Nordbahnhof is een ondergronds S-bahnstation en ligt precies op de voormalige grens tussen Oost en West Berlijn. Omdat dit station op een West Berlijnse metrolijn lag, en het station zelf op Oost Berlijns grondgebied, werd er op dit station niet gestopt door West Berlijnse metrolijnen. Dit station was niet het enige “spookstation” (een station dat niet of niet meer wordt gebruikt) in het gedeelde Berlijn, in totaal bevonden zich 16 spookstations in Berlijn op de huidige U6 en U8, en de deels ondergrondse S-Bahnlijn S2. Friedrichstraße was de enige uitzondering, dit Oost Berlijnse station diende namelijk als grensovergang voor het openbaar vervoer. Op onderstaande kaart (klik voor groter) van de BVG (toen alleen in West Berlijn actief) kun je zien waar de spookstations waren. Merkwaardig is dat de Berlijnse spookstations wel werden vermeld op de netkaarten uitgegeven door de BVG, met een afwijkend symbool (een open vierkantje) en de opmerking dat de metrotreinen op die stations niet stopten. Dit deed de BVG, omdat de DDR door West Duitsland niet als erkende staat werd gezien. Aanvankelijk wilde de BVG om deze reden ook stoppen, maar omdat de passagiers de stations niet konden verlaten, had dat buiten de nodige vertragingen geen enkele zin. Het compromis was dat de metro’s niet stopten maar enkel langzamer door de spookstations reden.

 

Oost Berlijnse burgers konden deze West Berlijnse metrolijnen vanzelfsprekend niet gebruiken. De toegangen tot deze stations waren afgesloten en ze werden door de DDR-grenstroepen bewaakt om te voorkomen dat burgers vanuit Oost Berlijn zouden proberen te vluchten via deze weg. Voor West Berlijnse inwoners moet de reis ook allerminst merkwaardig zijn geweest, de spookstations waren spaarzaam verlicht, op de perrons bevonden zich waakposten en bij de laatste halte voor het spookstation werd “Letzter Bahnhof in Berlin West!” omgeroepen. Omdat de stations zo donker waren, werden de stations “Geisterbahnhöfe” (spookstations) genoemd.

Tentoonstelling spookstations in het Nordbahnhof
De absurditeit van deze situatie wordt in een tentoonstelling in het station Nordbahnhof belicht met kaartmateriaal en historische foto’s en filmbeelden. Een absolute aanrader als je in de buurt bent, bijvoorbeeld om de Gedenkstätte Bernauer Straße te bezoeken. De tentoonstelling is gratis en bevindt zich direct in het S-Bahnhof Nordbahnhof.

Adres en OV: S-Bahnhof Nordbahnhof
Info: http://www.stasi-museum.de/
Openingstijden: zo lang de S-Bahn rijdt
Entree: gratis

Nordbahnhof 4556
Nordbahnhof 4557
Nordbahnhof 4558

Nordbahnhof 4560

Nordbahnhof 4559
Nordbahnhof 4561


View Larger Map

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This