Bij een recentelijke poll op het Berlijn-Blog.NL “Wat is jouw favoriete Berlijnse kerstsnack?” kwamen Reibekuchen als nummer twee uit de test (op 1: Wurst). Hoog tijd om dus eens wat extra aandacht te besteden aan deze heerlijke Duitse snack.

Een Reibekuchen (soms ook Kartoffelpuffer, zoals de snack in Berlijn wordt genoemd) is een vegetarische snack die je vaak kunt kopen op de Duitse kerstmarkten. Het is eigenlijk een soort aardappelpannenkoekje wat voornamelijk bestaat uit aardappelen, een beetje vergelijkbaar dus met rösti. Zelf kun je ze ook eenvoudig thuis maken, ze smaken super bij een salade of als vervanging van aardappels of friet.

Benodigdheden?

(Voor 6 tot 8 stuks Reibekuchen)

  • 500 gram aardappelen
  • (80 gram kaas)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei
  • 1 ui
  • Olie
  • Kruiden: zout, (nootmuskaat, knoflook)

Kaas, knoflook en nootmuskaat zijn optioneel, zitten niet in de traditionele Reibekuchen maar maken het wel even net ietsje anders.

Werkzaamheden:

Aardappelen schillen, wassen en goed drogen. Daarna kun je de aardappelen raspen of heel klein snijden. Het drogen van de aardappelen kun je eventueel doen door de aardappelrasp in een theedoek te doen en deze goed uit te knijpen. Vervolgens meng je de bloem, ei en ui (ook geraspt) door de geraspte aardappel en je Reibekuchendeeg is klaar.

Verhit wat olie in een koekepan en schep een lepel aardappelbeslag in de pan. Druk deze plat met de bolle kant van de lepel. Bak de reibekuchen aan beide kanten goudbruin. Je kunt de Reibekuchen opdienen met zure room, appelmoes, knoflooksaus, champignonsaus, of met suiker. In het Rheinland eten ze er soms ook stroop bij.

Eet smakelijk!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This