Studeren in Berlijn

Berlijn heeft 3,5 miljoen inwoners, daarvan is een groot gedeelte student. Bijna alle jongeren uit heel Duitsland zouden het liefst naar Berlijn komen om te studeren, het is er goedkoop en het studentenleven is top, ook woningen voor studenten zijn volop te verkrijgen. Ook is Berlijn erg geliefd onder buitenlandse studenten. Wat de minpunten zijn? In Duitsland moet je solliciteren voor een studie. Het kwartje valt wellicht al, bij deze hoge vraag kunnen de universiteiten bijna niet aan de vraag voldoen en worden veel studenten afgewezen of bij een andere studie geplaatst. Dit is natuurlijk niet van toepassing op uitwisselingsstudenten die via een “exchange program” vaak uitgewisseld kunnen worden voor een semester.

Het Duitse schoolsysteem

Systeem Fachhochschule

In Duitsland bestaat er niet zoiets wat wij kennen als “HBO”. Wat ze daar wel kennen zijn Fachhochschulen, letterlijk vertaald zou dit een Hogeschool zijn in het Nederlands. Echter, mijn ervaringen pakten anders uit.

 • In Duitsland kun je op een Hochschule bijvoorbeeld ook een master volgen, dit is in Nederland naar mijn weten niet mogelijk. Het oude “Diplom” uit Duitsland, wat een bachelor en een master gecombineerd is, is aan het verdwijnen. In Duitsland wordt dus ook het Europese bachelor/master systeem ingevoerd.
 • Het niveau verschilt wat, voor mijn specifieke HBO opleiding (Commerciële Economie, HES Amsterdam) vond ik het niveau in Berlijn aan de Hochschule lager liggen (Fachhochschule für Wirtschaft Berlin).
 • De Duitse colleges zijn meer gericht op theorie en presenteren, Nederlandse colleges meer op praktijk en schriftelijke exames.

Fachhochschulen in Berlijn

 • Fachhochschule für Verwaltung und Rechtspflege Berlin. Hier heb ik zelf een half jaar gestudeerd (dit was toen FHW, Fachhochschule für Wirtschaft). Mooi oud gebouw met helaas wat oude computervoorzieningen. Echter wel erg internationaal ingesteld met veel Erasmusstudenten en cursussen in de Engelse taal. Leraren waren erg begaan met “het lot” van de buitenlandse student (zeker als enige buitenlander in een Duitse cursus).
 • FHTW, Fachhochschule für Technik und Wirtschaft. Één van de grootste Fachhochschulen van Berlijn en ook één van de bekendste. Hier heb ik enkele taalcursussen Duits gevolgd.
 • TFH, Technischen Fachhochschule Berlin.
 • Lijst met overige Fachhochschulen in Berlijn.

Universität

De Universiteiten in Berlijn zijn groot en statisch. Er wordt goed onderwijs geboden en de prijzen liggen lager dan in Nederland. Studiemateriaal kan vaak gehuurd worden. Er zijn ontzettend veel verschillende studies in Berlijn, veel in het Engels. Kijk voor een overzicht van de studies op de websites van de Universiteiten van Berlijn.

Mijn ervaringen als student & stagiaire in Berlijn…

Erasmusprogramma

Ik heb voor mijn studie en stage een jaar in Berlijn gewoond (ik deed toen commerciële economie aan de HES/HvA in Amsterdam). Ik ben eerst een half jaar Erasmusstudent geweest aan de Fachhochschule für Wirstschaft Berlin (hogeschool voor economie). De HES, InHolland en de Hogeschool Zuyd zijn enkele andere hogescholen in Nederland die partner zijn met de FHW.

Het Erasmusprogramma is voor Europese studenten die tijdelijk in een ander Europees land gaan studeren. Erasmus biedt daarbij ondersteuning op financieel gebeid, elke Erasmusstudent krijgt een beurs uitgekeerd van minimaal 200 € per maand (dit kan heel erg wisselen per jaar en per hoge school). Voorwaarde is hierbij wel dat je staat ingeschreven bij een Nederlandse hogeschool of universiteit. Daarnaast biedt Erasmus ook talencursussen aan, ik deed eerst 2 weken een talencursus in Berlijn. Voor meer informatie hierover moet je bij je eigen hogeschool of universiteit zijn op het international office.

Stage in Berlijn

De stad Berlijn beviel me zo ontzettend goed dat ik eigenlijk langer wilde blijven wonen daar, een half jaar Erasmus is namelijk zo voorbij als je het naar je zin hebt. Mijn idee was om nog een stage te doen in Berlijn aangezien ik dit toch nog moest doen voor mijn studie. Ik kon de keuze maken of ik deze in Nederland wilde doen, of in het buitenland, de keuze was snel gemaakt. Na erg lang zoeken heb ik eigenlijk een stage gevonden, helaas was er veel concurrentie want Duitse studenten zijn niet vies van een (vrijwillige) stage.

Stage zoeken in Berlijn

Het aanbod van stages is relatief klein vergeleken bij de grote vraag, want de vraag naar stages is heel groot. Ik heb vele sits bezocht om te zoeken naar vacatures:

 • Berufsstart.de
 • Jobrapido.de
 • Jobscout24.de
 • Jobsuche.monster.de
 • Praktikum.info

Deze websites hebben mij erg geholpen bij het zoeken van een stage. Wellicht kun je meer sites vinden door te zoeken naar “Praktikum Berlin” in een Duitse zoekmachine, bijvoorbeeld Google.de.

Ik heb alle bedrijven geschreven die me interessant leken. Met een beetje doorzettingsvermogen en wilskracht zit een stage in Berlijn er voor iedereen wel in. Mocht het je niet lukken via één van deze sites dan kun je een bemiddelingsbureau inschakelen, echter raad ik dit niet aan. Vaak hebben ze stages beneden je niveau die onbetaald zijn, daarnaast betaal je het bemiddelingsbureau ook nog een hoog bedrag voor hun diensten. Je moet dan dus betalen om te kunnen werken, gaat wat ver.

Veel bedrijven in Berlijn stellen wel als voorwaarde dat je Duits spreekt, als je Duits spreekt worden je kansen aanzienlijk vergroot. Als dit een probleem voor je is zou je kunnen zoeken naar internationale bedrijven (denk aan Coca Cola of Ebay) waar het vaak belangrijker is dat je het Engels goed beheerst. Natuurlijk ligt dit ook aan de functie waar je op solliciteert. Ook zou je een cursusje Duits kunnen doen voordat je aan je stage begint. Hier lees je meer over werken in Berlijn.

Mijn stage

Ik ben uiteindelijk aan de slag gegaan bij bloomstreet.net, een online community site van Bertelsmann (grootste mediabedrijf in Duitsland en omstreken). In dit jaar heb ik erg veel leuke dingen van Berlijn leren kennen, ik heb mijn Duits enorm op weten te krikken door de dagelijkse Duitse communicatie. Ook leer je te werken met de Duitse manier van doen, de cultuurverschillen zijn niet heel erg groot. Er wordt vaak gezegd dat Duitsers stijf zijn en houden van hierarchie, hier heb ik gelukkig niets van gemerkt! Natuurlijk kan het schelen dat ik in een jong online bedrijf werkte, die zijn wat losser over het algemeen. Wel zijn ze erg efficient in het werk en dat is erg fijn.

61 Reacties

 1. Fiks

  Wat leuk om te lezen over jouw ervaringen en tips over het zijn van een stagiaire in Berlijn; ontzettend interessant! Groet, Carla

  Antwoord
 2. Jan Ligtenberg

  Hallo Marjolein,

  Mijn Dochter Kim, gaat voor 3 maanden stage naar Berlijn. Komt dan daar in de universiteit te werken. Maar ze zoekt voor 3 maanden nog een kamer. Heb je tips
  Van 1 april tot 1 juni

  Antwoord
  • Aidan Antoni

   Ik studeer in berlijn aan de Bim universaty, richting acteren en zoek per 1 september 2024 een woning in Mitte of friedschein, neukoln, allemaal goed als het maar betaalbaar is

   Antwoord
 3. Hannah

  Hoi Marjolein!

  Ik ben nu voor een aantal maanden in Berlijn om een taalcursus te volgen en heb elke dag aardig wat huiswerk, maar ook ander werk om te doen op mijn laptop. Heb je misschien een paar goede tips qua cafés/andere fijne werkplekken waar ik lekker kan zitten? Ik zoek het liefst een comfortabel plekje waar je zó de tijd kan vergeten – voor zover dat mogelijk is met huiswerk ;).

  Alvast bedankt!

  Liebe Grüße,
  Hannah

  Antwoord
  • Lisa

   Hoi Marjolein, heb je toevallig ook tips om een minor Duits te doen in Berlijn?

   Antwoord
 4. Traducta

  Handige tips voor als je in berlijn studeert.
  Toller Bericht!!!

  Antwoord
 5. Lauren

  Hoi Marjolein!

  Ik studeer momenteel een half jaar in Wenen, maar wil hierna graag een Engelstalige marketing stage in Berlijn. Ik vind het alleen erg lastig om iets te vinden tot nu toe. Heb je toevallig nog tips over bepaalde bedrijven oid?

  Groetjes,

  Lauren

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Lauren,

   ik ken het… Het zoeken naar een toffe stage in Berlijn voelt soms als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar de doorzetter wint!
   Had je al op mijn pagina ‘Werken in Berlijn‘ gekeken? Onder het kopje ‘Stage zoeken in Berlijn’ heb ik een lijstje van vacaturesites en bedrijven die regelmatig stages aanbieden samengesteld.

   Mocht je aan de hand daarvan nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

   Viel Glück!

   Antwoord
 6. Ivar

  Hey Marljolein,

  Deze week is de eerste week van mijn stage in Berlijn. Heb het erg naar mn zin. Nu moet ik een soort belasting nummer hebben omdat ik hier ook verdien, weet jij hoe ik dit kan regelen? Daarnaast woon ik voor de eerste maand in een Airbnb, daarna verhuis ik naar een vaste huur kamer. Moet ik eerst wachten tot ik daar woon voordat ik mij inschrijf in de gemeente?

  Mvg,
  Ivar

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Ivar,

   heb je je al ingeschreven bij de gemeente? Als je dat hebt gedaan met je nieuwe Berlijnse adres dan krijg je automatisch je belastingnummer (Steuer ID) per post toegestuurd. Mocht je dat nog niet hebben gedaan dan kun je dat ook doen met je tijdelijke Airbnb adres. Zodra je een nieuw adres hebt moet je dit dan bij het Bürgeramt weer laten aanpassen. Op mijn pagina over verhuizen naar Berlijn heb ik er nog iets meer informatie over staan. Ik hoop dat je daar wat mee kunt!

   Viele Grüße uit Berlijn,
   Marjolein

   Antwoord
 7. Frank

  hallo marjolein,

  Ik ben een 5 vwo student en moet dus zeer binnenkort al echt bezig gaan met mijn studie keuze. Ik wilde altijd al in berlijn studeren, en sinds ik er zeer recentelijk een week ben geweest ben ik echt verlieft of de stad zelf geworden. Ik wil graag geneeskunde studeren en heb al uitgevonden dat dat niet een groot probleem hoeft te zijn in berlijn met de lotingen enz. Wat ik me nog wel afvroeg is; hoe makkelijk is het om een volledige studie in duitsland te doen? (mijn duits is verder goed) of raad je het af de volledige studie er te doen? ( ik zou later ook in berlijn willen wonen als het kan)

  Graag hoor ik snel van jouw!

  ps. keep up the good work met dit blog. ich liebe es

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Frank,

   ik ken je gevoel en de verliefdheid voor Berlijn. Als ik je zo hoor zeg ik dan ook: go for it! Zeker als je later in de geneeskunde aan de slag wilt gaan in Berlijn is het denk ik nuttig om hier je studie te volgen zodat je ook direct leert hoe het er hier aan toegaat. Bijkomend voordeel is natuurlijk de taal die je als je studeert veel sneller onder de knie zal krijgen als je colleges in het Duits zijn. Zal even pittig zijn in het begin maar als je doorzet ben je er zo aan gewend!

   Succes met je keuze!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 8. Daan

  Hallo,

  Komend jaar ga ik waarschijnlijk een semester in Berlijn studeren, omdat ik mee wil doen aan het Erasmusprogramma. Wat ik me afvroeg; is het slim om een taalcursus te doen? Engels spreek ik wel vloeiend, maar Duits niet echt meer.

  voor de rest; goed blog, tons of useful information!

  Met vriendelijke groet,
  Daan

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Daan,
   ik kan het absoluut aanraden! Als je colleges volgt in het Engels is het misschien niet perse een vereiste maar het is in veel gevallen toch wel handig en ook gewoon een hele leuke manier om met lokale mensen in contact te komen. Misschien biedt je universiteit of hoge school wel zoiets aan? Voordat ik aan mijn Erasmussemester begon kreeg ik een intensieve taalcursus van twee weken. Mijn colleges waren ook in het Duits dus dat was sowieso wel handig meegenomen ;-).
   Ik wens je heel veel succes en vooral plezier tijdens je Erasmussemester in Berlijn!
   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 9. Veerle

  Hoi Marjolein,

  Heb jij toevallig een overzicht van de kunstacademies in Berlijn?

  Groetjes Veerle

  Antwoord
 10. Esther

  Hee Marjolein,

  Ik ben opzoek naar een stage in der ouderenzorg op mbo niveau. Heb je contactpersonen of een website die ik speciaal voor mbo stages kan benaderen?
  Alvast bedankt!

  Liefs,
  Esther

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Esther,

   oei, lastig! Ik ben helemaal niet bekend in die branche en heb ook geen contacten daar. Ik zocht net even naar “Altenpflege Praktikum Berlin” in Google, dan kom je wel het een en ander tegen. Ik hoop dat er iets voor je tussenzit!

   Liebe Grüße en succes,
   Marjolein

   Antwoord
   • Esther

    Hee Marjolein,

    Top, dankjewel!

    Liefs en fijne dag!

    Antwoord
 11. lieke

  Hoi marjolein,
  Vanaf februari is het de bedoeling dat ik een minor ga volgen.Ik wil een gesplitste minor gaan doen. Dit houdt in dat ik 15 EC’s in Nederland doe en 15 EC’s in Berlijn. Nou weet ik dat er in Nederland minoren worden aangeboden van 15 EC’s. Ik vroeg me af of je toevallig weet of dat ook op de universiteiten van Berlijn wordt aangeboden. Dus een les periode van februari/april en april/juli.

  Liefs, lieke

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Lieke,

   ik weet dat je per vak een vast aantal EC’s krijgt maar de meeste vakken duren volgens mij een heel semester. Tenminste, dit was zo in de tijd dat ik nog in Berlijn studeerde (da’s alweer veel te lang geleden, maar dat terzijde). Of je nu misschien per kwartaal vakken kunt volgen, durf ik niet te zeggen. Weet je al op welke universiteit je wilt studeren? Dan zou ik even rechtstreeks met hen contact opnemen.

   Liebe Grüße en veel succes,
   Marjolein

   Antwoord
 12. Inya Wouters

  Ik ga 3 maanden stage doen in Berlijn. Maar ik vroeg me af hoe jij een verblijfplaats hebt gezocht/gevonden. Hoeveel dit koste en wat er dan in de prijs inbegrepen was.

  Antwoord
 13. Nadja

  Beste Marjolein
  Allereerst wil ik kwijt dat ik enorm geniet van je blog. Je hebt me aangestoken met het Berlijn virus. Ik ben er inmiddels paar keer geweest en over een maand ben k weer in Berlijn te vinden. Nu overweeg ik om later dit jaar een Duitse taalcursus van 2-3 weken te volgen. Ik merk dat mijn Duits nogal is weggezakt. Kun jij mij advies geven welke instellingen ik hiervoor kan benaderen? Het gaat vooral om een taalcursus waar ook volwassenen in kleine groepen aan deelnemen. Ik hoop dat jij mij verder kan helpen. Heel veel succes met je blog. Ik kijk er steeds weer naar uit.
  Groetjes Nadja

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Nadja,
   oeps! Eenmaal besmet met het Berlijnvirus, kom je er nooit meer vanaf… Haha! Ik heb zelf goede ervaringen met de taalcursussen van Berlitz, maar dit deed ik via mijn werk. Volgens mij bieden ze ook private klasjes aan voor een korte periode: http://www.berlitz.de/en/berlin_mitte/german_course_berlin.html. Verder hoor ik altijd goede verhalen over het Goethe Insituut. Op deze website kun je nog meer informatie over taalcurssen vinden: http://www.berlin.de/vhs/kurse/deutsch/deutschfremd.html. Hopelijk zit er nog wat voor je tussen!
   Succes!
   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
   • Nadja

    Beste Marjolein, super bedankt voor je reactie. Je hebt me op weg geholpen. Groetjes Nadja

    Antwoord
    • Marjolein

     Super! Het helpt ook om kranten te lezen en het nieuws te kijken in het Duits. En vooral veel spreken om vloeiend te worden. Succes en natuurlijk ook veel plezier!

     Antwoord
 14. Annemiek

  Hoi Marjolein,

  Ik ga waarschijnlijk vanaf eind april mijn afstudeerstage lopen in Berlijn.
  Nu ben ik nog op zoek naar een kamer in het centrum van Berlijn. Heb jij misschien nog ideeen/suggesties waar ik kan kijken voor een kamer (sites ed.)

  Ik hoop van je te horen.
  Groetjes Annemiek

  Antwoord
 15. Hanne

  Hallo,

  wat een ontzetten leuk artikel! Ik ga in maart studeren in Berlijn. Helaas nog geen kamer gevonden, maar wel druk op zoek. Dit artikel is heel erg handig. Bedankt voor het delen, mag je vaker doen ;)!

  Groetjes,

  Hanne

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Hanne,

   wat tof dat je in maart naar Berlijn komt om te studeren. Je hebt nog even de tijd om een kamer te vinden. Gaat vast lukken! Als het echt lastig wordt kun je altijd nog wat verder buiten het centrum zoeken, vaak is het daar makkelijker om iets te vinden. Veel succes in ieder geval en alvast veel plezier in Berlijn gewenst! Voor je het weet kom je nooit meer terug ;-).

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 16. Lisette

  Hoi Marjolein,

  Ik wil samen met een vriendin een minor gaan doen in Berlijn. We proberen nu bij universiteiten contact te zoeken voor een Erasmus programma maar dit is niet makkelijk. Weet jij misschien een Hogeschool die iets richting de studie ‘Biologie en medisch laboratoriumonderzoek’ biedt?

  Ik hoor graag van je!

  Mvg, Lisette

  Antwoord
 17. Michelle

  Hoi Marjolein,

  Wat een superleuke Berlijn Blog, je helpt me hier enorm mee!
  Vanaf 4 mei ga ik voor een half jaar stage lopen in Berlijn, receptie in een Hostel.

  Ik zou heel graag wat meer informatie/tips van je krijgen, waarvan je zegt; ja, dat moet je écht weten!

  Zou ik via de mail contact met je kunnen opnemen?
  Ik hoor het heel graag, alvast bedankt!

  Groetjes,
  Michelle

  Antwoord
 18. Anniek

  hallo!

  ik zoek naar een grafisch bedrijf in berlijn maar ben niet zo goed in zoeken
  heb jij misschien een tip?

  groetjes

  Antwoord
 19. Rainny Mutter

  Hai Marjolein, ik zou graag een master opleiding willen volgen in Berlijn. Echter zit ik een beetje met de kosten en hoe ik mijn leven daar verder zou moeten onderhouden. Is het makkelijk om in Berlijn een bijbaan te vinden? En weet je toevallig of er instroom mogelijkheden zijn voor een mater opleiding als je bijvoorbeeld in februari wilt beginnen. Dit vraag ik in verband met de afwijkende periodes.
  Leuke site!

  Antwoord
 20. Jan

  Beste Marjolein,

  Ik studeer momenteel Toegepaste Psychologie, en ik ben van plan volgend jaar een 5 maanden stage te lopen in Berlijn. Ik ben op zoek naar een stageplek op het gebied van social work. Heb jij enig idee hoe ik dit het beste aan kan pakken? Heeft iemand toevallig ervaring hiermee? Ik weet niet goed waar ik moet beginnen, de sites die ik vind geven vooral mogelijkheden voor stageplekken in de marketing etc.
  Elke comment is welkom!

  Groetjes, Jan

  Antwoord
  • Stephanie

   Hallo Jan,

   Ik vroeg me af of je inmiddels een stageplek gevonden hebt. Ik studeer ook psychologie en wil vanaf februari stage lopen in Berlijn. Ik ben benieuwd!

   Groetjes,
   Stephanie

   Antwoord
 21. Jetty

  Hey,

  Leuke site! Ik ben me aan het oriënteren om een minor in Berlijn te doen.
  Alleen kwam ik erachter dat ze in Duitsland andere periodes hebben. Het semester dat ik zou willen gaan is van 1 oktober tot 31 maart, wat dus drie periodes in Nederland inneemt. Aangezien ik de twee laatste blokken mijn bacheloronderzoek moet doen wordt dit vrij lastig..
  Zijn er anderen die ook tegen dit probleem aanliepen met de andere periodes?
  En hoe hebben jullie dit opgelost?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Jetty,

   ik had dit probeem zelf ook een beetje. Ik heb ervoor gekozen om de rest van het jaar een stage te doen in Berlijn.

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 22. Merel

  Fijne informatie. Ik wil graag volgend schooljaar (vanaf augustus 2014) mijn afstudeerstage in Berlijn verblijven. Hopelijk lukt het me iets te vinden voor de richting Bedrijfskundige Informatica. Jammer genoeg is die richting in Nederland bekend maar in andere landen niet. Dus de informatie komt goed van pas!

  Antwoord
 23. Laura

  Hoi!

  Ik ga over een half jaar naar Berlijn om te studeren aan de Hochschule für Wirtschaft und Recht. Via de school kan je in de campus Schlachtensee wonen. Dit is echter wel ver uit het centrum en niet dichtbij de school zelf. Heeft iemand hier ervaring mee? Of tips waar ik leuke huisvesting kan regelen?

  Dankjewel!
  Groetjes, Laura

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Laura,

   is inderdaad wel ver buiten het centrum. Aan de andere kant is een campus wel heel erg gezellig! Heb zelf ook een tijdje op een campus gewoond met veel andere internationale studenten. Mocht je toch wat meer in het centrum willen wonen zou je een kamer kunnen zoeken via WG-gesucht.de.

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 24. Kelly

  Hallo!

  Mooi artikel! Ik wou je even iets vragen. Ik ben een Belgische studente journalistiek en ik maak een reportage over de voordelen en nadelen van Berlijn als studentenstad. Ik wou je vragen of Berlijnse universiteiten en hogescholen echt overvol zitten en zoja wordt daar iets aan gedaan? Ik vroeg mij ook af of het echt waar is dat Berlijnse studenten te lang over hun studie doen (onder andere door moeilijkheidsgraad of leerkrachtentekort). Alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes Kelly

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Kelly,

   het is al een tijdje geleden dat ik in Berlijn studeerde (2006) maar ik kan natuurlijk wel even mijn ervaringen met je delen. Het klopt dat veel universiteiten en hoge scholen vol zitten, maar dat komt ook omdat er praktisch op elke studie een numerus fixus wordt aangehouden. Pas wanneer je hoge cijfers hebt op een eindlijst en een goede motivatie kun je binnenkomen. Ook is het zo dat instellingen in populaire steden voller zijn. Dat Duitsers langer over hun studie doen is mij ook wel opgevallen, veel studenten zijn ouder (hebben ook al kinderen). Vaak ook omdat studenten voor hun studie nog een stage doen of omdat ze voor hun studie geld moeten verdienen. Een systeem zoals studiefinanciering kennen ze hier namelijk niet, je kunt enkel geld lenen maar alleen als je ouders weinig verdienen (je moet dit dus ook weer terug betalen). Ik denk eerlijk gezegd niet dat het met de moeilijkheidsgraad of leerkrachtentekort te maken heeft, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker. Misschien dat andere bezoekers hun ervaringen nog willen delen :-)

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 25. rosni

  Hallo!

  Wat een leuke / goede site is dit! Veel informatie, precies wat ik nodig ben. Mijn plan is namelijk om mijn eindexamen stage in Duitsland (het liefst Berlijn) te gaan voltooien, nu duurt het nog wel even (Januari 2012) :)

  Antwoord
 26. rosni

  Waar ga je precies stage lopen?
  Is het moeilijk om in Berlijn een stage opp te regelen?
  Alvast bedankt.

  Antwoord
 27. Wouter

  Hoi,

  Vanaf september ga ik een dik half jaar in Berlijn studeren en misschien wat langer blijven. Who know’s!
  Dit is aan de Hochschule fur technick und wirdschaft. Ik kan hier op gaan wonen wat buiten het centrum op een campus. Of zelf wat gaan zoeken in het centrum. Nu vroeg ik me af wat iedereen adviseert? De leuke wijken heb ik al ontdekt door dit handige en interessante blog. Over campussen zijn de meningen vaak verdeeld. Iemand tips?

  Antwoord
  • Jetty

   Hey, ik ga vanaf oktober ook in Berlijn studeren voor een half jaar. Heb nu precies hetzelfde dilemma, of 50 min van het centrum op een campus of zelf wat zoeken. Wat heb jij uiteindelijk gedaan? En heb je nog tips? :)

   Antwoord
 28. Kevin

  Hallo!

  Wat een leuke / goede site is dit! Veel informatie, precies wat ik nodig ben. Mijn plan is namelijk om mijn eindexamen stage in Duitsland (het liefst Berlijn) te gaan voltooien, nu duurt het nog wel even (Januari 2012) :)

  Antwoord
 29. Duits vertalen

  Leuk dat je hier over schrijft. Handige tips voor als je in berlijn studeert.

  Antwoord
 30. Nina

  Dag Marjolein,
  Ik ga dit semester stage lopen in Berlijn bij een kunstencentrum in Kreuzberg maar mijn Duits is nog niet echt goed. Weet jij of iemand anders een plaats waar ik een talencursus kan volgen om op die manier mijn Duits op te krikken? Liefst niet te duur..
  Merci
  Nina

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Nina,

   Bij een cursus Duits is de eerste waar ik aan denk het Goethe Institut, met vestigingen in Nederland en Berlijn. Hun cursussen starten echter wel pas bij zo’n 600 euro, dus het is ook even de vraag wat je met ‘niet te duur’ bedoelt. Met ‘dit semester’ denk ik dat je het semester vanaf 1 februari bedoelt, en dat je dus eigenlijk direct wilt beginnen?

   Via het LOI e.d. kan je een taalcursus doen voor een euro of 350. Die zijn echter wel gericht op een doorlooptijd van ruim een half jaar, dus of je daar ‘dit semester’ nog wat aan hebt, is de vraag. Sowieso is het lastig om in enkele maanden een taal goed te leren.

   Wellicht is het dan toch het handigst even te verdiepen in goede thuistaalcursussen die je gewoon in de betere boekhandel kan kopen en dan thuis intensief leren.

   Jurjen

   Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Nina,

   ik weet dat in Berlijn de VHS (Volkshochschüle) de goedkoopste zijn http://www.berlin.de/vhs-friedrichshain-kreuzberg/. In Nederland zitten er ook verschillende volksuniversiteiten die volgens mij ook Duits aanbieden. Daar zou ik even kijken als ik jou was. Anders zou je nog op ebay/marktplaats kunnen zoeken naar een “tandempartner”.

   Succes en groetjes,
   Marjolein.

   Antwoord
  • Liza

   Hoi Nina,

   Waar ga je precies stage lopen?
   Is het moeilijk om in Berlijn een stage te regelen?
   Alvast bedankt.

   Groetjes,
   Liza

   Antwoord
 31. Frouke

  Ik zou graag in Berlijn gaan studeren aangezien ik het een fantastische stad vind, en het me heerlijk lijkt mijn studiejaren daar door te brengen. Ook lijkt het me een hele uitdaging, en ik ben benieuwd wat het dagelijks leven daar inhoudt.
  Alleen wilde ik vragen: Zijn er daar studies die in het Engels worden gegeven? Aangezien ik wel Duits kan, maar niet ontzettend goed. Ik kan goed met mensen Duits spreken, maar in mijn schrijven maak ik nog steeds veel fouten. En als er staat: Beheersing van voldoende Duits, wat houdt dit dan ongeveer in? Is dit op hetzelfde niveau als het eindexamen Duits VWO?
  Groeten

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Frouke,

   Er zullen in Berlijn vast studies zijn die in het Engels gegeven worden, maar ik raad je aan vooral ook naar de inhoud van de studie te kijken, voordat je je op een stad vastlegt. Berlijn is leuk, maar als de studie dat niet is, weet ik zeker dat de stad je van het studeren zal weerhouden, en dat is zonde. Bedenk dus eerst goed wat je wil, en ga dan kijken of dat (eventueel in het Engels) in Berlijn aangeboden wordt.

   Voor wat betreft de kennis van het Duits is Duits 1,2 op eindexamenniveau wellicht voldoende, maar ik denk wel dat je dan een hoog cijfer moet hebben: je moet immers zonder al teveel moeite en opzoeken goed Duits moeten kunnen produceren. Het lijkt me verstandig even contact op te nemen met de instelling die de studie verzorgt, om te vragen wat ze verwachten. Veel instellingen bieden ongetwijfeld ook een zomercursus Duits aan, om even bij te spijkeren. Als ze dat niet doen, kan je ook altijd zelf beslissen een cursus te volgen.

   Wij zijn uiteindelijk ook maar hobbyisten, dus over de eisen van specifieke opleidingen durf ik ook geen “definitieve” uitspraken te doen!

   Jurjen

   Antwoord
   • Frouke

    Hee Jurjen,

    al een tijdje terug dat ik dit hier geplaatst heb. Ik was totaal vergeten hier nog eens op de pagina te kijken, maar voor alsnog: Bedankt voor je antwoord!
    Inmiddels heb ik meer informatie over mijn studie opgezocht en ben ik me intensiever gaan inzetten voor Duits en behaal ik ook betere resultaten. Mijn Duits lerares zegt dat het eindexamen niveau Duits VWO hoog genoeg is om een opleiding die ik op het oog heb (Kunst Hochschule) te gaan doen.
    Wat studiekeuze heb je compleet gelijk, maar ik zoek juist in Duitsland aangezien het Duitse kunst systeem mij veel meer aanspreekt dat het Nederlandse en ik daarom hier ook mijn studie zoek.
    In ieder geval vind ik deze site ontzettend fijn omdat het veel praktische tips heeft en een goed beeld geeft van wat er zich allemaal rondom Berlijn afspeelt, ook wat studeren betreft.
    Binnenkort maar eens naar de open dag van de Kunst Hochschule, ben benieuwd!

    Frouke

    Antwoord
 32. Houtbouw

  Mijn zoon heeft in Berlijn zijn studie gedaan en die woont daar nu al 3 jaar! Natuurlijk kunnen we hem niet zo vaak zien maar we zijn blij dat hij daar zijn stekkie gevonden heeft, hoewel het aantal Nederlanders wel meevalt…

  Antwoord
  • Maurits Goldmann

   Hallo!

   Ik wil graag mijn volledige bachelor doen in Berlijn, zonder uitwisseling ofzo. Echter kan ik hier weinig informatie over vinden of eerdere ervaringen. Weet jij misschien waar ik kennis vandaan kan halen?

   mvg

   Maurits Goldmann

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi! Ik denk dat het verstandig is om even te bedenken wat voor studie je precies wilt gaan doen. Dan kun je vervolgens het beste direct meer informatie opvragen bij de hoge school of universiteit waar je wilt studeren. Vaak is het in Duitsland iets lastiger om een studieplek te krijgen, je moet er echt op solliciteren. Op deze website kun je een handig overzicht vinden van alle instanties in Berlijn: http://www.studereninduitsland.nl/studie-informatie/interactieve-kaarten/kaart. Succes!

    Antwoord
 33. Nadine

  Heel erg bedankt voor deze informatie! Ik ben zelf geïntresseerd om een studie in Berlijn te gaan doen, en je informatie heeft me erg geholpen met het bekijken van de mogelijkheden.

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This