Bij vrijwel iedere gevorderde Berlijnbezoeker staat het Spreepark op het wensenlijstje om te bezoeken. Het verlaten amusementspark aan het Treptower Park was tijdens de koude oorlog het enige pretpark in de DDR. Helaas heeft het Spreepark door een teruglopend aantal bezoekers haar deuren in 2001 moeten sluiten.

Dit voormalige pretpark dat in zijn glorieuze jaren nog ‘Kulturpark Plänterwald’ heette is inmiddels van een bont pretpark veranderd in een grauwe spookstad. Door faillissement heeft het park moeten sluiten, maar geld om alle attracties te demonteren was er schijnbaar niet meer. Vandaag de dag staan alle attracties nog gewoon op hun oude plaats. Café Mythos, dat zich bij de voormalige hoofdingang van het park bevindt, spendeert alle inkomsten aan de wederopbouw van de attracties. Het parktreintje is dankzij deze Spende al weer rijdende.

Je kunt het park legaal bezoeken door met een rondleiding mee te gaan (deze vinden alleen in het weekend plaats en worden gegeven door familie van de toenmalige eigenaars), maar je kunt er ook voor kiezen om het park op eigen houtje te bezoeken. In dit artikel een verslag van mijn eerste illegale bezoek aan het Spreepark, een bijzonder freaky ervaring.

spreepark 2

Naar binnen sluipen

Je kunt het Spreepark bereiken door met de S-Bahn naar station Treptower Park of Plänterwald te reizen, van beide stations is het nog wel een stukje lopen dus lekker weer bij een bezoek aan het Spreepark is wel gewenst. Indien je vanuit de richting Treptower Park gelopen komt zul je al snel het topje van het reuzenrad aan de horizon zien opdoemen. Bij helder weer kun je deze zelfs zien vanaf de Oberbaumbrücke!

spreepark 5

Enfin, je loopt op een gegeven moment vanzelf tegen de gammele omheining aan. Aan de verroeste en scheve hekwerken te zien zijn wij overduidelijk niet de enigen die eens een illegaal gokje willen wagen om in het Spreepark te komen, en is ook duidelijk te zien dat de kwaliteit van de beveiliging hem niet zit in het hekwerk. Op Wikipedia staat vermeld dat het herkwerk drie maal per jaar wordt gecontroleerd, maar dat is er niet aan af te zien. Al langs de omheining lopend kom je vanzelf een gat in het hek tegen waar bij ons direct de vraag kwam opzetten “doen, of niet doen?”. Voor we het wisten stonden we ineens in het Spreepark waar verbazing en spanning ons meester werd. Al “woah, moet je dat zien!” en “check de ranzigheid hier!” roepend renden we enthousiast door het park. Het bewegen van het reuzenrad en de daarbijbehorende krakende geluiden maakte het tot een echte spookachtige beleving. Tot mijn grote verrassing staan er echt nog veel attracties in het park, heel gaaf.

Rond 17:30 begon de zon onder te gaan wat ervoor zorgde dat er een gouden gloed over het park hing. De verroeste attracties, het dorre winterlandschap en de gouden gloed vulden elkaar mooi aan.

Niet snel na onze entree kwamen er nog twee andere fotografen binnen. Dat bevestigde nog eens dat er dagelijks vele nieuwsgierige bezoekers op het verlaten pretpark afkomen. Ik schat toch zeker wel tussen de 50 en 100 per dag (minstens). De bewaking heeft haar handen vol met het ontdekken en naar buiten brengen van alle illegale bezoekers.

spreepark 6

De bewaking

Door de meerdere bezoekers in het park heb je eigenlijk gewoon het idee dat je in een park rondwandelt. Maar natuurlijk is het park nog wel privéterrein, hoewel sommige bronnen ook beweren dat het park niemands eigendom meer is. Er zijn vele verzoeken van verschillende investeerders geweest het park nieuw leven in te blazen, maar tot nu toe nog zonder succes.

Hoe dan ook, het park wordt bewaakt, zo heb ik ook aan den lijve mogen ervaren. Terwijl we de Spreeblitz op de foto zetten hoorden we een auto aankomen, te laat… “Was machen Sie hier?” werd er vanuit de auto geroepen, met de vriendelijke doch dringende vraag om snel in zijn richting te komen. Met het antwoord dat we enkel wat foto’s maakten kwamen we niet weg, we moesten ook een groot deel verwijderen. Op internet had ik al gelezen dat dit de meeste bezoekers wordt gevraagd en dit vrijwel altijd de enige straf is die je krijgt opgelegd. Gelukkig hebben we ook een groot deel mogen houden, en omdat mijn camera niet werd gezien heb ik mijn 67 foto’s nog. Yay! Er werd ons nog een laatste keuze geboden: €150 boete te betalen of ons richting uitgang haasten. Na ongeveer 45 minuten vertier hebben we besloten om het brede asfaltpad richting te hoofduitgang te kiezen. Met enige teleurstelling, want we hadden nog lang niet alles gezien! Maar ook met een euforisch gevoel, want het was een geweldige eerste urbexervaring!

spreepark 11

spreepark 9

spreepark 8

spreepark 7

spreepark 4

spreepark 3

Een volgend bezoek?

Voor zover ik kon zien was er één bewaker in het park aanwezig, per auto onderweg. Andere verhalen vertellen dat er vaak ook honden zijn maar deze heb ik niet gezien noch gehoord. Er vanuit gaande dat een rondje park met de auto ongeveer een half uur duurt heb je dus aardig wat tijd het één en ander te bezoeken zonder een bewaker tegen te komen. Zelf wil ik ook zeker nog een keer terug om meer foto’s te maken, ik denk dat je het beste heel vroeg in de ochtend kunt gaan buiten de weekenden. Mooi licht en het is makkelijker om de bewaking te ontlopen.

Natuurlijk kun je ook met de rondleiding mee in de weekenden, deze bieden plaats aan ongeveer 50 deelnemers. Ook de rondleiding is zeer de moeite waard als je wat meer over de geschiedenis van het park te weten wilt komen.

spreepark 1

spreepark 12

spreepark 10

Wat zijn jullie ervaringen met het Spreepark? Heb je de rondleiding of het bezoek op eigen houtje al gedaan? Deel hier je ervaringen :-)

Updates

Update 22 juli 2012:
Inmiddels heb ik ook de rondleiding door het park gedaan. Zeer de moeite waard als je meer te weten wilt komen over de historie van het park.

20120722 - _MG_3153- BerlijnBlog Spreepark header

20120722 - Spreepark 012- BerlijnBlog Spreepark header

20120722 - _MG_3162- BerlijnBlog Spreepark header

Update 13 juli 2013:
Mijn broertje is op bezoek en we besluiten het Spreepark weer eens te bezoeken. De omheining is deels weg en je komt het terrein erg makkelijk op. Op het terrein worden hondentrainingen en rondleidingen gegeven maar van bewaking leek op dat moment geen sprake te zijn.

20130713 - _MG_8002 - 2013-07-13 at 14-04-45- BerlijnBlog Spreepark header

20130713 - _MG_8035 - 2013-07-13 at 14-29-18- BerlijnBlog Spreepark header

Update 27 maar 2014:
De stad Berlijn koopt het terrein. Het Spreepark zou leeg opgeleverd moeten worden maar de meeste attracties staan er nog gewoon. De gemeente plant een nieuw park te bouwen maar concrete plannen zijn er nog niet.

Update 11 augustus 2014:
Er woedde een nachtelijke brand in het Spreepark, meer dan 100 brandweerlieden hebben de brand onder controle weten te krijgen. De brand zou op meerdere plekken zijn aangestoken en de daders zijn gepakt. Het spookgedeelte en enkele kraampjes zijn daardoor verwoest, in totaal zo’n 5.000m2. De meeste attracties zijn nog in tact.

Update 28 augustus 2014:
Afgelopen weekend heb ik het Spreepark weer bezocht. Het lijkt mee te vallen met de brandresten. Helaas zijn veel attracties (gedeeltelijk) weg gehaald, afgezet (zoals het reuzenrad) of in hele slechte staat. Bewaking is nog steeds actief op het park, ik heb twee paren bewaking over het terrein zien rond lopen die ons helaas na 45 minuten door het park dwalen hebben gesnapt.

Update 19 oktober 2015:
Het Spreepark is overgenomen door Grün Berlin GmbH (bekend van o.a. Gärten der Welt en het Schöneberger Südgelände). Ze zijn van plan om het park in 2016 om te bouwen tot stadspark met toegang voor iedereen. Gezien hun ervaring met veel andere prachtige Berlijnse parken, heb ik goede hoop dat het een mooie plek gaat worden! Inmiddels worden er ook geen rondleidingen meer gegeven door het Spreepark.

Update augustus 2016:
Tijdelijk worden er weer rondleidingen gegeven door het Spreepark. Elke twee weken op zondag om 11:00. Voor de rondleidingen kun je een e-mail sturen naar Spreepark@Runze-Casper.de of bellen naar het nummer +49 (0)30 – 28018320.

Update april 2017:
De rondleidingen kun je nu boeken via de website: https://gruen-berlin.de/spreepark/besucherinformation/fuehrungen-im-spreepark. De rondleidingen vinden in het zomerseizoen ieder weekend plaats en kosten € 5,- p.p.

20140824 - P1060846- BerlijnBlog Spreepark header

20140824 - P1060850- BerlijnBlog Spreepark header

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This