Zoals in bijna elke grote stad zijn er in Berlijn, naast het grote commerciële geweld van toneelzalen zoals Friedrichstadtpalast, ook piepkleine theaters te vinden. Het beste voorbeeld daarvan is voor mij tot nu toe Scheinbar, een variététheater in Schöneberg. Hier wordt, zoals de eigenaar beschrijft, een paar keer per week op een open podium ‘Amüsement, Gehirnfutter, Augenlust und Ohrenschmaus’ aangeboden. Op zo’n avond kan iedereen zich gedurende de dag een eigen act aanmelden, die zonder enige vorm van auditie wordt ingepland. De enige persoon die die avond vastligt is de moderator, die alle acts aan elkaar praat. Met moeite kunnen er enkele tientallen mensen in de zaal gepropt worden, de kleine zaal blijkt bijna altijd uitverkocht. En dat is niet voor niets.

‘Scheinbar bedeutet, dass etwas nur den Eindruck macht, aber tatsächlich nicht so ist, wie es scheint.’

Als toerist moet je de Duitse taal wel goed beheersen om de grappen te begrijpen en vaak raakt de humor typische Berlijnse aspecten. Maar niets is leuker om uiteindelijk met de Berlijners mee te kunnen lachen om grappen over de verschillen tussen Ossi’s en Wessi’s of Oostenrijkers. Natuurlijk passeren ook enkele rare mensen de revue, die denken dat ze kunnen zingen of grappig zijn. Maar de gemoedelijke sfeer zorgt ervoor dat het nooit écht genant wordt. Elke act duurt slechts zeven minuten, dus je hoeft bij een slechte prestatie maar even te wachten op het volgende ontroerende lied, mooie gedicht of spannende mentalistenact.

Scheinbar, kleinste theater van Berlijn.

De entree is voor een niet-commercieel theater in Berlijn niet goedkoop, namelijk 8,50 euro. Maar het is de enige manier waarop dit geweldige initatief kan voortbestaan. Je vindt Scheinbar in de Monumentenstrasse op nummer 9 (U-bhf Kleistpark)


Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This