Berlijn kent meerdere Biergärten: ruime tuinen met veel plek om bier te drinken aan lange houten tafels onder de schaduw van bomen. Je kent het typische verschijnsel vast wel uit Beieren, maar ook in Berlijn zijn er meer dan genoeg knusse biertuinen te vinden voor een nodig portie Duitse cultuur. De oudste Biergarten van Berlijn, en tevens een van de grootste en meest bekende, is Biergarten Prater in Prenzlauer Berg. Al in 1837 kwamen mensen hier naartoe om te genieten van een vers getapt biertje onder de kastanjebomen en die traditie is nog altijd vast onderdeel van een mooie Berlijnse zomeravond. 

Pratergarten en restaurant Prater in Prenzlauer Berg

Achter de bruisende Kastenienallee in Prenzlauer Berg, een straat vol leuke winkels en horeca, gaat Prater schuil. Als je niet zou weten dat zich achter de groene hekken een enorme Biergarten en een traditioneel Duits restaurant zou verschuilen, is de kans vrij groot dat je hier zomaar nietsvermoedend voorbij zou lopen. Vanaf de straat is namelijk niet direct zichtbaar wat zich achter die hekken verschuilt. Dat zou echter jammer zijn, want de leukste plekken in Berlijn zitten vaak een beetje verstopt. Zodra je een stuk naar binnen wandelt, word je al snel bevangen door de knusse en authentieke sfeer die er bij Prater hangt hangt. De typische houten biertafels die in vrolijk geel zijn geschilderd, grote pullen bier en veel gepraat en gelach vullen de Biergarten en nodigen uit om voor minstens een biertje neer te strijken tussen het publiek. Hier rust je uit na een lange wandeling, lees je gemoedelijk een boek, raak je in gesprek met je tafelgenoten en blijf je al snel hangen tot de zon achter de kastanjebomen wegzakt en de vrolijke lichtjes in de bomen zorgen voor nog meer sfeer.

Je bier bestel je achterin de Biergarten. Het frisse “Prater-Pils” smaakt uitstekend maar ook een Kristallweizen of een Berliner Weiße smaakt mij prima op een mooie zomerdag. Een halve liter bier kost ongeveer € 3,- tot € 4,-. Naar typisch Duits gebruik kun je bij je bier ook een Bratwurst, wat Spreewalder Gruken (augurken uit het Spreewald), Kartoffelsalat (aardappelsalade), een Laugenbrezel of andere kleine snacks bij bestellen. Naast heel veel bier staan er trouwens ook enkele non-alcoholische dranken op de kaart, waaronder alcoholvrij bier maar ook fris en limonade. Plaats neem je op een van de houten banken, die op warme dagen al snel goed gevuld zijn. Aanschuiven doe je gewoon waar plek is en als het druk is rukt iedereen een stukje dichter naar elkaar toe. Gezellig! De Biergarten biedt in totaal plek voor 600 bezoekers, waarvan 80 zitplaatsen overdekt zijn. Op warme zomerdagen zijn die plekken vaak allemaal bezet.

Naast Pratergarten is ook het gelijknamige Restsaurant Prater gevestigd. Het restaurant serveert deftige Duitse gerechten en is een aanrader als de snacks in de Biergarten niet hongerstillend genoeg zijn of bij slecht weer. Hier eet je traditionele Duitse gerechten als aardappelsoep, Königsberger Klopse (vleesballetjes) met aardappelen, Schnitzel en Knödel (gekookte deegballen) met spinazie. Vaak staan er ook seizoensgebonden gerechten op de kaart met asperges in de lente en paddenstoelen in de herfst. Het is een van de beste adresjes voor traditionele Duitse gerechten in Berlijn.

Geschiedenis van Prater

Prater heeft al een lange geschiedenis en bestaat al langer dan het grootste deel van Prenzlauer Berg. De biergarten heeft de wijk dus flink zien veranderen! In 1837 opende Biergarten Prater zijn deuren onder leiding van de familie Kalbo. Toentertijd lag Prater aan een dorpsweg midden in het groen, waar de Biergarten zijn naam aan te danken heeft (Prater, afgeleid van het Latijnse ‘pratum’ betekent ‘weide’). Prenzlauer Berg was een drop tussen Pankow en Berlijn dat sterk groeide en waar steeds meer arbeiders naartoe trokken. Voor Prater de ideale locatie om uit te groeien tot een groot cultureel complex en belangrijk trefpunt voor de buurt. Na de opening van de Biergarten zijn er het theater, een openluchtbioscoop, een restaurant en een nachtcafé bijgekomen. Het theater opende in 1902, toen Prater een vergunning kreeg om grotere klassieke theaterproducties te tonen. Daarvoor werd naast de tuin een theater gebouwd. Prater bleef inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen en enkele jaren later was dit de eerste plek waar mensen kennis konden maken met het toen moderne medium film. Dat duurde tot de Tweede Wereldoorlog, al in het begin van de oorlog sloot Prater zijn deuren.

Na de Tweede Wereldoorlog / in de DDR

Na de oorlog hebben de Russen ervoor gezorgd dat Prater weer open ging. Omdat Prater tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zwaar is getroffen door bombardementen, was de Biergarten nog vrijwel ongeschonden. In zijn eerste jaar na de oorlog kreeg Prater alweer veel bezoekers die kwamen voor de danseressen en de clowns die de burgers konden vermaken. Het theater werd vanaf 1946 gebruikt als onderkomen voor de Volksbühne waarvan het eigen gebouw aan de Rosa-Luxemburg-Platz in de oorlog zwaar beschadigd raakte. In de jaren daarna groeide Prater uit tot een belangrijk cultuurcentrum en had het zijn flair van voor de oorlog terug gewonnen. Hier traden mensen als Ernst Busch op, er werden thé-dansants gehouden en er vonden SED-partijcongressen en bijeenkomsten van arbeidersjongeren plaats. Daarnaast was er net als vroeger veel ruimte voor film en theater.

Na de Wende

Na de Wende raakte Biergarten Prater in het slop. Prater had het imago een “DDR-cultuurhuis” te zijn en de wijkraad trok zijn handen er vanaf. Onduidelijk was wie de leiding had. Een programma was er niet meer. Prater sloot zelfs enkele jaren, totdat het met financiële middelen voor de wederopbouw van Oost-Duitsland werd opgeknapt. In 1996 openden Prater Garten en Prater restaurant en konden ze weer bezoekers ontvangen. Vanaf die tijd speelt Prater weer een belangrijke rol in het culturele leven van Prenzlauer Berg. In de zomer is het een drukbezochte Biergarten en het hele jaar door kun je er terecht voor film, theater, muziek en festivals, die soms het hele terrein beslaan. Prater is weer dat geliefde trefpunt voor iedereen, dat het daarvoor ook al was, en mag tijdens een bezoek aan zomers Berlijn eigenlijk niet op het programma missen.

Prater Biergarten en restaurant
Adres: Pratergarten, Kastanienallee 7-9, 10435 Berlin
Openingstijden: De biergarten is van april tot september bij mooi weer dagelijks vanaf 12 uur geopend. Het restaurant is elke dag vanaf 18:00 geopend, op zondag vanaf 12:00.
OV: U2 of M10 Eberswalder Straße ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand
Goed om te weten: In de Biergarten is alleen contante betaling mogelijk

Een bezoek aan Prater of een andere Berlijnse Biergarten mag eigenlijk niet missen als je tijdens de zomer in Berlijn bent. Ben jij al eens in deze oudste Biergarten van Berlijn geweest of heb je een andere favoriet?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This