19 december 2016 was een grauwe dag in én voor Berlijn. Het was de dag waarop een vrachtwagen met volle vaart op een mensenmassa op de kerstmarkt am Breitscheidplatz (bekend van de Gedächtniskirche en de Kurfürstendamm) inreed. Een paar uur na het voorval werd door de politie bekend gemaakt: met opzet. 12 mensen kwamen bij het voorval om het leven. Wat is er precies gebeurd en wat betekent dit voor de veiligheidssituatie in Berlijn? Daarover krijg ik veel vragen die ik graag zo eerlijk en objectief voor jullie wil beantwoorden in dit artikel. Kort beantwoord: de veiligsheidssituatie in Berlijn is onveranderd gebleven en het leven gaat hier gewoon verder.

Dit artikel bevat meer informatie over de aanslag op Breitscheidplatz en zal ik blijven updaten met de actuele informatie van officiële bronnen:

Onder dit artikel is er natuurlijk ruimte voor vragen, aanvullingen, het uitwisselen van gedachten met andere Berlijnliefhebbers en mooie woorden.

20151127 - _DSF6941- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Kerstmarkt op de Breitscheidplatz in Berlijn-Charlottenburg

Wat weten we nu over de aanslag op de Breitscheidplatz?

Ik wil voorop stellen dat ik geen journalist ben en dat ik daarom eigenlijk ook vrijwel nooit over nieuws uit Berlijn schrijf. Dit voorval raakt me en daarom kan en wil ik er niet over zwijgen. Ook vind ik het belangrijk om de feiten te delen en zo objectief mogelijk te blijven zodat jullie weten wat de situatie is in Berlijn.

Bevestigde informatie over de aanslag op de Breitscheidplatz

 • Een vrachtwagen reed op 19 december 2016 in op een kerstmarkt in Berlijn-Charlottenburg.
 • 60 tot 80 meter raasde de vrachtwagen het terrein op. De dag na het voorval werd door de politie bevestigd: bewust.
 • Bij de aanslag vielen 12 doden, waaronder de bijrijder/eigenlijke chauffeur van de gekaapte vrachtwagen. Het aantal gewonden ligt op 45.
 • De bestuuder van de vrachtwagen is na het incident gevlucht.
 • Nog dezelfde avond heeft de politie een verdachte opgepakt bij de Siegessäule maar een dag later werd bekend dat dit niet de bestuurder van de vrachtwagen is geweest. Deze persoon is imiddels vrij gelaten.
 • De politie twittert extra waakzaam te zijn en roept volgers op dat ook te zijn en verdachte situaties te melden bij de politie (telefoonnummer: 110). Heb je op de avond van de aanslag iets verdachts gezien? Dan kun je bellen naar +49(0)3054024111 of hier beeldmateriaal uploaden.
 • Anis Amri, de hoofdverdachte van de aanslag, is donderdagavond 22 december in Milaan neergeschoten, zo meldt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti. Amri werd geïdentificeerd door zijn vingerafdrukken.
 • IS heeft de aanslag opgeëist. Of IS daadwerkelijk achter de aanslag zit, is niet bekend.

Blijf up to date

Het kan zijn dat de informatie hierboven op het moment dat je dit leest is verouderd. Raadpleeg volgende bronnen om op de hoogte te blijven:

 • Samenvatting op Zeit.de (ook in het Engels)
  Één van de betere overzichten met actuele feiten over de aanslag die continu wordt geüpdate
 • Live blog op Zeit.de
  De belangrijkste actuele informatie chronologisch op een rij
 • twitter.com/PolizeiBerlin_E
  Volg de Berlijnse politie voor het meest betrouwbare nieuws uit Berlijn. Ze zijn gestopt met live twitteren maar delen nieuws indien relevant.

Als er belangrijk nieuw nieuws bekend wordt gemaakt zal ik dat ook delen op mijn persoonlijke Twitteraccount twitter.com/Berlijnblog.

breitscheidplatz2

Bron afbeelding: Berliner Morgenpost / NOS

Hoe is de sfeer in Berlijn?

Dé vraag waar waar kennelijk alle Nederlandse media een antwoord op willen. Ik voel me niet in de positie om daar in de landelijke media over te spreken want ik was er op de bewuste avond niet bij. Natuurlijk kan ik wel wat vertellen over hoe ik deze avond en de dag erna heb ervaren.

Mijn ervaring

19 december 2016 zat ik ’s avonds thuis op de bank. Ik wilde wat gaan bloggen want ja, daar was ik al een paar dagen niet meer aan toe gekomen. Door een WhatsApp-bericht van een vriend uit Nederland, met de vraag of we veilig waren, heb ik van het nieuws ervaren. “Ja, Kai en ik zijn veilig, wat is er aan de hand?”. Een snelle blik op Twitter en ik wist genoeg. Mijn hart stond stil. Na een stel rondje WhatsApp weten we dat al onze goede vrienden en kennissen ook veilig zijn. Wat een opluchting. De hele avond heb ik het nieuws op de voet via het journaal en de berichtgeving van de politie op Twitter gevolgd. Dat er onschuldige mensen om het leven zijn gekomen maakt me verdrietig.

De dag erna werd ik wakker met het idee dat een nachtmerrie waar is geworden. De kans op een aanslag in Berlijn was (en is) realistisch, maar je hoopt toch dat dit nooit zal gebeuren. Ik ga ‘gewoon’ naar mijn werk, net als iedereen. De opluchting was groot bij het horen dat al mijn collega’s en ook hun geliefden allemaal ongedeerd zijn. Uiteraard werd er gesproken over het voorval (zoals ik Duitsers ken: met veel nuchterheid) en daarna werd er al snel overgegaan tot de orde van de dag. Voor mij persoonlijk met tussendoor veel luisteren naar officiële statements en de persconferentie van het Generalbundesanwalt. Het raakt me en ik kan me minder goed concentreren op mijn werk. Met mijn gedachten ben ik continu bij de slachtoffers, hun geliefden, bij het harde werk van alle instanties en bij de mogelijke nagatieve gevolgen voor de maatschappij en voor ons zo geliefde Berlijn. Maar bovenal: het leven gaat gewoon verder en ik geniet van de stad zoals ik dat elke dag doe.

De algehele sfeer in Berlijn

Al snel bewees Berlijn de veerkrachtige stad te zijn waar ik zo van hou. Het leven op straat lijkt onveranderd en als je niet beter zou weten, lijkt het een dag als alle andere. Veel verkeer, volle lunchzaakjes en bedrijvige stations. De beste quote las ik bij Der Spiegel: “Berlijners lijken te reageren zoals ze altijd reageren als er iets aan de hand is: maximaal niet onder de indruk“. Berlijn heeft voor hetere vuren gestaan, blijft sterk en optimistisch, en laat zich zeker niet klein maken. In Berlijn is vrijheid geen vanzelfsprekendheid maar een recht waar hard voor is gevochten. Dat laten ze echt niet zomaar los. Zien hoe kundig en non-suggestief de Duitse media zijn en hoe nuchter de Berlijners met dit heftige nieuws omgaan, maakt me heel trots in zo’n stad in zo’n land te mogen wonen. Samen staan we sterk, als we niet generaliseren, geen onjuiste geruchten verspreiden en niet op een discriminerende manier misbruik maken van onze vrijheid.


Officieel statement van Angela Merkel op de dag na de aanslag

Wat betekent dit voor de veiligheidssituatie in Berlijn?

De politie heeft veiligheidsmaatregelen getroffen en zet significant meer agenten in op drukke openbare plekken (stations, markten, luchthavens etc.). Ze zijn zichtbaarder uitgerust met kogelvrij vest en machinepistool. Uit voorzorg. Er zijn geen concrete aanwijzingen op een volgende aanslag maar de kans is (zoals dat voor de aanslag ook bekend was) aanwezig. Net als in andere steden was er al voor 19 december sprake van een verhoogde terreurdreiging in Berlijn en dit is onveranderd gebleven.

Hoe ga ik zelf met de veiligheidssituatie om?

Persoonlijk weerhoudt het nieuws me er zeker niet van om in Berlijn de dingen te doen die ik altijd doe. Ik pak gewoon de fiets, ga gewoon naar mijn werk en ga gewoon naar de kestmarkt.

Ik raad dan ook iedereen aan om gewoon naar Berlijn te komen, als je dat wilt of al gepland had, en daar de dingen te doen waar je je zelf prettig bij voelt. De sfeer op straat is ietwat gelaten maar vrijwel onveranderd. Door uit Berlijn weg te blijven geef je diegenen die achter deze daad zitten vermoedelijk hun zin en daar zou ik niet aan toe willen geven. Ik wil niet toegeven aan angst. Gelukkig heb ik al heel veel berichten ontvangen van Nederlanders die de komende dagen gewoon naar Berlijn komen. Heel fijn dat jullie komen! Wees waakzaam maar laat je niet gek maken door speculaties en geniet van het leven. En waar kan dat laatste nou beter dan in Berlijn?

Mocht je vragen hebben over de actuele veiligheidssituatie in Berlijn dan help ik graag waar ik kan. Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Blijven de kerstmarkten open?

Ja. De kerstmarkten bleven enkel de dag na de aanslag uit respect voor de slachtoffers gesloten. Vanaf 21 december zijn de kerstmarkten in Berlijn weer regulier geopend. Ook de kerstmarkt op de Breitscheidplatz is weer geopend. Om het terrein zijn uit bescherming betonblokken geplaatst.

Ik bezocht op 21 december de kerstmarkt voor het Rotes Rathaus achter Alexanderplatz en was blij daar bedrijvigheid en goede sfeer aan te treffen. Op de kerstmarkten in heel Duitsland zijn zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden er bijvoorbeeld meer (tas)controles uitgevoerd en is er meer politie en beveiliging aanwezig.

➤ Lees hier meer over kerstmarkten in Berlijn

20151127 - _DSF6945- BerlijnBlog kerst in Berlijn

Gaat het oud & nieuw feest voor de Brandenburger Tor door?

Ja. Ook het oud en nieuw feest voor de Brandenburger Tor gaat naar verwachting gewoon door. Evenementen voor de Brandenburger Tor zijn altijd al goed beveiligd met hekken en strenge controles bij de ingang. De politie heeft laten weten ook hier extra veiligheidsmaatregelen te nemen en een nieuw veiligheidsplan in te zetten. Houd rekening met extra controles en dat grote rugzakken en bagage niet op het evenemententerrein zijn toegestaan.

➤ Lees hier meer over oud en nieuw vieren in Berlijn

Situatie op Breitscheidplatz

In de Gedächtniskirche is een condoleanceregister geopend en er worden veel bloemen gelegd op de Breitscheidplatz. Het plein is grotendeels weer voor verkeer vrij gegeven.

brandenburger-tor-met-duitse-en-berlijnse-vlag

De dag na de aanslag werden de Duitse vlag en de Berlijnse vlag op de Brandenburger Tor geprojecteerd

Bron afbeelding: RBB

Angela Merkel zei tijdens haar toespraak: “één ding is zeker, we willen onze levenswijze niet veranderen. Daarvoor moeten we de kracht vinden: vrij, samen en open”. Daar ben ik het helemaal mee eens. Let love rule. Dat hebben jullie met jullie hartverwarmende medeleven op social media al getoond. Sterkte, heel veel liefs uit Berlijn en vergeet nooit: “Alle freien Menschen, wo immer sie leben mögen, sind Bürger dieser Stadt, und deshalb bin ich als freier Mann stolz darauf, sagen zu können: Ich bin ein Berliner”.

En dan ga ik nu naar de kerstmarkt om te proosten op ons leven, op onze vrijheid en op onze stad!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This