Reisverzekering

Wanneer je je in het buitenland bevindt is het handig om een reisverzekering af te sluiten. Ook voor korte tripjes in Berlijn kan het wel eens gebeuren dat er iets wordt gestolen of dat je plotseling medische hulp nodig hebt. Het kan wel eens voorkomen dat je normale ziektenkostenverzekering of inboedelverzekering de kosten niet (geheel) dekt omdat er in het buitenland vaak andere regels gelden. Om dit risico af te dekken is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Een reisverzekering is een verzekering tegen schade die wordt opgelopen tijdens reizen, hoe hier exact invulling aan wordt gegeven verschilt per reisverzekeraar.

Doorlopende reisverzekering:

Een doorlopende reisverzekering is een verzekering die het hele jaar van kracht is. Bij elke reis die de verzekerde maakt, is er automatisch dekking. De dekking start op het moment dat de verzekerde met zijn reis begint en eindigt bij thuiskomst. Als je per jaar minder dan 21 dagen in het buitenland verblijft is een kortlopende reisverzekering de beste optie voor je. Ga je langer op vakantie dan is het verstandig om een doorlopende verzekering te nemen. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd voor alle reizen in binnen- en buitenland.

Tegenwoordig kun je als doorgewinterde reiziger ook zelf een reisverzekering samenstellen naar eigen wensen en behoeften. De meeste reisverzekeraars bieden daarvoor modulaire pakketten aan. Hierdoor kun je bepaalde dekkingen uitsluiten en voorkom je dat je dubbel verzekerd bent. Een bijkomend voordeel: je gaat hierdoor minder premie betalen en je reisverzekering wordt een stuk goedkoper. Hierbij wat tips van Reisverzekeringblog.nl:

Waar moet je aan denken bij het afsluiten van een reisverzekering?

Er zijn aantal belangrijke vragen die de juiste reisverzekering bepalen. Aan de hand van deze vragen kun je bedenken, welke aanvullende dekkingen je wel of niet moet afsluiten. Informeer altijd bij je verzekeraar wat verstandig is.

 • Hoe ben ik nu verzekerd?
 • Waar ga ik naar toe?
 • Wat voor soort reis of vakantie is het?
 • Wat ga ik daar ondernemen?
 • Wat neem ik mee?

Medische kosten
:

Een belangrijke dekking waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering is de dekking medische kosten. Wanneer je enkel een basiszorgverzekering in Nederland hebt, dan vergoedt je zorgverzekeraar voor een behandeling in Duitsland, maximaal het bedrag dat eenzelfde behandeling in Nederland zou kosten. Is een behandeling duurder dan in Nederland, dan zorgt een aanvullende dekking of reisverzekering dat je tegen deze extra kosten gedekt bent. Heb je geen aanvullende dekking op je zorgverzekering of geen reisverzekering afgesloten dan loop je een risico. Aangeraden wordt om één van deze twee dekkingen af te sluiten.

S.O.S. kosten
:

Onder S.O.S. kosten vallen repatriëring en extra reis- en verblijfkosten. Wanneer er in Berlijn iets gebeurt, kun je niet altijd meer per eigen vervoer terug naar huis. Met de dekking S.O.S. kosten zijn eventuele repatriëringkosten gedekt. Ook extra reis- en verblijfskosten vanwege een verzekerde gebeurtenis vallen onder deze dekking.

Reisbagage:

Indien je een dagje naar een museum, pretpark of andere stad gaat neem je vaak ook kostbare spullen mee. Een mp3-speler, laptop of een dure zonnebril. Mocht daar iets mee gebeuren (denk aan diefstal, verlies of schade), dan valt dit onder de dekking reisbagage. Aangeraden wordt om deze dekking af te sluiten bij een reis naar Berlijn.

Toelichtingen:

De voorwaarden en dekking verschillen per reisverzekeraar. Informeer altijd bij je reisverzekeraar naar de mogelijkheden wat betreft dagtrips, stedentrips en andere reizen naar Berlijn.

Europese verzekeringspas (EHIC-pas):

Het is tevens verstandig om gratis de Europese verzekeringspas (EHIC-pas) aan te vragen bij je zorgverzekeraar mocht je naar Berlijn reizen. Zorgverleners in het ziekenhuis controleren altijd of je verzekerd bent. Met de Europese verzekeringspas of een reisverzekering kan je dat aantonen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je in veel gevallen voorkomt dat je ter plaatse de medische kosten moet voorschieten.

Reisverzekering vergelijken:

Overzicht van aanbieders van reisverzekeringen in Nederland. De premie is gebaseerd op een basispremiebedrag per jaar voor een doorlopende reisverzekering voor 1 persoon met Europadekking. Tijdelijke reisverzekeringen zijn vaak prijziger.
Aanbieder:Basispremie:Info:Afsluiten:
€ 18,00Zelf.nl is de internetverzekeraar van SNS Reaal. Zelf.nl doet alles om de kosten zo laag mogelijk te houden. Daardoor bieden zij lage premies zonder dat dit ten koste gaat van de dekkingen of van de service. Als prijsvechter behoren zij tot de goedkoopste aanbieders van zowel reis- als autoverzekeringen en toch ook als beste getest door de Consumentenbond.Direct Afsluiten
€ 20,88Online afsluiten en direct verzekerd, dat kan bij de Nationale. Daarnaast is deze partij vaak de goedkoopste en krijg je gratis wintersportdekking.Direct Afsluiten
€ 24,00Als je langere tijd in het buitenland bent is de doorlopende reisverzekering van FBTO een goede optie. Bij FBTO bepaal je zelf de dekking, al vanaf 2 euro per maand ben je verzekerd. Direct Afsluiten
€ 36,00Je gaat altijd goed verzekerd op reis met onze tijdelijke reisverzekering of doorlopende reisverzekering. Tijdelijke reisverzekering al vanaf 0,60 per dagDirect Afsluiten
€ 36,31Centraal beheer biedt de (relatief) goedkoopste kortlopende reisverzekering zonder eigen risico. De doorlopende reisverzekering is iets duurder maar deze kun je zelf samenstellen.Direct Afsluiten

Annuleringsverzekering:

Een heel andere soort reisverzekering is de annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering biedt dekking voor de annuleringskosten wanneer de reis niet door kan gaan, of vergoedt (een deel van de) reissom bij het afbreken van de vakantie. Voor het gedekt krijgen van je annuleringskosten moet er wel sprake zijn van een “gedekt evenement”, je krijgt het bedrag alleen terug wanneer er iets gebeurt wat volgens de polisvoorwaarden wordt vergoed. Het is sterk aan te raden de polisvoorwaarden door te nemen voor het afsluiten van een annuleringsverzekering aangezien er soms minder wordt vergoed dan je vooraf zou denken. De voorwaarden verschillen per aanbieder dus vergelijk dit voor het afsluiten van een verzekering.

Voorbeelden van “gedekte evenementen” kunnen zijn:

 • Een van de in de polis genoemde reispartners wordt ziek
 • Een van de (groot)ouders of (klein)kinderen komt te overlijden.
 • Onvrijwillige werkloosheid.
 • Een echtscheiding of ontbinding van een samenlevingsovereenkomst.
 • Toewijzing van een huurwoning ( binnen 30 dagen voor vertrek).

Kosten?

De premie van een annuleringsverzekering bedraagt ongeveer 3,5 tot 4,5 procent van de volledige reis- of huursom. Bij een reissom van 3000 euro is dat gemiddeld zo’n 120 euro.

Tips:

 • Ga je met vrienden op vakantie? Let er dan op dat jullie allemaal op dezelfde polis staan. Als je vrienden moeten annuleren, mag jij dat ook.
 • Sluit je annuleringsverzekering op tijd af. Verzekeraars eisen dat je de verzekering geruime tijd voor je vertrek afsluit, maximaal twee weken na de boeking.
 • Annuleringsverzekeringen zijn soms ingebouwd in een doorlopende reisverzekering. Je hoeft dan niet steeds opnieuw een annuleringsverzekering af te sluiten.

2 Reacties

 1. Yvette

  Helemaal mee eens Priscilla! Ik reis zelf ook erg veel en heb ook een goede reisverzekering afgesloten. Ik zelf heb de juiste verzekeraar gevonden door premies te vergelijken via http://www.finion.nl. Erg handig omdat zij verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken.

  Antwoord
 2. Priscilla

  Zorg gewoon dat je als je veel reist altijd een doorlopende reisverzekering hebt. zodat jeo nooit voor verrassingen komt te staan. Je kan altijd vrijblijvend de premieberekenen die je voor een doorlopende reisverzekering betaald mijn voorkeur gaat uit naar de site premieberekenen.nl snel en makkelijk. Maar zorg gewoon ook altijd dat je wat extra geld op je rekening heb staan voor eventuele extra kosten zodat je nooit in de problemen komt.

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This