Vliegtuigenlawaai rondom Tempelhof is inmiddels alweer een tijd verleden tijd. Deze voormalige luchthaven doet namelijk sinds oktober 2008 al geen dienst meer als vliegveld in Berlijn. Lange tijd heeft dit stuk grond in het centrum van Berlijn in het ongewisse gezeten, want moest er gebeuren met deze enorme oppervlakte midden in de stad? Vliegveld Tempelhof nam zo’n 380 hectare grond in beslag, een oppervlakte groter dan het Central Park in New York. Na lang wikken en wegen en vele demonstraties later is er besloten om de oppervlakte grotendeels om te toveren tot stadspark. Berlijn is hiermee nog een stadspark rijker, en het Tempelhofer Park mag zich gelijk kronen tot grootste park van Berlijn. Met zijn 380 hectare laat het andere populaire parken zoals Tiergarten (210 hectare), Schloßpark Charlottenburg (55 hectare) en het Volkspark Friedrichshain (49 hectare) qua oppervlakte ver achter zich.

Opening van Park Tempelhof

Vorige week heeft burgermeester Klaus Wowereit het park geopend. Helaas ging dat met vele demonstraties gepaard, niet iedereen wil accepteren dat het park bij zonsondergang sluit. De groepering heeft acties aangekondigd om hun eisen kracht bij te zetten. “Wij willen dat de omheining wordt neergehaald en dat burgers meer betrokken worden in de plannen voor het park”, zei een actievoerder deze week tegen televisiezender N-TV. Vooralsnog blijven de bestaande plannen van kracht, het park sluit rond zonsondergang en er worden waarschijnlijk woningen gebouwd (zie bestemmingsplan). Desalniettemin zal er meer dan genoeg ruimte over blijven om te gebruiken als park.

Met de heropening van het terrein laait ook de discussie over de toekomst van Tempelhof weer op. Het stadsbestuur wil dat Tempelhof een ‘groene long’ blijft maar staat een gedeeltelijke bebouwing toe. In het noorden en oosten komen huizen voor welgestelde Berlijners. Volgens het stadsbestuur is dat goed voor de omliggende, wat armere wijken. Vooralsnog is er nog geen duidelijk plan voor bestemming Tempelhof maar het terrein kan nu tenminste gebruikt worden.

Update mei 2014:

Tempelhof blijft onbebouwd. Er heeft een referendum plaats gevonden over de toekomst van het park en de meerderheid heeft tegen de bestemmingsplannen gestemd.

Het meest veelzijdige stadspark van Berlijn

Activiteiten en mogelijkheden

Sport en spel staat centraal in het park. Voetbal, frisbee, skaten, vliegeren, rolschaatsen, wandelen, fietsen, het kan allemaal in het park op de voormalige landingsbanen. Omdat het enorme terrein is onderverdeeld in grote grasvelden en oude landingsbanen is het uitermate goed geschikt voor zowel een picknick als een sportieve tijdsbesteding zoals skaten. Zelf geen compact vervoersmiddel op wieltjes mee? Er worden ook segways verhuurd.

Houd er wel rekening mee dat het een grote open vlakte is en dat er dus weinig (eigenlijk; géén) beschutting is, in de zomer kan het dus warm worden.

En wat voor Berlijners erg belangrijk is; er zijn ook speciale picknickplaatsen en barbecueplekken voor de Bratwurstfeestjes gereserveerd. Echter is barbecuen en picknicken alleen toegestaan bij licht, in tegenstelling tot Tiergarten sluit Park Tempelhof bij zonsondergang. Afsluitbare hekken moeten ervoor zorgen dat er niemand meer op-, of af het park kan in de nacht. De barbecuelocatie kun je vinden op de kaart van Park Tempelhof.

Een bijzondere plek…

De nationaal-socialistische macht die Hitler voor ogen had moest natuurlijk voorzien worden van een degelijk vliegveld. Met “degelijk” wordt hier gelijk één van ’s werelds grootste gebouwen bedoeld, met een lengte van ruim een kilometer is Tempelhof een van de grootste gebouwen ter wereld. Het vliegveld is veel gebruikt in de oorlog maar was ook ten tijde van Die Wende een belangrijke locatie voor vooral West Berlijn. Van juni 1948 tot mei 1989, tijdens de blokkade van West-Berlijn door de Sovjet-Unie, heeft Tempelhof een vitale rol gespeeld als eindpunt van de Berlijnse Luchtbrug die de Geallieerden uitvoerden onder directie van de Amerikanen. De luchtroutes boden de enige toegang tot dit gedeelte van Berlijn en haar 2 miljoen inwoners. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het imago van Tempelhof iets werd verbeterd, want het had nogal te kampen met een Nazi-imago (en terecht natuurlijk). Deze historische lading maakt Tempelhof een bijzondere plek.

Park Tempelhof bezoekersinformatie
Adres: Tempelhofer Damm, 12099 Berlin-Tempelhof
OV: S+U6 Tempelhof, U6 Paradestraße, U6 Platz der Luftbrücke of U8 Boddinstraße (er zijn verschillende ingangen rondom het park)
Openingstijden: Afhankelijk van het seizoen vanaf ca. 6/7 tot zonsondergang
Entree: Gratis
Combineren met: Rondleiding door luchthavengebouw Tempelhof of wandeling door Neukölln

De veelzijdigheid en de enorme ruimte van Park Tempelhof maken deze plek tot één van mijn favoriete plekken in Berlijn. Een must bij ieder (eerste) bezoek aan Berlijn! Ben jij al eens in dit park geweest?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This