Een explosie van bloeiende bloesems associeer je waarschijnlijk eerder met Japan dan met Berlijn. Maar het zal je verbazen hoe Berlijn van een grauwe winterse stad getransformeerd wordt tot een fleurige bloesemzee in de lente. Overal heerlijk geurende en kleurrijke bloesems. Je vergist je niet, dit is echt Berlijn! Veel van de duizenden bloesems die je in de stad ziet, vinden hun oorsprong echter wel in Japan. Na de val van de Berlijnse Muur zamelde een Japanse TV-zender geld in om Berlijn op te vrolijken met bloesems: de zogenaamde ‘Sakura-Kampagne‘. Of deze campagne gelukt is? Dat mag je wel zeggen! Met dank aan vele gulle giften uit Japan is Berlijn als een ware bloemenzee in de lente. En dat ziet er prachtig uit!
Sakurabloesem in Berlijn dankzij de ‘Sakura-Kampagne’
Gulle giften voor Berlijnse bloesem uit Japan dankzij de televisiezender Asahi
Het was de Japanse televisiezender Asahi die begin jaren ’90 opriep tot een grote inzamelingsactie om bloesems te planten in Berlijn. De Koude Oorlog was net ten einde gekomen en in Berlijn moesten een kapitalistisch en een communistisch systeem samengroeien. Waarom er uitgerekend voor bloesems werd gekozen? Deze staan in het spirituele Japan – door hun korte bloeiperiode – symbool voor o.a. geboorte, leven, dood en wedergeboorte. Begrippen die in die tijd een grote rol speelden in Duitsland. De DDR was net opgehouden te bestaan en de beide Duitslanden werden herenigd tot de Bondsrepubliek Duitsland. Ergens zou je dus wel van een wedergeboorte kunnen spreken. Bovendien zouden bloesems naar Japans geloof zorgen voor vrede en rust in de harten van de mensen. Iets wat de Japanners de Berlijners klaarblijkelijk van harte toewensten, want de campagne bleek een groot succes. In totaal werden er donaties ter hoogte van 140 miljoen Yen (ca. 1 miljoen Euro) opgehaald waarmee 9.000 bomen in Berlijn en Brandenburg konden worden neergezet. En daar mogen wij nog elk jaar van genieten. Bedankt, Japan!
Sakurabloesem in de Schwedter Straße iets ten noorden van het Mauerpark
Het planten van de bloesem
In totaal staan er duizenden bloesems verspreid door de stad, waarvan je op het eerste gezicht niet zou zeggen dat de bomen nog maar zo jong zijn. De eerste kersenbloesems n.a.v. de Sakura-Campagne werden in november 1990 (een jaar na de val van de Berlijnse Muur) neergezet bij de Glienicker Brücke. Deze brug op de grens tussen Berlijn en Potsdam is een van de bouwwerken die symbool is gaan staan voor de Duitse tweedeling omdat de brug zelf jarenlang niet toegankelijk is geweest aangezien het een belangrijke militaire grensovergang was tussen West-Berlijn en de DDR was (zie ook de film: Bridge of Spies). Een betekenisvolle locatie om de eerste bloesems neer te zetten.
Later werden er in Teltow ook nog eens 1.100 bloesems geplant op de voormalige Todesstreifen. Deze patrioulleweg is zelfs hernoemd naar de zender die het geld voor de sakuracampagne inzamelde: de TV-Asahi-Kirschblütenallee. Hier wordt jaarlijks eind april het Hanami festival georganiseerd, een Japanse traditie om bloesems te bekijken en hun schoonheid te vieren. Verschillende eet- en drinkkraampjes maken het jaarlijks tot een gezellig volksfeest dat mensen met elkaar herenigt.
In het Landschaftspark Nord-Ost in Lichtenberg werden tot nu toe de meeste bloesems geplant, zo’n 1.400! In totaal heeft de Japanse televisiezender Asahi meer dan 9.000 geschonken aan Berlijn en deze staan verspreid door de hele stad, veelal langs de Berliner Mauerweg, maar ook in parken en op andere openbare locaties.
De Berlijnse bloesem bezoeken
Bloeitijd en locaties
Om de prachtige bloemenpracht te bewonderen moet je er elke lente snel bij zijn. De bloesems bloeien slechts ongeveer twee weken. Wanneer de bloesems exact bloeien, verschilt elk jaar. De bloeitijd van de sakurabomen ligt grofweg tussen eind maart en midden mei, de exacte bloeiperiode is afhankelijk ook van de bloesemsoort. De eerste bloesems beginnen meestal te bloeien in de Norweger Straße, gevolgd door de Schwedter Straße, de patrioulleweg achter S-Bahnhof Bornholmer Straße en de Lohmühlenstraße. Foto’s van de bloesem worden veel gedeeld op Instagram onder de hashtag #BerlinBlossom, inspirerend om te zien maar ook erg handig, want zo kun je zien waar de bloesem al in bloei staat.
Op deze locaties kun je de Berlijnse sakurabomen bewonderen:
- Lohmühlenstraße, Treptow/Kreuzberg
- Magnus-Hirschfeld-Ufer (Bundestag), Mitte/Tiergarten
- Schwedter Straße en Mauerpark, Pankow/Gesundbrunnen
- Platz des 9. Novembers 1989, Pankow/Wedding
- Voormalige patrioulleweg tussen S Wollankstraße en S Bornholmer Straße, Wedding/Pankow
- Gärten der Welt, Marzahn
- Glienicker Brücke, Potsdam/Wannsee
- Landschaftspark Nord-Ost, Lichtenberg
- Kirschblütenallee, Teltow
- Mauerdenkmal, Griebnitzsee
- Kollwitzkiez (Zionskirchestraße, Lottumstraße en voor het Berlijnse Planetarium), Prenzlauer Berg
Meer locaties staan op deze handige #BerlinBlossom kaart van VisitBerlin
Lohmühlenstraße
Kreuzberg-Neukölln/Köpenick
U7 of U8 Hermannplatz of S Treptower Park
In totaal staan er 45 bloesems en 1 gedenksteen aan de Lohmühlenstraße, tussen de Lohmühlenbrücke tot bijna het Görlitzer Park. De Lohmühlenstraße scheidde de West-Berlijnse wijk Kreuzberg van de Oost-Berlijnse wijk Treptow. De woningen die hier staan, stonden vroeger vlak aan de Berlijnse Muur. Het uitzicht is er een stuk vrolijker op geworden! Het is een fijn autovrij wandel- en fietspad waar je heerlijk langs de sakurabomen kunt struinen. Je kunt een bezoek uitstekend combineren met een wandeling langs het Landwerhrkanal of een bezoek aan de Wrangelkiez in Kreuzberg.
Kirschbäume gespendet von japanischen Bürgern aus Freude über die Vereinigung unseres Volkes. Unterstützt vom TV Asahi Network. Gepflanzt vom Sakura-Organisationskomitee.
Kersenbomen geschonken door Japanse burgers die zich verheugden op de Duitse eenwording. Ondersteund door TV Asahi Network. Geplant door het Sakura-organisatiecomité.
Magnus-Hirschfeld-Ufer (Bundestag)
Tiergarten/Mitte
S+U-Bahnhof Haubtbahnhof
De grens verliep langs het Schiffahrtskanal en mondde uit op de Spree. Alle nieuwbouw rondom de Reichstag (Hauptbahnhof, Bundeskanzleramt) is daarom vrij nieuw, allemaal pas later gebouwd toen het grensverloop weer vrij kwam te liggen. Het is de moeite waard om vanaf het Schiffahrtskanal langs de Spree richting Tiergarten te wandelen. Hier staan niet alleen prachtige bloesems, je kunt ook genieten van de rust en natuur rondom de Spree-oevers, de Siegessäule beklimmen of een drankje doen in Biergarten Café am Neuen See.
Schwedter Straße
Gesundbrunnen/Pankow
S-Bahnhof Bornholmer Straße
De Schwedter Straße is een twee kilometer lange straat die Pankow aan de noordkant met het centralere Mitte verbindt. De Schwedter Straße loopt door het Mauerpark (waar nog een stuk van de Hinterlandmauer te bezichtigen is) en de noordelijke deel van de straat was deel van de Todesstreifen. Veel woningen aan de oostkant van de muur mochten niet worden bewoond omdat ze te vluchtgevaarlijk waren. In de Schwedter Straße ten noorden van het Mauerpark zijn na de val van de Berlijnse Muur enkele tientallen bloesems geplant.
Wil je een stuk langs de voormalige grens lopen? Dan kun je vanaf station Bornholmer Straße via de Norweger Straße en de Schwedter Straße door het Mauerpark wandelen. Vanaf daar kun je naar de Gedenkstätte Berliner Mauer wandelen in de Bernauer Straße, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de Berlijnse Muur.
Platz des 9. November 1989
Wedding/Pankow
S-Bahnhof Bornholmer Straße
In de Bornholmer Straße bevond zich vroeger een grenspost. Deze scheidde op de Bösebrücke de West-Berlijnse wijk Wedding van de Oost-Berlijnse wijk Pankow. De grensovergang aan de Bornholmer Straße was tevens de plek waar de Berlijnse Muur eigenlijk is gevallen, hier waanden zich namelijk op 9 november 1989 de eerste DDR-burgers een weg naar West-Berlijn. Op weg naar een vrijheid zonder visum en zonder controles. Bij de Bösebrücke is een plein met informatieborden ingericht ter herinnering aan de val van de muur, de Platz des 9. November 1989. Hier zijn ook een aantal bloesems geplant die meestal als een van de eersten in het seizoen bloeien. Iets ten zuiden van Platz des 9. November 1989, in de Norweger Straße, staan ook nog enkele witte bloesems.
Bornholmer Straße
Wedding/Pankow
S-Bahnhof Bornholmer Straße
Als je vanaf S-Bahnhof Bornholmer Straße in noordelijke richting wandelt, vind je een lange weg met meer dan 200 bloesems. Het wandelpad over de voormalige Todesstreifen, daar waar vroeger de grenssoldaten reden, brengt je totaan S-Bahnhof Wollankstraße,, waar ook nog eens 100 bloesems staan geplant. Het station Bornholmer Straße lag trouwens in de Russische sector en was een van de spookstations in Oost-Berlijn. Treinen uit West-Berlijn passeerden het station wel, maar stopten er niet. Een interessante tentoonstelling over Berlijnse spookstations vind je trouwens in station Nordbahnhof.
Gärten der Welt
Marzahn
Bus 195 naar Eisenacher Str./Gärten der Welt vanaf bijvoorbeeld U5 Cottbusser Platz
De internationale thematuin Gärten der Welt lag niet direct aan de Berlijnse Muur maar lag een stuk verder van de muur verwijderd in de Oost-Berlijnse wijk Marzahn. In 1987 werd dit park geopend ter ere van de 750e verjaardag van Berlijn. Het moest de Oost-Berlijnse tegenhanger worden van het West-Berlijnse park Britzer Garten.
In de Gärten der Welt kun je o.a. een Chinese, Koreaanse, Christelijke en Japanse thematuin bezoeken. Natuurlijk kunnen een stel mooie bloesems in de Japanse tuin niet ontbreken. De Japanse tuin werd geopend op 30 april 2003. In totaal staan er ongeveer 80 bloesems in de Gärten der Welt en er wordt jaarlijks een kersenbloesemfestival georganiseerd om de bloemenpracht te vieren.
In onderstaande video zie wat impressies van de sakura in Berlijn op verschillende locaties in Berlijn.
Heb jij de Berlijnse bloesems als eens in het echt bewonderd of is het voor jou een reden om eens in de lente naar Berlijn te komen? Laat het me weten bij de reacties!
Hoi Marjolein,
Wij willen 22 april (2018) naar Berlijn komen. Denk jij dat we kans maken dat de Kersenbomen dan in bloei staan? Het is heel moeilijk om aan die informatie te komen, heb het hele internet al adgezocht, vandaar dat ik me tot jou wend, als laatste hoop.
Groetjes, Christa.
Prachtige reportage Marjolein! Ga zo door, dan blijven we hier in Nederland goed op de hoogte over Berlijn!!
Dankjewel Michel, dat motiveert om verder te gaan!
Wellicht dat ik lente 2015 nog een paar stukjes Berliner Mauerweg meepak. De bloesems waren uitgebloeid voordat ik alle plekken kon bezoeken ;-).
Groetjes,
Marjolein.
Wat een mooie foto’s en ook twee mooie foto’s van jezelf (mag ik aannemen).
Je laat met trots o.a. je mooie en goed onderhouden gebit zien.
Wees er zuinig op!!
Klopt, that’s me. Bedankt! :-)
Mooie foto’s.