Dat Duitsland bij sommige Nederlanders nog een suf imago heeft vind ik bij vlagen onbegrijpelijk. Het is zo’n veelzijdig land! Dat mocht ik onlangs weer eens ervaren, toen ik een weekendje aan de Ostsee (nee, niet het Oststrand) doorbracht. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog, ik ben tenslotte in de Hollandse kustregionen opgegroeid en het verschil tussen de Noord-, en de Oostzee schatte ik niet al te groot in. Mis! De Oostzee lijkt bijna tropisch met haar heldere water, witte stranden en fijne zand. En dat allemaal op ongeveer 2,5 uur rijden bij Berlijn vandaan. Een uitstapje naar de Oostzee is dan ook niet voor niets zo populair onder Berlijnse jongeren, gezinnen, stelletjes en ouderen om even te vluchten voor de drukte en het toerisme in de stad. De reden waarom de Ostsee ook wel liefkozend de “Badewanne Berlins” wordt genoemd. Nu ben ook ik verkocht aan dit stukje tropische Duitsland, waarom zie en lees je in dit artikel.
De Oostzee
De Oostzee grenst maar voor een klein deel aan Duitsland, ook Zweden, Finland, Polen, Duitsland, Denemarken en de Baltische staten omringen deze zee. Ondanks dat de stranden er bijna tropisch uitzien bevriest deze zee regelmatig, het water is hier namelijk minder zout en er is maar geringe sprake van getijverschil. Van eb en vloed merk je dus bijna niets. Dat scheelt weer aardig wat verschrikte sprintjes richting het droge wanneer de vloed plotseling op komt zetten. In Duitsland zijn de eilanden Usedom en Rügen erg populair onder binnenlandse toeristen. Van mijn collega’s is minstens de helft dit jaar al eens een weekendje aan de Ostsee geweest. Naast zijn functie als toevluchtsoord is de Oostzee ook altijd een belangrijke waterweg geweest die veelvuldig voor de handel werd gebruikt. Bijvoorbeeld door de Nederlanders om goedkoop graan in te kopen in Danzig/Gdańsk (Polen).Usedom aan de Oostzee
Geschiedenis
Rond 1824 kwamen de eerste badgasten naar Swinemünde en Heringsdorf. Daarna volgden Koserow, Zinnowitz en Ahlbeck. In de 19e eeuw groeide de betekenis van het eiland als toeristische vakantiebestemming, vooral door de bezoekers uit het niet al te verre Berlijn. In 1876 bouwde men een rechtstreekse aftakking van de spoorlijn Berlijn-Prenzlau-Stralsund naar Ahlbeck en Swinemünde. Op de Conferentie van Potsdam werd de nieuwe Duits-Poolse grens vastgelegd, waarbij Swinemünde onder Pools bewind kwam. De nieuwe grens werd pas 1950 door de toenmalige DDR erkend. In 1990 erkende ook het herenigde Duitsland de grens officieel. Meer op Wikipedia.
Mijn Ostsee ervaring
Mijn eerste weekend aan de Ostsee bracht ik door in Heringsdorf, een gemoedelijk kustplaatsje op het eiland Usedom. Usedom is een door heuvels, duinen, bossen, meeuwen en binnenmeren gekenmerkt eiland. Usedom ligt in het oostelijkste puntje van Duitsland en is deels Pools grondgebied (31.500 Duitse inwoners, 45.000 Poolse inwoners). Met gemiddeld 1.917 uren zon per jaar is Usedom de zonrijkste regio van Duitsland (Berlijn heeft ongeveer 1.650 zonuren per jaar).
Heringsdorf beschikt over een brede boulevard die uitnodigt tot wandelen en fietsen. Achter de duinen ligt het niet al te brede zandstrand, geprijkt met authentieke strandstoelen welke je voor een Euro of 5 een gehele dag kunt huren. Op de lokale menukaarten prijken voornamelijk visgerechten, lekker! Langs het strand vind je viskarren die verschillende soorten “Fischbrötchen” aanbieden: een bolletje met vis en uien. Bismarckhering (lijkt op zure haring, haring die is ingelegd in azijn en kruiden) en Brathering (gemarineerde, gepaneerde en gebraden haring) konden me zelfs laten inzien dat Duitse haring ook best (eh, erg!) lekker is, alleen anders dan wij hem kennen (ik had lange tijd een trauma van een haringsalade, nu ben ik er overheen).
Ik verbleef in Bethanienruh, een gemoedelijk hotel met sauna, terras met uitzicht op zee en uitstekend ontbijt. Degelijke prijs, een aanrader!
Voor mensen die met de trein naar de Oostzee willen: vanaf €43 (2e klas) heb je een retourtje van Berlijn naar de Oostzee (en dus weer terug). Medereizigers betalen slechts €33 (ook 2e klas). Kijk voor voorwaarden e.d. op http://www.bahn.de/p/view/angebot/preis/ostseeticket.shtml?dbkanal_007=L01_S01_D001_KIN0014_abb-egl-ostseeticket_LZ01
Ooh, néé: ik heb geen banden met de DB ;) Kwam dit tegen en dacht dat het misschien wel een handige tip bij dit artikel is.
Wauw!! Wat ziet dat er mooi uit zeg. Ben alleen het strand in noord-holland, castricum gewend. Dit ziet er wel veel mooier uit hoor. Wij wonen net een paar weken in berlijn en waren al blij met de wannsee! Dit is een leuk idee voor een weekendje weg. Ben trouwens zowiezo erg blij met je blog, heb er heel wat leuke en nuttige tips vandaan gehaald. Groetjes annemiek
Herinner me dat ik tijdens mijn middelbare schooltijd eens een prachtig boek heb gelezen van Hans Werner Richter, ‘ Spuren im Sand’. Gaat over de jeugd van de (nog jonge) hoofdpersoon in een dorp aan de Pommerse Oostzeekust. Geeft een mooi tijdsbeeld van de Oostzeekust in de tijd in – geloof ik – de eerste decennia van de vorige eeuw. Misschien iets voor op het strand?
Staat nog op ons wensenlijstje om te bezoeken! Bedankt voor je mooie verslag. Zag toevallig net dat een week geleden het WDR tv-programma Wunderschön een uitzending over Usedom e.o. heeft uitgezonden:
http://www.wdr.de/tv/wunderschoen/sendungsbeitraege/2012/0826/00_usedom.jsp
Usedom is top en voor geschiedenisliefhebbers is er ook veel te beleven! Op Usedom is het Heeresversuchsanstalt Peenemünde, waar de nazi’s, en meer in het bijzonder Werner von Braun, met de V2’s in de weer zijn geweest. Op 3 oktober 1942 begon op Usedom het ruimtevaarttijdperk na een geslaagde lancering van een V2 die buiten de dampkring terecht kwam! Ik heb Prüfstand VII, waar de raket gelanceerd werd, in 2006 bezocht:
http://www.flickr.com/photos/jmvanelk/sets/72157594478711378/
En op Rügen bevindt zich natuurlijk Prora, waar de nazi’s een megalomaan groot vakantieoord hadden gebouwd:
http://www.flickr.com/photos/jmvanelk/sets/72157625298442275/
En verder is het aan de Ostsee natuurlijk heerlijk vakantie vieren… :-)
Bedankt voor je aanvullingen Johan, interessant en erg mooie foto´s! Wellicht dat ik tijdens mijn volgende Ostseetrip wat meer historie ga meepakken :-)
We zijn een paar jaar geleden op Rügen geweest. Ik vergeet het moment dat we in Prora over de duinen kwamen niet snel. Wat een verrassing! Mooi langgerekt strand én heerlijke golven! Echt een aanrader.
Hmm ja, dat klinkt echt heerlijk! Rügen wil ik ook graag nog een keer heen, ben tot nu toe dus alleen nog maar op Usedom geweest.
Ooooh, wat heerlijk! En wat goed om te weten dat het strand ook bij Berlijn dicht bij is! En een stuk rustiger dan Scheveningen op een doorsnee zonnige dag. Fijn!
Dat is het zeker! Hoewel er op echt zonnige dagen wel flinke files staan richting Rügen en Usedom valt de drukte in vergelijking met de Neerlandse kust nog alles mee. En het is er zoveel mooier en schoner! Ik ben echt verliefd op de Ostsee, ik heb alweer zin om erheen te gaan :-)