Schloss Köpenick is een van de mooiste barokkastelen van Duitsland. Het indrukwekkende kasteel ligt gelegen in het centrum van de zuidoost Berlijnse wijk Treptow-Köpenick, op een eiland in de Dahme (vlakbij de grosser Müggelsee). Het eiland is met een brug verbonden met het vaste land. Vermoedelijk is het paleis tussen 1672 en 1682 gebouwd voor de latere vorst Friedrich des III. Het paleis kijkt uit over de vijver, waarlangs enkele prachtige schilderachtige huisjes zijn gebouwd.
Een bijzonder kenmerk van het paleis zijn de sierlijke decoraties in het interieur van het kasteel, die in de 17e Eeuw door de Italiaanse kunstenaar Giovanni Caroveri zijn ontworpen. Tegenwoordig doet het slot dienst als nevenvestiging van het Kunstgewerbemuseum, een Berlijns museum voor toegepaste kunst dat haar hoofdvestiging heeft in het Kulturforum Berlin. Het slot werd voor het eerst in gebruik genomen als museum in 1963, waarna de collectie door de jaren heen is uitgebreid. Sinds 1690 bevindt zich ten zuiden van het slot een kleine Franse tuin. Maar hoewel het kasteel erg mooi is vond ik de tuin een beetje tegenvallen. Voor een mooie paleistuin kun je beter naar Park Sanssouci in Potsdam of naar het Schloss Charlottenburg.
Het kasteel is vernoemd naar de gelijknamige wijk waarin het slot zich bevindt. Köpenick is het oudste stadsdeel van Berlijn (en het grootste, en het groenste) welke pas vanaf 1920 bij de “Grossstadt Berlin” werd getrokken. Het voormalige vissersmannen dorpje is ontstaan op een eiland en heeft nog steeds zijn charme met zijn stadshal, kerken en smalle straatjes. Dit stadsdeel is zeker een bezoekje waard want ook de Fernsehturm Müggelberge en de Grosser Müggelsee liggen in deze wijk, en in het oude centrum is het romantisch rondslenteren.
Adres: Schloss Köpenick, Köpenicker Schlossinsel 1, 12557 Berlin, tel: 030 65 66 17 49
Openingstijden: Maandag – vrijdag: 10:00 – 18:00 / Zaterdag en zondag: 11:00 – 18:00
Entreekosten: Normaal: 4 Euro / Korting: 2 Euro / Donderdag vanaf 14:00 gratis
Beste Marjolein,
Mijn moeder ging in haar jeugd in Grünau zwemmen, in de Spree. (zegt zij). Maar op de kaart zie ik dat het water (waar ook de Regatta wordt gehouden) de Dahme heet. Werd het door de lokale bevolking in die tijd (1940) de Spree genoemd?
Misschien heb ik op de kaart de verkeerde zijrivier Dahme genoemd?
Ik vind het leuk om door je Berlijn-blog te bladeren!
Alvast dank voor je antwoord,
Erica Labega
Hoi Erica,
bedankt voor je reactie! Ik weet er niets van dat de Dahme voor de Spree werd aangezien. Wel weet ik dat de Dahme in de wijk Köpenick in de Spree uitmondt. Misschien dat ze de Dahme bedoelt, op een punt vlakbij de uitmonding met de Spree? Grünau ligt tenslotte niet ver bij Köpenick vandaan.
Groetjes, Marjolein.
Beste Erica,
De Duitse Wikipedia meldt wel dat tot 1938 het deel van de Dahme van Köpenick tot de Seddinsee bij Schmökwitz ook wel de “Wendische Spree” genoemd werd. Wellicht dat daar de “spraakverwarring” ontstaan is?
Jurjen