In Berlijn bevinden zich drie gedenkplaatsen voor de gevallen Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog. De gedenkplaatsen zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog door de Russen gebouwd en dienen zowel als herdenkingsplaats en als kerkhof voor de omgekomen Russische soldaten. In totaal hebben ongeveer 80.000 soldaten van het rode leger de slag om Berlijn niet overleefd. De bekendste, en de grootste gedenkplaats, bevindt zich in het Treptower Park. De andere gedenkplaatsen bevinden zich in Tiergarten en dus in Schönholzer Heide (stadsdeel Pankow).

De gedenkplaats

De bouw van het “Sowjetische Ehrenmal in der Schönholzer Heide” begon in mei 1947 en werd in november 1949 geopend. Met een oppervlakte van 27.500 m² hebben de Russen flink de ruimte genomen het monument voor 13.200 soldaten en officieren vorm te geven. Over het hele terrein zijn de graven en de daarbij behorende namen – indien beschikbaar – van de geïdentificeerde Russische soldaten te vinden. Het monument is ontworpen door een Russische architectengroep en dat is heel duidelijk terug te zien aan elk detail op de 27.500 m² oppervlakte (ter vergelijking, het monument in Treptow telt 93.000 m², in Tiergarten 27.000 m²). Het monument in de Schönholzer Heide is kil, overweldigend, bombastisch. De trots straalt er vanaf. Het belangrijkste monument op het complex is de “Mutter Heimat”; een treurende moeder om de dood van haar zoon, die toegedekt is met de overwinningsvlag. Het gehele monument is omringd door een muur welke is voorzien van grafstenen met daarop de namen, rangen en geboortejaren van 2.647 gevallen Russische soldaten. Slechts 20% van de soldaten die zijn omgekomen kon geïdentificeerd worden, de rest bleef anoniem.

Bezoeken

Begin 2011 is er gestart het monument te renoveren. Later en duurder dan gepland (ook in Duitsland meer regel dan uitzondering) is het monument onlangs weer geopend en openbaar toegankelijk. Gelukkig niet zonder resultaat, want het monument ligt er prachtig bij.

Het Sowjetisches Ehrenmal in Schönholzer Heide is eenvoudig met het OV te bereiken (S-Bahnhof Wilhelmsruh) en de 1,5km lange wandeling vanaf het station naar het monument is al een belevenis op zich. Omdat het station buiten het centrum én vlak langs de voormalige grens tussen West- en Oost-Berlijn lag is het “Sperrgebiet” nog duidelijk te identificeren (lees meer over de “Berliner Mauerweg“).

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 1_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 2_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 3_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 4_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 1_-2

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 1_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 11_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 12_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 13_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 14_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 15_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 16_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 17_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 18_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 21_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 23_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 1_-2

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 20_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 26_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 27_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 2_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 28_

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide

Adres: Germanenstraße, 13156 Berlin
OV: S-Bhf Wilhelmsruh (S1, S85)
Entree: gratis

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This