Zeg je toffe kunstinstallaties in een voormalige industriële locatie? Ik zeg ja! Zeg je toffe kunstinstallaties in een voormalige industriële locatie waar je ook nog eens in, op en tussen mag klauteren, om er foto’s van te maken? Dan zeg ik dubbel ja! Laat dit nou precies het concept zijn van de Olympus Perspective Playground. Om Olympus’ nieuwste cameramodellen te promoten is de interactieve tentoonstelling Perspective Playground terug in Berlijn en nu wel in het Kraftwerk, één van mijn favoriete evenementenlocaties in Berlijn, die er met deze kleurrijke kunstinstallaties alleen maar nóg fotogenieker op is geworden.
Een oude industriecentrale gevuld met kleurrijke kunstinstallaties. Daar gaat mijn fotografiehart zeker wel harder van kloppen!
Olympus Perspective Playground
Interactieve kunst
Misschien ken je het slimme marketingevenement van Olympus onder de naam Photography Playground, daarmee debuteerde het cameramerk de tentoonstelling in 2013 in Berlijn. Camera’s werden gratis uitgeleend en in een toffe industriële locatie (de Opernwerkstätten in Berlijn-Mitte) konden fotografie- en kunstliefhebbers zich te kost geven aan interactieve kunstinstallaties. Met interactief bedoel ik ook echt kunstwerken die door de ruimte bewogen, waar je tussendoor kon kruipen of op kon klimmen. Geen stijve tentoonstelling dus en een uniek feestje voor iedere fotograaf! Naast een goede publiekstrekker voor Olympus leverde dat ook heel veel prachtige en creatieve foto’s op. Het evenement reisde verder door Europa, kwam in 2014 terug naar Berlijn en daarna heb ik er eigenlijk een tijdje niets meer van gehoord. Totdat de posters voor een nieuwe editie ineens overal in het straatbeeld opdoken. 350.000 bezoekers verder in o.a. Amsterdam, Wenen en Parijs is de Photography Playground terug in Berlijn.
Terug naar Berlijn, naar een energieke locatie
Met een nieuwe naam, nieuwe kunstinstallaties en een nieuwe locatie is de speeltuin voor fotografen sinds 1 september 2017 weer voor even (t/m 24 september) terug in de stad waar het ooit begon. Als locatie hebben ze dit keer het Kraftwerk Berlin uitgekozen, een voormalige energiecentrale gebouwd in de begin 60’er jaren om Berlijn-Mitte van warmte te voorzien. Net als veel andere Oost-Berlijnse industrie kwam het gebouw na de val van de Berlijnse Muur leeg te staan en doet het gebouw tegenwoordig dienst als één van de meest fotogenieke evenementenlocaties van de stad. Die locatie met interactieve kunst, dat moet wel weer een succes worden!
Tegen al mijn verwachtingen in stond er geen rij voor de Perspective Playground (was op een zaterdagavond). Wat een meevaller! Toch is het raadzaam je vooraf online te registeren voor ‘fast lane’ toegang want veel lezers hebben bij vorige edities lang in de rij moeten staan.
Met een geleende camera of je eigen fototoestel kun je door het diafragma de Perspective Playground binnentreden. Ik was erg benieuwd en werd zeker niet teleurgesteld.
3 verdiepingen kleurrijke kunstinstallaties
Zonder kunstinstallaties is het Kraftwerk al fotogeniek, maar de kleurrijke kunstinstallaties laten het gebouw nóg beter tot zijn recht komen. Naast dat de installaties een lust zijn voor het oog, zijn ze dat ook voor de camera. Verschillende coulissen, materialen, vormen en bewegingen dagen de bezoekers uit om er fotogenieke perspectieven in te vinden. Van statische kunstobjecten tot interactieve fotostudio’s, er zit voor ieder type fotograaf en camera-instelling wel wat tussen. Het zoeken naar mooie spiegelingen, achtergronden voor portretfoto’s en contrasten tussen industrie en kunst kon beginnen! Het is de ideale setting voor als je met met je eigen camera-instellingen wilt oefenen (kleine gemiste kans door Olympus: de aanbevolen camera-instellingen die bij de installaties worden gegeven gaan niet veel verder dan het type filter) of als toffe activiteit met vrienden.
Onder het mom van foto’s zeggen meer dan 1.000 woorden, hierbij een impressie van mijn favoriete installaties:
Alle installaties zijn voorzien van achtergrondinformatie over de artiest, het werk en een aanbeveling voor het type filter te gebruiken op een Olympus camera.
Patrick Shearn & Poetic Kinetics – „Neo Prayer Flag”
De glitterende en wapperende „Neo Prayer Flag” – die nog het meest doet denken aan een uit de kluiten gewassen slinger uit de kerstboom – begeleid de bezoeker van binnenkomst tot aan de derde verdieping bovenin het Kraftwerk. Met 750m2 is het zonder twijfel het grootste kunstobject bij de Perspective Playground. Bij de zoektocht naar het begin of het einde van de slinger kun je het kunstwerk vanuit veel verschillende hoeken fotograferen.
Geen slinger om de kerstboom maar om de betonpilaren van het Kraftwerk.
Die combinatie tussen architectuur, kunst en mens fascineert me wel. Er was een gezellig feestje gaande ter ere van de 10e blogverjaardag van één van mijn lievelings BerlijnBlogs: iheartberlin. Ook de komende weken staan er nog een hoop leuke aanvullende evenementen op de planning.
Stel handmatig onscherp met je camera voor een tof zogenaamd ‘bokeh-effect’, waardoor er lichtbolletjes ontstaan.
Ook leuk: een lange sluitertijd instellen en express met je camera bewegen voor lange lichtstrepen.
Liz West – „Our Colour Reflection“
Met behulp van meer dan 765 spiegels van in 15 verschillende kleuren acryl zorgt „Our Color Reflection“ voor een kleurrijk geheel te midden van het Kraftwerk. Niet alleen op de bodem zelf, ook de reflectie van de spiegels zorgt voor een tof effect op het plafond en weerspiegelen op hun beurt weer de prachtige industriële details. Het contrast tussen kunst en architectuur lijkt op het eerste gezicht heel groot (kleurrijk en licht vs. grauw en donker), maar wordt door de bijzondere spiegeleffecten juist weer vervaagd. Een geslaagd werk!
De details van de oude energiecentrale weerspiegelen in de spiegels en zorgen voor een tof contrast tussen kunst en architectuur.
Ook een selfie mocht natuurlijk niet ontbreken.
Quintessenz – „COLORMAZE“
Het volgende werk van het kunstenaarsduo Quintessenz doet me in eerste instantie denken aan kleurstaaltjes van de bouwmarkt. Geen verrassing dus dat de kunstenaars uit Berlijn en Hamburg een achtergrond hebben in de schilderkunst. Lange stroken in verschillende geel-, groen-, paars- en blauwtinten staan op een speelse manier tussen de betonnen pilaren van het Kraftwerk opgesteld. Wandel door het kleurendoolhof en speel met het licht en de schaduwen. Ook verleidelijk: verstoppertje spelen en Boomerangvideo’s maken. Het is tenslotte een playground ;-).
Levensgrote kleurstaaltjes. Elke module bestaat uit 20 tot 40 tinten.
Xaver Hirsch – „Das Leben ist ein Wirbel und kein Strich.“
Designer en VJ Xaver Hirsch heeft een audiovisuele installatie neergezet, die door middel van licht en geluid voor een bizarre en duistere sfeer zorgt in het Kraftwerk. Geïnspireerd door de herhalende architectonische structuren van de Berlijnse krachtcentrale, speelt de installatie met reflecties van de symmetrische lichtbalken in het water, die op hun beurt weer reageren op de aanwezigheid van de bezoekers.
Overige kunstwerken
Adam Scales, ARI + Pierre Berthelomeau – „Reframe V2“
Adam Scales, ARI + Pierre Berthelomeau – „Reframe V2“
Gabriel Pulecio (AKA Lustix) – „Infinity (Tiles of Virtual Space) 2016”
En nog even wat laatste shots van het Kraftwerk zelf, omdat de oude industriële details eigenlijk ook een kunstobject op zich zijn.
Loop zeker eens een donkere hoek van de centrale in om meer van de oorspronkelijke functie van het gebouw te ontdekken.
Dat was een superleuke zaterdagavond in een oude energiecentrale. Perspective Playground, ik vond je weer tof!
Perspective Playground – Bezoekersinformatie
- Wat: interactieve kunsttentoonstelling van Olympus gericht op fotografen, fotografieliefhebbers en de promotie van nieuwe cameramodellen. Er zijn kunstinstallaties van Poetic Kinetics, Liz West, Thilo Frank, Adam Scales + Ari + Pierre Berthelomeau, Quintessenz, Gabriel Pulecio, flora&faunavisions en meer. De Olympus systeemcamera’s OM-D en PEN kunnen ter plekke gratis worden uitgeprobeerd (vergeet daarvoor je legitimatie niet mee te nemen), het 4 GB SD-kaartje krijg je dan gratis mee naar huis. Natuurlijk kun je ook je eigen camera meenemen.
- Wanneer: 1 t/m 24 september 2017
Zondag – woensdag, 11:00 – 21:00 uur
Donderdag – zaterdag, 11:00 – 23:00 - Waar: Kraftwerk Berlin, Köpenicker Straße 70, 10179 Berlijn-Mitte
- Entree: gratis.
Het is niet verplicht maar je kunt je vooraf online gratis registreren voor fast lane tickets, voor voorrang in de rij (dat is raadzaam want het kan druk worden, is mijn ervaring met voorgaande edities). - Goed om te weten: de tentoonstelling is rolstoeltoegankelijk.
- Meer informatie: perspectiveplayground.de, Photography Playground 2013, Photography Playground 2014
Ik hoop dat ik met dit artikel niet teveel heb verklapt (ik kon de fotospam niet laten!) maar dat het juist uitnodigt om creatief aan de slag te gaan met je camera. Ook bij de Perspective Playground geweest? Tag je foto’s dan op social media met #BerlijnBlog, ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie foto’s!
P.S.: op de hoogte blijven van meer toffe evenementen in Berlijn? Check dan mijn evenementenkalender.
En ben je overtuigd om een Olympus aan te schaffen?
Leuke fotoplek om je uit te leven :-D
Was het zeker! Maar ik was met mijn eigen camera op pad. Ben te gehecht en heb teveel geïnvesteerd in mijn Fuji om over te stappen naar een ander systeem ;).
Blijf maar bij Fuji hoor ;-), ook al is Olympus erg interessant. Ik heb mijn OM-D em5 op marktplaats gezet. Vanwege het ongemak wat ik telkens ervaarde met het instellen van het toestel. Fuji’s ouderwetse benadering (zoals met oude analoge camera’s ) bij het instellen van diafragma en sluitertijd is eigenlijk heel goed bedacht. Had Olympus dit ook maar zo bedacht.
Ja hé? Fantastisch vind ik dat! En zo makkelijk in het gebruik ook. Gek eigenlijk dat zo weinig (ook spiegelreflex) camera´s die bediening niet meer gebruiken. Ga je ook overstappen op Fuji of wat is de reden dat je jouw Olympus weg doet? Als je maar graag met je camera fotografeert, dat is uiteindelijk toch het belangrijkste denk ik.
Inderdaad, dat is eigenlijk heel erg gek. Inmiddels heb ik een XT-2 body gekocht met de 23mm 2.0 en de 16-55. Tot nu toe bevalt het gewoon heel erg goed, al blijf ik stiekem wel Olympus fan want de kwaliteit is gewoon uitmuntend. De Fuji lenzen en camera’s zijn ook net iets groter van formaat dan dat van Olympus.
De reden dat ik Olympus weg doe is dat ik altijd in de war raak met de knoppen en het menu. Er zit een 1/2 switch-knop aan de achterkant. Positie 1: sluitertijd/diafragma, Positie 2: witbalans en Iso. Het lukt mij maar niet om te wennen om de schakelknop telkens weer om te zetten naar positie 1. En de menustructuur is ook wel een doolhof.
Ik heb hier een stukje over geschreven (ook met Berlijn foto’s, haha) http://www.jeroengotz.nl/olympus-om-d-e-m5-mii-en-half-jaar/
Graag fotograferen is het belangrijkste, daar ben ik het mee eens. De camera mag daarbij geen belemmering zijn. Ik denk dat Fuji echt heel goed bezig is.
Ik ben het helemaal eens met deze zin in je artikel:
“Fotograferen zou ook simpel moeten zijn: niet bezig zijn met je camera maar meer aandacht op het onderwerp en de omgeving.”
Eigenlijk zou je denken dat het menu zoiets simpels is, maar dat kan het gebruikersgemak inderdaad flink aantasten! Mijn man heeft toevallig ook de XT-2 en ik vind het een prachtig model. Wellicht dat ik ga zwichten als de opvolger uitkomt ;-). Nog veel fotografeerplezier gewenst ermee!
Wow vanochtend geweest en was super leuk! Wel lange wachtrij (>1 uur) maar enorm genoten. Dank je voor deze hele leuke tip!!!
Oooh, ik wil ook heen! Supergave plek, waar ik al vaker mooie + bijzondere dingen zag!
Prachtige foto’s van een heerlijke zaterdag! Het haalt direct veel creativiteit naar boven :) X