Ik doe het zelf regelmatig, op de metrokaart van Berlijn kijken of er nog leuke of gekke namen tussenstaan die ik nog niet ken. Als ik dan een keer niets te doen heb dan pak ik de metro en ga ik op die manier nieuwe plekjes ontdekken. Op die manier ontdekte ik ook Onkel Toms Hütte, een metrostation aan de U3 richting Krumme Lanke. Het station light in de wijk Zehlendorf, aan de rand van het Grünewald, een stukje Berlijn wat eigenlijk niet zo bekend is. De naam trekt echter wel redelijk de aandacht, Onkel Toms Hütte is al dan niet het meest harde metrostation van Berlijn. Zijn opvallende naam dankt station Onkel Toms Hütte aan een vroegere herberg in de omgeving. Ook de wijk waarin het station ligt draagt de naam Onkel Toms Hütte.

Bouw en ontwerp

Station Onkel Toms Hütte is onderdeel van de uitbreiding van de lijn U3 in Wilmersdorf-Dahlem. Toen het station in 1932 werd gebouwd was de ruimte rondom het station nog vrij leeg. Dat weerhield Adolf Sommerfeld er echter niet van om hier een metrostation te laten bouwen. Omdat de stad hier niet voor wilde betalen heeft Sommerfeld de bouwkosten op zich genomen. Omdat het ontwerp zo bijzonder is is het station tegenwoordig een beschermd monument.

Ligging

Sinds 1932 is er een hoop gebeurd. De ruimte rondom Onkel Toms Hütte die ooit niet meer was dan een kale vlakte is nu vol gebouwd. Vlak in de buurt van het station staat de SS-Kameradschaftssiedlung, woningen die toentertijd voor de nazi’s zijn gebouwd. Rondom het station zelf zijn winkeltjes gebouwd in een Ladenstraßen. Als je in de metro zit kun je vrijwel direct in het winkelcentrumpje kijken, heel apart. Dit ondergrondse winkelcentrum is overigens nog steeds eigendom van Sommerfeld AG, het bedrijf die de bouw van het metrostation ook heeft gefinancierd.


Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This