Hoewel de meeste Berlijners wel bekend zijn met het fenomeen dat zich Sinterklaas noemt is het familiefeest in Duitsland lang niet zo ingeburgerd zoals het bij ons in Nederland is. De Nikolaustag, die in Duitsland op 6 december wordt “gevierd”, gaat dan ook onbewust aan vele Berlijners voorbij. Ver voor de vijfde december zijn de winkels in Duitsland al behangen met kersttakken, kerstbomen en kerstmutsen. In Nederland een schande, hier heel normaal. Toch zijn er genoeg kinderen die op 6 december een kleinigheidje krijgen van hun ouders, vaak blijft dit beperkt tot praktische cadeau’s zoals sokken.

Sint Niklaus is dus lang niet zo bekend en populair als bij ons in Nederland, maar niet getreurd. Óók in Berlijn kun je op zijn oer-Hollands het Sinterklaasfeest vieren. Je kunt natuurlijk met Nederlandse bekenden een surpriseavond organiseren maar je kunt ook afreizen naar de Nederlandse ambassade of het Holländisches Viertel in Potsdam waar jaarlijks een Sinterklaasintocht wordt georganiseerd.

Sinterklaasintocht in Potsdam

Ieder jaar, tijdens het 2e weekend in december viert de „Förderverein“ het Sinterklaasfeest in de Hollandse wijk in Potsdam. Geheel volgens de traditie wordt de Goedheiligman in de „Haven van de witte vloot“ ontvangen, waar hij op een stoomboot arriveert en door een grote menigte van uitgelaten kinderen wordt begroet.

Er is een tentoonstelling waar je over de geschiedenis van de goedheiligman kunt lezen. Er zijn 80 jaar oude kledingstukken te bewonderen evenals vele andere artikelen rondom het thema Sinterklaas. Sinterklaascd’s, Sinterklaasminiaturen, Sinterklaaskaarten en Sinterklaasboeken, het is er allemaal, zelfs aan Sinterklaaspapier is gedacht. En ook je maag wordt niet vergeten want er valt genoeg te smullen, er staan standjes met o.a.

  • Spekulatius – Speculaas
  • Pfeffernüsse – Pepernoten
  • Schokoladenbuchstaben – Chocoladeletters
  • Bischofswein (Glühwein)- Bisschopswijn
  • Zuckerschaumsüßigkeiten – Schuimpjes

Op dit Sinterklaasfeest kun je even Nederlandse cultuur snuiven met nog eens haring, drop, jenever, poffertjes en stroopwafels. Meer informatie kun je vinden op www.hollaendisches-viertel-potsdam.de

Sinterklaasintocht ambassade

Nederlandse Ambassade, Klosterstraße 50, 10179 Berlijn

Zelfs op de ambassade is aan de intocht van Sinterklaas gedacht, er vindt 26 november 2011 namelijk een heus Sinterklaasfeest met intocht plaats in Berlijn. Meer informatie kun je vinden op bln.niederlandeweb.de. Let er op dat vooraf inschrijven verplicht is!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This