Bij een recentelijke poll op het Berlijn-Blog.NL “Wat is jouw favoriete Berlijnse kerstsnack?” kwamen Reibekuchen als nummer twee uit de test (op 1: Wurst). Hoog tijd om dus eens wat extra aandacht te besteden aan deze heerlijke Duitse snack.
Een Reibekuchen (soms ook Kartoffelpuffer, zoals de snack in Berlijn wordt genoemd) is een vegetarische snack die je vaak kunt kopen op de Duitse kerstmarkten. Het is eigenlijk een soort aardappelpannenkoekje wat voornamelijk bestaat uit aardappelen, een beetje vergelijkbaar dus met rösti. Zelf kun je ze ook eenvoudig thuis maken, ze smaken super bij een salade of als vervanging van aardappels of friet.
Benodigdheden?
(Voor 6 tot 8 stuks Reibekuchen)
- 500 gram aardappelen
- (80 gram kaas)
- 1 eetlepel bloem
- 1 ei
- 1 ui
- Olie
- Kruiden: zout, (nootmuskaat, knoflook)
Kaas, knoflook en nootmuskaat zijn optioneel, zitten niet in de traditionele Reibekuchen maar maken het wel even net ietsje anders.
Werkzaamheden:
Aardappelen schillen, wassen en goed drogen. Daarna kun je de aardappelen raspen of heel klein snijden. Het drogen van de aardappelen kun je eventueel doen door de aardappelrasp in een theedoek te doen en deze goed uit te knijpen. Vervolgens meng je de bloem, ei en ui (ook geraspt) door de geraspte aardappel en je Reibekuchendeeg is klaar.
Verhit wat olie in een koekepan en schep een lepel aardappelbeslag in de pan. Druk deze plat met de bolle kant van de lepel. Bak de reibekuchen aan beide kanten goudbruin. Je kunt de Reibekuchen opdienen met zure room, appelmoes, knoflooksaus, champignonsaus, of met suiker. In het Rheinland eten ze er soms ook stroop bij.
Eet smakelijk!
In dit recept wort aangehaald om de aardappelen te wassen, dit mag absoluut niet omdat hierbij het zetmeel verloren gaat. Ik adviseer dus om ze niet te wassen.
Aardappelen zitten vol met zetmeel (te veel zetmeel is trouwens niet zo gezond).
Als je ze wast, zit er nog steeds veel zetmeel in. Wassen is dus prima en misschien zelfs iets gezonder (wassen is sowieso goed).
Heerlijk zijn ze.
Er wordt ook gezegd dat je de geraspte aardappelen in een theedoek moet doen, deze dichtknopen en zo het overtollige water weg kunt halen. ?
Weet iemand van jullie of dit echt uit Duitsland komt. Ik at dit namelijk vroeger in een gezin waar ik werkte en dacht dat het Gelders was…al ligt Nijmegen wel verdacht dicht bij Duitsland ligt:-)???
Ik kende het alleen als riefkoeken…maar wel met de nootmuskaat….
ik ken ze ook .kom uit nijmegen en daar worden ze veel gegeten.
wat wij lekker vinden is er wat mix voor bami doormengen.
Tessa het echt een duits recept en word daar heel een heel veel geeten.
Ja bij in de straat woonnde altijd een duitsevrouw en als dat maakte was ik erbij ik vondt het zo lekker…bij de aldi liggen ze ook die zijn net zo lekker heerlijk met apelmoes…
deze ken ik van de Joden hier en die heten hier Latkes.. er zit alleen maar uien in en men raspt de aardapples en dan n eitje erin en dan zo bakken in olie.. ik woon hier in Canada tussen de orthodoxe joden in en die verkopen het vers gemaakt dagelijks in hun kruideniers winkels nl..
De engels canadees eet iets bijna gelijks matigs.. bij hun heet t anders en dan heet t hash browns. voor bij t engelse ontbijt of the afternoon tea..
oh jaa men eet er altijd sour cream bij .. bij de joden dan he.. ken t niet vanuit mijn leven indertijd in NL. ben zelf Indische .. en in onze keuken komt dit niet voor nl.
Hallo de echte siegerländer riewekochen met appelmoes worden gemaakt met aardappelen, ei, ui, bloem peper en zout, aardappelen wassen onder lopende kraan tussen 2 handen goed afdrogen raspen of in bokaalmixer alle ingrediënten (behalve bloem) mixen dan bloem toevoegen 1à2sl in zeer hete olie in en pan bakken als je als je een gebakken hebt en je vind dat de aardappeldeeg te nat is mag je nog een sl bloem toevoegen (niet teveel bloem gebruiken anders smaken ze te bloemig. smakelijk
Ik ga voor het traditionele recept, geen kaas! Ik doe er zelf heel klein gesneden stukjes ontbijtkoek door, heerlijk! Ik vraag me alleen af waar je die emmers met deeg kunt kopen die ze op de kerstmarkten gebruiken bij zo’n kraampje…
Frank
Sorry, handig die spellingscontroler….. Ik bedoel natuurlijk ontbijtspek !
Frank
Ik meen dat zij deze emmertjes voor een paar cent kopen terwijl die leeg zijn, hier kan men dat immers ook, met deksel op, zou men bvb iets willen invriezen? En dat deeg maken zij thuis dan zelf als voorbereiding om zeker genoeg voorraad te hebben? Dit hoorde ik eens van een Duitse vrouw in Kassel, zij maakte op de markt heerlijke pannenkoeken naar eigen recept, hellaas wilde ze mij dat recept die ze van haar grootmoeder had niet geven, jammer, ik kan en zal deze heerlijke smaak niet vergeten al is het 21 jaar geleden, en nu smaken alle pannenkoeken die wij van hier kennen naar brol.
Bij de supermarkt van ReWe zijn kant en klare emmers te koop van ’n kilo.
Met fijn gesneden prei heerlijk
niet kopen maar , MAKEN
De emmertjes kun je bij supermarkt REWE kopen in duitsland heb het net gehaald in emmerich.
Bij de duitse ALDI van medio OCTOBER tot eind FEBRUATI
voor 1,54 euro.
Bij de Aldi in Duitsland kun je het kopen in emmers van 1,5 kg
tip van jan doe door het beslag een lepel (eet) afgestreken met kerriepoeder door maakt de reibekuchen net wat smakelijker
heerlijk vind ik het ik bak ze in vloeibare boter is iets minder vet en keulen is te gek
Een vraag:
Het ziet er heerlijk uit, rosti’s vind ik ook altijd erg lekker… Maar:
Wat is de bereidingstijd?
Bedankt!
Als ik had geweten dat dit zo makkelijk te maken was, had ik mezelf hiermee veel eerder verwend, heerlijk hoor! Ik heb wel een extra ei en wat meer bloem gebruikt, maar had ook wat meer aardappels denk ik. Verder in een goede bodem olie gebakken, klaar. Alles op met z’n 2-en, en persoonlijk vind ik een beetje mosterd erop heerlijk (maar niet tegen die Duitsers zeggen hoor ;-)
zo deze units maakt mn oma altijd, te lekker!
@Yo Landa. dan moet je wegblijven van "Die Currybude"!!! ;) gewoon afblijven…
Duits eten heeft niets, maar dan ook niets met 'smaak' te maken, maar meer met 'goedkoop, véél, ongezond en véttig".
Wat jij nu zegt slaat echt helemaal nergens op. Blijf weg dan, domme opmerkingen maken en niks ervan weten. Je bent zeker alleen bij de McDonalds geweest. En zelfs dat heeft nog een lekkere smaak.
neeeee! apfelkompott! there is no better! ;)in het rheinland eten ze soms ook stroop erbij.
Volgens traditioneel recept komt er geen kaas, geen nootmuskaat en ook zeker geen knoflook in reibekuchen..
Er staat toch ook DUIDELIJK te lezen;
Kaas, knoflook en nootmuskaat zijn optioneel, zitten niet in de traditionele Reibekuchen
Ze liet dan ook weten, ik citeer: “Kaas, knoflook en nootmuskaat zijn optioneel, zitten niet in de traditionele Reibekuchen maar maken het wel even net ietsje anders.”
Einde Citaat.
Haha smaken verschillen, apfelkompott, bah! Ik ga het bericht even iets aanpassen met deze info :) Thanks!
Dat is waar, maar het is wel lekker ;). Zure room erbij vind ik zelf ook erg lekker!