Wonen in Berlijn

Permanent in Berlijn gaan wonen is één van uree beste beslissingen in mijn leven geweest. Elke dag geniet ik van het diverse culturele aanbod, van de ruimte op straat en de vele parken. Ook de relatief lage huren in vergelijking me veel andere Europese wereldsteden zijn natuurlijk mooi meegenomen.

Toch is wonen in Berlijn niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Vooral het zoeken van een geschikte wonen kan een flinke uitdaging zijn. Berlijn wordt namelijk niet alleen steeds aantrekkelijker voor toeristen, ook steeds meer mensen besluiten in Berlijn te gaan wonen en werken. Met meer concurrentie op de huizenmarkt als gevolg. Op deze pagina deel ik mijn beste persoonlijke tips voor de zoektocht naar jouw droomwoning in Berlijn. Onthoud altijd goed: Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg.

20160730-p1220892-wonen-in-berlijn

Maak je plannen concreet

In Berlijn gaan wonen is makkelijker gezegd dan gedaan als je concrete plannen hebt. Ben je nog op zoek naar werk, een studie of een stage? Dan kan het raadzaam zijn eerst onderstaande pagina’s door te lezen. Hoe meer vastigheid je hebt, hoe makkelijker het zal zijn een woning te vinden:

Wat lees je op deze pagina?

Wil je je droom waar maken en in Berlijn gaan wonen? Doen! Ik ben zelf meerdere keren naar Berlijn verhuisd en heb gewoond in verschillende wijken van de stad, in een studentenhuis, studio en appartement. Mijn ervaringen deel ik ik op deze pagina:

Wat kost wonen in Berlijn?

Omdat Berlijners doorgaans huren en niet kopen concentreer ik me eerst op informatie over huurwoningen.

Woningprijzen in Berlijn zijn – ondanks de razendsnel stijgende vastgoedprijzen en huren – nog altijd relatief goedkoop te noemen in vergelijking met andere grote Europese steden. Net als in andere steden bouwt de prijs zich op afhankelijk van de grootte, locatie en staat van de woning. Grofweg kun je er vanuit gaan dat je voor een woning tussen de € 8,- en € 12,- per m² aan maandelijkse huur betaalt. Voor een woning van 50 m² betaal je dus tussen de € 400,- en € 600,- aan maandelijkse huur. Hoe beter de condities, hoe hoger de prijs van de woning.

➤ Check wohnungsboerse.net voor een overzicht van de gemiddelde huurpijzen per wijk

De huurprijzen worden meestal aangegeven in ‘Kaltmiete‘ (kale huur), dat betekent dat servicekosten en de kosten voor water en elektriciteit daar niet bij zijn inbegrepen. ‘Warmmiete‘ staat voor de huurprijs inclusief voorschot van de overige kosten (‘Nebenkosten‘), het bedrag dat je aan de huurbaas betaalt. Jaarlijks krijg je een ‘Nebenkostenabrechnung‘ waarin staat wat de kosten van het daadwerkelijke verbruik waren. Het kan zijn dat je geld terug krijgt of extra geld over moet maken.

Waar begin ik mijn zoektocht naar een woning?

De grootse woningzoeksite van Duitsland en mijn persoonlijke favoriet is Immobilienscout24. Hier vind je hoofdzakelijk appartementen, woningen en huizen die te huur staan aangeboden. Er zijn veel handige filters om te zoeken naar bijvoorbeeld gemeubileerde appartementen of speciale voorzieningen (denk aan een lift, balkon of een kelder). Dagelijks komen er tientallen nieuwe woningen bij dus blijf regelmatig de pagina verversen. Heb je veel eisen of is de nood hoog? Kijk dan elk uur even. Sommige woningen zijn namelijk al heel snel weg.

WG-Gesucht.de is de grooste site waar kamers worden aangeboden. Af en toe komen er ook studio’s en kleine appartementen voorbij die (tijdelijk) te huur worden aangeboden. Ook hier geldt dat het loont om regelmatig de pagina te verversen.

Onder het mom van baadt het niet dan schaadt het niet: veel kranten hebben ook een sectie waar woningen worden aangeboden. Deze kun je in sommige gevallen ook online terugvinden, bijvoorbeeld bij de Tagesspiegel en de Berliner Morgenpost. Ook op social media worden veel woningen aangeboden, bijvoorbeeld in de Facebookgroepen Flats in Berlin en Berlin Housing.

Handige websites:

Als je al in Berlijn bent dan kun je het ook offline proberen door bijvoorbeeld briefjes te checken of op te hangen aan lantaarnpalen of in de supermarkt. Zeker als je een origineel briefje schrijft zul je opvallen en wellicht betere kansen hebben. Natuurlijk kun je ook een makelaar in de hand nemen die je helpt bij het vinden van een woning.

Tips voor de zoektocht

 • Pas op voor valkuilen
  Het is heel normaal dat je een woning eerst bezichtigt voordat je deze kunt huren. Ook met het oog op afzetterij is dit verstandig. Klinkt een appartement te mooi om waar te zijn? Dan is dit het – jammer genoeg – ook vaak. Er zijn veel gevallen bekend waar buitenlanders zijn opgelicht met de mooiste foto’s die niet waar bleken te zijn. Of erger: waar huurders de sleutel nooit hebben gekregen of een verkeerde sluitel hebben ontvangen terwijl de huurbaas er al met de borg en eerste maand huur vandoor was. Begin je huizentocht dus met een overdosis gezond mensenverstand. Bekijk de woning altijd, betaal nooit borg zonder een ondertekend contract en test altijd de sleutel. Wel is het raadzaam om vanuit Nederland/België alvast afspraken te maken voor woningsbezichtigingen.
 • Begin (eventueel) met tijdelijk huren
  Lukt het niet direct om jouw droomhuis te vinden? Overweeg dan om tijdelijk in een Wohngemeinschaft, een vakantie-appartement of een Hostel te verblijven. Vanuit daar kun je rustig op zoek naar jouw ideale woning en is het makkelijk om spontaan woningsbezichtigingen bij te wonen.
 • Spreid je kansen
  Zet niet je zinnen op één appartement maar spreid je kansen. Zoek bijvoorbeeld ook naar woningen buiten de ring of versoepel je eisenpakket.

Welke documenten moet ik meenemen naar een bezichtiging?

Eindelijk! Je krijgt het verlossende telefoontje of de uitnodiging voor een woningsbezichtiging in je mailbox. Da’s heel leuk, maar staat helaas nog niet garant voor succes. Naast dat de woning zelf kan tegenvallen, heb je bij een bezichtiging vaak ook veel concurrentie van andere woningzoekers. Kijk er niet gek van op als er 20 andere mensen op een bezichtiging afkomen. Plan daarom gerust zo veel mogelijk woningsbezichtigingen en bereid je goed voor met de benodigde documenten om een streepje voor te hebben op je concurrenten. De meeste huurbazen gaan tenslotte voor de makkelijkste huurders met het minste risico. Dit zijn de documenten die je op zak moet hebben (liefst op papier en digitaal) bij een bezichtiging:

 • Einkommensnachweis (bewijs van inkomen)
  Vrijwel altijd heb je een bewijs van inkomen nodig in de vorm van loonstrookjes (‘Gehaltsabrechnungen‘) of als alternatief afschriften van de afgelopen drie maanden. Verhuis je nieuw naar Duitsland en heb je dit nog niet? Neem dan je arbeidscontract mee of iets anders dat kan bewijzen hoe je de huur gaat betalen. Soms voldoet het ook een paar maanden huur vooruit te betalen.
 • Mietschuldenfreiheitsbescheinigung (bewijs van geen achterstallige huurbetalingen)
  Een lang woord voor een bewijs van je laatste huisbaas dat je de huur altijd netjes hebt betaald. Op internet kun je verschillende templates vinden die je je huidige huurbaas kunt laten ondertekenen (link naar voorbeeld .pdf op immobilienscout24.de).
 • Schufa (Duitse versie van een uittreksel van het BKR-register)
  De Schufa heeft toegang tot bankinformatie en biedt inzicht in jouw kredietwaardigheid aan de verhuurder. Een uitdraai van de Schufa is bijna altijd noodzakelijk en kan 1 maal per jaar gratis worden aangevraagd op meineschufa.de.
 • Kopie van je identiteitsbewijs

Bij meerdere gegadigden zal de verhuurder altijd voor de meest makkelijke en veilige optie gaan (hoog inkomen en geen schulden).

20160924-p1240428-berlijnblog-fotodagboek-67

Hoe ziet een typisch Berlijns huurcontract eruit?

Gefeliciteerd! De huiseigenaar heeft jou de woning toegewezen. Nu is het tijd om je door een berg aan papierwerk heen te worstelen. Dit zijn de termen die je in een standaard huurcontract vaak tegenkomt:

 • Kaution (borg)
  De borg bedraagt meestal rond de twee/drie maanden aan Kaltmiete (kale huur). Dit staat bij de meeste advertenties al aangegeven en hoeft meestal niet direct te worden betaald maar kun je na de verhuizing overmaken. Ideaal daarvoor is een zogenoemde ‘Kautionskonto‘ waar het geld vast staat zonder dat beide partijen er zonder vrijgave bij kunnen komen. Een prettig idee dat de huurbaas niet zomaar met jouw borg boodschappen gaat doen.
 • Provision (provisie)
  Naast borg moet er vaak ook een bedrag aan provisie worden betaald aan de makelaar. Dit bedrag ligt meestal rond de twee maanden huur (maximaal 2,38 maal de huur), maar als je goed zoekt kun je ook woningen vinden die ‘Provisionsfrei‘ zijn. Ook dit staat in de advertentie vaak al aangegeven. In de politiek wordt al gepraat over een afschaffing van de provisie, deze komt dan bij de verhuurder te liggen.
 • Haftpflichtversicherung (WA-verzekering – vaak optioneel)
  Bij ons ook wel aansprakelijkheidsverzekering of WA-verzekering genoemd. Handig voor wanneer je iets sloopt in de woning van je huisbaas, dan ben je hiervoor verzekerd. Soms wordt er contractueel vastgelegd dat een dergelijke verzekering verplicht is.
 • Kündigungsfrist (opzegtermijn)
  Gangbaar is een opzegtermijn van drie maanden en dit staat in de meeste standaard contracten. Vaak kun je hier wel onderuit komen door nieuwe huurders te vinden voor je huurbaas zodat je er sneller uit komt en dubbele huur kunt voorkomen.

Tips bij het ondertekenen van het huurcontract

 • Onderteken nooit een contract dat je niet volledig begrijpt. Schakel desnoods Duitse vrienden of kennissen in om je hierbij te helpen of gebruik Google Translate om in ieder geval een idee te krijgen van wat je ondertekent.
 • Betaal geen borg en/of huur voordat dit contractueel is vastgelegd.
 • Let erop of er een keuken bij het appartement zit, het is in Duitsland gewoonlijk dat huurders hun eigen keuken meeverhuizen of over moeten kopen van de voorgaande huurder.
 • Maak vooraf goede afspraken over wat je wel en niet betaalt (denk aan gas, water en licht e.d.) en over wat je wel en niet kunt gebruiken (wasmachine, vaatwasser e.d.).
 • Het is heel normaal om van elkaar (zowel huurder als verhuurder) een kopie te vragen van het identiteitsbewijs.

Typische Berlijnse appartementen

Heel typisch in Berlijn zijn zogenaamde “Mietskazernen” welke je voornamelijk in de centrale wijken Prenzlauer Berg, Pankow, Friedrichshain en Kreuzberg vindt. Mietskazerne klinkt vervelender dan het eigenlijk is, het is gewoon een vorm van woonblokken. Vaak bestaat zo’n woonblok uit een voorhuis, een achterhuis en meerdere binnenhofjes. Vroeger waren de achterhuizen voor de arme lui, nu zegt het eigenlijk niet meer zo veel. Het leuke van zulke woonblokken is nog wel altijd dat ze vaak een knusse binnenplaats hebben waar je ook veilig je fiets kwijt kunt.

Veel appartementen hebben een Vorderhaus en een Hinterhaus. Wanneer je in een Hinterhaus woont, heb je vaak minder zonlicht in huis.

Veel zogeheten Mietskasernen hebben een binnenhof. Hier kun je vaak je afval kwijt en je fiets stallen.

Studentenwoning in Berlijn

Niks leukers dan een (half)jaartje als Erasmus student in Berlijn door te brengen! Maar waar ga je wonen? Onderdak in Berlijn is in principe niet zo moeilijk te vinden. Er is geen nijpend kamertekort zoals in de meeste Nederlandse steden, en de prijzen zijn er doorgaans erg schappelijk. De prijs waarvoor je in Nederland net aan een bezemkast mag bewonen, is in Berlijn toereikend voor een eigen studio. Onze tip: zet een hoog eisenpakket in!

Het aanbod van studentenwoningen is vrij groot in Berlijn, de omloopsnelheid ligt ook vrij hoog dus als je iets moois ziet doe je er goed aan om snel te reageren! In elke wijk van Berlijn zijn veel studentenkamers te vinden maar vooral Kreuzberg, Friedrichshain, Neukölln en Prenzlauer Berg zijn erg populair onder studenten.

20160918-p1240291-berlijnblog-fotodagboek-67

Hulp van de Universiteit of Hogeschool

Vaak als je op uitwisseling gaat regelt de Universiteit of de Hogeschool waar je komt te wonen in je vreemde stad een woonplek voor je. Vaak op een internationale campus voor studenten waar internationale en Duitse studenten gemoedelijk samen leven.

Als jouw onderwijsinstelling geen woningen regelt voor uitwisselingsstudenten, en je wilt toch redelijk eenvoudig aan een dak boven je hoofd komen, doe je er goed aan je aan te melden bij Studentenwerk. Deze overheidsorganisatie beheert vele voorzieningen voor (internationale) studenten, waaronder een groot aantal zogenaamde Studentenwohnheime (studentenhuizen).

Op de site van Studentenwerk Berlin onder het kopje ‘wohnen’ kun je direct de beschikbaarheid van de kamers checken en de contactgegevens van het bestuur (Wohnheim Verwaltung) vinden. Veel buitenlandse onderwijsinstellingen verwijzen hun studenten door naar deze organisatie, dus het is van belang dat je er op tijd bij bent. Als je een kamer hebt weten te bemachtigen via deze organisatie ben je zeker van een multicultureel woonoord. Internationale Studentenwohnheime zijn doorgaans erg gezellig en het barst er van de huisfeestjes.

Wohnheim Eichkamp

wohnheim eichkamp

Woonblok in Wohnheim Eichkamp

Toen ik zelf in Berlijn studeerde bracht ik mijn nachten door in Wohnheim Eichkamp. Ik had het geluk dat mijn Hogeschool dit had geregeld, een campus vol internationale studenten in het westen van Berlijn. Het was er groen, gezellig, goed bereikbaar en goedkoop. Ik betaalde 160 euro huur per maand (let wel, dit was 2007) en we deelden de internetkosten met zijn tienen, dat waren nog eens tijden. Wel moest ik de verzameling rijstkokers en haren in doucheputjes voor lief nemen, want dat hoort erbij als je met 7 mensen de keuken en de badkamer moet delen.

Wohngemeinschaft

Meng jij je liever onder de plaatselijke bevolking in een gemeenschappelijke woning? Dan kun je ook de advertenties op www.wg-gesucht.de doorzoeken, de meest populaire Duitse site voor het zoeken van woonruimte voor studenten. Een WG staat overigens voor een Wohngemeinschaft, een populaire benaming voor een ordinair studentenhuis of een gedeeld appartement. Een goede vertaling kennen we in het Nederlands niet voor een Wohngemeinschaft, maar het komt neer op “gemeenschappelijk wonen”. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen de WG’s, zo heb je een WG-Zimmer (studentenkamer), 1-Zimmer-Wohnung (studio), Mehrzimmerwohnung (appartement) of een Haus (huis). Het kan dus voorkomen dat je met veel mensen samen woont, maar het kan ook zijn dat je simpelweg een woning deelt met iemand.

Met de uitgebreide zoekfunctie (Detailfilter einblenden) haal je gemakkelijk een overzicht met interessante woonruimtes op. Over het algemeen kun je er wel vanuit gaan dat je een WG deelt, maar dat drukt ook de kosten en maakt het opbouwen van een sociaal netwerk in Berlijn ook weer wat makkelijker. En door in een WG te gaan wonen leer je snel nieuwe mensen kennen in je nieuwe woonplaats, wel zo gezellig! Op de site kun je filteren op alle mogelijke zaken zoals leeftijd, geslacht en aantal huisgenoten.

Ook wanneer je nog op zoek bent naar een eigen woning kun je overwegen om tijdelijk in een WG te gaan wonen. Vaak kun je ze ook voor enkele maanden huren en zit er geen lange opzegtermijn aan vast, ideaal voor als je nog een échte plek voor jezelf zoekt.

Goedkoop wonen in Berlijn

Prijzen

Over het algemeen hoef je je niet snel bekocht te voelen in Berlijn maar om je toch een soort van indicatie te geven: voor een studentenkamer betaal je ongeveer tussen de € 160 € 400. Hoeveel je betaalt hangt, net als in andere steden, af van de wijk, de grootte, de staat van de woning en het aantal “Mitbewohner” (huisgenoten). De gemiddelde prijs per m² ligt rond de € 4,75, dit is lager dan de gemiddelde Duitse huurprijs van € 5,94. Een tweekamerappartement heb je rond de €600, maar ook dit kan goedkoper of duurder uitvallen.

mietkarte-136884901Gemiddelde huurprijs per wijk (bron).

Dure/goedkope wijken

De duurste, en daarmee vaak ook leukste en meest centrale, wijken om te wonen zijn Prenzlauer Berg en Mitte. Kreuzberg en Friedrichshain hebben ook het imago goedkoop te zijn maar door de stijgende populariteit stijgen hier de prijzen, toch is het in de voormalig Oost Berlijnse wijk Friedrichshain nog heel goed mogelijk een leuk stulpje te huren voor een nette prijs. Tegenwoordig zijn Neukölln en Wedding helemaal hip en booming onder studenten omdat het hier nog relatief goedkoop is, maar er wel veel te beleven is. Ook de wijken rondom Tempelhof winnen aan populariteit, de wijken waren lang niet geliefd vanwege de overvliegende vliegtuigen maar dat is nu ingeruild voor het hippe Park Tempelhof. Ook in Berlijn geldt in de regel dat hoe dichterbij het centrum je zit, hoe duurder de huurprijzen worden.

Gentrification: verdringing van oorspronkelijke bewoners

Doordat Berlijn zoveel aan populariteit wint ontstaan er lichte spanningen op de woningmarkt. De groei van het aantal nieuwbouwwoningen en de groei van het aantal huishoudens loopt namelijk niet helemaal synchroon. Vaak gebeurt het dat nieuwelingen in de stad een woning zoeken in het centrum of in de “hippere wijken” omdat dit voor buitenstaanders vaak makkelijk te betalen is, Berlijn is tenslotte goedkoop. Centrum is natuurlijk een rekkelijk begrip, maar vooral wijken als Mitte, Kreuzberg, Pankow en Friedrichshain zijn populair, veel Wahlbeliner zoeken hier een nieuwe Heimat. Dit zorgt ervoor dat de huren (onbewust & onbedoeld) stijgen en dat er verdringing van oorspronkelijke bewoners plaats vindt, zij hebben namelijk minder te besteden en worden richting de goedkopere wijken gedrukt. Andrej Holm, stadssocioloog, bevestigt dit proces. Hij noemt het opvallend dat veel Berlijners binnen Berlijn (zo’n 180.000 per jaar) verhuizen. De Berlijner zou er namelijk alles aan doen om in zijn eigen buurtje, zijn Kiez te kunnen blijven. Maar soms is binnen de buurt geen woning met een betaalbare huur meer te vinden.

20160901-p1230693-berlijnblog

Welke wijk voor mij?

Op basis van een aantal selectiecriteria heb ik de wijken gesorteerd;

 • Chique en nette wijken zijn Charlottenburg, Steglitz, Schöneberg, Wilmersdorf en Spandau.
 • Groene wijken zijn Spandau, Krumme Lanke, Köpenick, Steglitz, Treptow
 • Levendige (uitgaans) wijken zijn Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Friedrichshain, Mitte
 • Meest centrale wijk is Mitte
 • Wijken met veel flats zijn Marzahn en Lichtenberg

Een huis kopen in Berlijn

Zelf heb ik weinig ervaring met het kopen van een huis in Berlijn, wel weet ik dat de koopprijzen over het algemeen lager liggen dan in Nederland maar dat Berlijn gewild is en de prijzen hard stijgen de laatste jaren. Zeker in de gewilde wijken van Berlijn in het centrum is het dokken geblazen. Daarnaast zijn de “Familienhäuser” geliefd, zeker als ze in de groene omgeving van Dahlem of Grünewald liggen, je betaalt hier ongeveer €5.345 per vierkante meter. Maar gelukkig ligt de gemiddelde koopprijs met €1.653 iets lager. De grote gezinswoningen zijn relatief het duurst (cijfers over 2010).

In Berlijn vind je veel makelaars die je veel meer over dit soort zaken kunnen vertellen.

Inschrijven bij het stadsdeel

Zodra je in Berlijn bent gaan wonen is het belangrijk dat je je in Nederland uitschrijft bij de gemeente. Dit doe je een week voor je vertrek. Zodra je in Berlijn bent kun je naar het dichtstbijzijnde Bürgeramt, dit zijn kleine gemeentehuisjes voor de wijk (stadsdeelkantoor). Maak bij voorkeur een afspraak online om de wachttijd te verkorten (5 minuten i.p.v. een uur). Om je in te schrijven bij het stadsdeel heb je je identiteitsbewijs, je ondertekende huurovereenkomst en eventueel een werkverklaring (of verklaring van de universiteit) nodig. Een schriftelijke verklaring van inschrijving kun je meenemen welke nodig is voor het openen van een Duitse bankrekening.

➤ Checklist met dingen die je moet regelen als je daadwerkelijk gaat verhuizen naar Berlijn.

Nog twijfels? Bekijk dan deze korte documentaire (17 minuten) over waarom mensen naar Berlijn zijn vertrokken. Er komen verschillende mensen aan het woord die vertellen over wat Berlijn voor hen zo bijzonder maakt. De documentaire is gemaakt door Onno Bossen voor een minor MMCI.

86 Reacties

 1. Nicolas

  Bedankt voor deze lijst aan handige tips. Het is al een tijdje mijn droom mo in Berlijn te wonen. Hoor de laatste tijd echter steeds meer verhalen dat het steeds moeilijker is om geschikte woning te vinden.

  Antwoord
  • Sabien Lustig

   Hallo Marjolein, onze dochter studeert aan die Etage in Berlijn en woont in een camper nu mag ze niet meer staan waar ze al heel lang staat in de Bulgarische strasse of omgeving weet jij nog plekjes waar je kan overnachten met je camper. Het is nu voor 3 weken maar in september weer voor langere tijd. Omdat ze in de zomer mee gaat met een reizend circus en in de winter weer naar Berlijn komt studeren.

   Antwoord
 2. Nanette

  Erg overzichtelijk en volledig artikel. Ik moet daar binnenkort een huis huren. Met deze tips moet dat geen probleem worden!

  Antwoord
 3. Caroline

  Hi,
  Mijn dochter vertrekt vanavond met een studie genoot naar Berlijn to 2 januari. Ze zijn druk op zoek naar een appartement met 2 slaapkamers maar wil nog niet echt lukken.
  Ze slapen nog heel even bij een paar vrienden en gaan daar op zoek.
  Heb je nog een tip waar ze in Berlijn naar toe kunnen gaan of moet je alles toch op internet zoeken. Of heb je nog meer tips.
  Bedankt voor de info.

  Antwoord
 4. Iris

  Hi Marjolein!

  Moet je je ook inschrijven bij de gemeente als je maar voor 5 maanden in Berlijn verblijft?

  Antwoord
  • Bart Achterberg

   Gezocht per 1/9 huisgenoot m/v Berlijn Prenzlauerberg

   Mijn naam is Bart (NL) en ik zoek een nieuwe mede huisgenoot voor een 2 kamer appartement Prenzlauerberg Berijn
   per 1 september aanstaande !

   Het is een appartement waar ik circa 5 dagen verblijf voor papadagen. Graag zoek ik een huisgenoot die ook privacy zoekt.
   ik deel nu het huis met een huisgenote die per 1/9 verhuist.

   Zie mijn tekst in het engels.

   2 room apartment, 45m2 in the heart of Berlin from 1/9

   When & what:
   From the 1st of September this light and practical 2 room apartment is available for 12 months with an option for longer. The monthly rent is EUR 440 inclusive gas/electrics, water, services of the apartment, use of furniture & storage. Circa 45 M2.

   Interested?
   Please write A) something about yourself, work/study B) and an indication of you monthly income. There will be a house viewing in week 35, first selection will be made on your email content.

   Please send a mail to: Ichbineinchoriner@gmail.com

   You:
   I am looking for are a flat mate, male/female, with a stable income and who is looking for a quiet place to live. It could be of use for a student or a somebody with a job. It is an advantage if you have experience living in a WG or shared house. Minimum age 23 years. Not allowed: animals & sub renting in any form.

   We:
   The apartment is a base for me and my eight year-old daughter for approx. 5 days a month. During those days, we stay in the second room and use the facilities, kitchen and bathroom.

   There is an option that the whole apartment can be used when we are not there, which means you have the whole apartment to yourself. We are experienced in sharing the house.

   Location: Prenzlauerberg, Chorinerstrasse Berlin
   The apartment is located on one of the best locations in Prenzlauerberg. It’s near KulturBrauerei and Kastanienallee (approximately 100 meters) The apartment is part of the hintenhaus, its extra quiet and peaceful. The apartment is furnished and you have your own private room.

   The spaces we share, are the kitchen, the hall and the bathroom. When you enter the apartment, you arrive in a long hall. You will find the kitchen at the first door on the right. The kitchen has a new refrigerator and gas cooker. There is kitchen table with chairs and you can sit and enjoy the sun in the window. The second door on the right brings you into the bathroom, it’s long, small, cozy and clean. There is a sink, toilet and a shower place. At the end of the hall the third door is the first room. There is place for a 2 twin-bed, and have space for storage or working desk work. There is a large sliding window. Because of the high ceiling the house feels spacious and light.

   The house has a light colored wooden floor. Every room has a window, so there is enough light. At the end of the hall there is the door to the second room, which can be shared as well when we are not there.

   Antwoord
   • Marjolein

    Succces Bart, ik hoop dat je snel een leuke huisgenoot vindt!

    Antwoord
    • Bart Achterberg

     Hoi, Ik ben blij en opgelucht, want ik heb een leuke roommate gevonden te hebben. Wellicht is het zinvol om deze info te verwijderen om verwarring te voorkomen.

     groet
     Bart

     Antwoord
  • Marjolein

   Als je langer dan 180 dagen in Duitsland/Berlijn verblijft, dan is inschrijven bi het Burgeramt verplicht. Je Nederlandse gemeente hoef je dat pas te melden als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Je Berlijnse inschrijving heb je sowieso nodig als je hier aan het werk wilt gaan, een bankrekening wilt openen of je een verzekering of telefoonabonnement wilt afsluiten. Is dus sowieso wel aan te raden.

   Hierbij nog wat handige links:
   https://www.denhaag.nl/nl/verhuizen-en-migratie/verhuizing-naar-buitenland-emigratie-doorgeven.htm
   https://service.berlin.de/dienstleistung/120691/

   Fijne tijd gewenst in Berlijn!

   Antwoord
 5. Moira

  Hallo Marjolein,

  Fijn al die tips te lezen op je Blog.
  Mijn dochter is 17 ze gaat met een vriendin voor een half jaar stage lopen in Berlijn een kamer zoeken is natuurlijk een probleem maar haar vriendin is nu nog geen 18 maar in september wel we kunnen ons voor een studentenkamer pas inschrijven als ze 18 is.
  Heb jij een idee wat we kunnen doen?

  Antwoord
  • Anja

   Hoi Marjolein,
   Wij hebben mogelijk een oplossing voor ze. Ze kunnen contact met ons opnemen.

   Antwoord
 6. EMMA

  Hoi,

  Ik heb een vraagje, ik ga in september stage lopen in een ziekenhuis in Berlijn en ik vroeg me af wat een leuke wijk is om in te wonen als student wat niet al te duur is.

  Antwoord
 7. pascale Bosch

  Hoi Marjolein,
  Wat een ontzettend leuk en informatief blog! Ik ga voor mijn werk drie maanden assisteren in een hotel uit onze keten in Berlijn (InterContinental Berlin). Nu ben ik hard aan het zoeken voor een geschikt appartement tijdens deze periode. Ik heb een heel leuk appartement op het oog in Schöneberg (gevonden via immobilienscout24.de), maar na het ontvangen van een aanbod had ik wel een aantal vraagtekens. Misschien kan jij mij vertellen of het volgende gebruikelijk is in Berlijn:

  1) Is het normaal dat er naast de huurprijs van € 950, per maand (voor 3 maanden) € 210, — in rekening wordt gebracht voor 2x Zwischenreinigung? Plus ook nog eens € 98,– voor de Endreinigung? Bij die Endreinigung kan ik me wel iets voorstellen, maar Zwischenreinigung? Ik kan het appartement heel goed zelf schoonhouden.
  2) Er wordt een Kaution van €1.425,– gevraagd. ‘diese wir innerhalb von 15 Werktagen auf Ihr Konto zurück überwiesen.’ Is dat 15 werkdagen nadat ik (na drie maanden) weer ben vertrokken?
  3) Is het normaal dat je € 50,– betaalt om het appartement te mogen bezichtigen? Overigens kan ik dat niet, ik kan niet van tevoren extra uit Amsterdam heen en weer reizen voor een bezichtiging. Dat baart me wel zorgen, want in de aanbieding staat: ‘Bitte beachten Sie, dass die Fotos der Apartments gemacht wurden als diese noch ganz neu waren.’ Is zo’n toevoeging normaal?
  4) Is het normaal dat er voor inchecken ‘an einem gesetzlichen Feiertag’ € 25,– extra moet worden betaald?

  Ik hoop dat jij mij misschien kunt helpen met deze vragen!

  Groetjes,
  Pascale

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Pascale,

   wat tof dat je voor je werk een paar weken in Berlijn kunt wonen en werken. Echt een toffe manier om de stad beter te leren kennen! Ik zal proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden met de ervaringen die ik heb met het huren van woningen in Berlijn:

   1) Dat is voor een normale huurwoning niet normaal. Huur je het gemeubileerd? Daar kunnen andere regels gangbaar zijn. Voor vakantie-appartementen die langere tijd worden verhuurd is een Zwischenreinigung wel gangbaar. Het lijkt mij ook wat een de prijzige kant en zou als ik jou was proberen de tussentijdse reiniging uit je contract te onderhandelen of de prijs te verlagen.
   2) Zo begrijp ik dat ook. Je zou nog kunnen vragen of dat is vanaf de datum dat je bent vertrokken of vanaf de datum dat je contract afloopt (mocht dat niet dezelfde datum zijn).
   3). Dat heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Wellicht dat je het via Skype videocall kunt doen? Zo heb ik dat ook gedaan met mijn eerste woning in Berlijn toen ik nog in Amsterdam woonde.
   4) Ook dat heb ik zelf nog nooit meegemaakt.

   Ik raad aan om de huur en de borg pas over te maken zodra je het appartement hebt gezien en de sleutel hebt ontvangen.

   Succes en veel plezier in Berlijn!

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 8. Peter

  Hi Marjolein, zijn nu serieus aan het kijken naar een verhuizing naar Berlijn. Echter als je al het bureaucratische geneuzel al leest, zoals eerst een schufa, maar voor een schufa heb je weer een adres nodig, kip en het ei verhaal. Als je via airbnb iets huurt of wunderhaus, kun je je dan inschrijven? Er komen zoveel buitenlanders wonen daar, is daar geen andere regeling voor betreffende een kredietcheck? Je zal t vaker gehoord hebben denk ik :). We gaan ook geen woning delen als getrouwd stel. Verlangen van Berlijn blijft, maar door dit soort dingen nuchter te bekijken vraag ik me af of er een beetje normaal aan een woning is te komen. Dank je.

  Antwoord
  • Marjolein

   Klopt, je krijgt er inderdaad een beetje van het kastje naar de muur geval bij ;-). Toch is het goed te doen hoor! Een tijdelijke woning zoeken (onderhuur) is veel makkelijker en gaat ook vaker zonder Schufa. Vanuit daar kun je dan verder zoeken naar de perfecte woning voor langere tijd. Als je nog geen Schufa hebt kun je wel op andere manieren proberen je kredietwaardigheid aan te tonen, bijvoorbeeld met loonstrookjes of extra borg. Zijn jullie al begonnen met het zoeken van een woning? Veel succes in ieder geval!

   Antwoord
   • Peter

    Bedankt voor je snelle antwoord. nee eerst even wat sollicitaties afwachten. Mag je je bij de gemeente inschrijven als je via onderhuur ergens woont? Maar wat je schreef, waar een wil is is een weg.

    Antwoord
    • Marjolein

     Zolang je maar een huurcontract hebt, dan kun je je bij de gemeente inschrijven. Het probleem met onderhuur is echter vaak dat de verhuurders niet willen dat je je bij de gemeente inschrijft. Er zijn trouwens ook partijen die gemeubileerde woningen aanbieden aan expats, dat zou ook nog een optie voor jullie kunnen zijn. Vaak betaal je wel wat meer huur dan gemiddeld, maar het is voor nieuwkomelingen een stuk eenvoudiger om iets te vinden. Vanuit daar kun je dan eventueel verder zoeken naar een permanente woonplaats. En vraag zeker even bij je toekomstige werkgever na, zij kunnen vaak ook wel wat voor je betekenen! Succes!

     Antwoord
 9. joery

  Hey Marjolein!

  Geweldige blog heb je. Ik ben bezig met mijn laatste project van school en moet hiervoor een magazine maken over mijn beleving in Berlijn. (we zijn hier een mid-week geweest) Nu heb ik als thema de architectuur en kleur gekozen en vroeg mij af of je mij wat informatie kan geven over de architectuur van West-Berlijn en de kleur keuze die veelal terug te zien is in heel Berlijn; grijs, beige etc. op taxi’s metro’s en vooral de gebouwen.

  Ik moet hier allemaal artikels over schrijven en vormgeven en zie vooral over de kleur niet veel op internet..

  Ik hoop dat je me kan helpen!

  Groetjes Joery (student van het Mediacollege in Amsterdam)

  Antwoord
 10. Irene

  Dag Marjolein,

  Wat een fijn blog, helpt ons heel erg met de voorbereiding op verhuizen naar Berlijn :) Ik heb een vraagje. Je spreekt over een Mietschuldenfreiheitsbescheinigung
  ‘Een bewijs van je laatste huisbaas dat je de huur altijd netjes betaald hebt.’ Ik weet echter niet waaronder ik moet zoeken op het internet voor een voorbeeld formulier. Kun je mij daarbij helpen?
  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Irene,

   dank je wel! En wat fijn om te horen dat jullie wat aan mijn blog hebben. Verhuizen naar Berlijn is supertof maar het brengt inderdaad ook wel wat regelwerk met zich mee. De Mietschuldenfreiheitsbescheinigung is geen standaard formulier, eigenlijk is het gewoon een bewijs van je laatste huurbaas dat je geen huurachterstanden hebt. Op het internet kun je wel wat voorbeelden vinden (Google maar eens op: “Mietschuldenfreiheitsbescheinigung Muster“). Hier heb je er bijvoorbeeld eentje.

   Succes en liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 11. Inge

  Hoi Marjolein!

  Wat een leuke en handige blog heb je geschreven zeg! Ik ben er echt heel blij mee, want ik vind het ontzettend moeilijk om iets te vinden in Berlijn. Ik zoek samen met m’n vriend eigenlijk naar een gemeubileerde kamer of appartement van maart t/m eind augustus (ongeveer 5-6 maanden). Het handigste is een woning waar je je geen zorgen hoeft te maken om elektriciteit, gas, internet etc, waar alles al bij de huurprijs inbegrepen zit.

  Heb je enig idee waar ik zoiets zou kunnen zoeken? Ik heb ook op immobilienscout gekeken, maar daar heb je bijna alleen maar WG’s die dit aanbieden.

  Groetjes van Inge!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Inge,

   wat tof dat jullie naar Berlijn komen! Ik denk dat je met die wensen al snel bij van die typische expatverhuuders uit zult komen. De meeste reguliere verhuur in Berlijn is allemaal exclusief electro, gas en internet. Tenzij je misschien voor een bepaalde tijd een woning van iemand kan overnemen, vaak gaat dat via WG-Gesucht.de. Is AirBnb misschien nog een optie? Is wel iets duurder dan reguliere huur maar dan heb je geen zorgen om het aansluiten en stopzetten van contracten.

   Succes en groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 12. Jai

  Hai Marjolein,

  Gave blog heb jij zeg!
  Ik ben nu 14 jaar (nog een beetje jong), maar heb al zoveel van Berlijn gezien. Zelf ben ik er al zo’n 5x geweest, en het verveelt gewoon nooit!
  Nou vroeg ik mij af, of jij misschien weet wat er allemaal te doen/regelen valt als je net zo oud bent als mij en later wilt wonen/studeren in Berlijn.
  Is het dan slim om alvast in te schrijven of zijn er andere dingen die handig zijn?

  Laat het me weten :D!

  Groet,

  Jai

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jai,

   wat tof om te horen dat je zo’n Berlijnfanaat bent! Op jouw leeftijd was ik zelfs nog nooit in Berlijn geweest, haha! Op mijn blog heb ik al veel verzameld over wonen in Berlijn. Als je een hele studie in Duitsland wilt volgen kan ik aanraden vast te beginnen met Duits leren en je best te doen voor hoge cijfers. Voor veel studies in Duitsland moet je echt solliciteren en daarbij kijken ze ook naar je cijfers, veel strenger dan in Nederland. Duits is handig omdat de meeste studies alleen in het Duits worden aangeboden en ook voor een baantje is dat natuurlijk een pre. Inschrijven heeft nog geen zin, dat hoef je pas te doen op het moment dat je echt in Berlijn woont. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

   Viele Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
  • Sjarrel Soebarta

   Hey Marjolein!

   Coole blog! Geweldig en heeel nuttig! Ben sinds kort verhuisd naar Berlijn, huis geregeld, baan komt wel, ingeschreven (oh, oh, wat was dat een ellende, per 1 november schijnt de wet veranderd te zijn).
   Mag ik je wat vragen? Ik heb een Steuer ID nodig, nu heb ik dat online aangevraagd, maar dan krijg je het na 3 maanden (!!!!) over de post. Weet jij misschien een snellere manier om het te regelen?

   Dank je wel! Hartelijke groeten vanuit een donker Wedding!

   Sjarrel

   Antwoord
   • Marjolein

    Hai Sjarrel,

    welkom in Berlijn! Ik zou even naar het Finanzamt gaan, wellicht dat het daar sneller gaat. Ik heb mijn nummer toen volgens mij binnen twee weken thuis gestuurd gekregen. Een andere manier schiet me zo 1, 2, 3 ook niet te binnen. Sorry! Succes!

    Groetjes terug uit een evenals donker Friedrichshain…
    Marjolein

    Antwoord
 13. Johannes

  Hoi Marjolein,

  Super blog met handige info! Ik verhuis over een maand naar Berlijn en vroeg me af of jij misschien nog tips had m.b.t. mobiele telefoon abonnementen. Zijn er zaken waar ik extra op moet letten? Ik ben daarnaast voornemens een maandkaart voor het openbaar vervoer te kopen. Moet ik elke maand een nieuwe kopen of kun je, net zoals in Nederland, een soort abonnement nemen wat steeds verlengd wordt? Alvast bedankt voor je antwoord!

  Groetjes,

  Johannes

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Johannes,

   vergelijk de prijzen even van de aanbieders, daar zit nogal verschil tussen. Dat kun je online doen bij bijvoorbeeld Preis24. Doorgaans hebben T-Mobile en Vodafone het beste netwerk dus daar betaal je wel iets meer. Persoonlijk zou ik gaan voor een bundel met genoeg dataverkeer, dat heb ik zelf namelijk altijd te kort. Je maandkaart kun je gewoon uit het kaartjesautomaat halen en je moet inderdaad elke maand een nieuwe kopen. Het is gewoon een simpel papieren kaartje, lekker old school en zonder gekke fratsen als je vergeet uit te checken. Succes met je verhuizing! Als ik nog ergens mij kan helpen hoor ik het wel :-).

   Viele Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 14. Willem

  Ik ben van plan me deels in Berlijn te vestigen door een kamer te huren. Ik heb het volgende “probleem”. Ik heb een oldtimer camper op NL kenteken waarmee zonder problemen de umwelt zones in kan. Nu bestaat in Duitsland het “H-kennzeichen” maar dat is erg lastig te verkrijgen. Nu heb ik begrepen dat men na inschrijven in Duitsland binnen een jaar de auto op Duits kenteken moet over zetten. Ik wil met NL kenteken blijven rijden, dus mijn overweging is nu in NL ingeschreven te blijven, terwijl ik een tweede woning in Duitsland zal hebben. De vraag is: is dit toegestaan in Duitsland? Moet men zich altijd “anmelden” wanneer men er een woning of kamer huurt? Of kan ik eventueel ook tegelijkertijd in NL en in DE ingeschreven zijn? Dat zou in mijn geval het meest logische zijn, omdat ik zo ongeveer de helft van de tijd in NL en de andere helft in DE zal zijn.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Willem, als je je permanent in Berlijn wilt vestigen dan moet je je inderdaad verplicht aanmelden bij de gemeente. Ik geloof dat je tijdelijk (max. 8 maanden) in Berlijn mag wonen zonder aanmelding bij de gemeente maar als je een bankrekening wilt openen dan heb je sowieso een aanmelding nodig. Kun je hier iets mee? Veel succes!

   Antwoord
 15. Michiel

  Bestaat er in Berlijn ook zoiets als een woningbouwvereniging zoals we dat in Nederland kennen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Michiel, jazeker, je kunt zoeken naar Sozialwohnungen. Echter zijn er vrij weinig van zulke woningen in Berlijn (het worden ook steeds minder) en kom je alleen voor zo’n woning in aanmerking onder speciale omstandigheden. Groeten, Marjolein

   Antwoord
   • Bert

    Hoi Marjolein,

    Volgende week gaan we een paar dagen 3-5 mei naar Belijn, vandaar dat ik je blog heb gevonden. Ik ben twee in Berlijn geweest. De eerste keer in 1974, De tweede keer (beroeps matig) in 2004. Op bezoek bij gesobau. http://www.gesobau.nl Dat is een woningbouwvereniging in Berlijn. Een beetje late reactie (ik kon het niet laten) op dit onderwerp, maar misschien heeft een volgende vraagsteller er nog wat aan.

    Ik wilde altijd nog een keer naar Berlijn. Vooral vanwege de ontspannen sfeer. Ik hoop dat dit nog steeds zo is. We zijn van plan vaker te gaan.

    Uiteraard heb ik, ter voorbereiding aan ons uitje, jouw boek gekocht.

    Dank voor alle tips.

    Antwoord
 16. Jeroen

  Hey Marjolein,

  Alvast bedankt voor je website. Ook al ben ik van België toch heb ik al veel aan je website gehad. Vanaf maart begin in te werken bij een bedrijf in Berlijn waardoor ik natuurlijk moet verhuizen. Nu was mijn vraag of de huurbazen makkelijk verhuren aan (jonge) nieuwkomers die nog geen Duits kunnen. En welke wijk raadt jij aan? Mijn werk is op Wallstrasse en ik zou niet te lang onderweg willen zijn. Nog tips voor het zoeken naar het perfecte appartement?
  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Jeroen,

   gefeliciteerd met je nieuwe baan in Berlijn! Mijn ervaring is dat je niveau Duits niet zo’n rol speelt bij het vinden van een appartement, meestal kijken ze naar je inkomen en of je een vast contract hebt en eventueel huisdieren hebt. Als je op zoek bent naar een kamer kan het wel een rol spelen, dan kijken huisgenoten of je binnen de groep past (maar da’s niet anders dan in Nederland of Belgie denk ik).

   De Wallstraße ligt in Mitte, op de grens van Kreuzberg. Mitte is een leuke buurt en erg centraal, wel wat prijzig. Kreuzberg is vooral in het zogenoemde Gräfekiez erg leuk, prachtige Altbauwoningen en veel gezellige cafes. Kreuzberg staat een beetje bekend als iewat alternatieve wijk, ik vind het er erg gezellig. Als de prijs een grote rol speelt zou je in Neukölln kunnen kijken, een opkomende wijk waar ook veel studenten en buitenlanders wonen, de huren zijn (nu nog) relatief laag. Het ligt natuurlijk ook aan je persoonlijke wensen, moet het rustig zijn of juist gezellig druk, veel ruimte of liever dichtbij de stad? Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

   Succes met verhuizen!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
   • Jeroen

    Bedankt voor je antwoord, hier ben ik inderdaad wel iets mee! Ik ga rustig de tijd nemen om de buurten wat te leren kennen, dat lijkt me het beste. Misschien dat een appartement delen in het begin de beste oplossing is.
    Groetjes!

    Antwoord
    • Marjolein

     Dat is in het begin wel fijn ja. Ook om mensen en de taal te leren kennen trouwens. Veel succes!

     Antwoord
 17. Kim

  Hoi Marjolein,

  Twee weken geleden ben ik naar Berlijn verhuisd en ik heb echt superveel aan jouw site gehad, bedankt voor alle info! :)
  Ik moet een contract afsluiten voor elektriciteit en gas en ik kan me herinneren dat je ergens op de site verwijst naar een aantal maatschappijen. Helaas kan ik de pagina niet meer vinden. Kan je me laten of ik het me goed herinner en me eventueel kunnen verwijzen naar de pagina?

  Alvast bedankt!

  Kim

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Kim,

   welkom in Berlijn! En wat fijn om te horen dat je wat aan mijn site hebt gehad. Ik heb volgens mij nog nooit iets geschreven over electriciteit en gas… Qua elektriciteit moet je even opletten, sommige huurcontracten verplichten om bij een bepaalde aanbieder te gaan zitten. Zelf zit ik bij Vattenval, dat is de bekendste aanbieder van stroom. Ze hebben verschillende pakketten en prijzen. Ik heb een tijd lang teveel betaald en zonder veel moeite het overschot terug gekregen, ik ben erg tevreden met hun klantenservice. Gas zit bij mij inbegrepen in mijn huurprijs maar ook voor gas zijn meerdere aanbieders, dit kun je ook bij Vattenval afsluiten. Je kunt ook gebruik maken van de website https://www.check24.de/strom-gas/ om prijzen van alle aanbieders te vergelijken (zowel gas als stroom).

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 18. Femke

  Wat een duidelijke info hier op dit blog! Ik ben me aan het oriënteren om volgend jaar tijdelijk in Duitsland stage te gaan lopen en wist niet waar te beginnen. Na het lezen van dit blog is mij alweer een hele hoop duidelijk geworden.. Is het een studentvriendelijke stad? Wonen er veel Nederlandse studenten? Het is natuurlijk wel fijn om wat landgenoten om je heen te hebben.

  Antwoord
  • Marjolein

   Dankjewel! Berlijn is heel studentvriendelijk, er zijn meerdere universiteiten, hoge scholen en campussen. Voor studenten zijn er ook vaak kortingen bij musea en andere bezienswaardigheden. Bovendien kun je hier op elke dag van de week wel goed uitgaan! Er wonen ook wel redelijk wat Nederlandse, en veel andere internationale, studenten. Toen ik in Berlijn studeerde woonde ik in een internationaal studentencomplex met studenten van over de hele wereld. Was erg leuk! Ik heb me eens laten vertellen dat er in totaal 6.000 Nederlanders in Berlijn wonen, aardig wat dus :-).

   Antwoord
 19. Jolanda

  Hi Marjolein,

  Allereerst mijn complimenten over je blog en alle duidelijke en zeker ook zeer toereikende info wat je hiermee verstrekt!
  Ook ik heb plannen om in de komende maanden naar Berlijn te verhuizen. Ben volop druk bezig om me goed te oriënteren en alles aan info te verzamelen wat ik nodig heb. Wil het niet impulsief en ondoordacht doen. Ook al het nodige daadwerkelijk aan het regelen (hier in NL) … De info welke ik op het moment zoek, heb ik nog niet tussen al jouw info kunnen vinden. Misschien dat je me er toch mee kan helpen. Ik hoop het … :-)

  Hier in NL hebben we vele verschillende gemeentelijke en provinciale belastingen. Hoe zit dat precies in Berlijn? Neem aan dat dit ook daar aan de orde is, maar ik heb er nog niets over kunnen vinden. Ook niet op berlin.de … of ik zoek misschien verkeerd?! Kan jij me er misschien meer over aangeven? Hopelijk incl. de hoogte van de bedragen? Of anders waar ik het kan vinden op internet?
  En dat bij “Warmmiete” o.a. de servicekosten / onderhoud centrale ruimten / eventueel (gedeeltelijk) energiekosten (als dit vermeld staat) etc. in verrekend zit is ook duidelijk. Maar zit er nog meer in verwerkt aan variabele kosten? Zie ook dat er zeer veel verschil zit in het deel “variabele kosten” tussen kalt-/Warmmiete, soms bijna niets en soms extreem veel. Zijn er nog andere kosten welke niet in de “Warmmiete” verwerkt zijn waar ik wel rekening mee moet houden?
  Ik heb een WAO-uitkering (100%) waarmee ik “met volledig behoud van” over de grens mag gaan, dus volledig behoud van huidige inkomsten welke ook vaststaand zijn. Wordt dit ook ook geaccepteerd om een appartement te kunnen gaan huren? Ook daarover kan ik geen gerichte info vinden op internet …

  Ben heel benieuwd of je me verder kan helpen. In ieder geval alvast mijn welgemeende dank voor je tijd en inzet!

  Groetjes,

  Jolanda

  Antwoord
  • Maja

   Hoi,
   Ook wij hebben het plan om te vertrekken naar Berlijn, wij zijn een gepensioneerd echtpaar. Hoeven dus geen werk te zoeken maar wel een huis of appartement. Lees zo het een en ander op deze site en ben wel heel nieuwsgierig of het jou gelukt is inmiddels? Woon je er al? Hoop iets van je te horen.

   groetjes, Maja

   Antwoord
 20. Onno

  Tof dat de docu er nog staat. Inmiddels ben ik ook gaan bloggen en daar heb je me wel een beetje in geïnspireerd!

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker, ik denk dat de docu wel een inspiratie is voor velen die naar Berlijn willen verhuizen. En wat leuk om te horen dat je ook bent begonnen met bloggen. Succes!

   Antwoord
 21. Wout

  Beste Marjolein, zou je misschien wat kunnen vertellen over de wijk Moabit?

  Groeten, Wout

  Antwoord
 22. Nanna

  Beste Marjolein en andere lezers,

  Ik ga midden april drie maanden stage lopen in Berlijn. Heb jij nog tips voor het zoeken van een tijdelijke (studenten)kamer?

  Met vriendelijke groet,

  Nanna

  Antwoord
 23. kiyo

  Hee mensen!
  Ik begin in januari met een stage in Berlijn. Iemand die nog een kamertje over heeft voor 5 maanden of nog tips heeft want via WG etc is het heel lastig!

  groetjes kiyo

  Antwoord
 24. Tim

  He Marjolein,

  Ik heb een online-SCHUFA diengs aangevraagd. Nu staat er dat het niet mogelijk is voor mij een basisscore te bereken. Ik heb allerlei sites afgezocht naar de mogelijke redenen daarvoor, maar het is alles zo ondoorzichtig dat ik er eigenlijk niets over kan vinden.
  Heb jij enig idee hoe dit komt? Ik heb verder alles al geregeld, krankenkasse, bankrekening, steuer, baan enz.

  Groeten,

  Tim

  Antwoord
  • Koos

   Tim, hoe het precies zit weet ik ook niet, maar kan het zijn, dat je nog niet in Berlijn/Duitsland woont? Voor zover ik weet, baseert de Schufa zijn scores op informatie die het krijgt van banken en andere kredietinstituten. Als je een rekening of creditcard bij een duitse bank hebt, word je zogezegd “automatisch” bij de Schufa geregistreerd. Ook over lopende leningen wordt de Schufa geinformeerd en of je je aflossingen fatsoenlijk betaalt of wanbetaler bent. Dus ook als je bij Otto Versand of Amazon je rekeningen niet betaalt, wordt dit bij de Schufa gemeldt. Verhuurders willen natuurlijk weten, of je betrouwbaar bent en verlangen daarom een Schufa-Auskunft. Ik weet niet, of er een Nederlandse equivalent bestaat, maar ik ben zeker, dat een verhuurder ook een nederlandse verklaring zal accepteren. Misschien heb je ooit een lening afgesloten en correct afgelost en is je bank bereid, dat schriftelijk te bevestigen. Hou er echter rekening mee, dat men in Duitsland nog steeds van regeltjes houdt en lang niet zo coulant is als in Nederland. Succes er mee.

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Tim,

    wat Koos zegt klopt (als je inderdaad nog niet in Duitsland woont). Schufa baseert de rapporten enkel op gegevens in Duitsland, dus je zult wel als wat Duitse rekeningen moeten hebben lopen. Als je dat niet hebt zou je kunnen proberen bij het Nederlandse equivalent wat te regelen, de Bureau Krediet Registratie (BKR).

    Succes in ieder geval!
    Marjolein

    Antwoord
 25. Marjolein

  Hai Marjolein,

  Allereerst, wat een supersite! Zoveel info en duidelijk en overzichtelijk, wat fijn!

  Heb even een vraagje over tijdelijke woonruimte in Berlijn. Ik wil op korte termijn (april/mei) Voor 1 a 2 mnd naar Berlijn. Ben dus op zoek naar tijdelijke gemeubileerde woonruimte; via city-wohnen.de heb ik al wat appartementen gevonden prijs ongeveer 550 voor ongeveer 30 vierkante meter. Helaas is dit wel allemaal in charlottenburg en zou zelf toch graag in Friederichshain, prenzlauerberg zitten, beetje meer tussen de studenten ;-) Heb je nog tips hoe ik daar aan tijdelijke woonruiimte kan komen? Is het raadzaam de woonruimte van te voren te bezichtigen? Ik wilde nl gewoon die kant op gaan nadat ik vanuit nl woonruimtte heb gevonden en niet eerst allerlei ruimtes gaan bezichtigen, het is immers toch maar tijdelijk… Of toch niet verstandig?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes,
  Marjolein ;-)

  Antwoord
 26. Bernard

  Hallo Marjolein

  Ik probeer al sinds december een kamer te vinden in Berlijn, maar het schiet gewoon niet op. Bij Immobilienscout en Wg-gesucht valt me op dat 99 procent van de mensen niet eens het fatsoen hebben om terug te antwoorden. Een simpele ja of nee kan er niet van af. Ik weet niet wat ik fout doe.
  Het is bij mij de bedoeling dat ik 4 maanden een kamer huur en dan ga ik weer terug naar Nederland. Voordat ik naar Berlijn ga om de kamers te bekijken zou ik toch graag 3 kamers willen hebben. Ik kom niet eens aan 1 kamer. Iemand had mij verwezen naar Arwobau en die hadden voor mij niks geschikts. Arwobau verhuurt gemeubileerde huizen. Heb jij ooit van Arwobau gehoord? Zo ja, ken je alternatieven voor Arwobau? En heb je nog tips wanneer ik naar een WG schrijf? Ik schrijf meestal in het Duits.

  Bedankt

  Groeten, Bernard

  Antwoord
 27. Cecile

  Hallo alllemaal,
  Er is een site http://www.berlijnforum.nl, waar heel veel informatie over Berlijn te vinden is. Misschien is er iets voor jullie bij.
  Groeten, Cecile.

  Antwoord
 28. Frank

  Hallo,
  Leuk overzicht op deze site!
  Is er misschien iemand die mij hiermee kan helpen: Mijn Berlijnse verhuurder houd een deel van mijn borg in. Lastig, omdat ik nu al weer in Nederland woon. Iemand tips hoe je dit terug kan krijgen? Zijn er standaardbrieven of goede websites over huurrecht in Berlijn?
  Alvast bedankt!
  Frank

  Antwoord
 29. Rosan

  Beste Marjolein,

  Deze week heb ik te horen gekregen dat ik in september mag beginnen aan een stage in Berlijn! Helemaal top, maar wel weinig tijd dus. Zijn er ook websites beschikbaar waar je je kan inschrijven voor studentenhuizen? En wordt er veel gemeubileerd verhuurd in Berlijn? Ik ben echt totaal onbekend in deze stad namelijk, ik weet alleen dat het bedrijf in de Prenzlauer berg ligt en dat het wel handig is als ik daar een beetje in de buurt woon.

  Groetjes Rosan

  Antwoord
 30. Pieter

  Hi,

  Afgelopen week gestart met mijn nieuwe functie in Berlijn (Puschkinallee). Aangezien ik onder een Duits contract werk en ik zelf moet voorzien in een (liefst gemeubileerde) huurwoning, ben ik op zoek naar een betaalbare huurwoning in de omgeving (Kreuzberg, Prenzlauer Berg, Schoneberg, Charlottenburg, Neukolln, Berlin Mitte, Friendrichshain) per 1 juli.
  Mochten jullie zelf een huurwoning willen aanbieden of iemand kennen die een goed verzorgde en liefst gemeubileerde huurwoning in de verhuur hebben staan, zou ik graag met je/hun in contact willen komen.
  Mijn besteedbaar budget is €600, maar dan het liefst wel inclusief GWL.

  Waarvoor alvast dank.

  Met vriendelijke groet,

  Pieter

  Antwoord
 31. Irene

  Hoi,

  Ik ben al een tijdje aan het orienteren om een klein appartement in Berlijn te kopen. Ik zou graag in contact komen met mensen die ook een 2e appartement in Berlijn hebben en die ook wel eens verhuren als vakantiewoning? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, bij welke organisaties jullie je huis verhuren, hoe regel je dat met sleutel overhandiging, schoonmaken en met welke belastingen, vaste lasten en verzekeringen moet je rekening houden, etc. Misschien kunnen we evt. een gezamenlijk initiatief starten om dat soort kosten te drukken.

  Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

  Groet,
  Irene

  Antwoord
 32. john wichers

  he paul.
  Wij willen ook gaan wonen en werken in berlijn. Ik had marjolein al overgeschreven maar nog geen antwoord op gehad, dus dat komt nog wel. Wat voor werk ga je doen daar op de luchthaven. Ik zelf zoek daar werk in de schoonmaak of als vuilnisman/straatveger. Mijn partner wil vrachtwagen gaan rijden, aangezien hij hier al jaren in de transport zit. Maar we weten nog niet hoe we dit moeten aanpakken, want je zult wel woonruimte moeten hebben. Ik kijk vaak op de site van immobilienscout24 en immobilien.de. Huizen zat dus dat zal het niet zijn. Maar ja er komt natuurlijk meer bij kijken he.
  Op 2 juni gaan we naar berlijn tot 11 juni, deels voor vakantie maar ook deels om daar te kijken naar werk en inkomsten. Misschien weet marjolijn of jij wel of er daar veel uitzendburea”s zitten of in iedergeval een arbeidsbureau..
  Groeten en succes daar
  en marjolijn, leuke site kijk er dagelijks met iederplezier daar.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi John, ik heb gezocht naar een mail van je maar ik heb niets kunnen vinden. Misschien dat je je vraag nog een keer kunt stellen? Dan zal ik er op antwoorden! Ik raad in ieder geval aan om eerst op zoek te gaan naar werk en dan naar woonruimte, dat laatste komt namelijk vanzelf wel. Succes en groetjes, Marjolein.

   Antwoord
   • john wichers

    HOi marjolein, nou ja ik wilde weten of het mogelijk is dat je een woning en werk tegelijk kan vinden. Ik heb hier en daar gekeken op sites voor werk en in de schoonmaak is het wel te doen, de lonen liggen daar wel een stuk lager 8,82 tegenover 10.28 die ik hier heb. Maar ja daar zijn de woningen dus weer goedkoper. Weet jij hoeveel er wordt belast op de bruto, bv hier heb ik dus die 10.28 en daar heb ik zo’n 8 euro van over..
    En als ik een huis wilt is zo’n huurder dan bereid om een a twee maanden vast te houden. Want hier moet ik dus ook alles afronden hé (opzegging huur, werk etc. ) En dan natuurlijk een bankrekening aanvragen om het gewerkte tegoed van hier over te laten maken. Kortom we weten echt niet zoveel. Mijn man wilt vrachtwagen rijden en ik dus schoonmaak of gemeente reinigings dienst of zoiets. Weet jij misschien goede schoonmaak bedrijven? Affin ik hoor je wel . Fijn weekend Liefs John
    Ps. iedereen die wil en kan helpen mag me mailen. jwichers@live.nl
    alle info over huur/werk of nederlandse bedrijven, verhuisbedrijven, ziekenfonds etc. etc. is welkom

    Antwoord
  • paul van Kordelaar

   Heej John.

   Ik weet eigenlijk niet war je terecht zou moeten voor werk. Ben zelf wel veel in Berlijn geweest, maar ook voor mijzelf zal het een groot avontuur worden. Ik kijk ook op dezelfde huizenwebsite’s, maar hoop toch een internationale makelaar tegen te komen die mij wat meer kan begeleiden in dit proces. Heb wel al iemand gevonden die wil helpen met de aankoop van een woning in berlijn, maar daar wil ik nog even mee wachten. Eerst maar eens huren.

   Ik werk zelf voor een bekende “oranje” airline die ook een standplaats op berlijn heeft. Hoef dus niet op zoek, maar alleen een transfer aan te vragen. Maakt het alweer een stuk makkelijker. Hoop dat jullie snel wat kunnen vinden daar, zodat je zo snel mogelijk de stap kunt zetten. Ik denk er de laatste tijd al elke dag aan. Hopelijk kan ik de boel nog wat versnellen.

   Mocht ik wat handigs tegenkomen, zal ik hier nog even een berichtje posten.

   Veel succes.!

   Antwoord
 33. Paul van kordelaar

  Beste Marjolein.

  Ik wil graag naar berlijn komen en zou dan op het vliegveld gaan werken. Ik ben al jaren weg van de stad en ben op zoek naar een geschikte locatie. Ik zou zelf graag in friedrichshain willen gaan wonen, maar na 2400 uur duurt het dan soms wat te lang om thuis te komen. tussen 35 en 45 minuten. Geen groot probleem, maar nu las ik dat er een snelle verbinding komt naar de nieuwe luchthaven berlin brandenburg. Weet jij wanneer deze af is en welke halte’s deze aandoet? Kan ik misschien alvast wat gaan rond kijken.

  Ben al vaak bij je site geweest. Keep up the good work.

  Alvast bedankt,
  mtvrgr

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Paul, leuk dat je in Berlijn wilt gaan wonen! Toevallig woon ik zelf ook in Friedrichshain, soms duurt het overdag ook al 45 minuten om op Schönefeld te komen. Ik zou er in ieder geval voor kiezen om dan iets te kiezen in de buurt van een station, scheelt al een hoop. De nieuwe luchthaven wordt deze zomer opgeleverd (3 juni 2012) en dan zullen ook Schönefeld en Tegel sluiten. Ik heb nog geen exacte OV informatie kunnen vinden, maar ik dacht dat er een directe treinverbinding komt naar het centrum van Berlijn (net als Schönefeld heeft), maar welke direct van onder het vliegveld vertrekt. Ook de S-Bahn zal elke 10 minuten rijden (S9 en S45). Meer informatie vind je hier http://ber.berlin-airport.de/der-neue-flughafen/. Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
   • Paul van Kordelaar

    Wat een snel antwoord…..!

    Bedankt daarvoor. Heb er vandaag nog even naar gekeken en dacht er zelf aan te gaan zoeken tussen ostbahnhof en warschauerstrabe. Dan kan ik, net zoals Jurjen beneden zegt, kiezen uit de S9 en R treinen. Ben ook redelijk goed bekend met deze omgeving. Hoe dan ook best nog wel een rit. Ik vraag mij nu af of er nu een OK buurt dichter bij het vliegveld te vinden is. Neukoln misschien? Ben er wel geweest, maar kan het mij niet meer zo goed herinneren. Wat denk jij hiervan? Welke buurt zou jij aanraden? Of moet ik maar niet verder kijken en friedrichshain kiezen?

    Het zou op zijn vroegst januari 2013 worden, want moet mijn tijd in parijs nog even uitzitten, maar wil het nu echt doorzetten. Genoeg tijd om te zoeken in ieder geval.

    Bedankt nogmaals,

    groetjes,
    Paul

    Antwoord
    • Marjolein

     Hai Paul, als ik jou was zou ik gaan voor een wijk waar je je thuis voelt en waar je met veel plezier woont. Die paar minuten reistijd extra zijn ook weer niet zo erg en ergens met plezier wonen is ook belangrijk. Zelf woon ik met veel plezier in Friedrichshain maar in sommige delen van Neukölln zou ik ook best kunnen wonen. Treptow zou nog een optie zijn, maar dan zit je gelijk een stuk rustiger. Ik denk dat je voor jezelf even de afweging moet maken tussen weinig reistijd en uit het centrum en meer reistijd en in het centrum.

     Succes en groetjes, Marjolein.

     Antwoord
  • Jurjen

   Hey Paul!

   Leuk dat je naar Berlijn wilt verhuizen, en mooi dat je al een baantje op het oog heb.

   Nu vraag ik me wel af of je beseft dat het vliegveld Berlin Brandenburg (nu nog Schönefeld) ruim 20 kilometer ten zuiden van Friedrichshain ligt. Binnen de stad zijn reissnelheden van zo’n 15 kilometer per uur redelijk gebruikelijk, dus 35 tot 45 minuten over dat stuk is een behoorlijk goede prestatie! De pure reistijd van de S-Bahn van het nieuwe vliegveld tot aan station Frankfurter Allee aan de oostgrens van Friedrichshain is dan ook voorzien op 35 minuten – overdag. Deze treinen zullen elke 20 minuten rijden van 4 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts.

   Zoek je het in de buurt van Ostbahnhof heb je overdag de beschikking over 2 treinen per uur: RE7 en RB14. Deze zijn met een reistijd van 20 minuten wel aanzienlijk sneller dan de S-Bahn, maar rijden inderdaad maar tot een uur of 23. Nu moet je wel bedenken dat je ook al snel 10 minuten langer op deze treinen zal staan te wachten, dus een deel van je tijdswinst raak je dan ook al kwijt.

   Het gunstigst woon je (verkeerstechnisch) ergens tussen Ostbahnhof en Janowitzbrücke. Dan heb je overdag op loopafstand 2 keer per uur een snelle (20 minuten) verbinding, daarna tot een uur of 1 een comfortabele S-Bahnverbinding met 1 overstap (40 minuten). In de weekendnachten rijdt de S-Bahn gewoon door, en in de andere nachten bieden nachtlijnen N64 en N65 een goede overstapverbinding in een minuut of 40.

   De ‘nieuwe’ lijn naar het nieuwe vliegveld rijdt niet via Friedrichshain maar stopt alleen op Berlin Hauptbahnhof, Potsdamer Platz en Südkreuz. De ‘oude’ lijnen via Ostbahnhof naar het vliegveld maken echter ook gebruik van het nieuwe station op het vliegveld en zijn met 20 minuten reistijd vanaf Ostbahnhof waarschijnlijk zelfs sneller dan die nieuwe lijn, die een flinke omweg maakt. Al met al denk ik dat je zelfs met 40 minuten reistijd over een kilometer of 20 nog tevreden mag zijn in een dergelijk grote stad! ;)

   Een duidelijke kaart van de geplande verbindingen vind je op Wikipedia.

   Veel succes met de afwegingen!

   Jurjen

   Antwoord
   • Paul van Kordelaar

    Heej Jurjen.

    Jij ook bedankt voor je snelle antwoord, erg handig in deze situatie. Vooral die kaart op wiki is erg handig. Ik ben alweer een stapje verder en denk idd dat ik rond ostbahnhof wil gaan zoeken. Of dichter bij het vliegveld, maar weet niet of ik daar meer woonplezier zal hebben. Voel mij ook al erg thuis in friedrichshain, dus lastig.

    Maar ik heb nog even, dus ga er nog even rustig voor zitten. Mocht je nog een verhuur makelaar weten die er geen moeite mee heeft in het engels te onderhandelen hoor ik het graag. Mijn duits is nog niet goed genoeg dus zou dit graag in het engels doen.

    Thanks,
    Paul

    Antwoord
 34. Jet

  Hi Marjolein,

  Ten eerste. super fijne site! Zoveel info overzichtelijk neergezet. Super. Na drie jaar te willen verhuizen naar Berlijn, heb ik nu eindelijk de mogelijkheid om het te doen. En ik neem mijn twee honden mee. Mijn vraag gaat hier dan ook over, namelijk hoe is het hondenbeleid in Berlijn? En welke wijken zou jij bestempelen als “hond vriendelijk”? Dus waar ze lekker kunnen wandelen/los mogen/spelen/zwemmen etc.?
  Dankjewel,

  Love and Peace to all.
  Jet.

  Antwoord
 35. Jessie

  Wij hebben net een huis gekocht in Berlin en zijn daarbij uitstekend geholpen door de mensen van
  Yourplace Berlin:

  http://yourplaceberlin.com/

  Ze luisterden goed naar onze wensen, waren niet opdringerig, en hebben ons, niet onbelangrijk in de bureaucratische jungle van Berlijn, moeiteloos door het adminstatratieve proces van het huizen kopen in Berlijn geloodst.

  Als je van plan bent om een huis te kopen in Berlijn, kan ik deze makelaar zeker aanraden!

  -Jessie

  Antwoord
 36. Bernardus

  Mijn ouders zijn ook bezig met een huisje in duitsland te kopen vanwege het feit dat het daar nog zo goedkoop is. Bizar dat je in Berlijn nog gewoon een huis voor bijna niks kan kopen! Mischien ook leuk voor mij in de toekomst wie weet. Mooi stukje trouwens :)!

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Bernardus,

   Je hebt het over je ouders, maar tegelijkertijd bezit je schijnbaar een bedrijf in onroerend goed en heet je daar Bart? Lijkt me dat je makkelijk een pandje in Berlijn kan kopen als je zelf al in Nederland in de huizenmarkt actief bent, of is Molk Beheer niet je eigen bedrijfje?

   Jurjen

   Antwoord
 37. Sacha

  Hallo!

  Ik ben nu een klein maandje in Berlijn. Ik heb een tijdelijke kamer, ben dus ingeschreven en wil nu een Duitse rekening openen. Enig idee welke bank ik het beste kan nemen? Er is hier namelijk zoveel meer verschil tusse banken dan in NL… Mijn salaris wordt er niet op gestort(ik werk zwart, dus stort zelf), ik wil geen creditard en andere poespas en ik ga in April studeren. Thanks!

  Groet!
  Sacha

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Sacha,

   ik heb zelf niet heel veel ervaring met banken in Berlijn, zelf tevreden over de Deutsche Bank maar ik kan over andere banken niet spreken. Sparkasse staat ook wel goed bekend en zou ik ook wel overwegen. Laat je anders even informeren over de kosten bij de verschillende banken en kijk bij welke bank je zelf een goed gevoel krijgt. Je moet er alleen even op letten dat wanneer je een rekening opent, je niet bij elke bank gratis geld op kunt nemen. Succes!

   Marjolein.

   Antwoord
 38. john wichers

  Ik ben op zoek naar woonruimte en werk in Berlijn..ik werk hier in de schoonmaak maar wil het daar ook doen. Misschien op één der vliegvelden of de nieuwe vluchthaven? Wie weet tips voor mij of wie heeft er informatie, wie kent er huurbazen die woonruimte hebben, kamer, 2 slaapkamers, douche en toilet en eventueel schuur..en dier vriendelijk want mijn 2 sharpei’s wil ik niet achterlanten

  Antwoord
 39. liesbeth

  ik ga voor een half jaar stage lopen in Berlijn september/februari en zoek een gezellige plek om te wonen.wie heeft er een tip voor mij. Ik wil tot 360euro gaan
  gr liesbeth

  Antwoord
  • Nina

   Hoi Liesbeth.

   Ik ga ook stage lopen in Berlijn vanaf nov. Heb jij al iets gevonden? Of wat nuttige tips voor mij?

   Groetjes Nina

   Antwoord
   • Sascia

    Hi Nina,

    Aangezien ik ook ontzettend graag stage zou willen lopen in Berlijn, reageer ik even op je berichtje. Ik ben op zoek naar een afstudeerstage vanaf februari 2012, heb je enig idee… of waar ga je zelf stage lopen als ik vragen mag?

    Groetjes Sascia

    Antwoord
    • Naomi

     Hooi,

     Ik ga ook stage lopen in Berlijn! Voor 6 maanden en ben druk aan het zoeken voor een woning, maar vind het nog best wel lastig. Hebben jullie al een woning en misschien wat tips of goeie sites. Ik heb op al heel veel kamers gereageerd, maar krijg niks terug.

     Groetjes Naomi

     Antwoord
  • Lizanne

   Hallo!
   Wat leuk, ik wil zelf ook stage gaan lopen in Berlijn. Vanaf februari t/m juni. Momenteel ben ik druk opzoek naar een kamer of een appartement. Hebben jullie inmiddels wat gevonden? Tips?
   Ik ga volgende week zelf naar Berlijn, waar ik de mogelijkheid heb om woningen te bezichtigen.
   Ik hoor graag van jullie! :-) Leuke tips?
   Groetjes!
   Lizanne

   Antwoord
 40. Lizzy

  Bedankt voor je reactie! Ik ben vandaag flink aan het bellen geweest, maar het is inderdaad te moeilijk. Ik heb nu besloten om gewoon voor 1 of 2 nachten een hostel te boeken (zoals je zei) en voor een maand een kamer te huren bij iemand die het onderhuurt. Ik moet namelijk ook full time werken en zo kan ik dus in de avond uren en in het weekend naar studio’s kijken per 1 oktober. En op deze manier kan ik toch nog lekker genieten van Berlijn en een beetje kieskeuriger worden als ik naar studio’s kijk, om zo écht een leuke studio te vinden! Bedankt voor je tip, altijd fijn om advies te krijgen voor iemand die het een en ander weet over Berlijn!

  Antwoord
 41. Lizzy

  Hallo,

  Ik zit even met een probleempje. Vorige week heb ik gehoord dat ik een baan gekregen heb in Berlijn en ik moet dus volgende week al verhuizen (moet 6 september beginnen). Nu heb ik al op tig studio’tjes gereageerd op de 3 bekende websites, maar ik krijg telkens te horen dat ik moet komen voor bezichtigingen (terwijl ik zeg dat ik niet kan komen omdat ik nog in Nederland woon). Omdat ik nu 3 jaar in een studentenhuis gewoond heb, wil ik niet meer mijn badkamer en keuken delen en daarbij komt ook dat ik mijn spullen (meubels ed) nergens kwijt kan, dus ik moet van alles meenemen of verkopen. Heeft iemand van jullie nog een tip voor me wat ik nu nog kan doen? Want ik zie het even niet meer!

  Antwoord
  • Marjolein

   WG-gesucht.de beschikt soms ook wel over studio’s, dat is misschien een optie? Maar inderdaad, zonder bezichtiging gaat het je denk ik niet lukken. Mensen zijn toch huiverig om een huis te verhuren aan iemand die ze nog nooit hebben gezien. Ik raad je aan om eerst een tijdje in een hostel of hotel te zitten en een week non stop woningen te bezichtigen. Ik denk dat je zo het snelst aan een woning zal komen.

   Antwoord
 42. Paul

  Ik zal een Wohngemeinschat niet met studentenhuis vertalen. Ik heb nog nooit in een WG gewoond waar iedereen zijn kamer op slot zet, zoals dat in Nederland in een gewoon studentenhuis heel normaal is.
  WG bedoelt in een ideal geval echter een Gemeenschap en samenwonen en delen.

  Antwoord
  • Marjolein

   Het WG waar ik in Berlijn woonde deed iederen zijn kamerdeur juist op slot, net als in alle andere studentenhuizen waar ik in Berlijn op bezoek ben geweest. Hangt natuurlijk erg af van het huis waar je zit, maar dit zijn mijn ervaringen :).

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This