De locatie van het restaurant Ø is een veelbesproken plek, op de hoek naast het Viktoriapark in Kreuzberg zat namelijk altijd een restaurant met een wat dubieuze uitstraling (en keuken). Weg is dat sinds het pand is betrokken door Ruzica Krakan en Markus Herbicht, twee culinaire bekenden in Berlijn, die daar het restaurant Ø hebben geopend. De naam, die op het eerste gezicht niet zo Duits voorkomt, is toch een verwijzing naar Berlijns geschiedenis en veelvuldigheid. “Ø” betekent in het Deens namelijk eiland. Verwezen wordt naar de 18e eeuw waarin Berlijn een eiland was van tolerantie, naar de 19e eeuw waarin Berlijn een eiland was van romantiek, en naar de 20e eeuw waarin West-Berlijn een eiland van vrijheid en alternatieve cultuur werd (dat laatste vooral in Kreuzberg, waar ook het restaurant zich bevindt). De keuken is dan ook Duits! Maar dankzij een moderne twist neigt deze ook sterk naar de Franse keuken. Wat dat betreft is Ø ook zeker een eiland op zich in Kreuzberg, want moderne Duitse restaurants zoals hier vind je ze verder niet veel in de omgeving.

Over het menu kan ik kort zijn, dat is niet te uitgebreid maar bevat toch een aantal klassieke gerechten. De ingrediënten voor de steaks, fish & chips komen allemaal uit de omgeving. De prijzen variëren van € 11,50 voor zelfgemaakte noodels met hachee tot € 21,50 voor gegrillde stokvis met romige zuurkool en aardappelpurree. Het menu kun je afsluiten met een klassieke “Milchreis” of met “Apple crumble” met karnemelkijs (lekker!). Voor ontbijt en brunch kun je hier trouwens ook terecht. Kijk voor het complete menu en de prijzen hier.

De atmosfeer en de inrichting van het restaurant is op zijn minst interessant te noemen. Het lijkt op het eerste gezicht een beetje een vreemde mix, maar veel interieurstukken zijn ook weer een verwijzing naar Berlijns veelzijdige geschiedenis. Zo kun je in het interieur onder andere een metaal plafond uit Café Moskau, lampen uit het bouwministerie van de DDR, tapijten van afgebroken woningen, wandlampen uit bioscoop Babylon. De hoge stenen gebogen plafonds lijken erop te wijzen dat het pand vroeger als kerk dienst heeft gedaan, maar daar heb ik tijdens mijn kleine internet research niets over kunnen vinden.

Restaurant Ø (das Ö)
Adres: Mehringdamm 80
Tel: (+49) 030 77326213
OV: U-bhf Mehringdamm

Update 3 november 2015:
Dit restaurant is helaas gesloten.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This