Ten zuiden van Berlijn ligt een onbekend maar zeer bemind park. Het is er prachtig, rustig en groot (zo’n 18 hectare) maar het meest bijzondere aan het Natur-Park Schöneberger Südgelände zijn waarschijnlijk de overblijfselen van een rangeerterrein uit 1890 en de enorme veelvoud aan planten- en dierensoorten in het park. Een prachtig park dat uitermate geschikt is voor een wandeling, brunch of fotografie.

Geschiedenis

70 jaar lang was het “Rangierbahnhofs Tempelhof” (onderdeel van het voormalige vliegveldnu park – Tempelhof) zo’n beetje het drukste station van de stad. Maar de geschiedenis van het park gaat nog verder terug in de tijd, want het eerste treinverkeer vond al in 1841 (!) plaats tussen Berlijn en Köthen (Berlin-Anhaltische Eisenbahn) en vanaf 1875 ook tussen Berlijn en Dresden (Berlin-Dresdener Eisenbahn). De Berlin-Anhaltische Eisenbahn was de eerste lange afstandstreinen in Duitsland.

De plek waar ooit zoveel verkeer de stad doorkruiste heeft in 1952 en ommezwaai van 180 graden meegemaakt. Op een klein stuk rangeerterrein na werden alle stations na de Tweede Wereldoorlog gesloten. Treinen moesten plaats maken voor natuur, die zijn kans greep en sindsdien de vele verlaten sporen overwoekeren. In de jaren ’70 is er nog even sprake geweest van een verhuizing van alle vrachtstations in het zuiden van Berlijn naar het Natur-Park, maar daar heeft de lokale bevolking een stokje voor gestoken. Uiteindelijk heeft de Deutsche Bahn het terrein in 1995 definitief aan de stad geschonken welke er een beschermd natuurgebied van heeft gemaakt.

Park Südgelände 17

Stationsresten

Bijna alle sporen zijn behouden gebleven en vormen nu een harmonieuze eenheid met de natuur. Architecten hebben op de oude sporen wandelpaden aangelegd wat het park erg toegankelijk maakt. Naast de vele sporen is er meer te ontdekken. De 50 meter hoge watertoren van het voormalige rangeerterrein prijkt nog over het terrein uit, en verder staan er nog verdeeld over het park een oude stoomlocomotief uit 1940 en is ook de draaischrijf nog behouden gebleven.

Voor natuurliefhebbers is het park ook absoluut een aanrader want het beschermde natuurgebied staat bekend om de relatief grote veelvoud aan platen- en dierensoorten op zo’n klein oppervlakte midden in de stad. Zo vind je hier onder andere 366 verschillende soorten planten, 49 soorten paddenstoelen, 49 soorten vogels, 57 soorten spinnen en 95 soorten bijen. Door het stuk beschermd natuurgebied zijn speciale zwevende paden aangelegd boven de sporen zodat de dieren hier makkelijk onderdoor kunnen lopen.

Park Südgelände 2012 16

Park Südgelände 7

Park Südgelände 9

Park Südgelände 10

Park Südgelände 11

Park Südgelände 12

Park Südgelände 13

Park Südgelände 14

Park Südgelände 16

Park Südgelände 2012 1

Park Südgelände 2012 2

Park Südgelände 2012 4

Park Südgelände 2012 5

Park Südgelände 2012 7

Park Südgelände 2012 8

Park Südgelände 2012 9

Park Südgelände 2012 11

Park Südgelände 2012 12

Park Südgelände 2012 13

Park Südgelände 2012 14

Park Südgelände 1

Park Südgelände 2

Screen shot 2012-10-15 at 10.13.06 PM

Bezoeken

Het park is het gehele jaar geopend en is eenvoudig bereikbaar met zowel het openbaar vervoer (direct naast S-Bahn Priesterweg) als met de auto (P+R gratis bij station Priesterweg). Entree bedraagt €1.

De combinatie van de resten van het oude sporennetwerk, stukken kunst van de Expo 2000 en de prachtige natuur met een breed scala aan flora en fauna is ab-so-luut het bekijken waard. Wanneer? Het best waarschijnlijk nu in de herfst, nu de herfstkleuren prachtig matchen bij de roestige kleur van de sporen. Maar in de winter en de lente is het ongetwijfeld ook prachtig daar! En als je toch in de buurt bent en je hebt tijd over, bezoek dan ook het Park Tempelhof (vroeger een vliegveld, nu een park).


View Larger Map

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This