Sinds een aantal weken draait “Russendisko” in de Duitse bioscopen, de vele posters in de stad maakten me benieuwd naar het verhaal over de drie Russische vrienden. Russendisko vertaalt het verhaal van Wladimir, Andrej en Mischa die van Moskou naar Berlijn verhuizen tijdens de emigratiegolf direct na de val van de Berlijnse muur. In de film krijg je het Berlijn uit de jaren ’90 te zien, de tijd dat het straatbeeld in Prenzlauer Berg nog werd beheerst door kraakpanden en duistere steegjes.

Samenvatting

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller “Russendisko” van Wladimir Kaminer (dit boek en andere boeken van zijn hand vind je ook bij Dussmann). Het boek gaat over 3 jonge jongens uit de Sovjet Unie die hun kans grijpen om op zoek te gaan naar een beter leven. Op aanraden van de vader van Wladimir gaan ze naar Duitsland, daar zou het mooie leven op hen wachten. Ze raken betrokken bij de verhalen van de alledaagse waanzin in de straten van Berlijn in de vroege jaren negentig. Met slechts een paar roebel op zak proberen ze het gezamenlijk te maken in Berlijn. Eerst komen ze terecht in een Wohnheim voor immigranten in de oostblokwijk Marzahn, later verhuizen ze naar het ruige en grauwe Prenzlauer Berg uit de jaren ’90. In Berlijn droomt Andrej van geld, Mischa van een succesvolle carriere als muzikant en Wladimir weet het nog niet zo. Totdat hij zijn droomvrouw Olga tegenkomt. Één ding is zeker, het avontuur dat de jongens zochten vinden ze in het dynamische Berlijn.

In Berlijn…

Aangezien bijna de gehele film zich in Berlijn afspeelt zie je ontzettend veel terug van Berlijn, voornamelijk van het oostdeel van de stad en de overblijfselen van de DDR:

  • Berlijnse Muur
  • Café Moskou
  • Fernsehturm
  • Karl-Mark Allee (Strausberger Platz)
  • Palast der Republik (afgebroken in 2006)

Trailer Russendisko (D)

Beoordeling:

Russendisko is een heerlijke feelgood movie. Ondanks dat het thema wat “zwaar” lijkt wordt het hele verhaal op een ironische wijze gepresenteerd. Wanneer je verzot bent op de maandelijkse Russendisko in Kaffee Burger (een begrip in de Balkangemeenschap en ver daarbuiten) dan is het sowieso leuk om deze film te zien omdat de hoofdrolspeler Wladimir ook diegene is die toentertijd Kaffee Burger heeft opgericht. Geen absolute aanrader, wel gewoon een leuke film.

Hebben jullie Russendisko al gezien? En wat vonden jullie ervan?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This