Het Flachlandfest is een twee weken durend festival dat geheel in het teken staat van Nederlandse en Vlaamse cultuur, het vindt plaats van 27 september t/m 8 oktober 2008. De hoofdlocaties zijn Bioscoop Babylon, Café Zapata en de Zurmoebelfabrik. Dit jaar is het de eerste keer dat dit festival plaats vindt en ze hebben gelijk al een retestrak programma georganiseerd. Zo is er elke dag wel een optreden van een bekende artiest en worden een vijftiental films gedraaid. Ook komt er een Utrechtse avond en wordt er in bepaalde bars Belgisch bier geschonken. Het cultuurfestival is erop gericht is om muziek, film en beeldende kunst uit de Lage Landen te promoten in Berlijn. Voor elke Nederlander in Berlijn is het zeker de moeite waard om bij 1 van de concerten te gaan kijken.

Het programma

Het openingsconcert wordt gegeven door Spinvis, die tijdens het Flachlandfest voor het eerst een officieel eigen concert in Duitsland zal geven, begeleid door zijn orkest en – exclusief – voorzien van Duitse ondertitels. Het festival eindigt op 8 oktober, met de gemeenschappelijk Nederlands/Belgische showcase in het Maschinenhaus, tijdens de Popkomm.

Verder staan er nog veel meer Vlaamse en Nederlanse bands en films op het programma zoals;

  • dEUS (muziek)
  • zZz (muziek)
  • Voicst (muziek)
  • Karakter (film)
  • Alles is liefde (film)

De promosleurhut

Tijdens het festival rijdt de Flachlandfest-promowagen rond, een opgelapte -oranje- caravan.

Bij de caravan worden concerten en optredens gegeven. Dit is niet de eerste keer dat de caravan in de belangstelling staat. De eerste tour met de caravan is al achter de rug: mede-initiator Peter Bijl en cameraman Gerben Schmidt zijn met de caravan – zonder auto! – van Utrecht naar Berlijn gelift, op zoek naar wagens met trekhaak om hen mee te nemen. Het filmpje dat zij hiervan maken, zal ook te zien zijn tijdens het Flachlandfest.

Het initiatief

Het initiatief voor Flachlandfest lag bij twee jonge Nederlanders en Vlamingen die een jaar geleden in Berlijn kwamen wonen. De Vlamingen Selm Wenselaers (25) en Sarah Rombouts (24) vonden er snel steun van de Nederlanders Bas Bergervoet (23) en Peter Bijl (29), organisator van “Mitte Bitte!” een succesvol Duits cultuurfestival dat vorig jaar in Utrecht plaatsvond. Samen met nog een tiental andere Nederlanders en Vlamingen kwam het festival tot stand.

Met het festival hopen de organisatoren de Lage Landen stevig in de culturele wateren van Berlijn te verankeren. Onder de headliners bevinden zich naast enkele gevestigde waarden als Spinvis en dEUS ook aanstormend talent van eigen bodem, zoals The Germans, die vanzelfsprekend ook nog eens heel goed bij Duitsland passen. “We hopen hiermee de Berlijnse blikken naar het Westen te richten en geven tegelijkertijd onze kunstenaars een gedroomde kans zich internationaal te profileren,” zegt Peter Bijl. “Op deze manier blijft het niet bij losse optredens, maar is er een duidelijke rode draad: Dit is cultuur uit de lage landen!”

Overig

De prijzen variëren van gratis tot 20 € (dEUS in Postbahnhof). Kaartjes zijn te verkrijgen aan de bekende voorverkoopadressen of aan de avondkassa. Kijk voor een totaal programma hier.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This