S-bahn

De S-bahn is een populair middel van openbaar vervoer in Berlijn en wordt dagelijks gebruikt door gemiddeld 1,2 miljoen mensen mensen die naar hun werk gaan, toeristen, junkies, muzikanten, studenten en feestgangers. Jaarlijks weet de S-bahn zelfs 371 miljoen mensen te verwerken.

De naam S-bahn is al ontstaan in 1930 en tevens de afkorting voor Stadtschnellbahn of Schnellbahn, hoewel er in de volksmond altijd S-bahn gezegd wordt. De S-bahn maakt zijn naam waar want het is een snel vervoersmiddel als je de stad wil doorkruizen, Berlijn is nou eenmaal groot maar de S-bahn maakt het reizen een stuk makkelijker. Praktisch is het ook, want met je kaartje voor de S-bahn kun je ook gebruik maken van de U-bahn, de bus en de tram.

Praktische zaken

Frequentie:

De meeste lijnen van de S-bahn hebben een basisfrequentie van 1 trein per 20 minuten, die overdag op sommige trajecten wordt aangevuld tot een tienminutendienst. Door bundeling van lijnen bestaat er op de bovengenoemde hoofdassen een zeer frequente dienst. Het traject tussen Westkreuz en Ostkreuz is bijvoorbeeld een erg druk traject (hier komen onder andere de S9, de S7, de S3 en de S75 langs), en hier hoef je bijna nooit langer dan 5 minuten te wachten. Ben je ergens buiten het centrum, bijvoorbeeld in Potsdam, dan kan het soms wel 20 minuten duren. Langer dan 20 minuten hoef je bijna nooit te wachten (onder normale omstandigheden).

Kaartjes:

De vervoersbewijzen die je op elk station kunt kopen zijn op alle netten geldig. Dat wil zeggen, het net van de S-bahn, de U-bahn, de bus en de tram. De trein valt als enige buiten de normale kaartjes van het BVG.

Je kunt enkele kaartjes kopen, dagkaarten, meerdere dagkaarten en maandkaarten. Voor al deze kaarten geldt hetzelfde, je kunt ze overal gebruiken. Je kunt voor meer informatie over prijzen kijken op mijn algemene pagina over het openbaar vervoer in Berlijn.

S-bahn lijnen

Momenteel telt het Berlijnse S-bahnnetwerk 331 kilometer spoor, van dat spoor maken dagelijks 15 verschillende S-bahn lijnen gebruik en jaarlijks ruim 3,5 miljoen mensen.

De drukste trajecten zijn de Stadtbahn (de hooggelegen spoorbaan oost-west, hier komen onder andere de S9, de S7, de S3 en de S75 langs), de Noord-zuidtunnel en de Ringbahn, de ringlijn rond de stad. Dit zijn dan ook de lijnen die je als toerist het beste kunt ontwijken tijdens de spitstijden.

S1: Wannsee – Oranienburg
S2: Blankenfelde – Bernau
S25: Teltow Stadt – Hennigsdorf
S3: Erkner – Ostbahnhof
S41: Gesundbrunnen – Gesundbrunnen (Ringbahn)
S42: Gesundbrunnen – Gesundbrunnen (Ringbahn)
S45: Hermannstraße – Flughafen Berlin-Schönefeld
S46: Westend – Königs Wusterhausen
S47: Südkreuz – Spindlersfeld
S5: Westkreuz – Strausberg Nord
S7: Potsdam Hauptbahnhof – Ahrensfelde
S75: Spandau – Wartenberg
S8: Hohen Neuendorf – Zeuthen
S85: Waidmannslust – Grünau
S9: Spandau – Flughafen Berlin-Schönefeld

Het net van alleen de S-Bahn in Berlijn

Actuele routeplanner

Voor de meest actuele informatie en vertrektijden kun je het beste kijken bij de routeplanner van het BVG, de BVG is het vervoersbedrijf van Berlijn (routeplanner in het Engels). Hier kun je ook exact de route plannen van punt A naar punt B.

[table “27” not found /]

Geschiedenis van de S-bahn

Ooit zijn de eerste lijnen van de S-bahn gebouwd om omliggende dorpjes te verbinden met het centrum van Berlijn. Al in 1870 reden de eerste S-bahnen in en rond Berlijn, de Ringbahn als één van de oudste die al in 1871 in gebruik ging. De grote groei van de bevolking maakte de S-bahn populair en zo kwam het dat er steeds meer lijnen werden aangelegd, waaronder de Wannseebahn in 1891.

Na de eerste wereldoorlog kwam de vraag naar elektriciteit en slaagde de S-bahn er ook in om de treintjes op stroom te laten rijden.

In tijden van het Deutsche Reich en Hitler werd de S-bah door de Deutsche Reichsbahn geëxploiteerd. In die tijden werden er vele nieuwe trajecten en stations gebouwd die allen moesten zorgen voor succes voor de nieuwe wereldhoofdstad Germania.

Na de tweede wereldoorlog was een deel van het S-bahn traject bij station Friedrichstrasse volgestroomd met water. De mogelijkheid om van west naar oost Berlijn te reizen via station Friedrichstrasse was er dus niet meer. Tijdens de Berlijnse muur werd ook de Ringbahn afgesloten, de ronde baan die om het centrum rijdt.

West-Duitse politici en vakbonden riepen de burgers op om de S-Bahn te boycotten. Het aantal reizigers op de West-Berlijnse lijnen nam in de jaren daarna inderdaad af. In Oost-Berlijn bleef de S-Bahn een belangrijk vervoersmiddel. Na een staking in 1980 werd een groot deel van het net in West-Berlijn niet meer bereden. De verwaarlozing nam sterk toe.

Op 9 januari 1984 nam de Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), o.a. de exploitant van de Berlijnse metro, het West-Berlijnse S-Bahnnet over. Er werd veel materiaal en tijd gestoken in de opbouw van de S-bahn, deze won dan ook meer aan populariteit. Maar nog steeds is aan de S-Bahn is heel duidelijk te zien dat het in oost Duitse handen is geweest. Op bijna elk station staat een mevrouw klaar om om te roepen welke lijn eraan komt, waar hij naartoe gaat, wanneer je ingestapt moet zijn en wanneer hij weg rijdt. Voor mij overbodig en het lijkt erop dat ze op deze manier de mensen aan het werk willen houden. Jullie kennen vast wel het bekende “einsteigen bitte” en het “zurückbleiben bitte!” wat vaak door een norse oude vrouw door de luidsprekers wordt geroepen.

Inmiddels is de S-bahn in zijn geheel in handen van de Deutsche Bahn AG, en niet zoals de U-bahn in handen van de BVG. Ook het uiterlijk van de S-bahn is in al die jaren sterk veranderd. Tegenwoordig zijn het moderne treinen die wat weg hebben van de sprinters van de Nederlandse spoorwegen. Ze zijn goed toegankelijk en de stoelen zijn netjes gestofferd. Wat wil je nou nog meer voor je goedkope BVG kaartje?

64 Reacties

 1. rina

  ik wil vanaf rudowerstrasse naar sommerstrasse met u of s bahn ???

  Antwoord
 2. Anna

  Hallo Marjolein,
  Leuk dat ik via deze website zomaar wat kan vragen aan jou, je hebt zoveel ervaring opgedaan in Berlijn. Ik dacht: Jou kan ik het vragen…
  Ik zit met een dilemma. We wilden 3 dagen Berlijn doen: mijn man wil naar Ecohotel Essensis en mijn dochter naar t centrum natuurlijk (17 jr) Ik zag apartments Brandenburgertor. Wat adviseer je mij?

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik zou inderdaad gaan voor een accommodatie die centraal gelegen is, zodat je overal makkelijk en snel komt. Een goede verbinding met het OV is dan wel erg praktisch en de ligging bij de Brandenburger Tor is dan ideaal. Mijn hotelfavorieten kun je hier vinden. Veel plezier samen!

   Antwoord
 3. esther de jong

  Hoi Marjolein,
  Wij willen naar de statigevangenis hohenschonhaus, valt dit nog binnen de b zone van het openbaar vervoer? al vast bedankt.

  Antwoord
 4. Gerard van der Veken

  Beste Marjolein.

  Ben voor het vierde achtereenvolgende jaar in Berlijn.
  Heb de geijkte toeristische dingen wel gezien.

  Maandag jl. toevallig op jouw blog terecht gekomen.
  Wat een vondst.

  Vandaag heb ik je wandeling naar de Mùggelturm gedaan, maar in omgekeerde volgorde.
  Enorm geluk gehad met het weer.
  Toen ik om 11 uur in Friedrichshagen aankwam had het al geonweerd, en was het heerlijk weer.
  Na mijn wandeling naar de Mùggelturm de bus genomen naar S Bahnhof Kòpenick.
  Toen was er intussen een enorm onweer losgebarsten.
  In Ostkreuz was het een waterval!!!

  Bedankt voor deze geweldige tip.
  In het weekend ga ik een paar vlooienmarkten bezoeken waar ik nog niet eerder ben geweest.

  Blijf vooral nieuwe dingen op je blog zetten.
  Vanaf heden heb je er een trouwe fan bij!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat ontzettend tof om te lezen dat de wandeling zo in de smaak is gevallen! Ik hoop dat ik je met mijn blog nog van veel leuke Berlijntips en inspiratie kan voorzien. Bedankt voor je leuke reactie Gerard!

   Antwoord
 5. Peter

  Hoi Marjolein. Wij hebben het van der valk hotel geboekt in Blankenfelde-marlow. Hoe kunnen we nu het snels met openbaar vervoer in Potsdam komen. Is er p&r? Groeten Peter.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Peter, volgens mij is er op Potsdam Hauptbahnhof geen P&R. Volgens deze kaart is er bij andere stations in de omgeving wel een P&R. Kun je daar wat mee? Veel plezier! Groeten, Marjolein

   Antwoord
 6. Florence

  Beste Marjolein,

  Op 8 januari 2016 ga ik, samen met mijn vriend, drie dagen naar Berlijn. We hebben een arrangement geboekt in het van der Valk hotel aan de Eschenweg 18, 15827 Blankenfelde-Mahlow. Nu vroeg ik mijzelf af wat de beste manier is om te reizen naar het centrum van Berlijn? Ik zag iets over een shuttlebus naar een u/s-bahn station, maar dat deze bus € 15,- kostte. Ik las ook iets over P+R plaatsen waar je je auto kunt parkeren en waar je vervolgens verder kunt reizen met het openbaar vervoer. Wat raad jij ons aan?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Florence

  Antwoord
 7. mariannejohan

  Hallo,

  wij gaan donderdag met boldermann naar Havel lodge hotel.
  We willen dan graag een OVkaart voor 48-uur voor 4 en 5 december.
  Waar kunnen we deze kopen? Het hotel verkoopt deze niet. En ik las iets over alleen met munten te betalen? Klopt het dat de prijs dan 21.50 p.p. is? (deze is dan voor 3zones, dus ook te gebruiken voor de bus naar ons hotel?) Hoor graag iets, want kan niet echt goede info vinden.
  Owja kaart aanschaffen via internet gaat niet ivm geen creditkaart.

  Antwoord
  • Marjolein

   Op alle stations staan automaten, daar kun je de kaartjes kopen met kaart of contant geld. Alleen in de tram kun je inderdaad enkel met muntgeld betalen, maar dat geldt dus niet voor alle andere automaten. De Berlin Welcome Card kost inderdaad € 21,50 p.p., je krijgt daarmee ook korting bij verschillende bezienswaardigheden. Als je niet van plan bent daarvan gebruik te maken, kun je ook twee losse dagkaartjes kopen, dat is dan goedkoper. Op mijn pagina OV in Berlijn heb ik uitvoerig beschreven hoe het openbaar vervoer in Berlijn werkt. Wellicht kun je daar nog iets mee! Groetjes en veel plezier alvast! Marjolein

   Antwoord
 8. Jordy van Horik

  Beste Marjolein,

  Kan je misschien vertellen hoe ik vanaf Airport Berlin Schonefeld naar Berlin Beusselstraße kom. En vanaf hoelaat deze vertrekken want wij komen s’ochtends om 9 uur aan.

  Gr jordy

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jordy,

   jazeker! De S-Bahn S45 rijdt in een directe verbinding van Schönefeld station naar station Beusselstraße. Mocht je deze nou net gemist hebben (volgens mij rijdt deze slechts een keer in de 20 minuten), dan kun je ook met de S9 naar Ostkreuz rijden en daar overstappen op de S42 naar station Beusselstraße. Om 9 uur rijden de treinen en de rest van het OV al en in totaal ben je ongeveer een uurtje onderweg. Veel plezier in Berlijn!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 9. Simone

  Hallo Marjolein,

  Wij gaan over twee weken naar Berlijn! :D
  Wij verblijven van maandag t/m zaterdag in een hotel bij Alexanderplatz en willen gedurende ons verblijf reizen met de s- en u-bahn. Is het mogelijk een kaartje te kopen voor 6 dagen of evenuteel voor één week? Weet jij misschien wat dit kost per persoon?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Simone

  Antwoord
  • Peter

   Heet dan wel geen Marjolein, maar heb het vorige week nog bij de handen gehad.

   Een 7 Tage Karte / VBB Umwelt Karte AB kost je 29,50, o.a. te halen bij de kaartautomaten. Na 20 uur s avonds en in het weekend kun je een volwassene en tot drie kinderen gratis mee laten rijden. Da’s leuk maar…

   Het nadeel van de tijdstippen en of moeilijke uitrekenen en plannen met enkeltjes en enkele dagkaarten, deed ons ertoe besluiten om maar gewoon twee kaartjes te nemen. Kun je ook onafhankelijk van elkaar reizen.Deze kaarten zijn niet persoonsgebonden.

   Niet vergeten af te stempelen, voor je instapt.

   Antwoord
   • Marjolein

    Hai Peter, ik zie nu pas dat je ook op Simone had gereageerd (dat kan ik in de achterkant van mijn blog niet goed zien). Tof dat je haar verder hebt geholpen! Bedankt voor je aanvulling en viele Grüße, Marjolein.

    Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Simone,

   superleuk vooruitzicht! Er is geen leukere stad dan Berlijn ;-). Je kunt inderdaad weekkaartjes kopen, deze kosten afhankelijk van het aantal zones € 29,50 (zone A en B) of € 36,50 (zone A, B en C). Op mijn pagina over het OV in Berlijn kun je alles over de zones en prijzen lezen. Roep gerust als je nog vragen hebt! Heel veel plezier in Berlijn!

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
   • Hans

    Als je toch een week gaat zou ik overwegen om een abc-kaartje te nemen. Daarmee mag je ook met de s-bahn naar Postdam en van het ov in Postdam gebruik maken.

    Antwoord
 10. Fiona

  Hai Marjolein ,

  Super handige blog heb je! Ik heb ook een vraag over openbaar vervoer. Ik vertrek donderdagavond naar Berlijn en ik land om 23.00 uur, de laatste trein gaat 23.24 volgens deze website: http://www.bahn.de/regional/view/mdb/pv/deutschland_erleben/berlin_brandenburg/regionales/pdf/2015/mdb_177514_db_14_airportexpress_ab141214_141203_kl.pdf

  De eerstvolgende hierna gaat pas om 01.44 uur. Is er ook een S-bahn die naar het centrum gaat? En is daar ook een site voor waarop ik kan zien hoe laat ze vertrekken?

  Verder vroeg ik me af of er dit weekend nog iets speciaals te beleven is in Berlijn, zoals bijvoorbeeld een feestavond, parade o.i.d.

  Groetjes, Fiona

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Fiona, dank je wel! Leuk om te lezen! Je route kun je het beste plannen met de routeplanner van de BVG, die checkt alle openbaar vervoersmiddelen: http://www.bvg.de/en/. Ik hoop dat ik nog op tijd ben met mijn reactie! Ik was op vakantie en reageer daarom dus wat later… Sorry! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 11. Linda

  Goedemiddag marjolein ,
  ook ik heb een vraag over het openbaar vervoer in Berlijn ;
  Maandag komen wij aan met de Flixbus en worden afgezet bij ZOB Berlin . Ons hotel is TRYP by Wyndham Berlin City East ,kun jij mij zeggen hoe ik het beste dan met metro-tram daar kan komen? dankjewel alvast en veel succes met je site.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Linda, ik raad aan om de S41 (S-Bahn) te nemen vanaf Messe Nord/ICC naar station Frankfurter Allee. Vanaf daar kun je lopen of nog twee haltes met de tram M13 reizen naar de halte Rathaus Lichtenberg. Mocht je vaker van het OV in Berlijn gebruik willen maken dan kan ik de routeplanner van de BVG aanbevelen, je hoeft alleen maar je gewenste vertrek- en aankomstpunt in te voeren en de website berekent de beste route: http://fahrinfo.bvg.de/Fahrinfo/bin/query.bin/en?. Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
  • Yvonne puplichuizen

   Hallo Marjolein,
   Wij gaan morgen voor 3 dagen naar Berlijn. We komen aan op het Hauptbahnhof en ons hotel is het Leonardo Hotel op de Bertolt Brecht Kun je mij vertellen wat de beste manier is om daar te komen.

   Ook gaan wij naar Glashaus Arena in de Eichenstrasse naar het wereldkampioenschap bloemschikken.

   Gr Yvonne

   Antwoord
 12. john post

  begrijp ik het goed dat een ov dagkaart van een kleine 7 euro gebruikt kan worden voor trein metro en bus ?
  Groeten
  John Post

  Antwoord
  • Marjolein

   Dat klopt! Let op dat je alleen van de regionale treinen binnen jouw zone (A, B of C) gebruik kunt maken. Succes en veel plezier!

   Antwoord
 13. Björn Scheenstra

  Ik ga in de eerste week van juni naar Berlijn voor dagen(droomwens eindelijk in vervulling!). Wil ook graag in de avond een kijkje nemen in de stad, maar welk vervoersmiddel kan ik na 8/9 uur tot een uur of 12/1 snachts gebruiken?

  Antwoord
 14. Henry

  Hallo Marjolein

  Ik ga komende vrijdag naar Berlijn en wil onder andere de binnenstad en naar het Olympiastadion met de trein! Hoe duur is een gemiddeld treinkaartje daarvoor vanaf station Charlottenburg?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Henry, je kunt een enkeltje kopen voor de zones AB, dat kost €2,70. Je kunt ook een dagkaart kopen als je veel gebruik gaat maken van het OV, deze kost €6,90. Met drie ritten heb je deze er al uit. Veel plezier alvast!

   Antwoord
 15. Henk Jansen

  Hallo Marjolein

  Wij gaan in de zomervakantie Berlijn een paar dagen aan doen. Op doorreis vanuit Polen en zou graag willen weten of het Hotel wat wij aandoen : Grand City Hotel Berlin East op de Landsberger Allee 203 nu binnen of buiten deze zone valt.

  Alvast enorm bedankt voor de hulp.

  Groet Henk

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Henk,

   wat een leuk vooruitzicht! Ik zou ook graag eens naar Polen gaan. Ondanks dat het niet ver is vanuit Berlijn ben ik er nog nooit geweest. Anyway, het Grand City Hotel Berlin East valt buiten de zone (buiten de Ringbahn en dus buiten de milieuzone). Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

   Groetjes en alvast veel plezier,
   Marjolein

   Antwoord
   • Henk Jansen

    Marjolein erg bedankt. Duidelijk antwoord. W gaan naar Krakau en omgeving (Auschwitz) Staat al heel lang op mijn lijstje. Al heel veel over gelezen.

    Grtzz

    Antwoord
    • Marjolein

     Wow, dat klinkt als een bijzondere reis. Krakau lijkt me erg gaaf en Auschwitz erg indrukwekkend. Goede reis!

     Antwoord
   • Tanja

    Marjolein, valt het Wyndham Berlin City East hotel ook buiten de zone?
    Waar kan ik dat zien?

    Antwoord
 16. simone

  hoi marjolein, wij gaan met zijn vieren met pinksteren naar berlijn. We verblijven in een appartement aan de Kantstrasse vlak bij de fritscherstrasse. weet jij of dit in de milieuzone ligt. Ik zie op alle kaarten van Berlijn een stippellijntje rond het centrum deze lijn ligt wel heel ver buiten het centrum, geeft dat de milieuzone aan??? en weet je of in de buurt van kantstrasse het al gratis parkeren is.???

  Antwoord
  • Marjolein

   Ja, dit is in de milieuzone. Je kunt de Ringbahn (de sneltrein rondom het centrum van Berlijn) als grens van de milieuzone zien. Daarbinnen is een milieusticker verplicht.

   Antwoord
 17. Patricia

  Hoi!
  Wat n toffe blog! Zitten meteen alle ideetjes te integreren in ons plan!
  Vraagje; we landen op Tegel en slapen in Bikini hotel. Wat is de beste manier om er te komen? Taxi? of toch met S-bahn?
  Groeten Patricia en Valesca

  Antwoord
  • Margo van der Kolk

   hoi Patricia,

   Bedankt! Het Bikini hotel is echt een aanrader en ga zeker een cocktail drinken in de Monkey bar op de bovenste etage. Alleen al het uitzicht is de moeite waard.
   Vanaf Tegel gaat de bus X9 naar Zoologischer Garten. Als je hier uitstapt is het nog een klein stukje lopen naar het hotel. Deze bus vertrekt elke 10 minuten.
   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
  • Marjolein

   Hai Patricia,
   dankjewel! Ik zou de bus nemen, de lijn X9 rijdt direct van het vliegveld naar station Zoologischer Garten. Vanaf daar kun je naar het hotel lopen. In totaal zo’n 30 minuten reistijd.
   Groeten, Marjolein.

   Antwoord
 18. An

  wat een goed bog!! wow!! Heb al veel uitgeprint, supr!! Vraagje.. volgende week ga ik voor 4 nachten naar NH hotel Berlin Mitte… hoe komen we daar met het OV??
  Gruss!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Dankjewel! Echt leuk om te horen! Ik heb even snel voor je op Google Maps gekeken en zie dat het hotel vlakbij station Stadtmitte ligt. Daar stoppen de metrolijnen U2 en U6: https://goo.gl/maps/g92x3. Kun je daar wat mee? Veel plezier en groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 19. Gabriele

  Hallo, allereerst complimenten wat een superleuk blog heb jij!
  Wij gaan binnenkort voor het eerst naar Berlijn met onze 2 dochters met de trein. Wij zitten in Andel’s Hotel. Kun jij mij vertellen wat dan het makkelijkste is om vanaf de Haupsbahnhof naar het hotel te komen? Alvast bedankt!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Dankjewel Gabriele! Je kunt vanaf Hauptbahnhof tram M5 nemen, deze rijdt in een keer naar station Landesberger Allee. Het hotel ligt op steenworp afstand van de halte. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
   • Gabriele

    Dank je wel voor je antwoord! Zo moet het lukken!

    Antwoord
 20. Albertus

  Wij gaan met 40 personen naar Berlijn (10 tot 15 juni).
  Is het mogelijk om een groepskaart te kopen voor de S-Bahn die drie dagen geldig is?

  Antwoord
  • Marjolein

   Je kunt een Berlin Welcome Card aanschaffen, deze kost voor 72 uur €26,70 (zone A en B). Je krijgt dan ook korting op sommige musea en andere instellingen. Ik denk echter dat het voordeliger is om meerdere Kleingruppekarten aan te schaffen. Deze kosten €16,90 per stuk, zijn een dag geldig, maar daar kunnen vijf personen mee reizen. Groetjes, Marjolein

   Antwoord
 21. Kim

  Wij gaan volgende week vier dagen naar Berlijn en heb voor ons uitgerekend wat het goedkoopste is aan kaartjes. We willen eigenlijk 4 losse dagkaarten kopen. Maar als we deze op het station kopen moeten we die dus op de dag je het kaartje gaat gebruiken afstempelen (we willen ze allen in één keer kopen). Dit afstempelen kan dat bij iedere halte of alleen op de grote stations (waar je ze ook kunt kopen)?

  Antwoord
  • Marjolein

   Alle kaartjes moeten eerst afgestempeld worden. Je kunt dus gewoon vier kaartjes op een dag kopen en de kaartjes afstempelen op het moment dat je ze nodig hebt. Dat afstempelen kan op alle stations (voor de U-Bahn en S-Bahn) en in de tram en bus.

   Antwoord
 22. Bianca

  Hoi Marjolein,

  Wat een geweldige mooie site met veel info! Hier een paar vraagjes; wij gaan eind november 4 dagen naar Berlijn. We gaan met het vliegtuig en komen aan op Tegel. Nu vroegen wij ons het volgende af, wat is de korste c.q snelste manier van reizen naar Kurfurstendamm ( daar bevindt ons hotel ) en is het te doen om bijvoorbeeld een gedeelte lopend af te leggen naar de eerste metrohalte en van daaruit verder te reizen naar de Kurfurstendamm?

  Graag horen wij jouw tips. Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Bianca,

   dankjewel! Ik raad altijd aan om de website (of app) van de BVG te gebruiken, hier kun je eenvoudig de snelste route van A naar B binnen Berlijn plannen. In dit geval kun je vanaf het vliegveld het beste bus 109 nemen, die rijdt direct naar station Kurfürstendamm. Let er wel op dat de Kurfürstendamm vrij lang is, het kan dus nog een stukje wandelen zijn vanaf het station.

   Veel plezier en groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 23. paul

  met een ”4-Fahrten-Karten” mag ik dan:
  4x een reis van 120min maken in A en B,
  dus vandaag 1x en 1x terug en bv ,morgen 1x en 1x weer terug ?

  Trouwens supersite !!

  Antwoord
  • Marjolein

   Exact! Het zijn als het ware gewoon 4 losse kaartjes (enkeltjes) waarmee je dezelfde mogelijkheden hebt als met een normaal enkeltje. Je spaart alleen wat geld omdat je 4 kaartjes in 1 keer koopt.

   Antwoord
 24. Tsuyoshi

  Hoi Marjolein,

  Handige site. Komend weekend voor het eerst naar Berlijn.

  Wordt in het OV nog omgeroepen/vermeld wat de volgende halte/station is zodat je weet waar je er uit moet en spreken de mensen daar nog een beetje Engels :-D

  Groetjes,

  Tsuyoshi

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Tsuyoshi,

   jazeker! In de S-Bahn worden de volgende 3 stations aangekondigd en ook in de metro wordt het volgende station aangegeven. Als je een beetje oplet, komt het helemaal goed! Engels is over het algemeen geen probleem. Zeker in het centrum (restaurants, hotels etc.) kun je overal prima met Engels uit de voeten komen.

   Veel plezier in Berlijn!
   Marjolein

   Antwoord
 25. Michel

  Hoi Marjolein, geweldige site!!! Ik ga voor de derde keer. Is een 72 uur metrokaart (abc) de moeite als we in de buurt van metrostation Bülowstrasse zitten?

  Groeten Michel

  Antwoord
 26. Renate

  He Marjolein, Wat een informatie!! Heb nu al zin in Berlijn. Kom alleen niet helemaal uit het OV. We landen op Schonfeld (visa versa) totaal 4 dagen Berlijn. Lees advies koop meerdaagse Ov-kaart maar ook ABC kaart. Kun je op Schonfeld al OV ABC kaarten kopen? Wat is jouw advies. We willen ook een dag naar Sachsenhausen.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Renate

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Renate, dankjewel! Je kunt uit het automaat op het perron van de S-Bahn gewoon een ABC-kaart kopen. Als je op de dag van aankomst nog van plan bent om veel met het OV te gaan doen is een dagkaart wel de moeite waard. Een meerdaagse kaart is de moeite waard als je veel met het OV gaat, met zo’n drie keer per dag heb je hem er wel uit. Veel plezier!

   Antwoord
 27. Cédric

  Rijden deze treinen ook ’s nachts ? Zoals de U-Bahn ?

  Antwoord
  • Jurjen

   De S-Bahn rijdt in de nachten van vrijdag op zaterdag, zaterdag op zondag, en voor wettelijke feestdagen de hele nacht door.

   Antwoord
 28. fqm.konint

  jammer dat het afdrukken maar gedeeltelijk gebeurd. Heb heel wat papier moeten spanderen om informatie via deze site te krijgen. Verder genoeg informatie, maar ja’…als je naar Berlijn wilt, neem je de laptop niet mee. Gr. fam. koning

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This