Oud en nieuw wordt in Duitsland Silvester genoemd en op deze dag wens je iedereen een “guten Rutsch”. “Einen guten Rutsch ins neue Jahr!” betekent ongeveer zoveel als “Fijne jaarwisseling!” maar letterlijk zou het neerkomen op “Glijd goed het nieuwe jaar in!”.

Dinner for one

Een traditionele Duitse oudejaarsavond begint meestal met een diner (met vrienden of familie), in veel gevallen wordt de fonduepan op tafel getoverd. De avond wordt meestal gevolgd met het kijken van “Dinner for One”. Al 50 jaar is de komische sketch Dinner for One een traditioneel onderdeel van de televisieprogrammering op deze avond. De televisieversie duurt 18 minuten en wordt meerdere malen uitgezonden. Je ontkomt er bijna niet aan…

20131231-163517.jpg

Neujahrsansprache

Ook op oudejaarsavond op de TV (en radio): de Neujahrsansprache. Wat bij ons de Kersttoespraak is, is bij de Duitsers de Neujahrsansprache. De bondskanselier blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt vooruit naar de toekomst.

angela-merkel-neujahrsansprache

Bleigießen

Een oude traditie in Duitsland is het Bleigießen (loodgieten). Heet lood wordt in een pot water gegoten en uit de resulterende vormen wordt de toekomst gelezen. Wat zal de toekomst brengen?

bleigießen

Sekt

Natuurlijk moet er om 24:00 geproost worden! Meestal wordt er een goede fles Sekt uit de kast getrokken om “an zu stoßen” (te proosten). Geheel onterecht wordt Duitse Sekt vaak gezien als een slap en goedkoop aftreksel van champagne. Sekt wordt namelijk gemaakt volgens de methode champagnoise, alleen mag Duitse bubbelwijn geen champagne worden genoemd. Een populaire (en kwalitatief iets mindere wijn) die veel in (Oost) Duitsland wordt gedronken is Rotkäppchen. Zelf ga ik liever voor een ander exemplaar…

Vuurwerk

Vuurwerk kun je in Berlijn op iedere hoek van de straat kopen, de verkoop start 3 dagen voor oud en nieuw. Bij de bakker, bij de 1€-shop, bij de supermarkt. Overal kun je je slag slaan. De regelgeving is Duidelijk minder streng en je hoeft er niet vreemd van op te kijken als je ineens vuurpijlen tussen de snoepvakken ziet liggen. Vuurwerk mag de hele dag worden afgestoken op 31 december en 1 januari. Voorzichtig aan dus!

20131231-163820.jpg

Berliner bollen

Oliebollen en appelbeignets? Die hebben ze helaas niet in Berlijn. In plaats daarvan worden er veel berliner bollen gegeten. Deze gefrituurde bollen zijn meestal gevuld met jam en bestrooid met poedersuiker. Soms zit er ook een exemplaar tussen met mosterd. Als je hier je tanden in zet ga je een voorspoedig 2015 tegemoet! De bollen kun je bestellen bij de bakker. De meeste Duitsers kennen berliner bollen als Berliner, maar ze worden ook wel Pfannkuchen of Krapfen genoemd.

Oud en nieuw feesten

Het grootste oud en nieuw feest van Duitsland wordt gevierd bij de Brandenburger Tor. Elk jaar staat er een volgepakt avondprogramma gepland met bands, eetkraampjes en vuurwerk. Natuurlijk kun je ook besluiten om lekker van het vuurwerk te genieten vanaf een uitzichtpunt, ergens lekker te gaan dineren of het nieuwe jaar dansend in te luiden in een club. Aanrader is club Weekend met geweldig uitzicht over Berlijn, of de Kulturbrauerei met veel zalen voor ieder wat wils. meer tips voor een jaarwisseling in Berlijn vind je hier.

oud en nieuw 2013 club weekend

Fijne jaarwisseling allemaal!

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Om te weten Evenementen Om te doen Tips voor dit seizoen Uit mijn fotoalbum
Sort by
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This