Zonnetje, 30 °C, fijn briesje erbij. Op zulke dagen zit ik het liefst de hele tijd buiten! En hoe kun je zo’n mooie zomerdag nou beter afsluiten dan met een fijn etentje in de avondzon? Precies! Een gezellige barbecue in een Berlijns park behoort dan zeker tot de opties, maar ook aan restaurants met een fijn terras heeft Berlijn absoluut geen gebrek. Onderstaande restaurants wisten mijn hart te veroveren met niet alleen een verrassende kaart en goede gerechten, maar zijn ook allemaal voorzien van een fijn terras of een mooie tuin. Voor de meeste locaties moet je misschien even zoeken, maar hey, vaak zijn dat wel de leukste plekken.

Laat die Berlijnse zomer nog maar even duren, want van dat langdurig tafelen tijdens zwoele zomeravonden krijg ik maar geen genoeg!

Hafenküche

Over de Hafenküche heb ik al eens eerder lovend geschreven. De combinatie uit goede klassieke Duitse gerechten in een moderne setting aan het water wisten mijn hart vanaf het eerste moment te veroveren. Of je nou komt voor ontbijt, lunch of diner… Op het terras is het goed vertoeven. Je kijkt uit op de Spree met haar groene oevers met hier en daar wat industrie. In de lente kun je hier ook gerecht voor heerlijke Beelitzer Spargel uit de regio.

20160512 - _DSF4206- BerlijnBlog Hafenkuche

Adres: Zur Alten Flussbadeanstalt 5, Rummelsburg
OV: S Betriebsbahnhof Rummelsburg
Keuken: klassieke Duitse gerechten, Hafenküche staat bekend om haar fenomenale schnitzel en burgers
Zitgelegenheid buiten: terras tussen de bomen en de hafen en fijne loungehoeken met uitzicht over de Spree
Goed om te weten: je kunt er ook boten huren met picknickmanden

3 Schwestern

Een van de mooiste gebouwen in Kreuzberg vind ik het voormalige militaire ziekenhuis Bethanien. Met zijn spitse torentjes, kruis, bel en klok doet het me op een of andere manier altijd een beetje aan een spookhuis denken. Voor een bezoek aan 3 Schwestern trek ik altijd wat extra tijd uit om door de gangen van het voormalige ziekenhuis te dwalen, op zoek naar toffe art. Het restaurant zit een beetje verstopt in het binnenhof. Een oase van rust daar!

20160510 - IMG_1385- BerlijnBlog Fotodagboek 57

Adres: Mariannenplatz 2, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Keuken: klassieke Duitse gerechten
Zitgelegenheid buiten: terras op de binnenplaats van een voormalig ziekenhuis
Goed om te weten: in de zomer wordt er elke avond een film vertoond achter het restaurant (Freiluftkino Kreuzberg)

Spindler

Mag het ietsje chiquer zijn? Ga dan voor Spindler. Niet alleen het restaurant in een voormalige fabriek uit de Gründerzeit is prachtig, ook het terras is tot in de puntjes gestijld. Ik ben echt verliefd op dit gebouw en elke accessoire. Een mooie en fijne plek om te genieten van een bijzonder ontbijt, lunch of diner met regionale en seizoensgebonden producten.

20150711 - DSCF0532- BerlijnBlog buiten dineren berlijn spindler kreuzberg

Adres: Paul-Lincke-Ufer 43, Kreuzberg
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor
Keuken: exotische gerechten met lokale producten
Zitgelegenheid buiten: stijlvol terras aan de Paul-Lincke Ufer

Fame

Achter de Spreebogen in de drukke Holzmarktstraße zit restaurant Fame verstopt. Het aantal gerechten op de kaart bij Fame is klein, maar in ieder gerecht zitten veel veel kwalitatieve producten, aandacht en liefde. Zelf kom ik hier graag lunchen want voor een tientje heb je een heerlijke lunch met voor- of nagerecht (elke dag staat er 1 vegetarisch en 1 gerecht met vlees op de kaart). Op het terras van de voormalige club Bar 25 is het goed vertoeven met een fijn uitzicht op de Spree. Zo’n relaxte en rustige plek op zo’n centrale locatie. Een must om eens te bezoeken!

Adres: Holzmarktstraße 25, Friedrichshain
OV: S Ostbahnhof
Keuken: hoofdzakelijk Duitse en Mediterrane gerechten met voornamelijk lokale producten
Zitgelegenheid buiten: een schattig verstopt terras aan de Spree
Goed om te weten: naast Fame zit een toffe strandbar (Holzmarkt)

White Trash

Midden in de Kreuzbergse partyscene bevindt zich White Trash. Een enorm Amerikaans restaurant met – volgens vele Berlijners – de beste burgers van Berlijn. Deze eet ik het liefst in de tuin die met beekjes, veel planten en vorlijk bungelende lampen een lust voor het oog is. Als je mazzel hebt speelt zelfs nog een live bandje!

20160727 - P1220758- BerlijnBlog Fotodagboek 63

Adres: Am Flutgraben 2, Treptow
OV: S Treptower Park of U1 Schlesisches Tor
Keuken: burgers en andere Amerikaanse en Texmex gerechten
Zitgelegenheid buiten: een grote tuin die voelt als een cowboydorp

Nest

Van alle restaurants in dit rijtje kom ik veruit het meest bij Nest. De prijs/kwaliteitsverhouding én de diversiteit van het lunchmenu is gewoon bij geen enkel restaurant zo goed. De focus ligt op Italiaanse, oriëntaalse en Duitse gerechten, maar op de dagelijkse kaart komt ook regelmatig een curry of een jerk checken voorbij. Eigenlijk maakt het allemaal niet uit en kan ik blind kiezen en vertrouwen dat het altijd goed is. Bijkomend voordeel: het terras in een rustige straat in Kreuzberg vangt veel zon en is vrijwel geheel windvrij. Ook ideaal voor nog wat frisse lente- en herfstdagen.

Adres: Görlitzer Straße 52, Kreuzberg
OV: U1 Schlesisches Tor
Keuken: van Duits tot Italiaans tot Aziatisch (hangt af van het menu)
Zitgelegenheid buiten: een terras op het westen met de hele middag zon
Goed om te weten: vermijd het Görlitzer Park liever als het donker is, rond de ingang hangen veel dealers

Cafe Pförtner

Op een voormalig rangeerterrein in Wedding bevindt zich Cafe Pförtner. Dit toffe café/restaurant in Wedding doet haar naam eer aan want op deze plek stond ooit een portiershuisje (Pförtnerhaus) van de BVG. In een oude BVG-bus kun je nu prima lunchen of een cocktail drinken. Dat vind ik zo tof aan Berlijn: plekken die een tweede leven krijgen met een nieuwe functie. Op zomerse dagen, als het in de bus te broeierig wordt, kun je plaats nemen op het terras.

Adres: Uferstraße 8-11, Wedding
OV: U8 Pankstraße of U9 Nauener Platz
Keuken: Italiaans
Zitgelegenheid buiten: verstopt terras op een voormalig fabrieksterrein

Akemi

Als het erg heet is, ga ik liever voor kleine hapjes dan voor een zware Duitse maaltijd. De Aziatische tapas die bij Akemi op de kaart staan zijn daarvoor perfect geschikt. Je kunt kiezen uit goddelijke sushi, dumplings en andere dim sum. Daarbij drink je natuurlijk een verfrissende muntlimonade terwijl je vanaf het terras uitkijkt op enkele van de mooiste Altbau-appartementen van Prenzlauer Berg. Helemaal hip, helemaal fijn.

20160701 - P1220131- BerlijnBlog

Adres: Rykestraße 39, Prenzlauer Berg
OV: U2 Eberswalder Straße of Tram M2/M10 Prenzlauer Allee/Danziger Straße
Keuken: Aziatische tapas (dumplings, loempia’s, noedelsoepen, sushi)
Zitgelegenheid buiten: een rustig terras in een van de mooiste straten van Berlijn

Casa di Legno

UPDATE: helaas is dit restaurant gesloten. Om de hoek op het terrein van het Funkhaus heeft mijn favoriete pizzeria Zola echter een nieuwe dependance geopend. Goed alternatief!

Schattige witte tafeltjes staan nonchalant opgesteld langs het water. Op het kleine stadsstrandje staan ligstoelen en grote loungebedden. Door de relaxte sfeer , de romantische ballonnen en de Italiaans sprekende bediening, schiet ik accuut in de vakantiemodus. Wat een fijne plek is dit! Zoek een fijne zitplaats ergens in de tuin of op het strand en zet je verstand even op nul. Hier hoef je alleen maar na te denken over de pizza die je wilt. Op het menu staan ook pasta’s en salades maar bij een volgend bezoek denk ik dat ik weer zwicht voor een pizza met extra buffelmozzarella. Die was zó lekker!

20160826 - P1230366- BerlijnBlog buiten dineren berlijn casa di legno rummelsburg

Adres: Rummelsburger Landstraße 2-12, Rummelsburg
OV: Tram 21 Blockdammweg
Keuken: Italiaans
Zitgelegenheid buiten: een fijne tuin aan de Spree met nonchalant opgestelde tafeltjes
Goed om te weten: alleen geopend bij lekker weer

Moos

Dineren in een voormalig crematorium. Klinkt niet echt gezellig he? Toch is dat het zeker wel! Een voormalig crematorium in Wedding is compleet omgebouwd toch cultureel complex met ruimte voor kunstenaars en voor restaurant Moos. Hier kun je in het weekend ontbijten en doordeweeks heerlijk lunchen, terwijl je bent omgeven door het historische complex en veel groen.

20160623 - 13 - _DSF6199- BerlijnBlog fotodagboek 60

Adres: Gerichtstraße 35, Wedding
OV: S of U6 Wedding
Keuken: (hoofdzakelijk vegetarische) gerechten met lokale producten
Zitgelegenheid buiten: terras op de binnenplaats van een voormalig crematorium
Goed om te weten: alleen ontbijt (in het weekend) en lunch

Meer restaurants met fijne zitgelegenheid buiten

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer restaurants met terras in Berlijn. Naast mijn 10 favorieten kan ik ook deze locaties aanraden. Allemaal persoonlijk voor goed bevonden!

  • Butterhandlung
    Frans, Scharnweberstraße 54, S of U5 Frankfurter Allee
  • Katz Orange
    Duits met regionale producten, Bergstraße 22, S Nordbahnhof
  • Umami
    Vietnamees, Knaackstraße 16 / Bergmannstraße 97
  • Il Casolare
    Italiaans, Grimmstraße 30, U1 of U8 Kottbusser Tor
  • Schleusenkrug
    Duits/Biergarte, Müller-Breslau-Straße, S Tiergarten
  • Sage
    Duits/Frans, Köpenicker Straße 18-20, S Ostbahnhof
  • Ankerklause
    Duits, Kottbusser Damm 104, U1 of U8 Kottbusser Tor
  • Van Loon
    Duits, Carl-Herz-Ufer 5, U1 Prinzenstraße

Lekker eten is één, lekker eten op een gave locatie is drie. Voor mij geeft een bijzondere plek toch wel extra dimensie aan een etentje. En bovenstaande locaties zijn voor die test allemaal geslaagd! Heb jij een favoriet terras in Berlijn? Misschien wel een van bovenstaande restaurants? Deel je tips gerust (graag zelfs!) bij de reacties. Guten Appetit en geniet van de nazomer!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This