Meren, daar heeft Berlijn er tientallen van. De aanwezigheid van zoveel water (én groen – want die twee gaan hand in hand in Berlijn) is voor mij echt een van de reden om zo van de stad te houden. Een van mijn favoriete meren in Berlijn is de Schlachtensee in de wijk Zehlendorf, ten zuidwesten van Berlijn. Je kunt er heerlijk zonnen, zwemmen in helderblauw water, bootje varen en chillen in de Biergarten. De perfecte dagplanning voor een mooie zomerdag!

20160507 - _DSF3747- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Idyllische rust aan de Schlachtensee

Doorgaans vind ik de drukte van de stad heerlijk, maar soms is het ook fijn om even te kunnen vluchten. Vluchten naar een plek zonder verkeer en lawaai, waar de vogeltjes fluiten en het water kabbelt. Op die momenten is de S-Bahn een geschenk uit de hemel! Die brengt je namelijk ruckzuck (vliegensvlug) naar een van de Berlijnse meren. De Schlachtensee ligt op slechts 3 minuten wandelen van het gelijknamige station en is daarmee een van de best bereikbare meren in de stad. Sinds 1920 hoort de Schlachtensee bij de stad Berlijn en dit meer bevindt zich dus ook binnen de stadsgrenzen. Maar is dit meer naast heel centraal ook echt de moeite waard? Ik zeg: ja!

Zwemmen

Loop vanaf station Schlachtensee richting het meer en je komt na 3 minuten de eerste Badestelle tegen. Als de temperaturen stijgen tot of boven de 25 °C dan kan het hier behoorlijk druk worden, Berlijners zoeken namelijk graag een van de meren rondom de stad op om af te koelen. Daarvoor is de Schlachtensee uitstekend geschikt. Meerdere grotere grasvelden en kleine zandbaaitjes omringen het meer. Hoe verder van het station je komt, hoe rustiger het wordt. Men neme een handdoek, wat te snacken en goed gezelschap, en je dagje strand is compleet!

20160507 - _DSF3750- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3737- BerlijnBlog Schlachtensee

Zwemmen in de Schlachtensee is toegestaan en vanwege de waterkwaliteit ook absoluut aan te raden. Het meer staat ook wel bekend als een van de schoonste meren van Berlijn en je hebt er een onderwaterzicht tot wel 200 meter. Van boven kun je al goed zien hoe helder het water is en als je goed oplet, zie je af en toe een groep vissen voorbij zwemmen. Prachtig! Die goede waterkwaliteit heeft het meer o.a. te danken aan de toevoer van water uit de nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie Beelitzhof. Jaarlijks wordt er bijna drie miljoen kubieke liter water uit de Großer Wannsee van fosfaat bevrijd en vervolgens in drinkwaterkwaliteit naar de Schlachtensee gevoerd. Omdat het meer is omgeven door bos en deel uitmaakt van het natuurgebied Grunewald, worden hier ook nog eens regelmatig speciale controles uitgevoerd. De rest van de waterkwaliteit hangt af van het gedrag van de zwemmers ;-).

Net als veel andere Berlijnse meren is de Schlachtensee omringd door veel groen. Het meer slingert in een S-vorm door het Grunewald en ligt precies tussen de Wannsee en de Krumme Lanke. Heerlijk om hier de frisse lucht op te snuiven, om de zonnestralen zien glitteren op het water en om Berlijners uit alle leeftijdsklassien hier samen te zien komen. Die Berlijnse zwemcultuur mag ik wel!

Andere activiteiten

Persoonlijk vind ik het een pré als er nog andere activiteiten mogelijk zijn op en rondom het meer. En ook daarvoor zit je bij de Schlachtensee gebakken!

Je kunt er o.a. goed wandelen, een roeibootje huren of wat eten in de Biergarten met uitzicht op het water. Rondom het gehele meer is een schaduwrijk wandel- en fietspad (5,5 km) aangelegd waar je regelmatig joggers, nordic walkers en fietsers tegenkomt. Omdat het pad zo dichtbij het water is aangelegd, heb je bijna de hele route een mooi uitzicht op het meer. Vanaf het meer is het uitzicht op de groene oevers trouwens ook een plaatje. Een roeibootje huur je voor een tientje per uur en daarmee kun je heerlijk midden op het meer dobberen. Zo romantisch! De dag kun je vervolgens afsluiten bij de gezellige biertuin, waar je met een grote pul bier kunt genieten van het uitzicht over het meer. Bij de Fischerhütte worden typisch Duitse gerechten als Schnitzel, Bratwurst en Flammkuchen geserveerd. Misschien niet het beste eten voor de beste prijs, maar het uitzicht maakt een hoop goed!

20160507 - _DSF3772- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3770- BerlijnBlog Schlachtensee

20160507 - _DSF3784- BerlijnBlog Schlachtensee

20160507 - _DSF3751- BerlijnBlog Schlachtensee

20120519 - IMG_0942- BerlijnBlog Schlachtensee

20120519 - IMG_5245- BerlijnBlog Schlachtensee

20160507 - _DSF3733- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3730- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

De Schlachtensee in cijfers

  1. 42,1 ha. oppervlakte
  2. 1.939.000 m³ watervolume
  3. 5,5 km. omvang
  4. 8,5 m. maximale diepte (4,5 m. gemiddelde diepte)
  5. 15 verschillende vissoorten
  6. Sinds 1920 onderdeel van Berlijn
  7. 40 minuten reistijd vanuit Berlijn-Mitte (S1 vanaf Friedrichstraße)
  8. € 10,- voor een uur bootjevaren

Schlachtensee bezoekersinformatie

Adres:
• Badestelle Schlachtensee, Am Schlachtensee
• Biergarten Fischerhütte am Schlachtensee, Fischerhüttenstraße 136 (als je vanaf het station komt rechtsaf)
Bootverhuur Werner Hoppe Ruder, € 10,-/uur, Marinesteig 6A (als je vanaf het station komt linksaf)
Stand Up Paddling, € 14,-/uur, Fischerhüttenstraße 136

OV:
• S1 Schlachtensee
• Directe verbinding vanaf o.a. Gesundbrunnen, Friedrichstraße, Potsdamer Platz en Schöneberg

Combineren met:
Een fietstocht door Zehlendoorf en Potsdam
• Andere meren in de buurt als Krumme Lanke en de Wannsee
• Een bezoek aan de Botanischer Garten

Andere handige links:
• Lijst van meren in Berlijn en hun waterkwaliteit: www.berlin.de/badegewaesser
• Berlijnse meren en zwembaden op de kaart: blog.visitberlin.de/die-berlin-bade-karte
• Mijn overzicht van meren in Berlijn: berlijn-blog.nl/meren-rondom-berlijn
• Meer inspiratie voor een hete dag: berlijn-blog.nl/zomertips

20160507 - _DSF3788- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

20160507 - _DSF3761- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Ja, op warme dagen kan het vol worden langs de Slachtensee. Toch is het voor mij een ideale plek voor een mooie zomerdag! Heb jij een favoriet meer in Berlijn? Ik ben benieuwd!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This