Dat Berlijn een groene stad is dat weet iedereen, omringd door bossen en gevuld met parken. Het maakt Berlijn een prettige stad om in te wonen. Echter, dat vinden niet alleen mensen, ook andere wezens zijn verkikkerd op de stad en zijn mooie bossen… zwijnen. Ja, u leest het goed, zwijnen… wilde welteverstaan! Zon 8 tot 10 duizend stuks.

Zelf heb ik een tijdje in Eichkamp gewoond, een gemoedelijk internationaal Studentenwohnheim aan de rand van het Grünewald (Charlottenburg/Spandau). Ik kan me mijn eerste dagen nog herinneren, mijn huisgenoten maakten me bang met verhalen over wilde everzwijnen, ze zouden ’s avonds rond hangen op ons Wohnheim. Het klonk me nogal raar in de oren en ik had stille twijfels. Totdat het moment aanbrak dat ik mijn eerste verrassende ontmoeting had met zwijnen. Ik kan je vertellen dat je raar staat te kijken als je in eens oog in oog staat met een zwijn van meer dan een meter hoog.

Gelukkig zijn de zwijnen in Berlijn over het algemeen niet gevaarlijk voor de mensen, het wormenleger moet wel oppassen, want hier zijn de zwijnen dol op. Verder eten ze bijna alles, en zijn ze vooral dol op beukennootjes en eikeltjes. Veel mensen voeren de zwijnen, dit is echter verboden en kan je € 5.000 kosten! Nog een tip,  pas op wanneer de big mama’s kinderen bij zich hebben, dan transformeren ze a la minute in gevaarlijke duivels met het wapen dat ook wel “moederliefde” heet. Over het algemeen zijn de zwijnen zeer schuw, maar houd voor de zekerheid je fluffie toch maar aan de lijn. Tijdens mijn wandelingen, fietstochten en skate-avonturen in het Grünewald kwam ik de zwijntjes vaak tegen. Zodra je te dichtbij komt nemen ze zelf al de benen, of euh, poten. Menig maal heb ik verbaasd gestaan va de snelheid waarmee deze Pumba’s door het bos racen.

Hoe langer ik in Eichkamp woonde hoe meer zwijnen ik tegenkwam. Tijdens sommige nachten was het zelfs zo erg dat ik wakker werd van het geknor onder mijn raam. Deze verhalen werden altijd met twijfel aangehoord in Nederland maar nu is het officieel. Het Schweineklima is perfect, droog en koud, en mild in de zomer. Onder andere de Telegraaf meldt van de zwijneplagen, die inmiddels voor overlast van de gemeente zorgen. Op zich lieve beestjes, maar zodra ze prachtig geharkte grasveldjes gaan omploegen, of als ze gebouwen binnen lopen worden ze ineens minder gewaardeerd. Met deze reden begint de gemeente met 40 vrijwilligers het zwijnenbestand in Berlijn langzaam uit te dunnen.

Mocht je niet dol zijn op zwijnen en ze willen ontlopen in Berlijn, dan kun je hier zien waar je vooral niet moet komen;

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This