Op het moment van schrijven, zitten we middenin een Berlijnse hittegolf. En wat ben ik blij dat de zon zich zo veelvuldig laat zien! Ein-de-lijk. Het wachten op de zomer dit jaar heeft mijn geduld namelijk aardig op de proef gesteld. Maar die temperaturen boven de 30 graden vragen natuurlijk wel om een zomerrooster. En wat doe je dan? Net als de meeste Berlijners in een verkoelend meer springen natuurlijk! Ik had al veel gehoord over de Plötzensee, een meer dat om zijn afstand tot het centrum (ligt vlák buiten de S-Bahnring) en goede verbinding met het OV (Katzensprung afstand vanaf tramhalte M13 Virchow-Klinikum of de S-Bahn) een geliefd meer is onder vele Berlijners. En jahoor, dit meer is inderdaad een fijne plek om af te koelen! Ideaal als je een middagje aan het strand(je) wilt combineren met een stadsbezoek of voor een frisse duik na het werk. 

20150801 - DSCF1483- BerlijnBlog Plötzensee

Al sinds ik in Berlijn woon is het elke zomer weer een zoektocht naar hét beste meer van Berlijn. In en rondom Berlijn heb ik al aardig wat favorieten gevonden maar de Wannsee, Müggelsee en Liepnitzsee zijn niet bepaald om de hoek en daarom niet zo geschikt voor een snelle duik. Wel voor een hele dag aan het meer liggen trouwens, want dit zijn stuk voor stuk prachtige uitgestrekte meren in een mooie bosrijke omgeving. De Plötzensee is een van de meest centraal gelegen Berlijnse meren mét een goede waterkwaliteit. Een ook voor die bosrijke omgeving doet dit meer zeker niet onder. Geen wonder dus dat half Wedding en Prenzlauer Berg op warme dagen aan de oevers van de Plötzensee schijnt te liggen. Al meer dan 100 jaar trekt dit smalle meer bezoekers naar het Freibad. Toen ik er op zaterdagochtend bij 24 graden op het strand lag, was daar echter vrij weinig van te merken. Het was veel rustiger dan ik had verwacht. Dát was een aangename verrassing! Als ik de verhalen van anderen mag geloven schijnt dat trouwens wel een uitzondering te zijn. Hoe warmer, hoe drukker, denk ik.

20150801 - DSCF1487- BerlijnBlog Plötzensee

Het betaalde strand dat ik bezocht is van alle gemakken voorzien: een vlak zandstrand, strandstoelen en parasols (te huur), open grasvelden, schaduw onder de bomen, douches, toiletten en de mogelijkheid om wat te eten (typische Duitse Grill, friet met mayo maar ook Aziatische gerechten en crêpes) en te drinken (zelfs cocktails) te halen. Natuurlijk kun je ook je eigen handdoekje en versnaperingen meenemen naar het Freibad, het is maar net wat je zelf prettig vindt. Kinderen kunnen zich uitleven op de glijbaan, op de trampoline of in de speeltuin. De sportievelingen onder ons kunnen met hun volleybal, tafeltennisuitrusting of frisbee lekker uitrazen. Iedereen die het liefst zonder badkleding het meer induikt kan terecht op het speciaal ingerichte nudistenstrand. Wat ik niet wist is dat hier ook open air feestjes worden georganiseerd. Dat moet ik even onthouden! Feestjes waar je kunt dansen met je voeten in het zand zijn doorgaans de beste als je het mij vraagt.

Kortom: voor ieder wat wils op het strand. Geen locatie voor een romantische picknick aan het water maar wel een prima strand om van de zon te genieten. Vanaf de kleine pier liet ik mijn voeten in het water bungelen en zag ik alleen een diepgroen bos en een stralende blauwe hemel. Af en toe kwam er een visje voorbij gezwommen. Heerlijk rustgevend! En dat midden in de stad. Berlijn, wat ben je toch geweldig.

20150801 - DSCF1489- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1476- BerlijnBlog Plötzensee

Iedereen die liever 5 Euro entreekosten voor het officiële Strandbad in zijn zak houdt, kan ook op andere plekken rondom het meer de zon aanbidden. Het meer is zo’n 750 meter lang en is naast het strand vooral omringd door veel bomen, enkele bankjes en een parkje. De ruimte om te zonnen is wat beperkter, het is officieel niet toegestaan buiten het officiële strand te zwemmen en de sanitaire voorzieningen mogen dan wel ontbreken, toch lagen ook hier enkele zonaanbidders. Het kan er op drukke dagen misschien wel wat rustiger zijn. En als je naar het toilet moet kun je tenslotte altijd nog naar de overkant zwemmen. Als je dat redt…

Een andere manier om de drukte op snoeihete dagen te vermijden is het huren van een roeibootje. Aan de zuidkant van het meer worden kleine bootjes verhuurd waarmee je snel naar het midden van het meer kunt roeien en vervolgens een hele middag kunt ronddobberen. Het echtpaar dat in het Bootshoos woont en werkt doet dat trouwens al 21 jaar en hebben een paar mooie anektotes te vertellen over de Plötzensee. De Tagesspiegel maakte dit portret.

20150801 - DSCF1512- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1518- BerlijnBlog Plötzensee

Na een duik in het water en een uurtje aan het strand pakte ik de fiets om de omgeving te ontdekken (bewegende beelden ziet u in mijn vierde Berlijnvlog). De Plötzensee ligt midden in het Volkspark Rehberge en is daardoor uitstekend te combineren met een kleine fietstocht of wandeling door het Grüne. ’s avonds kun je er in de zomer ook naar de openluchtbioscoop. Rondom het gehele meer is een wandelpad aangelegd dat ook graag door joggers en fietsers wordt gebruikt. Als je hier fietst heb je echt niet het idee dat je eigenlijk midden in de stad bent. Het rustgevende geluid van bomen in de wind, de knisperende steentjes onder mijn fiets en fluitende vogeltjes. Ik droom er even bij weg… Totdat er ineens een vliegtuig laag overvliegt. Oja, we waren vlakbij luchthaven Tegel!

De vele meren en parken blijven voor mij toch wel een van de redenen waarom ik zo van Berlijn hou. Het is nooit ver weg! Ook niet ver weg is de Gedenkstätte Plötzensee. Op deze plek werden in de Tweede Wereldoorlog bijna 3.000 mensen tot de dood veroordeeld. Onschuldige mensen die door de nazi’s als schuldig werden bevonden omdat ze tegen het nationaal-socialistische regime streden. De nazi’s maakten van de gevangenis aldaar een plek waar nooit eerder zoveel mensen om het leven kwamen. Ja, ook de geschiedenis van Berlijn ligt op elke hoek van de straat op de loer. Het monument van Plötzensee ligt op zo’n twee kilometer afstand van het strand en is met de fiets prima te combineren.

20150801 - DSCF1504- BerlijnBlog Plötzensee

Al met al vond ik de Plötzensee absoluut een bezoek waard en kijk ik er al naar uit om hier vaker te gaan zwemmen. Het is zeker niet het grootste meer van Berlijn maar wel goed bereikbaar en te combineren met een boswandeling en een geschiedenisles. Aanrader dus!

Strandbad Plötzensee

Adres: Nordufer 26
OV: Tram M13 Virchow-Klinikum (ca. 5 min. wandelen), Bus TXL of S Beusselstraße (ca. 10 min. wandelen) of U9 Westhaven (ca. 10 min. wandelen)
Toegangsprijs: €5
www.strandbad-ploetzensee.de

Meer handige links

20150801 - DSCF1491- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1474- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1481- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1478- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1495- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1494- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1510- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1507- BerlijnBlog Plötzensee

20150801 - DSCF1514- BerlijnBlog Plötzensee

Bij het zien van deze foto’s krijg ik gelijk weer zin om te gaan zwemmen… Wat jullie? Zijn er nog meren die ik volgens jullie moet meenemen in mijn wat-is-het-fijnste-meer-van-berlijn-test? Ik hoor het graag bij de reacties! Fijne zomer!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This