Flohmarkt Nollendorfplatz. Foto uit 1981

Het station Nollendorfplatz heeft een veelbewogen geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog was het een geliefde plek om te schuilen, ook al waren er praktisch geen voorzieningen, en was het een focuspunt voor bombardementen. Na de oorlog moest het station weer opgeknapt worden en was in 1955 gereed voor heropening. De tweedeling van Berlijn heeft er vervolgens voor gezorgd dat enige stations niet meer in gebruik konden worden genomen. In 1972 werd het station Nollendorfplatz dan ook weer gesloten.

Een nieuwe functie:

Dit gold ook voor de metrostations Bülowstraße en Nollendorfplatz. Het viaductstation aan de Nollendorfplatz kreeg in 1972 een nieuwe bestemming: in 16 oude metrowagons werd een vlooienmarkt ingericht. De markt ging simpelweg door het leven als “Flohmarkt am Nollendorfplatz”. Hier konden allerhande spulletjes verkocht en aangekocht worden. De verkoop vond plaats in oude metrorijtuigen (U-Bahn) van het type A2 die als verkoopruimtes konden worden ingezet. In het eveneens aan het uit dienst genomen viaducttracé gelegen station Bülowstraße ontstond aan het eind van de jaren ’70 tweemaal een markt, zonder succes. Een Turkse bazaar sloeg echter wel goed aan en werd in 1980 geopend. Over het ongebruikte metroviaduct tussen beide stations ging een pendeltram rijden, wel zo praktisch voor bezoekers die beide markten wilden bezoeken. Dit is een van de laatste tramlijnen geweest in het westen van de stad. Ook waren en wagons beschikbaar voor de primaire levensbehoeften; een toiletwagon en een restaurantwagon.

Na de val van de Muur moesten de vlooienmarkt, de bazar en de tramlijn in 1991 wijken voor de herindienstname van de U2 naar Pankow. Vandaag de dag is er praktisch niets meer terug te zien van de vlooienmarkt die er ooit was.

Deze foto’s stammen uit het dia-archief van mijn vader, hier vind je nog enkele foto’s.

Een oud metrostel is te zien aan het perron in U-bhf Nollendorfplatz

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This