De bodem in en rond Berlijn is van een niet al te stevige soort. Zandering en met een hoog grondwaterpeil. Graaf drie meter diep en je stuit op water. Dat wist Albert Speer, de bouwmeester van de nazi’s ook en dat betekende voor hem een vrij groot probleem. Het gewicht van de geplande megalomane Volkshalle en Triumphbogen, die in het kader van Welthauptstadt Germania zouden moeten verrijzen, zou veel te groot zijn voor de Berlijnse grond waardoor verzakkingen niet uit te sluiten waren. Om te testen hoeveel gewicht de grond kon dragen heeft Speer het Schwerbelastungskörper laten neerzetten en dat ding staat nog steeds langs de General-Pape-Strasse in het noordwesten van Berlin Tempelhof. Meer precies bij de kruising Pape-Strasse/Loewenhardtdamm. Het is een massief betonnen cilinder van 12600 ton die op een smallere zuil rust waardoor er maximale druk op de bodem ontstaat. Een soort betonnen paddestoel dus. Het idee was dat als de zuil in drie jaar tijd niet meer dan 6 centimeter in de bodem zou zijn gezakt, de grond stevig genoeg was voor de bouw van Germania. De zuil zakte echter meer dan 18 centimeter weg maar desondanks moest op bevel van Hitler zowel de planning als de bouw van Germania gewoon doorgaan…

De paddestoel van Speer

In het boek “Albert Speer, verstrikt in de waarheid” van Gitta Sereny, die Speer jarenlang heeft ondervraagd, doet Speer op blz 164 een uitspraak over Germania: “De opbouw van Berlijn werd mijn levenswerk en ik kan mijzelf er zelfs nu nog niet van losmaken. Als ik me diep in mijn hart afvraag waarom ik Hitler nu afwijs, dan denk ik dat dat grotendeels komt doordat ik nu weet wat hij gedaan heeft, maar voor een kleiner deel komt het ook door mijn persoonlijke teleurstelling. Die teleurstelling komt weer voort uit het feit dat zijn strijd om de politieke macht ons de oorlog in gedreven heeft, en hij daarmee dat, wat mijn levenswerk had kunnen zijn heeft vernietigd…”

Volkshalle & Triumphbogen

De foto is van Epha via http://www.flickr.com/photos/epha/1479562412/

Het Schwerbelastungskörper is hier te vinden: Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This