De meeste mensen zullen wel weten dat de cirkelvormige S-bahnlijnen S41 en S42 ook wel worden aangeduid met “Ringbahn”. Wat minder mensen weten is dat deze cirkel ook wel liefkozend “Hundekopf” wordt genoemd omdat de lijnen precies in de vorm van een hondenhoofd liggen. Weetjes zoals deze en nog veel meer kun je terug vinden op, de super in elkaar gezette, website Ringbahn.com. De website is onderdeel van Project Ringbahn, een gezamenlijk idee van de Technische Universität Berlin (TU) en het Center for Metropolitan Studies.

De TU en het Center for Metropolitan Studies hebben gezamenlijk alle stations langs de Ringbahn in kaart gebracht. Op de website kun je naast informatie over elk station (informatie over de geschiedenis maar ook leuke tips voor in de buurt) ook andere leuke informatie terug vinden. Zo vind je bijvoorbeeld advertenties, nachtelijke portretten langs de Ringbahn of ingangen van woningen.

Het is wel opmerkelijk dat veel stations uitlopen in een winkelcentrum, denk aan “Schönhauser Allee Arcaden”, “Gesundbrunnencenter” en het “Hermann-Quartier”. Naast al deze moderne commercie is er ook nog een hoop historisch advertising terug te zien. Ten tijde van de eerste wereldoorlog is er een groot aantal woningen uit de grond gestamd langs de Ringbahn die door adverteerders bereidwillig zijn gebruikt als aanplakbiljet. Sporen zijn nog veelvuldig terug te zien, je kunt als je goed oplet onder andere Mobil, Möbel Hübner en Bendzko nog terug vinden.

Als je de tijd hebt kun je zo een dagje besteden aan stations bezoeken. Met een dagkaart voor een paar Euro zit je de hele dag droog!

Je kunt nog veel meer leuke informatie terug vinden op de website. Het enige wat ik nog mis zijn anekdotes van studenten die na het uitgaan in slaap vallen in de Ringbahn en zo ongemerkt aan de andere kant van de stad belanden (of ben ik de enige die dat eens is overkomen?).

Via Vincent Kompier.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This