Wat Berlijnse lantaarnpalen, stoplichten, telefooncellen, bomen en reclamezuilen met elkaar gemeen hebben? Ze worden vaak gebruikt om geschreven of uitgeprinte notities aan te bevestigen; “verzettelte Notitzen”. Notities omdat er wordt gezocht naar een gestolen fiets, omdat iemand een feestje wil aankondigen, omdat iemand een nieuwe woning zoekt, omdat iemand zijn “love-at-first-sight” zoekt, of om gewoon een blije mededeling te doen. Voor Berlijners is dit een manier van communiceren met elkaar, op een ironische, romantische, grappige of gefrustreerde manier. Zorg dat je altijd een pen bij je hebt in Berlijn, mocht de behoefte opkomen om te reageren op een boodschap.

In Berlijn vind je regelmatig dit soort briefjes, zeker als je goed om je heen kijkt. Prenzlauer Berg, zeker direct rondom de Schönhauser Allee, is een goede kweekvijver voor dit soort boodschappen. Waarom juist in Berlijn zoveel stadsnotities te vinden zijn heeft vast te maken met de tolerante stadscultuur en het gebrek aan geld om de briefjes te verwijderen. Als de briefjes dan toch verwijderd worden kun je de leukste gelukkig nog terug vinden op NotesofBerlin.com, één van mijn favoriete blogs uit de hoofdstad. Naar eigen zeggen is “ist NotesofBerlin eine Hommage an all die Notizen die Berlin tagtäglich im Stadtbild hinterlässt”. Joab Nist is begonnen met het blog omdat de notities hem ook opvielen en hij de speciale communicatiecultuur uit Berlijn digitaliseren wilde. Sinds ik het blog volg ben ik zelf ook altijd op zoek naar leuke boodschappen en stuur ik ze door naar Joab.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This