Vorig jaar vond mijn Ostsee-ontgroening plaats in Heringsdorf, op Usedom. Ik was nogal verrast door de prachtige Duitse kust, blauw water, smalle witte stranden, mooie duinen. Toch wel iets anders dan wat ik gewend was van mijn geboortestreek aan de Noordzeekust, veel rustiger en schoner. Toen riep ik al dat ik graag weer eens terug zou willen, en het begint erop dat ik als een typische Duitser elk jaar naar de Ostsee ga. Vorige week heb ik een hele week doorgebracht in Prerow, een dorp op het eiland Darß (vlakbij Rostock). Het was prachtig!

Ostseebad Prerow

Het vissersdorp Prerow werd voor het eerst in de 12e eeuw genoemd. De daaropvolgende jaren is het eiland in handen van verschillende koningen geweest en was het dankzij de praktische ligging ideaal voor scheepvaart en visserij. Aan het einde van de 19e eeuw werd Prerow steeds minder aangedaan door zeilschepen maar meer door toeristen. Het dorp won aan populariteit door zijn stranden en kuuroorden.

Toen het communisme intrede deed in Oost-Duitsland begon Prerow bekend te staan als het “Mallorca der DDR”. Prerow was geliefd onder de DDR burgers want het is er prachtig en je hoefde er de grens niet voor over. Tijdens de zomermaanden verbleven er 20 maal zoveel bezoekers in Prerow als dat het dorpje inwoners telt.

Ook nu is Prerow nog een geliefd vakantieoord voor Duitse toeristen. Over de grens is het eiland minder bekend want afgezien van een verdwaald Frans en Brits gezin heb ik hier enkel Duitsers gezien. Het leuke aan het dorp is dat er vrijwel geen hotels zijn maar enkel vakantie-appartementen. Veelal zijn het families die een tweede huis (Ferienwohnung) of een kamer (Zimmer) verhuren aan toeristen.

IMG_0288

De stranden staan vol met deze Strandkörbe (strandstoelen), wat een ideale dingen zijn dat toch. Iemand zei me dat ze vroeger ook in Nederland waren. Rest de vraag, waar zijn ze gebleven?


Grotere kaart weergeven

Prerow ligt op ongeveer 300km afstand van Berlijn.

Natuur op Prerow

Ja, aan de Otsee vind je voornamelijk strand, strand en strand. Maar er is meer! Op het eiland bevind zich een groot beschermd natuurgebied:  Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. Hier kun je heerlijk fietsen en wandelen!

IMG_0648

IMG_8578

IMG_8591

De oude Leuchtturm (vuurtoren)

IMG_8596

Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft.

IMG_8607

Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft.

IMG_8148

De Prerow-Strom

IMG_8155

De Seebrücke (pier)

IMG_8157-2

IMG_0580

Op zee onweerde het, bij ons scheen de zon. Wat een mooi contrast tussen de donkere wolken en het lichte zand.

Eten en drinken

Voor mij was Prerow een klein culinair walhalla. Ik ben namelijk gek op wildvlees en vis en dat zijn ook de gerechten die op de meeste menukaarten domineren. Win!

Overdag worden er in het dorp overal “Fischbrötchen” verkocht bij kleine imbisstalletjes. Je krijgt er voornamelijk haring in alle soorten en maten. Bismarckhering  met ui of augurk (zure haring), Brathering (gemarineerde en gebraden haring), Sherrymatjes (haring ingelegd in sherry) etc. etc. Haring is een van de dingen die ik echt mis uit Nederland dus ik heb me kostelijk vol gestopt met allerlei soorten Fischbrötchen.

Op de dinerkaart vind je vele uit de Ostsee gevangen vissoorten terug zoals Dorsch (kabeljauw), Flunder (bot), Lachs (zalm), Scholle (schol) en wederom Hering (haring). Op het eiland wordt veel wild gevangen dus wildzwijn en hert is ook goed te verkrijgen. Omdat we de herfst naderen stonden er ook veel gerechten met Pfifferlinge (cantharels) op de kaart, deze paddestoel is in Nederland geloof ik niet zo populair maar in Duitsland kom je hem overal tegen.

Bismarckhering met augurk.

IMG_8152

Brathering.

IMG_0561

Gerookte vis.

IMG_0904

Rostocker pils. Het bier uit de regio.

IMG_0548

De wijn is zelf meegebracht.

IMG_8370

Mocht je ooit in Prerow zijn, ga dan naar de Teeschale. Dit theehuisje heeft heerlijke thee en is bovendien erg sfeervol. Overal in Prerow vind je zulke authentieke huizen, erg schattig.

Meer sfeerimpressies

IMG_8383

IMG_0628

Heerlijk, elke avond een strandwandeling maken. Ik hou ervan!

IMG_0671

Zo’n prachtige hemel heb ik nog nooit gezien.

IMG_0676

Sky is on fire!

IMG_0687

Het mooiste aan de vakantietijd: de zee is vlakbij, het werk verweg.

IMG_0454-2

IMG_8263

De pier.

IMG_8342

IMG_8330-2

IMG_8533

IMG_8372

 

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This