Al lang, al veel te lang, zijn er bouwploegen bezig met de sloop van het Palast der Republik. Eindelijk werd gisteren, op 2 december, het laatste stukje van dit enorme prestigeobject aan Unter den Linden met de grond gelijk gemaakt. Nu kan het definitieve afscheid beginnen, het voormalige symbool van de DDR is nu écht weg.

De sloop heeft al met al 2 jaar in beslag genomen. Over nog eens 2 jaar (in 2010 dus) moet op dezelfde plek het Berliner Stadtschloss weder herreizen uit zijn dood. Want het paleis was het geen wat Unter den Linden sierde voordat het Palast zijn intrede maakte. Op de foto kun je een indruk krijgen van hoe Berlijn eruit zag toen het Berliner Stadtschloss er nog stond.

Tijdens het comunisme werd het paleis gesloopt en kwam het Palast der Republik ervoor in de plaatst. Na de DDR tijd moest de Berlijnse muur er snel aan geloven en ook de tijd voor het Palast was gekomen. Berlijn wilde niet meer herinnerd worden aan tijden van de DDR. Berlijn is nu één, hoewel dat in de praktijk nog wel eens tegenvalt.

Vervolgens hebben ze het PdR in 2 jaar afgebroken. Leuk om te weten is dat het Palast der Republik ook wel de bijnaam kreeg “De Lampenwinkel van Erich”. Dat refereerde enerzijds naar toenmalig DDR-leider Erich Honecker en naar de uitbundige verlichting van het gebouw.

Wat er nu gaat gebeuren wordt wel spannend. Ik kan me niet voorstellen dat het beroemde stadspaleis in 2 jaar weer in volle glorie terug keert maar wie weet. Ik zal het volgen en houd jullie op de hoogte, en afscheid van de bouwkranen hoeven we voorlopig nog niet te nemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This