Al een tijdje hoor je het via alle mogelijke kanalen: Berlijn zou het nieuwe “Silicon Valley” zijn van Europa, ook wel liefkozend “Silicon Allee” genoemd. Startups, de hippe term voor jonge internetbedrijven, schieten als paddenstoelen uit de grond en ontwikkelaars uit het Europa reizen massaal af naar Berlijn om hier hun geluk te beproeven. Je hoort er zoveel over, maar wat is zo’n startup nou eigenlijk? Over het algemeen zijn startups jonge internetbedrijven maar met een zeer snelle groei. Wikipedia omschrijft het als volgt:
A startup company or startup is a company with a limited operating history. These companies, generally newly created, are in a phase of development and research for markets. The term became popular internationally during the dot-com bubble when a great number of dot-com companies were founded.
Ook Nederland is met verschillende startups goed vertegenwoordigd in Berlijn (lees de serie Nederlandse start-ups in Berlijn op Bright.nl: Gidsy, Blom & Blom, Thomas Azier en FigureRunning). Vele niet zonder succes, want menig internationaal bekende startup is afkomstig uit Berlijn. Wat Berlijn voor (buitenlandse) ondernemers zo aantrekkelijk maakt lees je in dit artikel.
Waarom Berlijn als startupbroedplaats?
De laatste jaren wordt Berlijn steeds hipper, in de jaren ’90 begon Berlijn al aan een opmars en trok in die tijd veel kunstenaars en muzikanten aan. Toen speelde de creatieve scene zich nog voornamelijk offline af, maar dat verspreidt zich momenteel ook steeds meer over online kanalen. In den beginne van Duitslands’ startupjaren bestonden de meeste succesvolle projecten uit copycats. Er werd goed gekeken naar de ontwikkeling op de Amerikaanse markt en succesvolle concepten werden eenvoudig in een Duits jasje gestoken. Zo zijn vooral StudiVZ (Facebookkloon uit Berlijn) en Xing (LinkedInkloon uit Hamburg) heel groot geworden. Maar inmiddels is “the anti-copycat revolution” in volle gang, zo concludeerde ook 6Wunderkinder, een succesvolle startup uit Berlijn, op hun blog.
Toen ik in 2006 naar Berlijn vertrok begon de digitale Berlijntrend zo’n beetje. Elk daaropvolgend jaar leek de interesse voor Berlijn te groeien: vooral onder jonge ondernemers die het gunstige ondernemersklimaat aan den lijve wilden ondervinden. Want het ondernemersklimaat ís gunstig in Berlijn, mede dankzij:
Lage huurprijzen van kantoorpanden
Op bovenstaande kaart is te zien dat veel Berlijnse startups zich hebben gevestigd in het oostelijke deel van de stad.. Nog steeds zijn de oostelijke stadsdelen populair onder kunstenaars, het is er namelijk zó goedkoop. Momenteel zijn vooral Kreuzberg en Neukölln aan een sterke opmars in populariteit bezig.
Vele “coworking” locaties
Hippe cafés met een snelle internetverbinding, goede stroomvoorzieningen en smakelijke latte macchiato’s zijn geliefd onder jonge ondernemers en bieden de mogelijkheid te netwerken. Populaire coworking locaties in Berlijn zijn Betahaus en st Oberholz waar je moet oppassen dat je niet de verkeerde MacBook mee naar huis neemt. Op donderdagochtend wordt er in het Betahaus wekelijks een netwerkontbijt georganiseerd, een leuke mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen.
Het aanbod van gekwalificeerde en gemotiveerde mensen
Mensen met ambitie in de startupwereld vertrekken allemaal naar Berlijn (of in mindere mate Hamburg). Het is dus eenvoudig om hier gelijkgestemden te vinden. Je vindt ze in bovengenoemde coworking spaces.
Het altijd onwikkelende en inspirerende Berlijn
Kom een paar maanden niet in Berlijn en je staat verstelt van wat er allemaal gebeurt. Restaurants verdwijnen en komen, gebouwen worden afgebroken, opgeknapt en nieuw gebouwd, wijken veranderen qua samenstelling. Er gebeurt veel om je heen en dat prikkelt de zintuigen. Persoonlijk heb ik in Berlijn meer inspiratie dan tijd om mijn ideeën daadwerkelijk uit te voeren.
Het “grote geld”
Ook niet geheel onbelangrijk: de grote investeerders komen regelmatig een kijkje nemen in Berlijn. Vertegenwoordigers van investeerders als Atomico Ventures, Accel Partners, Sunstone Capital en angel investors zoals Ashton Kutcher zouden de stad steeds vaker een bezoekje brengen. Resultaat: het totaalbedrag dat naar schatting in webstartups uit Berlijn wordt gestoken, is in twee jaar opgelopen van €48 miljoen naar meer dan €150 miljoen.
Er is al veel over geschreven en gezegd maar het lijkt erop dat Berlijn zich inmiddels heeft gevestigd als echte startupstad, de hype lijkt voorlopig nog niet over te waaien aldus de volgende gerenommeerde media:
- CNBC on Berlin’s new techno beat
- Wired UK introduces Berlin
- New York Times considers Berlin a startup hub
- CCN’s view on “poor but sexy” Berlin
- The NextWeb enthuses over the app landscape of Berlin
Het volgende artikel in de serie “Startup Berlijn” verschijnt binnenkort: een lijst hippe startups uit Berlijn (2/2).
zit her mijn tijd te voerdoen als ict technicus 7 jaar ict gestudeert op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar tja hoe is berlin klak en frits breninkmeijer met berllin calling kalk end sand of gewoon geen last van die mensen en een leuke werk sfeer, op zoek naar een ICT investment compangy, waar ik ook mijn bancaire kennis kwijt kan
@Arjen,
7 jaar gestudeerd maar geen Nederlands gehad?
Zeker als je op zoek bent naar… iets al, dan zijn typefouten in ieder geval niet the way to go.
Leuk dat je zo snel gereageerd hebt! Ik ben dan denk ik wel een paar jaar jonger dan jij bent ( ik ben nog net minderjarig ;)) Leuk dat je er nog iets over gaat schrijven! Beide steden zijn erg leuk, voor de taal hoef je het niet te laten denk ik. Londen is erg aan de prijs maar ook erg leuk, ik ben daar wat bekender. Weet je trouwens dat je (de website) pas nog in een tijdschrift vermeld bent? Ik heb het gekocht omdat de voorpagina over Berlijn sprak, maar ben de naam even kwijt, het was in ieder geval een *glossy* tijdschrift. Toen ik in Berlijn was zat ik in Charlottenburg, om de hoek van de K’damm.
Hoi Nienke,
ik ben nooit te beroerd om mensen te stimuleren om naar Berlijn te komen ;). En ik ben inderdaad al wat ouder (24 op het moment), maar hoe eerder je de droom hebt, hoe beter je je kunt voorbereiden. Duits is heel snel te verstaan, maar het schrijven is soms nog een hele uitdaging. Maar al doende leert men snel! Wat leuk om te horen dat mijn website in een tijdschrift stond, dat wist ik helemaal niet. Weet je toevallig welk tijdschrift het was en kun je er misschien een foto van maken? Zou ik erg tof vinden! Overigens vind ik zelf wijken als Friedrichshain, Prenzlauer Berg en Kreuzberg leuker dan Charlottenburg. Iedere wijk heeft zo zijn eigen identiteit :)
Groetjes, Marjolein.
Leuk artikel! Het is denk ik een ontzettend leuk avontuur om zoiets te starten. Hoe lang woon jij eigenlijk al in Berlijn? Ben je er voor werk oid? (ik was benieuwd toen ik het stukje rechts >> zag). Ben je er ook met familie of kun je zelf wel een beetje makkelijk werk en kennissen vinden e.d.? Het lijkt mij ook wel wat om er een tijdje te wonen, in Londen of Berlijn, het is niet echt te vergelijken maar het zijn alletwee leuke steden vind ik. Ik ben benieuwd!
Hoi Nienke,
bedankt voor je reactie! Ik heb tijdens mijn studie in 2006/2007 een tijdje in Berlijn gewoond en ik ben nu sinds december 2011 weer terug voor onbepaalde. Inderdaad voor mijn werk, maar ook om mijn blog nog wat meer uit te breiden. Het bevalt super! Er verschijnt binnenkort nog wel een stukje op mijn blog over mijn emigratie. Het vinden van werk was voor mij niet lastig maar dat is heel verschillend van de branch waarin je werkzaam bent. Londen ken ik zelf niet echt goed maar ik kan je wel vertellen dat Berlijn een heerlijke stad is om te wonen (en definitief veel goedkoper is dan Londen, haha).
Groetjes, Marjolein.