In Duitsland is 1 op de 5 inwoners single, in Berlijn is dat zelfs 1 op de 3 . Daarmee is Berlijn niet bepaald de stad van de liefde. Of toch wel? Berlijn heeft in ieder geval genoeg romantische plekken, als je er op let natuurlijk, verder kijkt dan de grauwe architectuur. En wanneer kun je deze mooie plekjes nou beter ontdekken dan met Valentijnsdag? Voor iedereen die niet zo cheesy is aangelegd, de meeste tips gelden natuurlijk ook voor de andere 364 dagen van het jaar. Anyway, lees mee en bekijk hier mijn romantische tips voor een trip naar Berlijn met je partner!

Waan je als een keizerlijk paar

schloss charlottenburg
Als je wilt weten waar de anders vrij norse Berlijners (“Berliner Schnauze”) hun romantisch hart ophalen, ga dan met je loved one naar het park van Schloss Sanssouci. Het kasteel werd door koning Frederik de Grote gebouwd en moest het qua schoonheid aan Versailles gelijk doen. Dat geldt ook voor de sierlijk aangelegde tuinen. Voor de kers op de taart na een wandeling moet je in het Drachenhaus zijn. In dit paviljoen vind je een sfeervol restaurants waar je naast de historische ambience ook een uitstekende wijnkelder te wachten staat.

Wil je niet helemaal naar Potsdam afreizen? Ga dan voor het prachtige Schloss Charlottenburg met haar prachtige tuinen of het iets kleinere Schloss Köpenick.

Luxe naar de film

autokino
Multiplexen kennen we natuurlijk allemaal wel. De kwaliteit van de films is meestal prima, maar de romantische sfeer is ver te zoeken. Dat vind je eerder bij een gezellige bioscoop in huiskameratmosfeer die meestal weinig plekken hebben maar vaak goede cultfilms vertonen. Mijn favorieten zijn Intimes en Tilsiter Lichtspiele, maar er zijn er meer. Dan is er in Berlijn ook nog een ouderwetse “drive in” bioscoop die helaas pas vanaf april geopend is. Een bijzondere ervaring, alsof je in een Amerikaanse film terecht bent gekomen. Wil je het echt chic aanpakken? Dan moet je aan de Kurfürstendamm wezen, het kloppende van het vroegere West-Berlijn. Hier vind je de Astor Lounge, de naam doet niet eens direct denken aan een bioscoop. Wat je hier krijgt? Lederen stoelen, bediening aan je stoel en champagne bij binnenkomst. Echt een luxe avondje uit!

Dans de tango

clarchen ballhaus
Berlijn staat niet enkel bekend om de internationale techno scene, ook tango is een muziekstijl die erg populair is in Berlijn. Vele instellingen organiseren dansavonden waar tango de norm is. Het Clärchens Ballhaus, een prachtige oude balzaal, organiseert met regelmaat tango-avonden en danscursussen. Trek je mooiste jurk en schoenen uit de kast en geniet hier van een prachtige ambiance van luxe en weelderigheid. In de zomer worden er in het Monbijoupark, vlakbij het Museuminsel, veel open air dansavonden bezocht (alleen bij mooi weer, check de website).

Iets minder druk bezocht is het oude balhuis Riviera, gelegen aan de rand van Berlijn. Dit balhuis is al sinds de jaren ’90 een verlaten oord maar is nog een redelijke staat. De hoofdbalzaal is nog goed herkenbaar en leent zich uitstekend voor een privédansje.

Creatief met chocolade

Rittersport 6
Valentijnsdag en chocola is als oud en nieuw en oliebollen, een vrijbrief voor een lekkere ongezonde snack. In plaats van een doosje bonbons krijgt je lief dit jaar een persoonlijke reep van chocola. Ritter Sport heeft in haar assortiment de nodige lekkere repen, veel meer dan in Nederland überhaupt te koop zijn, die je allemaal in de flagshipstore van het merk kunt kopen. Echt romantisch is het natuurlijk om je eigen creatieve creatie samen te stellen. Wil je sweetheart liever sinaasappel-chili of marshmallow-cornflakes? Het kan allemaal in de Bunte Schokowelt van Rittersport.

Sprookjesachtig Berlijn

Pfingstberg 1
Wat een adembenemend mooie locatie is het Belvedere in Potsdam. Dit is echt pure romantiek, de plek waar mijn trouwfeest zou moeten zijn als het zover ooit gaat komen. Een lange route leidt door een park naar de Pfingstberg in Potsdam waar je het Belvedere vindt. Dit kasteel in Italiaanse stijl is omgeven door prachtige natuur en ’s avonds is het prachtig verlicht en zijn er wijn, hapjes en live pianomuziek te vinden. Vanuit de torens kun je de maan zien die schijnt in het bassin van het kasteel. Ik weet dat ik het ook zei bij de Gärten der Welt, maar deze locatie is ook één van de mooiste die ik in Berlijn en omgeving heb gezien. Vorig jaar hadden we hier een bedrijfsfeest en het was een magische locatie!

Ook sprookjesachtig is het Pfaueninsel, een eilandje in de rivier de Havel. Dit kleine en zeer rustige eiland kun je enkel bereiken met de pond. Naast wat andere wandelaars zijn de enige andere bezoekers hier een stel pauwen waar het eiland haar naam aan te danken heeft. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de rust en de natuur.

Iets makkelijker te bereiken maar daardoor niet minder mooi is het Museuminsel. Naast het bezoeken van een museum kun je hier een wandeling door de wereld van de Romeinen of de moderne kunst maken om vervolgens langs de Spree te struinen. De Arkadengang van de Alte Nationalgalerie is de rustigste en meest romantische plek op de Museumsinsel: vertoef op de vensterbanken van de Arkade en bewonder de lichten van de stad die op het water weerkaatsen.

Tea time in de Chinese tuin

garten der welt 18
Één van de mooiste plekken van Berlijn vind ik de Gärten der Welt in misschien de minst mooie wijk van Berlijn: Marzahn. Deze prachtige verzameltuin met meerdere kleine themaparken is uitstekend geschikt voor een wandeling in welk jaargetijde dan ook. De Japanse, Orientaalse, Koreaanse en Chinese tuin doen je wanen in een land en cultuur ver weg van Duitsland. De Chinese tuin is één van de grootste Chinese tuinen buiten China en beschikt over een Chinees theehuis met prachtig uitzicht over het park en de Chinese hofjes. Als je ergens goede groene thee wilt drinken, dan moet je zeker hier wezen!

Verlaten Berlijn ontdekken

zonnige-teufelsberg
Het is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar ik ben groot fan van het opzoeken naar verborgen plekken in Berlijn. De rust en geschiedenisresten die je er vind zijn meestal prachtig en het is een leuke activiteit om samen met je lief te delen. Alsof je samen op een kleine ontdekkingsreis bent, spannend en bijzonder! Bekende verlaten plekken in Berlijn zijn het voormalige attractiepark Spreepark, het voormalige afluisterstation op de Teufelsberg en de voormalige ijsfabriek in Kreuzberg.

Culinair genieten

tim raue 15
Een romantische dag is wat mij betreft niet compleet zonder een lekker diner als afsluiter. Ze zeggen tenslotte niet voor niets dat liefde door de maag gaat, toch?

Wil je je lief verrassen met een bijzonder diner in Berlijn, dan zijn er verschillende opties. Mijn absoluut favoriete (en duurste) restaurant in Berlijn tot nu toe is Tim Raue. Een explosie van lekkere smaken volgen elkaar op in een 8-gangen menu met begeleidende wijnen. Dit moderne restaurant heeft verdiend twee Michelinsterren verkregen in 2013. Hier eten is een ervaring om nooit te vergeten! Wil je het iets minder chic aanpakken? Dan zijn Schneeweiß (moderne Duitse keuken) en Solar (hip restaurant met uitzicht over Berlijn) hele goede alternatieven. Lees meer over restaurants in Berlijn.

Ik hoop dat mijn romantische tips niet al te cheesy waren en dat jullie er – paar of single – iets leuks uit hebben kunnen halen. Aanvullingen of tips, deel ze hieronder bij de reacties!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This