Berlijn Tempelhof was ooit een van de grootste en meest moderne luchthavens van Europa. De luchthaven ontstond in 1923, maar kreeg zijn huidige vorm in 1941. Het hoofdgebouw is een duidelijk voorbeeld van de megalomane nazi-architectuur. Na de bouw was het gebouw zelfs even het grootste gebouw ter wereld.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de luchthaven in Amerikaanse handen en dat bleef Tempelhof tot na de val van de muur. Tempelhof was een belangrijke plek voor alle bewoners van West-Berlijn omdat het vliegen naar Tempelhof een van de weinige manieren was om goederen te importeren naar West-Berlijn, Tempelhof diende als luchtbrug. Sinds 2008 is de luchthaven niet meer in gebruik als vliegveld, maar wordt het omliggende terrein gebuikt als park (Tempelhofer Freiheit), worden er rondleidingen gegeven en vinden er evenementen plaats. Onlangs deed ik de rondleiding en ik vond deze echt de moeite waard, zeker als je het indrukwekkende pand van binnen wilt bezichtigen.

Tempelhof 4909

Rondleiding op Tempelhof

Tijdens de rondleiding kom je onder andere in het voormalige restaurant, in de vertrekhal, in het “onzichtbare deel” van de ingangshal (dat is weggewerkt achter een verlaagd plafond), in kantoorruimtes en in een volledig uitgebrande bunker van de Wehrmacht. Tijdens sommige evenementen die op Tempelhof worden georganiseerd zoals het Berlin Festival (muziekfestival) of de Bread and Butter (fashionbeurs) kun je verschillende vertrekken bekijken, maar lang niet zoveel als je bij de rondleiding te zien krijgt. Bovendien is het verhaal van de gids erg interessant om te horen, enerzijds omdat Tempelhof een veelbewogen geschiedenis heeft, maar ook omdat de gids een persoonlijke touch geeft aan het verhaal met persoonlijke anekdotes.

Tempelhof rondleiding 5

De rondleidingen vinden vrijwel iedere dag plaats en aanmelden is aan te bevelen, omdat er maar plaats is voor een beperkt aantal deelnemers. De rondleidingen vinden in het Duits plaats en de vocabulaire is redelijk specifiek. Gelukkig zijn er ook rondleidingen in het Engels en zelfs in het Nederlands (op aanvraag).

Kosten: € 15,-
Duur: 2,5 uur
OV: U6 Platz der Luftbrücke
Meer informatie: www.thf-berlin.de/fuehrungen/gruppenfuehrungen

Tempelhof 4906

Tempelhof rondleiding 11

Tempelhof 4901

Tempelhof 4902

Tempelhof 4903

Tempelhof 4904

Tempelhof 4905

Tempelhof 4907

Tempelhof 4908

Tempelhof rondleiding 1

Tempelhof rondleiding 2

Tempelhof rondleiding 3

Tempelhof rondleiding 4

Tempelhof rondleiding 6

Tempelhof rondleiding 7

Tempelhof rondleiding 8

Tempelhof rondleiding 9

Tempelhof rondleiding 10

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This