Gemüsekebap met en zonder vlees.

Al met al vond ik de döner prima hoor, maar gezien de hype had ik er toch iets meer van verwacht. Of ik nog een keer ruim een half uur in de rij zou gaan staan voor Mustafas Gemüsekebap? Dat denk ik niet. Daarvoor zijn er gewoon té veel andere leuke restaurants in Berlijn! Wil je toch perse een Gemüsedöner proberen? Dan zijn er gelukkig genoeg andere opties. Probeer dan zeker deze dönerstands. Grote kans dat je hier direct aan de beurt bent!

 • Mustafa Demir´s
  Warschauer Straße 27a, S of U1 Warschauer Straße
 • Kottiwood
  Reichenberger Straße 175

Ik kan echter niet beloven dat ik nooit meer een döner zal halen bij Mustafa. Maar alleen als er geen rij staat ;).

Mustafa Demir’s met en zonder vlees. Ook lekker!

Mustafa’s Gemüse Kebap
Adres: Mehringdamm 32
OV: U6 of U7 Mehringdamm
Prijs: € 2,80 – € 3,20
In de buurt: Marheineke Markthalle, Viktoriapark, Concept Store Hallesches Haus

Weet jij nog een goed döneralternatief? Of kom je het liefst bij Mustafas?
Ik hoor je suggesties graag bij de reacties onder dit artikel!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This